31. 8. 2024

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS






Durova podmienečne prepustili na slobodu na kauciu vo výške piatich miliónov eur. Dvakrát týždenne sa však musí hlásiť na policajnej stanici a musí zostať v krajine, spresnila vo vyhlásení parížska prokurátorka Laure Baccuauová.
Durova zadržala polícia na letisku v Paríži v nedeľu večer a väzbu mu predĺžili do stredy. Vo Francúzsku ho vypočúvali v súvislosti s údajnými trestnými činmi vrátane podvodu, obchodovania s drogami, kyberšikany, organizovaného zločinu a podpory terorizmu. Podnikateľ je podozrivý z toho, že neprijal opatrenia na obmedzenie kriminálneho využívania svojej platformy. Spoločnosť obvinenia odmietla.
Zdroj blízky vyšetrovaniu prípadu v stredu pre AFP zároveň uviedol, že Durova vyšetrujú aj pre podozrenia "zo závažných násilných činov", ktorých sa údajne dopustil voči jednému zo svojich vlastných detí.
Vyšetrovanie vedené francúzskym úradom sociálnoprávnej ochrany detí sa podľa zdroja týka Durovovho syna narodeného v roku 2017, ktorý v súčasnosti po odchode z Francúzska žije vo Švajčiarsku.
Tridsaťdeväťročný Durov sa narodil v Rusku, avšak krajinu v roku 2014 opustil po tom, ako odmietol splniť požiadavky Kremľa na zrušenie opozičných komunít na svojej sociálnej sieti VKontakte, ktorú následne predal. Podľa médií získal Durov v roku 2021 francúzske občianstvo aj občianstvo Spojených arabských emirátov.
Telegram sa po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu vo februári 2022 stal hlavným zdrojom nefiltrovaného a podľa agentúry Reuters niekedy aj zavádzajúceho obsahu pochádzajúceho od oboch strán konfliktu.
Je absurdné domnievať sa, že šéf platformy Telegram Pavel Durov môže byť zapojený do čohokoľvek v súvislosti s akýmkoľvek zločinmi týkajúcimi sa tejto aplikácie ´. Uviedol to vo štvrtok jeho obhajca David-Olivier Kaminski. TASR informuje podľa agentúry AFP.
Voči generálnemu riaditeľovi platformy Telegram Pavlovi Durovovi vzniesli v stredu predbežné obvinenia za to, že v spomínanej aplikácii na posielanie správ umožnil údajné kriminálne aktivity. Po podmienečnom prepustení z väzby na kauciu je pod kontrolou súdu a v súvislosti s ďalším vyšetrovaním má zakázané opustiť územie Francúzska.
Durova podmienečne prepustili na slobodu na kauciu vo výške piatich miliónov eur. Dvakrát týždenne sa však musí hlásiť na policajnej stanici a musí zostať v krajine, spresnila vo vyhlásení parížska prokurátorka Laure Baccuauová.




Podpredsedníčka končiacej Európskej komisie povedala, že predchádzajúca poľská vláda pod vedením strany Právo a spravodlivosť (PiS) zničila verejnoprávne médiá a zneužila ich na stranícke záujmy. TASR informuje podľa agentúry PAP.
Věra Jourová vyjadrila svoj názor na mládežníckej konferencii "Campus – budúcnosť Poľska" počas panelu o právnom štáte s ministrom spravodlivosti Adamom Bodnarom. Konferencia sa v stredu skončila v Olsztyne v severnom Poľsku.
Jedna z účastníčok sa Jourovej opýtala, či považuje za zákonný proces "vrátenia" verejnoprávnych médií v Poľsku, ktorý robí súčasná koaličná vláda.
Jourová priznala, že tento proces sledovala s určitými obavami. Ako povedala, súčasná koaličná vláda Donalda Tuska vysvetlila, že takéto kroky sú jednoducho nevyhnutné, aby sa vyriešil neporiadok, ktorý po sebe zanechala predchádzajúca vláda. Dodala, že podľa vláda podľa svojho tvrdenia vždy konala na základe rozhodnutí Ústavného súdu.
Ako svoj osobný názor na vec uviedla, že predchádzajúca vláda zničila verejnoprávne médiá a urobila z nich stranícky nástroj. Dodala, že z toho je zrejmé, že situáciu treba zmeniť.
Podľa jej názoru sa situácia už zmenila k lepšiemu, ale povzbudila mladých ľudí, aby si vytvorili vlastný názor.
Predsedníčka Európskeho parlamentu Roberta Metsolová na konferencii tiež povedala, že EÚ v minulosti nebola dosť odvážna, aby povedala, kde dochádza k porušovaniu ľudských práv. Počas nedávnej európskej predvolebnej kampane sa tiež stretla s kritikou viacerých chýb v oblasti obrany, tiež ochrany klímy a poľnohospodárov, ktoré by mohli spôsobiť, že EÚ stratí svojich priaznivcov.




Mestský súd v Gorno-Altajsku, hlavnom meste ruskej Altajskej republiky, odsúdil vydavateľa týždenníka Listok (Lístok) Sergeja Michajlova na osem rokov väzenia v kolónii so všeobecným režimom za vedomé šírenie "falošných správ" o ruskej armáde. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP a telegramového kanála Sibirskij Express.
Súd tiež zakázal Michajlovovi na štyri roky vykonávať novinársku a publikačnú činnosť, ako aj spravovať webové stránky.
Prokuratúra požadovala pre 48-ročného Michajlova, ktorý vznesené obvinenia odmietol, deväť rokov väzenia. Tvrdila, že bol "motivovaný politickou nenávisťou".
Dôvodom začatia trestného konania boli články o vraždách civilistov na kyjevskom predmestí Buča a bombardovaní nemocnice a činoherného divadla v Mariupole.
Michajlova zadržali už v apríli 2022 v meste Ľubercy ležiacom v Moskovskej oblasti. Stalo sa tak v prvých týždňoch po začiatku invázie ruských síl na Ukrajinu a krátko po prijatí represívnych zákonov, ktoré zakazujú kritiku "špeciálnej vojenskej operácie", ako sa invázia v Rusku eufemisticky nazýva. Následne ho previezli do Novosibirska a odtiaľ do Gorno-Altajska.
V záverečnej reči označil Michajlov svoje stíhanie za "malú epizódu vo veľkom spore, veľkom konflikte, ktorý trvá už desaťročia". Podľa neho sa cesta do situácie, v ktorej sa Rusko teraz nachádza, začala anexiou Krymu. Naratív ruských úradov o "fašistickej" ukrajinskej vláde vytvoril v informačnom priestore "celý virtuálny vesmír", tvrdil vydavateľ.
"Celé tie roky píšem to, čo považujem za pravdu, aj keď trpkú. Píšem z lásky k ľuďom a už vôbec nie z nenávisti k určitým politikom. A z dôvodu boja za pravdu, z lásky k pravde," povedal Michajlov.
Podľa mimovládnej organizácie OVD-Info bolo v Rusku od začiatku invázie vo februári 2022 stíhaných za jej kritiku viac ako 1000 ľudí.




Za dejisko budúcoročnej pesničkovej súťaže Eurovízia, ktorá sa má konať od 13. do 17. mája, bolo vybrané švajčiarske mesto Bazilej. Oznámila to v piatok Európska vysielacia únia (EBU), ktorá Eurovíziu organizuje, píše TASR podľa správ agentúr AFP a AP.
Bazilej leží na rieke Rýn pri hraniciach s Francúzskom aj s Nemeckom, pričom má prevažne nemecky hovoriace obyvateľstvo. V pomyselnom súboji toto mesto zvíťazilo nad Ženevou, ktorú organizátori taktiež zvažovali.
Švajčiarsko má právo byť hostiteľskou krajinou budúcoročného 69. ročníka tejto súťaže, nakoľko jej tohoročným laureátom sa stal práve švajčiarsky nebinárny spevák Nemo. Vo švédskom Malmö zvíťazil s piesňou The Code o rodovej nekonformnosti.
"EBU je nadšená, že Bazilej bol vybraný za hostiteľské mesto pre Eurovision Song Contest 2025. Táto súťaž sa zrodila vo Švajčiarsku, v (meste) Lugano v roku 1956, a je skvelé, že sa po takmer 70 rokoch vracia do svojho rodiska," povedal supervízor súťaže Martin Österdahl. Švajčiarsko bolo okrem prvého ročníka súťaže v zmienenom Lugane jej dejiskom aj v roku 1989 v meste Lausanne, pripomína TASR.
Súťaž sa bude konať vo viacúčelovej aréne St. Jakobshalle na predmestí Bazileja, ktorá má kapacitu vyše 12.000 divákov a je otvorená od roku 1976. Každoročne sa v nej koná mužský tenisový turnaj Swiss Indoors, v ktorom rekordných desaťkrát zvíťazil miestny rodák a donedávna profesionálny tenista Roger Federer.
V tejto aréne sa konali aj majstrovstvá Európy a sveta v hádzanej, taktiež majstrovstvá sveta v curlingu či niektoré zo zápasov majstrovstiev sveta v ľadovom hokeji v roku 1998. Aréna sa využíva aj na koncerty, pričom ešte v tomto roku by v nej v rámci svojho európskeho turné mal vystúpiť kanadský spevák Bryan Adams.

Copyright © TASR 2024



Zomrel Juraj Charitun

Zomrel Juraj Charitun
     

Básnik a pedagóg Charitun sa narodil 17. júla 1948 v obci Ostrožnica v okrese Snina, ktorá zanikla pre výstavbu vodnej nádrže Starina. Žil a pôsobil v Kežmarku. Okrem Slovenska publikoval aj v Poľsku a na Ukrajine.
K jeho vydaným básnickým zbierkam patria Husle z javora, Moji žali, Moji sny, Moji nezabudky, Moji nadiji či Fakľi horjať. Jeho tvorbu ocenili aj Cenou Alexandra Pavloviča, ktorú udeľuje Literárny fond za pôvodné dielo v rusínskom jazyku.

Zdroj: TASR

TITULKA ROKA

 TITULKA ROKA



30. 8. 2024

Zomrel Miroslav Bázlik

 Zomrel Miroslav Bázlik

Miro-Bázlik-archív

Podľa informácií STVR vo štvrtok 29. augusta zomrel hudobný skladateľ Miroslav Bázlik. Známy matematik s citom pre hudbu mal 93 rokov.

Slovenská televízia a rozhlas so zármutkom prijala správu o úmrtí hudobného skladateľa Miroslava Bázlika.

Jeho osobnosť si pripomenieme na Dvojke v piatok 30. augusta večer o 20:00 h v dokumente zo série Hudobníci.

Na Miroslava Bázlika si zaspomína v rozhlasovom vysielaní Rádio Devín 30. augusta o 23:00 h v relácií Extempore výberom z jeho elektroakustickej tvorby a v sobotu 31. augusta o 23:00 h reláciou Musica slovaca, ktorá bude venovaná jeho tvorbe pre gitaru.

Celý život sa zaoberal hudbou a matematikou. Významný slovenský skladateľ, klavirista a matematik Miroslav Bázlik je autorom opery Peter a Lucia, oratórií, orchestrálnych i komorných diel, ako aj elektroakustických skladieb a vokálnej tvorby.

Ako skladateľ a matematik bol Miroslav Bázlik aj klavirista. V rámci viacerých koncertných cyklov uviedol spamäti kompletné sólové klávesové dielo od Bacha, Mozartove a Beethovenove sonáty.

Pre Slovenský rozhlas Miroslav Bázlik nahral oba zväzky Dobre temperovaného klavíra od Johanna Sebastiana Bacha.


Miroslav Bázlik sa narodil 12. apríla 1931 v Partizánskej Ľupči ako syn evanjelického farára. Na konzervatóriu v Bratislave študoval od roku 1946 hru na klavíri u Anny Kafendovej a do tajomstiev kompozície ho zasvätil Alexander Moyzes. Po skončení konzervatória študoval na Matematicko-fyzikálnej fakulte Karlovej univerzity v Prahe odbor matematická analýza a súčasne bral súkromné hodiny kompozície a hry na klavíri.

Vo svojej tvorbe nadviazal Miroslav Bázlik na Johanna Sebastiana Bacha, Ludwiga van Beethovena, Fryderyka Chopina a Johannes Brahmsa. Kombináciu využívania barokových prvkov s dvanásťtónovou technikou uplatnil v Hudbe pre husle a orchester. Komorný cyklus Päť piesní na čínsku poéziu pre alt, flautu, violončelo a klavír zložil v roku 1960. V diele, ktoré pojednáva o rozchode muža a ženy Bázlik zachytil celú škálu emocionálnych polôh – od zúfalstva až po miernu ironickosť.


V rokoch 1956 až 1961 sa venoval štúdiu kompozície u Jána Cikkera na Vysokej škole múzických umení (VŠMU) v Bratislave. V tomto období, až do roku 1962, pôsobil zároveň aj ako vysokoškolský pedagóg matematiky na Slovenskej vysokej škole technickej (SVŠT) v Bratislave. O rok neskôr bol v slobodnom povolaní. K pedagogickej činnosti sa vrátil v rokoch 1990-1993 - učil na Matematicko-fyzikálnej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave a na Katedre skladby a hudobnej teórie Hudobnej a tanečnej fakulty VŠMU.

V rokoch 1962 až 1966 pracoval na opere Peter a Lucia. Ako predloha mu poslúžilo libreto filmového scenáristu a režiséra Miroslava Horňáka vytvorené podľa novely Romaina Rollanda. Skladateľa upútal silný dramatický protiklad dvoch svetov - intímneho vzťahu Petra a Lucie a vojnou traumatizovanej spoločnosti. Táto opera bola inscenovaná na doskách Slovenského národného divadla (SND).

Medzi ďalšie významné diela umelca patrí oratórium Dvanásť (1967), Canticum 43 pre soprán, zbor a orchester (1968–71), elektroakustické kompozície Spektrá (1970–74), Simple Electronic Symphony (1975), Epoché I, II, III pre violončelo, orchester a magnetofónový pás (1983 – 84), komorné oratórium Canticum Jeremiae (1987), Partita pre orchester (1988), Koncert pre klavír a orchester (2003 – 06), Koncert pre husle a orchester (2004), Koncert pre gitaru, kontrabas, čembalo a sláčikový orchester (2015).


Miroslav Bázlik sa podieľal aj na príprave vydania spevníka Slovenskej evanjelickej cirkvi augsburského vyznania. Jeho konečnú podobu vytvoril spolu s Karolom Wurmom (Evanjelická partitúra).

Zdroj: RTVS

Úchylný zástanca pedofilov Machala poučuje

 Úchylný zástanca pedofilov

 Machala poučuje 




UŽ FAKT PRESTAŇTE! 


Ďalší expert na politilógiu, sociológiu a neviem ešte na čo... Umelec spoza Moravy, ktorý prišiel s neuveriteľnou teóriou pripomínajúcou hoax. Neviem, kde vôbec berú odvahu nás niektorí ľudkovia od susedov neustále poučovať, hodnotiť, usmerňovať. Haló, pán herec, my sme suverénny národ a nie laboratórium. To sa skôr pozrite, čo máte doma v Česku... to je "podívaná"...😎. Verím, že ten cirkus českí vlastenci čoskoro ukončia a pridajú sa ku nám! 🇸🇰+🇨🇿

ZA SLOVENSKO 🇸🇰✊

🔆🔆🔆Pridajte sa🔆🔆🔆

#FREEDUROV

VÝROKY TYŽDŇA

VÝROKY TYŽDŇA

    






















Zase nás chceli pozatvárať, nechápem za čo?,"
Robert Fico
















❗️Majiteľ aplikacie Telegram Pavel DUROV bol zatknutý na parížskom letisku.

Pavel Durov by mal podľa TF1 predstúpiť pred sudcu dnes večer a čeliť viacerým "obvineniam" vrátane terorizmu, drogovej kriminality, podvodu, prania špinavých peňazí, zatajovania pedofilného obsahu na aplikácii...
Útok na slobodu slova sa stupňuje. Nestačí im, že nás vypínajú a obmedzujú na Facebooku, Instagrame, Youtube... už sa veľmi preveľmi boja aj Telegramu.

Lenže, milí globalisti - PRAVDU NEUMLČÍTE. Durov musí byť prepustený, predpokladám, že nasleduje osud Juliana ASSANGEA - chcú ho jednoducho umlčať vykonštruovanými obvineniami.


Odteraz sa pridávam k podpore zakladateľa aplikácie Telegram. Verím, že obvinenia nie sú pravdivé, vieme v akom zvrátenom policajnom svete žijeme...

#FREEDUROV
Lukáš Machala

🇬🇧 BRITÁNIA ZATÝKA ZA NÁZOR

Po minulotýždňových pouličných nepokojoch po celej Británii, ktorú spôsobila krvavá poprava troch malých dievčatiek africkým "Britom", sa začalo neuveriteľné zatýkanie kvôli zdieľaniu názorov na sociálnych sieťach. Polícia zadržala ľudí pre podozrenie zo sprisahania, aby ďalej nenarúšali verejný poriadok.
Zákon treba dodržiavať a rovnako základnú slušnosť v online komunikácii. Ale zatýkať pre názor - to už je asi neonacizmus, nie? 
Čo sa to s tou našou Európou deje? Je to ešte civilizovaný kontinent? 
Lukáš Machala


"Šimečkovci sa to tu hrajú na samozvaných spasiteľov kultúry?,“ Naoko na námestiach bojujú za slobodnú kultúru, štvú ľudí v mene demokratických hodnôt, povýšenecky formulujú myšlienky, vyjadrujú sa ako morálne autority. No a napokon o samozvaných ochrancoch kultúry vysvitne, že nadácia rodiny Šimečkovcov od roku 2020 dostala státisíce od Fondu na podporu umenia, a to takým spôsobom, že sa ešte pred začatím platnosti nového zákona poistili na tri roky dopredu(!), Toto Šimečka považuje za správne. Dokonca si na seba rád lepí prívlastky ako čestný a poctivý,-Ak sa ho však niekto dotkne, beží do domovskej redakcie Denníka N vyplakať sa. A čo spraví nezávislé a objektívne médium? Vyhlási ho za svätého,Aj by sa ktosi mohol začudovať, že ako sa mu po prevalení kauzy podarilo tak rýchlo dostať do štúdia? Za posledných pár dní sa totiž na Michala Šimečku(PS) vyvalilo toľko káuz, že Monika Tódová sa ani nedokáže tak rýchlo učesať, ako rýchlo musela pozývať podpredsedu parlamentu vysvetľovať. .A ako bonus sme sa dozvedeli, že otec podpredsedu parlamentu je akcionárom tohto “nezávislého a objektívneho” periodika. Čestní a charakterní ľudia nepočkajú kým na tieto veci upozorní predseda vlády, ale odstúpia sami. Toľkými kauzami by sa autorita parlamentu nemala degradovať,“ 
György Gyimesi

"Slovenské národné divadlo má od dnes opäť štatutára. Zatiaľ iba dočasne povereného. S okamžitou platnosťou od dnes je riaditeľkou SND Zuzana Ťapáková.
Zuzana Ťapáková je skúsenou manažérkou a expertkou v oblasti divadelnej a filmovej vedy. Naposledy pôsobila v RTVS ako riaditeľka sekcie marketingu. Vyštudovala divadelnú a filmovú vedu na VŠMU, kde neskôr prednášala dejiny divadla. Svoju odbornosť a manažérske schopnosti naplno zúročila v televízii Markíza, kde roky zastávala post riaditeľky Centra marketingu televízie a následne aj pozíciu generálnej riaditeľky. Zuzana Ťapáková sa nielen rozumie divadlu, ale je aj mimoriadne skúseným manažérom.Rozhovory so Zuzanou Ťapákovou ma presvedčili o tom, že spolu vieme naplniť víziu o tom, ako má fungovať SND.
Martina Šimkovičová

"Cieľom návrhu zákona je zabezpečiť, aby vzdelávací proces v školách a školských zariadeniach bol v súlade so zásadami a normami, ktoré odrážajú kultúrne a etické hodnoty slovenskej spoločnosti, a podporoval výchovu k zodpovednému občianstvu, rešpektovaniu biologických a spoločenských daností, ako aj ochranu integrity rodinných vzťahov. Prijatím novely by sa malo zaviesť explicitné vymedzenie pojmu „netradičná sexuálna orientácia“. „Pod týmto pojmom sa rozumie akákoľvek sexuálna orientácia, ktorá sa odchyľuje od tradičného chápania vzťahu medzi mužom a ženou. Tradičné hodnoty, na ktorých je slovenská spoločnosť postavená, uznávajú manželstvo ako jedinečný zväzok muža a ženy, čo je výslovne stanovené aj v článku 41 ods. 1 Ústavy Slovenskej republiky,“ uviedli národniari. Cieľom tak podľa nich má byť ochrana detí a mládeže pred vplyvmi, ktoré by mohli byť v rozpore s ústavnými princípmi. Zavedenie zákazu propagácie myšlienok týkajúcich sa netradičných sexuálnych orientácií a rodových identít je tiež reakciou na obavy rodičov a širšej verejnosti, ktorí sa domnievajú, že niektoré obsahy šírené v školách môžu byť nevhodné vzhľadom na vek a vyspelosť detí. Školy tak v prípade odobrenia zmien budú musieť zhodnotiť obsah vzdelávacích materiálov, prednášok, workshopov a ďalších aktivít, v ktorých by sa mohla vyskytnúť propagácia „netradičných sexuálnych orientácií alebo rodových identít“. 
SNS

"Hlavným posolstvom Slovenského národného povstania (SNP) bolo ukončiť vojnu a nastoliť mier".
Robert Fico



29. 8. 2024

Pred 80 rokmi začal vysielať Slobodný slovenský vysielač

Pred 80 rokmi začal vysielať


 Slobodný slovenský vysielač

Vysielal síce iba 59 dní, ale od začiatku Slovenského národného povstanie (SNP) poskytoval obyvateľom dôležité informácie a pomáhal aj pri organizovaní samotného Povstania. V piatok 30. augusta uplynie 80 rokov odvtedy, ako začal z Banskej Bystrice vysielať Slobodný slovenský vysielač.
Vysielanie povstaleckého Slobodného slovenského vysielača z Banskej Bystrice sa začalo 30. augusta 1944 o 11.00 h. Provizórne štúdio sa zriadilo v budove Evanjelického spolku na Hornej ulici v Banskej Bystrici, pričom zariadenia potrebné na vysielanie priviezli z Prešova.
Vo vysielaní v ten deň odznelo upozornenie, aby Slováci a Slovenky počúvali program, ktorý vysiela Banská Bystrica, a nie program Bratislavy. Po vyhlásení SNP boli vo vysielaní prečítané dve proklamácie - Proklamácia Vojenského ústredia a Proklamácia predsedníctva Ústredného národného výboru. Proklamáciu k vojakom prečítal podplukovník Mirko Vesel, a potom Jozef Styk požiadal obyvateľov, aby pomáhali bojujúcim vojakom.
Vysielanie Slobodného slovenského vysielača bolo zamerané na podporu ozbrojeného boja, na vysvetľovanie jeho cieľov a najmä v prvých dňoch prispelo aj k organizovaniu SNP. Rozhlas vysielal napríklad šifrované správy a heslá Veliteľstva prvej Československej armády pre vojakov povstaleckej armády a partizánov.
Vysielal aj bojové výzvy a správy o situácii na domácich i zahraničných bojiskách. Zverejňoval nariadenia a pokyny Slovenskej národnej rady (SNR), informácie o domácich a zahraničných politických udalostiach. Postupne pribúdali publicistické, ale aj kultúrne relácie.
Po nemeckom zbombardovaní banskobystrického rozhlasového vysielača na vrchu Laskomer 2. septembra 1944 našli pracovníci Slobodného slovenského vysielača útočisko na letisku Tri duby, kde vybudovali nové vysielacie zariadenie. Vytvorili mobilný vysielač, respektíve technológiu namontovali na nákladné auto.
Každých desať dní menil tento pojazdný vysielač svoje stanovisko, aby nebol Nemcami zameraný. Nákladné auto s vysielačom vysielalo z Brezna, Zvolena, Slovenskej Ľupče, ale aj z ďalších častí povstaleckého územia.
Za Slobodným slovenským vysielačom stáli skúsení rozhlasoví pracovníci, ktorých viedol Gabriel Rapoš. Jeho zástupcom bol Anton Hollý, vedúcim techniky Jozef Vrabec a tajomníkom Ján Balaďa. Vysielač úzko spolupracoval s vedúcimi orgánmi SNP, Hlavným štábom partizánskych oddielov, so Spravodajskou agentúrou Slovenska a redakciami povstaleckej tlače.
Naposledy sa Slobodný slovenský vysielač ohlásil 27. októbra 1944 z Donovál. Práve tam sa presunuli čelní predstavitelia SNP, ktorí rozhodli o prechode povstaleckej armády na partizánsky spôsob boja.


Zdroj: TASR

Boľševické svine začínajú Začnime s ich vysťahovaním!

 Boľševické svine začínajú

Začnime s ich vysťahovaním!

28. 8. 2024

TO JE TV!

 TO JE TV!


Bojiš sa,však?

 Bojiš sa,však?


Eštebácky synáčik a otec lupiča sa fotí pred osobnosťami

 Eštebácky synáčik a otec lupiča sa

 fotí pred osobnosťami

NKÚ: Kontrolóri registrujú podnet voči ministerke kultúry, vyhodnotia ho

NKÚ: Kontrolóri registrujú podnet voči


 ministerke kultúry, vyhodnotia ho

Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) v utorok (27. 8.) dostal podnet voči ministerke kultúry Martine Šimkovičovej (nominantka SNS) týkajúci sa viacerých oblastí pôsobenia Ministerstva kultúry (MK) SR. Pre TASR to potvrdil odbor internej a externej komunikácie NKÚ. O podaní podnetu na Šimkovičovú v utorok informovali zástupcovia hnutia Progresívne Slovensko (PS). Ministerka podľa nich porušila zákon.
"Odborné útvary NKÚ v rámci svojej činnosti priebežne vyhodnocujú aktuálne podnety a informácie z hľadiska rizík a miery významnosti, a v spolupráci s analytickou jednotkou vypracúvajú rizikovú analýzu, ktorá slúži ako podklad na ďalšie rozhodovanie o zaradení do plánu kontrolnej činnosti," uviedol úrad s tým, že takto budú postupovať aj pri podnete na Šimkovičovú.
Podľa NKÚ sa v rezorte kultúry aktuálne vykonávajú dve kontroly. Jedna je zameraná na financovanie kultúry prostredníctvom fondov a druhá sa týka Slovenskej televízie a rozhlasu. V budúcom roku NKÚ pripravuje kontroly aj v Slovenskej národnej galérii a v Slovenskom národnom múzeu.
Úrad tiež pripomenul, že kontrola v Slovenskom národnom divadle (SND) z roku 2022 identifikovala nefunkčný kontrolný systém ministerstva kultúry či problémy s rozpočtovým procesom v rámci rezortu.
Podanie podnetu na NKÚ aj na Generálnu prokuratúru (GP) SR voči Martine Šimkovičovej v utorok avizovali predstavitelia PS na tlačovej konferencii. Ministerke vyčítajú, že vykonávala právomoci štatutára SND napriek tomu, že na to nemala oprávnenie aj to, že MK zaobstaralo nové logo pre STVR.
Ministerstvo kultúry tvrdí, že obstaranie loga aj postup pri výkone právomocí štatutára SND bol v súlade s právnymi predpismi. Stanovisko k podnetu bude vedieť zaujať až po oboznámení sa s ním.



Zdroj: TASR

Slovensko neakceptuje odporúčanie OSN nezastrašovať sudcov, protikorupčných policajtov alebo novinárov


Slovensko neakceptuje odporúčanie OSN nezastrašovať sudcov,



 protikorupčných policajtov alebo novinárov


Slovensko neakceptuje odporúčanie Rady OSN pre ľudské práva zdržať sa akýchkoľvek opatrení smerujúcich k zastrašovaniu sudcov a príslušníkov protikorupčnej polície, médií, organizácií občianskej spoločnosti a obhajcov ľudských práv. Ako vyplýva zo stanoviska k odporúčaniam adresovaným SR počas štvrtého kola Univerzálneho periodického hodnotenia zo strany rady, ktoré dnes schválila vláda s pripomienkami, SR neeviduje aktivity a ani oznámenia o aktivitách smerujúcich k zastrašovaniu zo strany štátu v zmysle uvedeného odporúčania.

„V prípade takýchto úkonov zo strany zástupcov verejnej správy a politikov by bola naplnená skutková podstata niektorého z trestných činov proti poriadku vo verejných veciach uvedených v Trestnom zákone (Zneužívanie právomoci verejného činiteľa; Zasahovanie do nezávislosti súdu; Nebezpečné elektronické obťažovanie, atď.) Všetky podozrenia na spáchanie trestného činu sú riadne a dôsledne preverované a vyšetrené zo strany orgánov činných v trestnom konaní,“ uvádza vláda v dokumente.

Kabinet rovnako odmieta požiadavku na ratifikáciu Istanbulského dohovoru. „Národná rada SR, najvyšší zákonodarný orgán SR, požiadala svojím uznesením z 29. marca 2019, aby nepokračovala v procese smerujúcom k ratifikácii Dohovoru Rady Európy o predchádzaní násiliu na ženách a domácemu násiliu a o boji proti nemu (Istanbulský dohovor) Slovenskou republikou a vykonala všetky úkony súvisiace s oznámením Rade Európy, že SR sa nehodlá stať zmluvnou stranou Dohovoru,“ uvádza sa v materiáli. V tejto súvislosti vláda pripomína prijatie Smernice EÚ o boji proti násiliu na ženách, ktorá sleduje obdobné ciele ako Istanbulský dohovor a ktorá bude transponovaná do roku 2027 do slovenského právneho poriadku.

Celkovo vláda neakceptovala 39 a čiastočne akceptovala 10 z celkových 242 odporúčaní.

Zdroj: SITA

VY STE GDO ? MK: Postup pri STVR či SND bol v súlade s právnymi predpismi

VY STE GDO ?


MK: Postup pri STVR či SND bol v súlade s právnymi predpismi


 Postup pri obstarávaní loga pre Slovenskú televíziu a rozhlas (STVR) a výkone právomocí štatutára Slovenského národného divadla (SND) bol v súlade s platnými právnymi predpismi. Deklaruje to Ministerstvo kultúry (MK) SR, ktoré si stojí za svojím právnym názorom. Reagovalo tak na opozičné hnutie Progresívne Slovensko (PS), ktoré podalo podnet na Najvyššom kontrolnom úrade (NKÚ) SR.
"Momentálne nepoznáme obsah podnetu hnutia PS, až po oboznámení sa s jeho obsahom bude môcť Ministerstvo kultúry SR zaujať k tejto veci stanovisko, je však potrebné si počkať na výsledky kontroly NKÚ," priblížila pre TASR hovorkyňa MK Petra Bačinská.
PS v utorok (27. 8.) informovalo, že podalo na NKÚ podnet voči ministerke kultúry Martine Šimkovičovej (nominantka SNS). Týka sa obstarávania loga pre STVR za necelých 10.000 eur a výkonu právomocí štatutára SND. Hnutie podnet v najbližších dňoch doručí aj Generálnej prokuratúre SR. PS tvrdí, že Šimkovičová viackrát porušila zákon.

Zdroj: TASR

Slovenská televízia a rozhlas pripravila v deň osláv 80. výročia SNP bohatý televízny aj rozhlasový program

Slovenská televízia a rozhlas pripravila v deň osláv 

80. výročia SNP bohatý televízny aj rozhlasový program


29. august 2024 bude patriť okrúhlemu 80. výročiu SNP a Slovenská televízia a rozhlas si túto významnú udalosť slovenských dejín pripomínie počas sviatočného dňa vo svojom televíznom i rozhlasovom vysielaní. Divákom ponúkne priame prenosy z celonárodných osláv v Banskej Bystrici, archívne filmové klasiky i premiérové dokumenty. Poslucháčom ponúknu pestrý sviatočný program aj programové služby Slovenského rozhlasu.




Jednotka

80. výročie SNP si 29. augusta pripomenie Jednotka vo vysielaní počas celého dňa priamymi prenosmi z celonárodných osláv v Banskej Bystrici aj archívnou klasikou. O 9.50 hponúkne divákom priamy prenos z pietneho aktu kladenia vencov a slávnostných príhovorov za účasti najvyšších ústavných činiteľov a zástupcov diplomatických zborov v rámci Celoštátnych osláv 80. výročia SNP v Banskej Bystrici. O 16.50 h odvysiela priamy prenos zo Slávnostnej vojenskej prehliadky, počas ktorej diváci a záujemcovia o históriu, ale aj modernú vojenskú techniku uvidia prezentáciu Ozbrojených síl SR. Večer o 20.30 h sa diváci môžu tešiť na Slávnostný galavečer k 80. výročiu SNP, v ktorom vystúpia Vladimír Strmeň, SĽUK, Lúčnica, Andrea Zimányiová, Jozef Hollý, Tomáš Bezdeda, Peter Cmorík, FS Telgárt a mnohí ďalší.

Pre detských divákov si Jednotka vo sviatočný deň pripravila príbeh chlapca, ktorý na vlastnej koži zažije útrapy SNP v poetickom príbehu na motívy poviedky Hany Zelinovej Sivá húska (o 8.50 h) a dramatický príbeh o vnútornom dozrievaní chudobného pastierika, ktorý slúži u bohatého gazdu a jeho individuálny protest proti sociálnej nespravodlivosti vyústi do aktívnej účasti v Slovenskom národnom povstaní Leto na Rovniach (o 7.30 h).

Z televíznej klasiky odvysiela Jednotka popoludní film Slnko vychádza nad Prašivou (o 13.00 h) o osude jednoduchého človeka, starého Ondreja, ktorý sa rozhodne pomôcť partizánom. Po ňom sa diváci môžu tešiť na premiéru dokumentu Nezabudni na mňa (o 14.00 h), ktorý predstavípríbeh pani Denisy Nikodémovej, ktorá ako dieťa prežila prenasledovanie počas obdobia holokaustu. Následne čaká divákov dramatický príbeh odohrávajúci sa v malej slovenskej dedine, ktorý zachytáva tragický osud vdovy Svrčinovej a jej štyroch synov bojujúcich na strane partizánov proti nemeckým okupantom v kultovom vojnovom filme Vlčie diery (o 14.40 h).

Vo večerných hodinách si Jednotka pre divákov pripravila slovenský film Martina Šulíka Tlmočník (o 22.05 h) o dvoch starších pánoch, ktorých dala dohromady náhodná zmienka o udalostiach z druhej svetovej vojny, čo tragicky poznamenali osudy ich rodín a ktorí sa vyberú na putovanie po Slovensku hľadať svedkov dávno zabudnutej minulosti.

Dvojka

Dvojka si významné výročie pripomenie popoludní v dokumentoch z produkcie Slovenskej televízie. O 15.10 h rozrozpráva životný príbeh známeho spisovateľa a dramatika Petra Karvaša dokument Návraty do hniezda. Na pozvanie do jeho rodného domu v Banskej Bystrici prichádzajú jednotliví účinkujúci postupne a konfrontujú sa s informáciami z Karvašovho osobného aj profesionálneho života, ale aj širšieho spoločenského kontextu, aby sa napokon stretli za jedným stolom na záhradnej slávnosti. Následne o 15.35 h ponúkne Dvojka životopisný dokument režiséra Milana Homolku Generál Viest o Rudolfovi Viestovi, veliteľovi povstaleckej armády počas Slovenského národného povstania a jedinom slovenskom generálovi počas predvojnovej Československej republiky.

Večer si Dvojka pripravila až dva premiérové dokumenty z produkcie Slovenskej televízie. O 20.10 h to bude dokumentárny film Martin Pollack: Pohľad do priepasti. Elitný nacista Gerhard Bast sa po potlačení SNP podieľal na vraždení partizánov a civilného obyvateľstva v okolí Banskej Bystrice a Ružomberka. Rakúsky novinár a spisovateľ Martin Pollack je jeho biologický syn. Vo svojej knihe Smrť v bunkri sa vydal po Bastových stopách aj na Slovensko. Dnes sa sem však vracia už len prostredníctvom svojho prekladateľa, kolegu spisovateľa a priateľa Michala Hvoreckého. Ten vo filme vyhľadá viaceré takmer zabudnuté miesta spojené s Bastovými zločinmi, ako aj žijúcich pamätníkov SNP a svedkov Bastovho vraždenia. Cestou si kladie naliehavú otázku – čo dnes pre slovenskú kolektívnu pamäť znamená odkaz SNP, ktorým Slovensko odmietlo fašistickú ideológiu postavenú na netolerancii a nenávisti a postavilo sa na správnu stranu dejín?

„Dejinné povstalecké a vojnové udalosti sú s banskobystrickým rozhlasovým a televíznym štúdiom hlboko späté, a to predovšetkým vďaka pôsobeniu Slobodného slovenského vysielača. Je to pre nás ikonická a zásadná kapitola dejín, ktorá nás dodnes zaväzuje a svieti ako maják v rozbúrených vodách súčasnosti. Hodnoty ako sloboda, demokracia, tolerancia, boj za pravdu a národná hrdosť v tom najlepšom zmysle slova, ktoré pertraktoval povstalecký vysielač, sú neustálou súčasťou nášho každodenného snaženia pri tvorbe rozhlasového, televízneho a online obsahu. Dokument, ktorý prinášame na televízne obrazovky, považujem v tomto smere za jeden z najvýznamnejších počinov za posledné roky. Zaradí sa k bohatej banskobystrickej rozhlasovej a televíznej tvorbe s tematikou SNP. Verím, že diváci ocenia pohľad na naše dejinné víťazstvá i zlyhania z medzinárodnej perspektívy. Osobitne chcem vyzdvihnúť spoluprácu s renomovanými tvorcami so širokým zapojením profesionálneho potenciálu banskobystrického štúdia,“ vyjadril sa Miroslav Debnár, riaditeľ štúdia Slovenskej televízie a rozhlasu v Banskej Bystrici, ktoré dokument pripravilo.

O 21.10 h sa v dokumente Blýskanie pod Tatrami filmári Michael Kaboš a Jakub Tabery na tému Slovenského národného povstania pozrú z perspektívy medzinárodného kontextu. Ich dokumentárny film je prispôsobený aj vnímaniu mladšieho diváka, ktorý ešte nemá dostatočný rozhľad o prelomovej historickej udalosti našich dejín.

:24

Spravodajský okruh :24 pripravuje pri príležitosti 80. výročia SNP celodenný program z celonárodných osláv v Banskej Bystrici. Živé vstupy s hosťami z externého štúdia v Banskej Bystrici doplní štúdio s moderátormi v Mlynskej doline. Slávnostným ceremoniálom, vítaním hostí vrátane najvyšších ústavných činiteľov a celým podujatím, bude hostí a divákov sprevádzať moderátor Ľubomír Bajaník.

Spravodajský okruh :24 divákom ponúkne živé vysielanie už od 9.30 h, s redaktormi Emíliou Lengyelovou a Jozefom Kubánekom priamo z Banskej Bystrice. Divákom sa prihovoria aj pozvaní hostia, medzi nimi napríklad aj historik SNP Juraj Lepiš a reportérka Slovenského rozhlasu Soňa Gyarfášová. O 10.00 h ponúkne :24 divákom kladenie vencov k pamätníku a naživo prinesie aj oficiálnu časť programu o 11.00 h. Popoludní čaká divákov slávnostná prísaha nových vojakov a od 16.50 h vojenská prehliadka.

Rádio Slovensko sa bude 29. augusta počascelého dňa venovať téme 80. výročia SNP a do živého vysielania sa budú môcť zapojiť aj poslucháči. Práve ich sa v rannom a popoludňajšom vysielaní budú moderátori pýtať, čo im v okolí pripomína historické dni Povstania. Rádio Slovensko prinesie aj rozhovor so spevákom Martinom Harichom. Ten sa narodil 29. augusta a pred časom zhudobnil básne mladých poetov, ktorí padli počas SNP. V čase osláv sa bude téme venovať aj rozhlasové spravodajstvo, ktoré ponúkne v spravodajských blokoch, ako aj do prúdového vysielania, materiály z osláv a rozhovory s odborníkmi z vojenskej oblasti i priamymi účastníkmi SNP. O 20.30 h sa najpočúvanejšia programová služba Slovenské rozhlasu pripojí živým priamym prenosom k oslavám SNP v Banskej Bystrici.

Rádio Devín ponúkne 29. augusta svojim poslucháčom O 10.00 h tematicky ladenú reláciu Ars musica s hudbou vzdoru a hrdinstva. V premiére uvedie špeciálne vydanie formátu Na tému s Omarom Mirzom v priamom prenose o 14.00 h z exteriéru areálu Múzea SNP v Banskej Bystrici.Diskusia sa bude venovať téme žien v SNP aj s presahom do súčasného vizuálneho umenia. O 17.00 h sa bude v Ars litera Ivana Jachymová venovať téme SNP.

Rádio Regina Západ o 14.05 h ponúkne svojim poslucháčom príspevok Andrey Eliášovej s názvom V krajine, kde je lietadlo bicyklom. O 15.05 h pripravilo rozhlasové pásmo Príbeh partizána z Hornej Nitry Jozefa Dolníka, ktorý sa nikdy nenašiel. Po 20.30 h preberie živé vysielanie z celonárodných osláv 80. výročia SNP v priestoroch Múzea SNP v Banskej Bystrici.

Rádio Regina Stred ponúkne poslucháčom na celom Slovensku živé vysielanie z celonárodných osláv v priestoroch Múzea SNP v Banskej Bystrici.

Rádio Regina Východ sa bude vo štvrtok 29. augusta vo vysielaní venovať záchrane rozhlasového zariadenia pred maďarskými Horthyovcami, jeho presťahovaniu do Prešova a následne spusteniu vysielania ako slobodného vysielača. V popoludňajšej rozhlasovej hre O mužovi, ktorý tu bol, priblíži tieto udalosti umeleckým pohľadom cez osobnosť redaktora, riaditeľa košickej a prešovskej pobočky Rádiojournalu Antona Prídavka. Rádio Regina Východ dopoludnia odvysiela pásmo, v ktorom si poslucháči vypočujú rozhovory s ľuďmi, ktorí absolvovali Cestu hrdinov SNP z Dukly na Devín. Hovoriť budú nielen o zážitkoch, ale aj o motivácii a o posolstve Povstania pre dnešnú spoločnosť. Tému SNP ponúknu košickí rozhlasoví tvorcovia aj špecifickou hudobnou formou, a to cez pieseň. Podvečer slávnostného dňazaznejú povstalecké piesne z územia východného Slovenska v relácii Zahrajte mi túto.

Rádio_FM sa 80. výročiu Slovenského národného povstania bude venovať prostredníctvom bežného spravodajstva. Odvysiela príspevky pripomínajúce zásadné filmy venované SNP, príspevky o aktivitách organizácií Post Bellum a Mladí proti fašizmu. Súčasťou vysielania bude aj materiál vysvetľujúci spôsob, akým sa partizáni dostávali k zbraniam.

Radio Slovakia International vysiela už počas celého leta súťaž, v ktorej vyhrávajú poslucháči ceny so slovenskými folklórnymi motívmi. 29. augusta bude štvrté kolo súťaže zamerané na Slovenské národné povstanie a vysielané bude vo všetkých jazykových mutáciách, čiže okrem slovenčiny aj v angličtine, nemčine, ruštine, francúzštine a španielčine.

Historici z Múzea SNP v Banskej Bystrici vo vysielaní prezradia aké boli príčiny povstania, jeho priebeh a význam pre oslobodzovanie slovenského územia v závere druhej svetovej vojny. Výročie SNP si Radio Slovakia International pripomenie aj špeciálnou edíciou elektronických QSL kariet, na ktorých sú reprodukcie zachovaných originálnych fotografií z povstaleckej histórie, ktoré RSI poskytlo Múzeum SNP v Banskej Bystrici.

Rádio Junior si 80. výročie SNP pripomenie o 07.00 h a 17.00 h pásmom Rozálie Vlaskovej Čo by bolo, keby nebolo Slovenské národné povstanie? Ide o hodinku rozhlasového dejepisu, v ktorej bude učiteľom Juraj Lepiš z Múzea SNP v Banskej Bystrici. Poslucháčom sa prihovoria aj dvaja dodnes žijúci hrdinovia povstania – Dalma Špitzerová a Vladimír Strmeň, ktorý sa v partizánskych bojoch ocitol ako 16-ročný chlapec, študent z armádnej kapely. Relácia vznikla v roku 2020 pri príležitosti 76. výročia SNP.

Rádio Litera, ktoré téme SNP venuje celý august, odvysiela v deň výročia SNP o 12.35 h cyklus Stratení v čase. Autorka Ivica Ruttkayová sa v ňom zameria na ženy v protifašistickom odboji. O 16.35 h si poslucháči môžu vypočuť rozhlasový dokument o odvrátenej tvári Slovenského národného povstania. Autor Peter Štrelinger ho nazval Hrdinovia a hroby. Esej na tému SNP pripravil aj redaktor Martin Šenc. Pod názvom Moje osobné povstanie ju Rádio Litera odvysiela v časoch, ráno o 07.50 h a popoludní o 17.50 h. Poslucháči by si nemali nechať ujsť aj sviatočné pásmo o 08.35 h a 18.35 h Život mŕtvych riadkov od Marcela Páleša.

Rádio Pyramída odvysiela v deň štátneho sviatku, 29. augusta, dramatizáciu zakázaného románu Mila Urbana Železom po železe, ktorý kriticky zachytáva obdobie SNP. Poslucháči Rádia Pyramída si vypočujú aj povstalecké piesne v podaní Ľudovíta Ludhu a mužského zboru pod vedením Vladimíra Slujku. V publicistickom bloku vysielania ponúkne umelecko-publicistické pásmo o SNP od autora Emila Benčíka s názvom Dies veritatis - deň pravdy a dokumentárny cyklus o temnej povojnovej histórii autora Jána Bábika Tragické osudy povstalcov - Peter Zaťko. Hudba s tematikou SNP zaznie aj v dvojhodinovke klasickej hudby.

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS



Generálny riaditeľ spoločnosti Meta Mark Zuckerberg sa domnieva, že tlak americkej administratívy na jeho sociálne siete, aby v roku 2021 stiahli určitý obsah súvisiaci s pandémiou ochorenia COVID-19, bol "nesprávny" a v budúcnosti sa chce podobným pokusom brániť. Podnikateľ to uviedol v liste, ktorý v pondelok predložil republikánskemu predsedovi justičného výboru Snemovne reprezentantov USA Jimovi Jordanovi, píše TASR podľa správy agentúry AFP.
Zuckerberg (40) sa v liste, ktorý zverejnili republikáni v justičnom výbore, venoval viacerým kontroverziám týkajúcim sa moderovania obsahu na jeho platformách.
Ubezpečil tiež, že neplánuje zopakovať úsilie o financovanie volebnej infraštruktúry v USA pred novembrovými prezidentskými voľbami.
Zakladateľ sociálnej siete Facebook v súvislosti s pandémiou koronavírusu uviedol, že administratíva prezidenta USA Joe Bidena v roku 2021 opakovane naliehala na spoločnosť Meta, "aby cenzurovala určitý obsah o ochorení COVID-19 vrátane humoru a satiry".
"Som presvedčený, že tlak zo strany vlády nebol správny, a je mi ľúto, že sme sa k tomu nevyjadrili otvorenejšie... Som presvedčený, že by sme nemali ustupovať z našich obsahových štandardov pod tlakom akejkoľvek administratívy v oboch smeroch - a sme pripravení klásť odpor, ak sa niečo podobné stane znova," píše sa v liste podpísanom Zuckerbergom.
Republikánsky profil justičného výboru Snemovne reprezentantov USA na sociálnej sieti X označil list za "veľké víťazstvo pre slobodu prejavu". Republikáni sa v posledných mesiacoch zameriavajú na sociálne siete a technologické spoločnosti a tvrdia, že potláčajú alebo cenzurujú konzervatívne názory.
Šéf spoločnosti Meta tiež uviedol, že nezopakuje svoju snahu z čias pandémie financovať neziskové organizácie pracujúce na podpore volebnej infraštruktúry v USA, pretože Republikánska strana považuje takéto finančné príspevky za stranícke.
"Mojím cieľom je byť neutrálny a nezohrávať takú či onakú rolu - alebo sa dokonca tváriť, že hrám nejakú úlohu," uviedol Zuckerberg.
V liste sa spomína aj kontroverzia týkajúca sa postupu Facebooku v súvislosti s článkom o Hunterovi Bidenovi, synovi prezidenta USA, ktorý uverejnil denník New York Post.
Zuckerberg informoval, že článok bol "dočasne degradovaný", zatiaľ čo zamestnanci Facebooku preverovali, či nejde o "potenciálnu ruskú dezinformačnú operáciu".
Po preverení sa zistilo, že článok nebol súčasťou takejto operácie, informoval šéf Meta. Dodal, že sociálna sieť následne zmenila svoju politiku tak, že príspevky v Spojených štátoch nebudú degradované, kým budú preverované.



                

Venezuelské úrady v pondelok prepustili novinárku Carmelu Longovú. Obvinili ju však z terorizmu, informuje TASR podľa agentúr Reuters a EFE.
Longová do minulého týždňa pracovala pre provládne noviny Ultimas Noticias. Polícia ju zatkla v nedeľu po prehliadke v jej dome, uviedlo na sociálnej sieti združenie pracovníkov tlače SNTP.
Na pondelkovom súdnom vypočúvaní, na ktorom sa zúčastnila prostredníctvom videokonferencie, ju obvinili z terorizmu a podnecovania nenávisti.
Má zakázané opustiť krajinu či písať o svojom prípade. Takisto sa pravidelne musí hlásiť úradom. SNTP uvádza, že od júlových prezidentských volieb bolo zadržaných najmenej ďalších osem novinárov.
Venezuelská Národná volebná rada (CNE) za víťaza volieb vyhlásila úradujúceho prezidenta Nicolása Madura, ktorý je pri moci od roku 2013. Opozícia však na základe vlastného prepočítania výsledkov vo volebných komisiách tvrdí, že zvíťazil jej kandidát Edmundo González Urrutia.






Ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) začala trestné konanie voči novinárom z nemeckej televízie Deutsche Welle (DW) a ukrajinskej stanice 1+1, ktorí nakrúcali reportáže v ruskom meste Sudža v Kurskej oblasti po tom, čo ho obsadili ukrajinské sily. Informovalo o tom v utorok ruskojazyčné vysielanie BBC.
Trestné konanie FSB sa týka redaktora DW Nicholasa Simona Connollyho a korešpondentke kanála 1+1 Natalije Nahornej. BBC pripomenula, že DW je v Rusku na zozname tzv. zahraničných agentov.
Podľa FSB obaja novinári "nelegálne prekročili štátnu hranicu Ruskej federácie a nakrúcali videá v oblasti Sudže v Kurskej oblasti". Z tohto dôvodu sa voči nim začalo konanie podľa článku 322 Trestného zákona Ruskej federácie.
FSB už predtým z rovnakého dôvodu začala trestné stíhanie voči redaktorke talianskej verejnoprávnej televízie RAI Stefanii Battistiniovej a kameramanovi Simoneovi Trainimu, ako aj reportérovi CNN Nickovi Walshovi a dvom ukrajinským novinárom.



Copyright © TASR 2024



27. 8. 2024

Progresívne Slovensko podáva na NKÚ a GP podnety na ministerku kultúry

Progresívne Slovensko podáva na NKÚ a GP



 podnety na ministerku kultúry 

Progresívne Slovensko (PS) podalo na Najvyššom kontrolnom úrade (NKÚ) SR podnet voči ministerke kultúry Martine Šimkovičovej (nominantka SNS). Týka sa obstarávania loga pre Slovenskú televíziu a rozhlas (STVR) za necelých 10.000 eur a výkonu právomocí štatutára Slovenského národného divadla (SND). Hnutie podnet v najbližších dňoch doručí aj Generálnej prokuratúre (GP) SR. PS tvrdí, že Šimkovičová viackrát porušila zákon. Na tlačovej konferencii o tom v utorok informovali zástupcovia hnutia.
PS vidí porušenie zákona napríklad v situácii po odvolaní Mateja Drličku z postu generálneho riaditeľa SND. Po jeho odvolaní bolo divadlo tri týždne bez štatutára.
"Ministerka sa bez akéhokoľvek právneho titulu či poverenia vyhlásila za zastupujúcu štatutárku SND a vykonávala súvisiace právne úkony. Opätovne vymenovala odvolanú riaditeľku baletu, podpisovala výplaty či iné dokumenty. To nie je len porušovanie zákona, ale aj neuveriteľná drzosť a arogancia," vysvetlila podpredsedníčka Výboru Národnej rady SR pre kultúru a médiá Zora Jaurová (PS). Podotkla, že ministerka mala poveriť vedením divadla niekoho iného.
Podľa opozičných politikov porušila ministerka počas tohto obdobia aj štatút SND, kontrolným orgánom divadla je ministerstvo kultúry. SND tak podľa Jaurovej nemalo zabezpečenú riadnu kontrolu.
Podľa poslankyne mala šéfka rezortu kultúry porušiť zákon aj pri obstarávaní nového loga pre STVR. Na otázky opozičného hnutia, na základe čoho ministerstvo kultúry (MK) uzavrelo zmluvu o výrobe loga pre inú inštitúciu, nedostali od ministerstva odpoveď.
"Podnet aktuálne GP SR neeviduje, v prípade doručenia bude pridelený príslušnému prokurátorovi a bude vybavený zákonným spôsobom," uviedla pre TASR hovorkyňa GP SR Zuzana Drobová.


Zdroj: TASR

...a neuveď nás do pokušenia, ale zbav nás Zlého. Amen

...a neuveď nás do pokušenia, 





ale zbav nás Zlého. Amen





Novou riaditeľkou Slovenského národného divadla (SND) by sa mohla stať Zuzana Ťapáková. Informáciu priniesol denník Plus Jeden deň, odvoláva sa na svoj dôveryhodný zdroj. Periodikum pripomenulo, že Ťapáková ešte prednedávnom pôsobila na pozícii riaditeľky Sekcie marketingu a komunikácie Slovenskej televízie a rozhlasu, odkiaľ bola odvolaná k 2. júlu tohto roka. SND je bez generálneho riaditeľa od 6. augusta, keď bol z tejto pozície ministerkou kultúry Martinou Šimkovičovou (nom. SNS) odvolaný Matej Drlička. V nasledujúcich dňoch divadlo opustili aj ekonomický riaditeľ Matej Bošňák aj riaditeľ Opery SND Martin Leginus.

Zdroj: SITA

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS





Zatknutie šéfa komunikačnej platformy Telegram Pavla Durova vo Francúzsku pobúrilo ruských politických predstaviteľov. Podľa niektorých je to obmedzovanie slobody slova a politické zatknutie.
„V roku 2018 skupina 26 mimovládnych organizácií vrátane Human Rights Watch, Amnesty International, Freedom House, Reportérov bez hraníc, Výboru na ochranu novinárov a ďalších odsúdila rozhodnutie ruského súdu zablokovať Telegram. Myslíte si, že tentokrát vyzvú Paríž a budú požadovať Durovovo prepustenie,“ napísala hovorkyňa ruského rezortu zahraničia Maria Zacharovová na svojom konte na Telegrame.
Pre štátnu tlačovú agentúru RIA Novosti Zacharovová povedala, že predstavitelia ruského veľvyslanectva v Paríži požiadali o prístup k Durovovi. Tiež dodala, že francúzske úrady vnímajú jeho francúzske občianstvo ako jeho primárne. Durov má niekoľko občianstiev vrátane ruského a francúzskeho.
Ruská poslankyňa Maria Butinová, ktorá strávila 15 rokov v americkom väzení ako ruská agentka, v reakcii na Durovovo zatknutie podľa spravodajského portálu Sky News vyhlásila, že je politický väzeň, ktorý poslúži na vydieranie Ruska, a sloboda prejavu v Európe je mŕtva.
Podpredseda ruskej Štátnej dumy Vladislav Davankov na Telegrame vyzval ruského ministra zahraničia Sergeja Lavrova, aby vyzval Francúzsko na Durovovo prepustenie. Tiež povedal, že by jeho zatknutie mohlo byť politické.
Aj americký podnikateľ Elon Musk, ktorý je majiteľom siete X, sa po zatknutí Durova na svojej platforme vyslovil za jeho prepustenie.
Durova zadržali v sobotu na parížskom letisku na základe zatykača, podľa ktorého podľa francúzskych médií umožnil, aby jeho platformu zneužili na pranie špinavých peňazí, obchodovanie s drogami a ďalšie trestné činy.
Platforma vo vyhlásení uviedla, že dodržiava zákony Európskej únie vrátane zákona o digitálnych službách a že jeho moderovanie je „v rámci noriem a neustále sa zlepšuje“. „Je absurdné tvrdiť, že platforma alebo jej vlastník sú zodpovední za zneužívanie tejto platformy,“ vyjadril sa Telegram.
Informácie pochádzajú z agentúry AP, webstránky news.sky.com a Telegramu.


©2024, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


                 



Nočný úder ruskej armády na hotel vo východoukrajinskom meste Kramatorsk zranil dvoch novinárov. Tretí novinár je nezvestný pod troskami budovy, informovali v nedeľu miestne úrady. TASR informuje podľa agentúry AFP.
Šéf regionálnych úradov v Donecku Vadym Filaškin v príspevku na sociálnej sieti Telegram uviedol, že k útoku došlo "uprostred noci". Podľa jeho slov mali novinári britské, americké a ukrajinské občianstvo a po nezvestnom prebieha pátracia akcia.
"V meste sa stal terčom útoku hotel - v súčasnosti je známe, že dvaja ľudia sú zranení a jedna osoba je pod troskami. Okrem hotela bola poškodená aj neďaleká výšková budova," uviedol
Kramatorsk je posledné veľké mesto v regióne Donba pod kontrolou Ukrajiny, zvyšok regiónu okupuje Rusko. Leží asi 20 kilometrov od frontovej línie. Pred ruskou inváziou vo februári 2022 malo asi 150.000 obyvateľov, odvtedy je terčom opakovaných útokov a mnoho ľudí ho opustilo.

                  


Zakladateľ a generálny riaditeľ aplikácie Telegram Pavel Durov bol v sobotu zadržaný na francúzskom letisku Le Bourget, uviedli televízie TF1 a BFM. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters.
Francúzska televízia TF1 na svojej internetovej stránke oznámila, že Durov cestoval svojím súkromným lietadlom z Azerbajdžanu a dodala, že na neho úrady vo Francúzsku vydali zatykač v rámci predbežného policajného vyšetrovania.
Televízne stanice TF1 a BFM uviedli, že vyšetrovanie sa zameriava na nedostatočné moderovanie obsahu na Telegrame. Polícia sa údajne domnieva, že táto situácia umožňuje, aby trestná činnosť v aplikácii pokračovala bez zábran. Stanica CNN tvrdí, že nedostatočné moderovanie vedie k využívaniu sociálnej siete na pranie špinavých peňazí, obchodovanie s drogami a zdieľanie pedofilného obsahu.
Durov sa podľa AFP mal v nedeľu dostaviť na súd. Podnikateľ je podozrivý, že neprijal opatrenia na obmedzenie kriminálneho využívania svojej platformy.
Tridsaťdeväťročný Durov sa narodil v Rusku, avšak krajinu v roku 2014 opustil po tom, ako odmietol splniť požiadavky na zrušenie opozičných komunít na svojej sociálnej sieti VKontakte, ktorú predal, píše Reuters. Podľa ruských a francúzskych médií získal Durov v roku 2021 francúzske občianstvo.
Telegram sa po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu vo februári 2022 stal hlavným zdrojom nefiltrovaného a podľa Reuters niekedy aj zavádzajúceho obsahu pochádzajúceho od oboch strán konfliktu.
Ruská tlačová agentúra TASS uviedla, že ruské veľvyslanectvo vo Francúzsku podniká "okamžité kroky" na objasnenie situácie v súvislosti so zadržaním podnikateľa. Viacerí ruskí blogeri vyzvali na protesty pred francúzskymi veľvyslanectvami po celom svete.
Francúzske úrady rozhodli v pondelok večer o predĺžení väzby pre zakladateľa a šéfa aplikácie Telegram Pavla Durova. Ostať v nej má do stredy, informoval agentúru AFP zdroj blízky vyšetrovaniu, píše TASR.
Durova zadržali v rámci prebiehajúceho súdneho vyšetrovania ešte v sobotu na letisku Paríž - Le Bourget, kam pricestoval súkromným lietadlom z Azerbajdžanu. Medializované správy oficiálne potvrdil v pondelok francúzsky prezident Emmanuel Macron s tým, že zadržanie nemá politický motív.
Miliardára vypočúvajú v súvislosti s údajnými trestnými činmi vrátane podvodu, obchodovania s drogami, kyberšikany, organizovaného zločinu a podpory terorizmu. Podnikateľ je podozrivý, že neprijal opatrenia na obmedzenie kriminálneho využívania svojej platformy. Spoločnosť obvinenia odmietla.
Tridsaťdeväťročný Durov sa narodil v Rusku, avšak krajinu v roku 2014 opustil po tom, ako odmietol splniť požiadavky na zrušenie opozičných komunít na svojej sociálnej sieti VKontakte, ktorú predal. Podľa ruských a francúzskych médií získal Durov v roku 2021 francúzske občianstvo.
Telegram sa po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu vo februári 2022 stal hlavným zdrojom nefiltrovaného a podľa Reuters niekedy aj zavádzajúceho obsahu pochádzajúceho od oboch strán konfliktu.
Ruská tlačová agentúra TASS uviedla, že ruské veľvyslanectvo vo Francúzsku podniká "okamžité kroky" na objasnenie situácie v súvislosti so zadržaním podnikateľa. Viacerí ruskí blogeri vyzvali na protesty pred francúzskymi veľvyslanectvami po celom svete.

                                                 


Volebné tímy Donalda Trumpa a Kamaly Harrisovej sa v pondelok nezhodli na pravidlách počas septembrovej debaty oboch prezidentských kandidátov, najmä v spojitosti s vypínaním mikrofónov. Trump pohrozil, že sa vôbec nezúčastní. TASR informuje podľa agentúr AP a Reuters.
Debata je naplánovaná na 10. septembra a vysielať ju bude televízia ABC. Harrisovej hovorca Brian Fallon pondelok uviedol, že jej volebný tím chce, aby mikrofóny kandidátov boli zapnuté počas celej debaty. Nesúhlasí s vypnutím mikrofónu v čase, keď kandidát nemá práve priestor na vyjadrenie.
Zapnuté mikrofóny, tzv. hot mics, môžu kandidátovi pomôcť ale aj aj uškodiť zachytením komentárov, ktoré nie sú vždy určené pre verejnosť.
"Viceprezidentka je pripravená riešiť neustále lži a prerušenia zo strany Trumpa v živom vysielacom čase," uviedol Fallon. "Trump by sa mal prestať skrývať za tlačidlom tlmenia zvuku," dodal.
Jason Miller z Trumpovho volebného tímu uviedol, že oba tímy sa už dohodli na rovnakých pravidlách, aké platili počas júnovej debaty medzi Trumpom a súčasným prezidentom Joeom Bidenom na stanici CNN. Mikrofóny boli vtedy vypnuté v čase, keď kandidát nemal práve slovo. Zmenu pravidiel Miller odmietol.
Trump však reportérom povedal, že uprednostňuje mikrofón zapnutý nepretržite a jeho vypínanie počas júnovej debaty sa mu nepáčilo.
Predstavitelia televízie ABC bezprostredne na žiadosť o vyjadrenie nereagovali.
Harrisová sa stala kandidátkou Demokratickej strany v júli, keď Biden ako z boja o Biely dom odstúpil. Súhlasila s účasťou v debate v televízii ABC, na ktorej sa predtým dohodli Biden a Trump.

                            

Približne 60 mediálnych a ľudskoprávnych organizácií vyzvalo v pondelok Európsku úniu, aby pozastavila dohodu o spolupráci s Izraelom a uvalila naň sankcie v súvislosti s vysokým počtom novinárov zabitých v Pásme Gazy. Informovala o tom agentúra AFP, píše TASR.
"V reakcii na bezprecedentný počet zabitých novinárov a ďalšie opakované nedodržiavanie slobody tlače zo strany izraelských úradov od začiatku vojny s Hamasom vyzývajú Reportéri bez hraníc (RSF) a 59 ďalších organizácií Európsku úniu, aby pozastavila svoju asociačnú dohodu s Izraelom a prijala cielené sankcie proti zodpovedným," uvádza sa v spoločnom vyhlásení.
Výzva prišla pred štvrtkovým zasadnutím ministrov zahraničných vecí členských štátov EÚ v Bruseli.
Obdobie po útoku Hamasu na Izrael zo 7. októbra 2023 a ničivej odvetnej ofenzíve Izraela v Pásme Gazy "je najkrvavejším pre novinárov za celé desaťročia", píše sa v liste.
"Izraelské ozbrojené sily zabili od 7. októbra v Gaze viac ako 130 palestínskych novinárov a mediálnych pracovníkov. Najmenej 30 z nich bolo zabitých počas svojej práce, v tom istom období boli (zabití) aj traja libanonskí novinári a izraelský novinár," uviedli signatári. "Cielené alebo neselektívne zabitie novinárov, či už úmyselné, alebo z nedbanlivosti, je vojnovým zločinom," dodali.
Asociačné dohody EÚ s nečlenskými štátmi sú zmluvami, ktoré upravujú bilaterálne vzťahy vrátane obchodu, priblížila AFP.
Článok 2 dohody hovorí o dodržiavaní ľudských práv a demokratických princípov, uviedla vedúca bruselskej kancelári RSF Julie Majerczaková. "Izraelská vláda tento článok evidentne pošliapava. EÚ, ktorá je hlavným obchodným partnerom Izraela, musí z toho vyvodiť potrebné závery a musí urobiť všetko pre to, aby vláda (premiéra Benjamina) Netanjahua prestala masakrovať novinárov a dodržiavala právo na informácie a slobodu tlače tým, že médiám otvorí prístup do Gazy," doplnila.
Medzi signatármi sú Výbor na ochranu novinárov (CPJ) a organizácia Human Rights Watch (HRW).


Copyright © TASR 2024