25. 8. 2024

Zomrel Karel Heřmánek

Zomrel Karel Heřmánek 



V sobotu tragicky zomrel český herec Karel Heřmánek vo veku 76 rokov. V nedeľu o tom informovala jeho rodina prostredníctvom Divadla Bez zábradlí, ktoré spolu s manželkou založil. TASR informuje podľa portálov Novinky.cz a iDNES .cz.
"Včera v popoludňajších hodinách nás tragicky opustil náš milovaný manžel, otecko a dedko Karel Heřmánek. Bolesť, ktorá nás zasiahla, je nesmierna. Ďakujeme za všetky prejavy sústrasti a prosíme o rešpektovanie súkromia," uviedla na sociálnej sieti rodina.
Podľa informácií iDNES.cz sa v sobotu popoludní na strelnici v Příbrami zastrelil. Polícia udalosť bez uvedenia mena potvrdila.
"Nemôžem uviesť totožnosť mŕtveho, ale môžem potvrdiť, že na strelnici muž, ročník 1947, proti sebe obrátil zbraň a zastrelil sa. Bližšie podrobnosti polícia zatiaľ uviesť nemôže, všetko je predmetom vyšetrovania,“ povedala pre iDNES.cz hovorkyňa polície Stredočeského kraja Barbora Schneeweisová.
Karel Heřmánek sa narodil 17. októbra 1947 v Prahe. V roku 1972 ukončil štúdium na Janáčkovej akadémii múzických umení v Brne a potom pôsobil jednu sezónu v Divadle Na provázku. Odtiaľ spoločne s Jiřím Bartoškom a Pavlom Zedníčkom prešli do Činoherného štúdia v Ústí nad Labem. V sezóne 1977-78 pôsobil v Mestských pražských divadlách a potom až do roku 1991 v Divadle Na zábradlí. Tam najmä pod vedením režiséra Evalda Schorma stvárnil najdôležitejšie divadelné úlohy.
V roku 1972 debutoval na televíznej obrazovke v snímke "Uprostřed babího léta ve stepi zahoukal vlak". Výraznejšie na seba upozornil vo filmoch "Na pytlácké stezce", "Žena pro tři muže", "Smrt stopařek" a "Kam nikdo nesmí" z roku 1979. O rok neskôr v dodnes reprízovanom detskom filme "Krakonoš a lyžníci".
V roku 1984 hral Lucifera v obľúbenej filmovej rozprávke "S čerty nejsou žerty" režiséra Hynka Bočana. V tom istom roku hral aj postavu žižkovského šviháka vo filme "Fešák Hubert".
Za jeho životnú rolu sa považuje úloha podomového obchodníka s vysávačmi Lea Poppera vo filme Karla Kachyňu "Smrt krásnych srnců" z roku 1986 podľa rovnomenného románu Otu Pavla.
Ďalšími známymi filmami, v ktorých hral, boli napríklad "Anděl s ďáblem v těle", "Pěsti ve tmě", "Stalingrad", "Díky za každé nové ráno", "Musíme si pomáhat", "Příběhy obyčejného šílenství" či pokračovanie komédie "Dědictví" s podtitulom "Kurva se neříká".


Zdroj: TASR