30. 11. 2019

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS
Bratislavský magistrát tento rok navýšil výdavky na reklamu na sociálnych sieťach, za 11 mesiacov na ne minul vyše deväťtisíc eur. Oproti roku 2018 je to takmer štvornásobok. Agentúru SITA o tom informoval hovorca Bratislavy Peter Bubla. "Sociálne siete, ktoré používa približne 70 percent populácie, patria medzi finančne najvýhodnejšie," vysvetlil Bubla s tým, že tento rok zároveň ukončujú zmluvy na reklamu v tlači a rádiu, na čom ročne ušetria vyše 46-tisíc eur. Sponzorované príspevky na Facebooku a Instagrame sa týkajú väčšinou dopravných príspevkov, ktoré majú obyvateľov upozorniť na dopravné zmeny. Za mesiac minie magistrát na takúto reklamu asi 860 eur.
Podľa Bublu neplatené príspevky na sociálnych sieťach nemajú dosah na dostatočný podiel obyvateľov. "Reklama na sociálnych sieťach nám umožňuje lepšie cieliť, a teda efektívnejšie využiť finančné prostriedky. Napríklad pri dopravných uzáverách, ktoré sa týkajú konkrétnej mestskej časti, vieme vďaka reklame lepšie zacieliť práve na skupinu obyvateľov, ktorých sa tieto obmedzenia najviac dotknú," vysvetlil Bubla. Náklady na platené príspevky na sociálnych sieťach financujú zo svojho rozpočtu. Bezplatne komunikujú aj cez LinkedIn a YouTube. Magistrát obyvateľov informuje o zmenách aj prostredníctvom informačných červených tabúľ rozmiestnených na rôznych miestach v Bratislave. Tie informujú napríklad o plánovaných výruboch a orezoch mestskej zelene. Na červené tabule aj s tlačou v tomto roku magistrát minul asi 3 700 eur.

©2019, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázan


MEDIA NEWS

MEDIA NEWS



Britský premiér Boris Johnson sa v piatok ohradil voči kritike za článok, v ktorom v minulosti ešte počas svojej novinárskej kariéry odsudzoval matky-samoživiteľky a "neschopných" mužov z robotníckej triedy. Premiér argumentoval, že citácie sú vytrhnuté z kontextu, píše agentúra AFP.

Johnson v článku z roku 1995, keď ešte pracoval ako novinár, opisuje mužov z robotníckej triedy ako "pravdepodobne opitých, kriminálnych, bezcieľnych, bezohľadných a beznádejných".

Johnsonove vyhlásenia sa dostali na titulku ľavicovo orientovaného bulvárneho denníka Daily Mirror s komentárom: "Čo si naozaj myslí." Johnsonov starý článok britské médiá vytiahli v čase vrcholiacej predvolebnej kampane pred predčasnými parlamentnými voľbami 12. decembra.

Denník upozornil, že konzervatívny líder vo svojom článku pre magazín the Spectator popisuje, že deti slobodných matiek sú "vychované, choro, ignorantsky, agresívne a nelegitímne".

"Toto sú 25 rokov staré citácie, ktoré som napísal, myslím si, že ešte pred tým, než som vôbec vstúpil do politiky," povedal britský premiér a líder Konzervatívnej strany v piatok v rozhovore pre rozhlasovú stanicu LBC.

Argumentoval, že tieto "slová sú vytrhnuté z kontextu" a sú "absolútnym skreslením" toho, v čo verí.

Opoziční labouristi označili Johnsonove slová za "škandalózne" a premiér podľa nich nemá vôbec kontakt s realitou. Ten na adresu labouristov zasa povedal, že pátranie po starých vyhláseniach je iba snahou odvrátiť pozornosť od ich brexitovej politiky.

Agentúra AFP pripomenula, že Johnson sa v súvislosti s útočným jazykom v článkoch z čias novinárskej kariéry, z ktorých väčšinu napísal ešte pred vstupom do politiky, dostal do problémov opakovane.

Podľa posledných prieskumov verejnej mienky sa zdá, že konzervatívci, ktorí prisľúbili, že s Britániou 31. januára vystúpia z Európskej únie, z nich vzídu ako víťazi.

Johnson na otázku či by bol radšej premiérom, alebo aby Británia vystúpila z Únie, odpovedal: "Radšej by som nás dostal z EÚ. To vám môžem povedať."

Pre LBC ďalej povedal, že ak jeho strana získa vo voľbách väčšinu, krajina vystúpi z únie k 31. januáru. Takisto zopakoval, že nevidí dôvod, prečo by Británia potrebovala predĺžiť prechodné obdobie aj po roku 2020.



Copyright © TASR 2019



Spoločnosť Twitter pozastavila plány rozsiahlo zrušiť neaktívne účty, po tom, čo sa voči tejto iniciatíve, ktorú oznámila začiatkom týždňa, zdvihla vlna kritiky. Sociálna a mikroblogovacia sieť uviedla, že začne odstraňovať účty až vtedy, keď bude mať proces určený na "uctenie si pamiatky" zosnulých používateľov. Ako firma podotkla, to, že nemajú takéto opatrenie, je z jej strany chyba.
V pondelok začal Twitter kontaktovať používateľov, ktorí sa počas uplynulého pol roka neprihlásili do svojich účtov, a varoval ich, že ak sa neprihlásia a nebudú súhlasiť s ich najnovšími zásadami ochrany osobných údajov, dané účty zrušia. Oznámenie firmy však znepokojilo niektorých používateľov, pretože by to odstránilo aj účty osôb, ktoré už nežijú. "Vypočuli sme si od vás o dosahu, ktorý by to malo na účty zosnulých," napísal Twitter v stredu v sérii tweetov, v ktorej oznámil pozastavenie svojich plánov.
Spoločnosť v tweetoch vysvetlila, že chce zakročiť proti neaktívnym účtom z regulačných záujmov. Keď dá situáciu do poriadku, s odstraňovaním účtov začne najprv v Európskej únii v súlade so všeobecným nariadením o ochrane osobných údajov (GDPR). "Okrem dodržiavania GDPR môžeme v budúcnosti rozšíriť presadzovanie našej politiky v oblasti nečinnosti tak, aby vyhovovala iným predpisom z celého sveta a zabezpečovala integritu služby," uviedol ďalej Twitter.
Ako pripomína spravodajský portál BBC, iné sociálne siete, ako napríklad Facebook, majú proces na uctenie si pamiatky zosnulých, v rámci ktorého členovia rodiny alebo iní blízki, môžu požiadať o zachovanie účtu. Ten akoby "zamrzne v čase", interakcia s ním však zostane obmedzená, aby sa predišlo posmeškom a iným spôsobom urážania. Twitter uviedol, že takýto nástroj vytvorí aj on.


©2019, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

29. 11. 2019

Cenu Nadácie Tatra banky získali J. Šlauka, A. Bárta aj M. Potokárová

Cenu Nadácie Tatra banky získali J. Šlauka, 

A.Bárta aj M. Potokárová


Slovenskí umelci si v piatok počas galavečera v novej budove Slovenského národného divadla (SND) prevzali Ceny Nadácie Tatra banky za umenie. Nadácia vyhlásila laureátov ocenenia už po 24. raz.
Sošku múzy si v hlavnej cene v kategórii audiovizuálna tvorba film, TV a rozhlas získal Juro Šlauka za réžiu filmu Punk je hneď! Alexander Bárta bol ocenený v kategórii divadlo za herecký výkon postavy kurátora Fabricea v inscenácii Štvorec v podaní Činohry SND. Za dizajn získali cenu Pavel Choma a Martin Kubina s kolektívom za koncepciu stánku Bratislavy na knižnom veľtrhu Salon du Livre 2019 v Paríži. V kategórii hudba hlavnú cenu dostali hudobné zoskupenie Janoska Ensemble za album Revolution. V oblasti výtvarné umenie dostala ocenenie Mira Keratová za kurátorstvo kolektívnej výstavy Michala Moravčíka United we stand/Divided we fall. Za organizáciu a vyhlasovanie súťaže Poviedka 2018 získal ocenenie v kategórii literatúra Koloman Kertész Bagala.
Nadácia ocenila špeciálnou cenou aj mladých tvorcov. V kategórii audiovizuálna tvorba, film, TV a rozhlas získala cenu Barbora Berezňáková za réžiu krátkeho dokumentárneho filmu Spýtaj sa vašich 68. V kategórii divadlo si ocenenie in memoriam zaslúžila herečka Monika Potokárová za postavu A. Ľ. Rachmanovovej v inscenácii Ruské denníky v podaní Činohry SND. V oblasti dizajnu cenu získal Michal Tornyai, Martin Lipták, Andrej Sarvaš, Miroslav Beňák a Daniela Olejníková za autorstvo a publikáciu Čiernych dier. Ocenenie v oblasti hudba patrí Rudovi Danihelovi, známemu ako Čavalenky, za EP album Chlapci na ulici. V oblasti výtvarné umenie patrí cena Andrásovi Cséfalvayovi za autorskú výstavu A Case of Pluto v Karlín Studios v Prahe. V kategórii literatúra získala ocenenie Katarína Vargová s kolektívom za celoročný literárny projekt Medziriadky.
Od roku 2010 Nadácia Tatra banky oceňuje aj prácu mladých módnych tvorcov, ktorí majú príležitosť vytvoriť šaty pre Múzu večera Adelu Vinczeovú. Tento rok ich pripravil návrhár Pavol Dendis. Nadácia do tohto roka ocenila 98 etablovaných umelcov, 59 začínajúcich tvorcov a deväť mladých módnych tvorcov.

Copyright © TASR 2019

VÝROKY TÝŽDŇA

VÝROKY TÝŽDŇA

"Nebyť mňa, Hongkong by bol do 14 minút zrovnaný so zemou. Si Ťin-pching má milión vojakov, ktorí stoja pred Hongkongom, a nevstúpili tam len preto, lebo som ho o to požiadal. Prosím vás, nerobte to. Urobíte veľkú chybu. Bude to mať mimoriadne nepriaznivý vplyv na obchodnú dohodu."
Donald Trump

"Milujem ľudí na Ukrajine." 
Donald Trump

"Guvernér NBS zabudol, že bol podpredsedom Smeru."
Robert Fico 


„Čo tak urobiť aj zákony pre iné finančné skupiny? Čo tak lex Eset? Bol by pán Kiska taký hrdina?“
Robert Fico

28. 11. 2019

TV JOJ Politická diskusná relácia Na hrane

TV JOJ
Politická diskusná relácia Na hrane


Aj tento štvrtok sa v štúdiu Na hrane stretnú dvaja politici a budú sa venovať aktuálnym politickým a spoločenským témam. Aj vy máte možnosť zapojiť sa do diskusie a opýtať sa politikov, čo vás zaujíma prostredníctvom aplikácie. Otázky, ktoré nebudú zodpovedané v živom vysielaní, sa hostia pokúsia zodpovedať na webe nahrane.joj.sk po skončení diskusie.
Pozvanie do diskusie vo štvrtok 28. novembra prijali Béla Bugár a Miroslav Beblavý.

Sledujte Na hrane vo štvrtok 28. novembra o 21:50 na JOJke.

27. 11. 2019

Cenu LUX za rok 2019 získala dráma Boh existuje, jej meno je Petrunija

Cenu LUX za rok 2019 získala dráma 

Boh existuje, jej meno je Petrunija 

Cenu Lux, ktorú udeľuje Európsky parlament (EP), v jej trinástom ročníku získal film Boh existuje, jej meno je Petrunija. Dráma o rovnoprávnosti žien, ktorá vznikla v koprodukcii Severného Macedónska, Belgicka, Slovinska, Chorvátska a Francúzska, vznikla pod režisérskou taktovkou Teony Mitevskej. Cenu filmárke v stredu odovzdal predseda EP David Sassoli.
„Nie je vždy jednoduché vysporiadať sa so zložitosťou našej každodennej práce bez toho, aby sme sa zamotali v technických detailoch parlamentných činností. Musíme tiež dokázať komunikovať emócie a využívať nové spôsoby komunikácie. Cena Lux nám poskytuje výnimočný nástroj, ktorý nám môže byť v tomto úsilí nápomocný," vyjadril sa Sassoli.
„Vedenie diskusií o riešeniach klimatickej pohotovosti, vysporiadaní sa s našou koloniálnou minulosťou či našom modeli spoločnosti prostredníctvom kinematografie je stimulujúcou výzvou, ktorú musíme podporiť. Sme jediným parlamentom na svete, ktorý udeľuje filmovú cenu. Buďme na to hrdí! Buďme obzvlášť hrdí na cenu Lux, cenu nášho parlamentu, na režisérov a autorov, ktorých sme mali tú česť stretnúť. Nech žije sloboda prejavu, nech žije európska kinematografia, nech žije cena Lux," dodal.
Boh existuje, jej meno je Petrunija je príbehom mladej nezamestnanej ženy, ktorej sa počas pravoslávnych osláv sviatku Troch kráľov podarí zmocniť svätého kríža a vyhrať tak preteky tradične vyhradené pre mužov. Snímka zobrazuje boj žien za rovnoprávne postavenie v konzervatívnej spoločnosti.
Tohtoročnými finalistami boli okrem víťaznej snímky aj filmy Odložený prípad: Hammarskjöld režiséra Madsa Brüggera a Kráľovstvo, ktoré nakrútil režisér Rodrigo Sorogoyen. Slovenskí diváci si budú všetky tri spomínané filmy môcť zadarmo pozrieť 29. a 30. novembra v bratislavskom kine Cinemax Bory Mall  

©2019, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané. 

RTVS NEWS

RTVS NEWS

RTVS odvysielala minulý týždeň v priamom prenose jeden z najväčších hudobno-vzdelávacích projektov – Príbeh hudby 2. Program, v ktorom žiaci základných škôl a diváci pri obrazovkách Dvojky hľadali nesmrteľné hudobné diela klasickej hudby, sa stretol s veľkým úspechom.
„Naše deti ani nedýchali. Koncert bol balzamom na našu dušu.“ „Nápad vysielať live koncert je fantastický. Pre niektoré deti to bol prvý koncert, kde počuli hrať orchester alebo zbor.“ „Najlepší hudobný projekt pre školy, aký sme doteraz mali. Veľmi dobré prepojenie umenia a didaktickej stránky, zároveň deti počujú kvalitnú hudbu,“ zneli nadšené reakcie učiteľov základných škôl po piatkovom koncerte, ktorý vysielala RTVS v priamom prenose na Dvojke aj na svojom webe. Podľa organizátorov projekt sledovalo 400 zaregistrovaných škôl z celého Slovenska, takže si ho prostredníctvom online vysielania a televízneho prenosu pozrelo takmer 60 000 žiakov a študentov. Je to prvý online koncert, ktorý sa prostredníctvom interaktívnych tabúľ dostal priamo do jednotlivých tried.
Príbeh hudby je cyklus koncertov, ktoré pútavou formou zoznamujú mladých divákov so svetom klasickej hudby prostredníctvom vynikajúcich umelcov. Druhý z cyklu koncertov o Príbehu hudby, ktorý odvysielala RTVS v piatok, niesol podtitul O nesmrteľnosti. Počas koncertu hudobníci spolu s návštevníkmi a divákmi RTVS hľadali odpovede na otázky, prečo sa niektoré hudobné diela stali nesmrteľné a iné nie. Zazneli ukážky z diel W. A. Mozarta, L. van Beethovena, S. Rachmaninova, F. Chopina, ale aj premiéra častí diel slovenskej skladateľky Sylvie Bodorovej. Na koncerte sa predstavil Symfonický orchester Slovenského rozhlasu, Bratislavský chlapčenský zbor, Rómsky folklórny súbor Romano Jilo, klavirista Maroš Klátik a Gabriel Rovňák ml., dirigent, autor a moderátor projektu.
„Uvedomujeme si, že mladým ľuďom musíme priniesť hudobné umelecké diela v najvyššej možnej interpretačnej kvalite a predstaviť ich formou, ktorá je im blízka – iba tak vedia divákov naplno zasiahnuť a získať ich pre svet klasickej hudby,“ uviedol autor projektu Gabriel Rovňák ml.

Reklamná pauza,môžete sa...

Reklamná pauza,môžete sa...

26. 11. 2019

RTVS NEWS

RTVS NEWS

Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) spolupracuje s verejnoprávnymi vysielateľmi aj v iných štátoch. Zmluvy má napríklad s rádiami a televíziami, ktoré majú slovenské redakcie. Minulý týždeň RTVS predĺžil svoju spoluprácu s verejnoprávnou televíziou a rozhlasom v Užhorode na Ukrajine na ďalšie tri roky. Ako agentúru SITA informovala hovorkyňa RTVS Erika Rusnáková, slovenské vysielanie pobočky Národnej verejnoprávnej televíznej a rozhlasovej spoločnosti Ukrajiny je dôležité, keďže Užhorod je centrálnym mestom Zakarpatskej oblasti. S týmto regiónom má Slovensko historické väzby, ale aj rodinné prepojenia.
Ako ďalej uviedla Rusnáková, obdobnú zmluvu má RTVS aj s Českou televíziou, Českým rozhlasom, Rumunskou rozhlasovou vysielacou organizáciou a srbskou verejnoprávnou Rádio-televíziou Vojvodiny (RTV). RTVS tiež spolupracuje s MTVA, maďarskou štátnou mediálnou skupinou, a to s rádiom aj televíziou.
Súčasťou spolupráce RTVS so slovenskými redakciami verejnoprávnych vysielateľov v iných štátoch je zvyčajne výmena programov a príprava spoločného vysielania na rôzne ekonomické, sociálne, spoločenské či kultúrne témy. Okrem toho sa redaktori národnostného vysielania počas výmenných študijných pobytov zdokonaľujú v slovenskom jazyku, respektíve v českom, maďarskom, rumunskom, srbskom či ukrajinskom jazyku, podľa toho do akej krajiny idú.
Okrem výmeny a tvorby programov a rozvoja znalostí pracovníkov redakcií zameraných na národnostné vysielanie RTVS pomáha aj technicky. Na tomto type spolupráce sa dohodol slovenský verejnoprávny vysielateľ toto leto v júli s Rádio-televíziou Vojvodiny. Techniku RTV využije v novej budove, do ktorej sa vojvodinský rozhlas a televízia sťahuje v tomto období. Pred sťahovaním vysielali z viacerých prenajatých budov. Pôvodné spoločné sídlo im totiž pred 20 rokmi zničilo bombardovanie. Tento mesiac si RTV zároveň pripomína dve jubileá, a to 70. rokov pôsobenia Rádia Nový Sad a začatia vysielania v slovenskom jazyku a 45. výročie slovenského televízneho vysielania.


©2019, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

25. 11. 2019

RTVS si vo vysielaní pripomenie M. Potokárovú

RTVS si vo vysielaní pripomenie 

M. Potokárovú


Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) si vo vysielaní pripomenie zosnulú herečku Moniku Potokárovú. TASR o tom informovala PR manažérka RTVS Silvia Turnerová.
Dvojka si pôvodne Potokárovú mala pripomenúť v talkshow Trochu inak s Adelou na Dvojke. "Vzhľadom na citlivosť témy rozhovoru a jeho obsahový kontext sa RTVS rozhodla avizovanú reláciu Trochu inak s Adelou s Monikou Potokárovou neodvysielať," uviedlo RTVS v stanovisku. Rádio Devín však zaradí mimoriadne do vysielania rozhlasovú hru Ivana Stodolu Marína Havranová, v ktorej herečka stvárnila hlavnú postavu.
Poslucháči si ju budú môcť vypočuť v rámci Dramatického rádia Devín v utorok (26. 11.) o 21.00 h.
Monika Potokárová účinkovala aj v hre Kazimír a Karolína, ktorú Rádio Devín bude premiérovať v utorok 3. decembra.
O úmrtí 27-ročnej herečky informovalo v pondelok Slovenské národné divadlo (SND). V súčasnosti patrila k najobsadzovanejším herečkám činoherného súboru SND, momentálne mala v repertoári 12 postáv.

Copyright © TASR 2019

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Vynálezca webu a počítačový výskumník Tim Berners-Lee vydal súpis pravidiel pre riadenie internetu. Návrh práv a povinností pre internet, ktorý nesie názov Contract for the Web (Dohoda pre internet, pozn. SITA), je výsledkom ročnej práce jeho World Wide Web Foundation a je navrhnutý na boj proti šíriacim sa negatívnym javom na internete, ako sú dezinformácie, hromadné sledovanie a cenzúra. Projekt sa usiluje o to, aby sa vlády a priemysel zaviazali, že udržia poznatky voľne dostupné. Dohoda však nie je záväzná, informuje agentúra AP.
"Nemali sme celkom komplexný, úplný akčný plán pre ďalší postup na webe. Toto je po prvý raz, čo máme knihu pravidiel, v ktorej sa delí zodpovednosť," vyjadril sa na margo súpisu Berners-Lee, ktorý chartu pre internet zverejnil v pondelok.
Dohoda napríklad navrhuje rámec ochrany súkromia a osobných dát na internete s jasne definovanými národnými zákonmi, ktoré by dali jednotlivcom väčšiu kontrolu nad tým, aké dáta sa o nich zbierajú. Nezávislé a dobre zabezpečené regulačné orgány by v rámci neho verejnosti ponúkli účinné prostriedky nápravy, čo súčasné zákony a inštitúcie nespĺňajú.
Medzi financovateľmi a partnermi Contract for the Web sú aj spoločnosti Google a Facebook, ktorých obchodné modely zberu údajov a senzácie podporujúce algoritmy čelia obvineniam z toho, že zhoršujú toxicitu na internete. Podľa ľudskoprávnej organizácie Amnesty International sú dokonca ich obchodné modely založené na porušovaní ľudských práv. Podľa Berners-Leeho je však ich účasť veľmi dôležitá. "Máme pocit, že spoločnosti a vlády si zaslúžia rovnaké miesta pri stole a pochopenie pre to, z čoho vychádzajú, je tiež rovnako hodnotné," vysvetlil s tým, že viesť rozhovor o tejto problematike bez technologických spoločností by v podstate nemalo zmysel.
Jednou z najväčších výziev pre iniciatívu je narastajúce podnecovanie rozbrojov na internete zo strany vlád na čele s Čínou, Ruskom a Iránom. Tieto krajiny čoraz viac vynakladajú úsilie o technickú kontrolu nad ich domácimi sieťami, sprísňujú cenzúru a kontrolu. "Trend balkanizácie je naozaj znepokojujúci a v Iráne je v súčasnosti extrémny," skonštatoval Berners-Lee. Silná vláda podľa neho prejavuje toleranciu preto, aby "jej občania počuli druhé hlasy, hlasy opozície, zahraničné hlasy". Jedným spôsobom, ako zabrániť vládam v obmedzovaní internetu by podľa počítačového výskumníka mohol byť napríklad finančný tlak. Nadnárodní veritelia by napríklad mohli podmieniť nižšie úrokové sadzby ochotou krajiny nechať vo svojej domácej sieti voľne prúdiť informácie.

Environmentálna aktivistka Greta Thunbergová sa počas vianočných sviatkov predstaví v úlohe moderátorky rannej relácie na britskej rozhlasovej stanici BBC Radio 4. Informáciu zverejnili v pondelok na webovej stránke BBC.
Šestnásťročná Švédka Thunbergová je jednou z piatich osobností, ktoré budú viesť časť vysielania v období od 26. do 31. decembra 2019. Tento postup je podľa BBC tradíciou. V úlohe moderátora sa v minulosti predstavili napríklad aj herečka Angelina Jolieová alebo bývalý predseda britského parlamentu John Bercow.
Mladá aktivistka Thunbergová sa známou stala po tom, ako vlani denne protestovala pred švédskym parlamentom, pričom žiadala, aby politici urobili viac v boji proti klimatickej zmene. Mladých ľudí na celom svete tým inšpirovala k vlne protestov známych ako "Piatky za budúcnosť". Momentálne sa Thunbergová plaví cez Atlantický oceán do Madridu, kde sa má zúčastniť na decembrovej klimatickej konferencii OSN.
Greta Thunbergová bola v piatok ocenená nemeckou cenou za trvalú udržateľnosť (DNP) za rok 2019. Takisto bola tento rok nominovaná na tohtoročnú Nobelovu cenu mieru, ktorú však napokon získal etiópsky premiér Abiy Ahmed.

Horná komora ruského parlamentu v pondelok schválila zákon, ktorý umožňuje označovať za tzv. zahraničných agentov aj fyzické osoby: blogerov, novinárov a používateľov sociálnych sietí, ak sú financované zo zahraničia. Informovala o tom agentúra TASS.
Odmena za šírenie informácií alebo materiálov pre širokú verejnosť nemusí byť len finančná. Ako spresnil TASS, môže ísť aj o materiálny ekvivalent získaný od cudzieho štátu, jeho štátnych orgánov, medzinárodných a zahraničných organizácií, občanov cudzích štátov alebo ruských právnických osôb dostávajúcich finančné prostriedky zo zahraničia.
Ako uviedol predseda ústavnoprávneho výboru ruskej Rady federácie Andrej Klišas, rozhodnutie označiť fyzické osoby za zahraničných agentov sa bude uplatňovať výlučne recipročne, ako odpoveď na kroky cudzích štátov voči ruským novinárom.
"Prijatie zákona zabráni protiprávnym konaniam proti ruským médiám" zo strany cudzích štátov, na ktorých území je činnosť ruských médií obmedzovaná, vysvetlil Klišas.
Dolná komora ruského parlamentu - Štátna duma - schválila tento návrh zákona koncom minulého týždňa.
Týmto zákonom sa rozširuje už existujúca legislatíva vzťahujúca sa na mediálne spoločnosti financované zo zahraničia. Ide o zákon prijatý v roku 2017 ako odpoveď na rozhodnutie ministerstva spravodlivosti Spojených štátov, ktoré ruskú štátom financovanú televíziu RT označilo za zahraničného agenta.
Nový zákon sa vzťahuje na každého, kto bude šíriť obsah vyrábaný mediálnymi spoločnosťami, ktoré sú zaregistrované ako zahraniční agenti a sú platené zo zahraničia.
Prijatie zákona sa v Rusku stretlo s vlnou kritiky za to, že ešte viac obmedzili slobodu prejavu a štátu umožní tvrdé zákroky voči opozícii.

Počet ľudí, ktorí na sociálnych sieťach Facebook, Twitter a Instagram sledujú kontá Štátneho múzea Auschwitz-Birkenau, prekročil v pondelok hranicu milióna.
Podľa agentúry AP o tom v pondelok informovalo vedenie pamätníka nachádzajúceho sa v južnom Poľsku.
Vedenie tejto štátnej inštitúcie vyjadrilo radosť z dosiahnutia tohto medzníka v situácii, keď sa snaží vzdelávať o zločinoch spáchaných nacistickými jednotkami počas druhej svetovej vojny.
Pawel Sawicki, ktorý má v rámci pamätníka na starosti účty na sociálnych sieťach, v tejto súvislosti vyzdvihol slávnych ľudí ochotných šíriť informácie o tejto vzdelávacej misii.
Ako príklad uviedol amerického herca Marka Hamilla, ktorý vo filmovej ságe Hviezdne vojny hral Luka Skywalkera. Hamill nie tak dávno vo svojom tvíte napísal, že "@AuschwitzMuseum je najdôležitejší účet, aký som kedy sledoval".
Podľa spravodajského portálu Polsatnews.pl Sawicki spresnil, že twitterové konto pamätníka sleduje 663.000 ľudí, na Facebooku ich je 308.000 a na Instagrame viac ako 77.000. Spresnil, že štátne múzeum Auschwitz-Birkenau je prvou inštitúciou tohto typu, ktorá má milión sledovateľov.
Vysvetlil, že hlavným cieľom prítomnosti múzea na sociálnych sieťach a v internetových médiách je "spomienka na obete a vzdelávanie o histórii" koncentračného tábora.
Uviedol, že každá z webových stránok má svoje špecifiká. Za najdôležitejšiu dennú prácu označil pripomínanie udalostí z histórie tábora, spomienky na konkrétnych ľudí, obete, ich príbehy i poukazovanie na to, aké zložité sú dejiny tohto tábora.
Za svoj najbližší cieľ Sawicki označil dosiahnuť "symbolických 750.000 sledovateľov (na Twitteri) k 75. výročiu oslobodenia koncentračného tábora Auschwitz". Sawicki pritom podľa polsatnews.pl uviedol, že tento cieľ "sa zdá byť dosiahnuteľný vďaka neuveriteľnej podpore a činnosti internetovej komunity".
Výročie oslobodenia koncentračného tábora Auschwitz-Birkenau si svet pripomenie 27. januára 2020.
Do koncentračného tábora Auschwitz-Birkenau bolo deportovaných približne 2,5 milióna ľudí. Odhaduje sa, že asi 1,1 milióna z nich tam bolo zavraždených. Približne 900.000 deportovaných hneď po príjazde poslali do plynových komôr alebo zastrelili; asi 200.000 ďalších ľudí zomrelo na následky chorôb, podvýživy, týrania, lekárskych pokusov alebo neskoršieho splynovania.
Auschwitz sa stal symbolom holokaustu, genocídy asi šiestich miliónov európskych Židov a ďalších obetí: Rómov, ruských a poľských nútených robotníkov, homosexuálov a ďalších "nepriateľov národného socializmu".
V roku 1979 bol koncentračný tábor zapísaný do zoznamu svetového dedičstva UNESCO.

Copyright © TASR 2019

Ján Šikuta s médiami nemá problém

Ján Šikuta s médiami nemá problém


Kandidát na funkciu predsedu Najvyššieho súdu (NS) SR Ján Šikuta považuje za prioritu NS SR personálne otázky. S médiami a komunikáciou s nimi nemá problém. Sudcov z Threemy by na odchod nevyzýval, podľa neho na nich výzvy nefungujú.
Za najväčší problém súčasného NS SR považuje Šikuta personálne otázky. Súd je podľa neho poddimenzovaný. Za prioritu by považoval zvolenie riaditeľa Kancelárie NS SR, ktorý je preňho manažérom, posilnil by aj status asistentov.
„Médiá sú strážny pes demokracie. Keby mnoho vecí nepriniesli médiá, tak by sa ich verejnosť ani nedozvedela,“ uviedol na margo médií, ktoré vo svojej výpovedi kritizovala jeho protikandidátka Alena Šišková.
K odôvodneniam súdnych rozhodnutí uviedol, že by mali byť dostatočné natoľko, aby k nim sudca nemal čo dodávať. Problém preňho nastáva, keď rozhodnutie nespĺňa všetky náležitosti a potom vznikajú otázky. „Ak sa také niečo stane, tak by nemalo podľa mňa nič brániť tomu sudcovi, aby to vysvetlil,“ spresnil.
Na otázku ohľadom výziev sudcov z Threemy Mariana K., aby odišli, uviedol, že výzvu nepodpísal aj preto, lebo výzvy nepovažuje za účinné. "Ak je pravda, že niečo také urobil, je veľmi malá pravdepodobnosť, že si vstúpi do svedomia,“ uviedol na margo sudcov, s ktorými mal Marian K. komunikovať, alebo boli predmetom jeho komunikácie.
Súdna rada volí v pondelok opakovane predsedu NS SR. O predsednícke kreslo sa uchádzajú Alena Šišková a Ján Šikuta. Šikutu navrhol ako kandidáta člen Súdnej rady Branislav Jablonka.
V prvej voľbe predsedu NS SR, ktorá sa konala v septembri, sa nepodarilo zvoliť žiadneho kandidáta. Úlohy chýbajúceho predsedu NS SR vykonáva momentálne podpredsedníčka Jarmila Urbancová.

Copyright © TASR 2019


Zomrela Monika Potokárová

Zomrela  Monika Potokárová 


Vedenie Slovenského národného divadla (SND) prijalo s hlbokým smútkom správu o úmrtí talentovanej mladej členky Činohry SND Moniky Potokárovej. Ako ďalej agentúru SITA informovala tlačová tajomníčka SND Izabela Pažítková, Potokárová sa narodila sa 30. júna 1992 v Prešove a zomrela náhle dnes 25. novembra. O poslednej rozlúčke bude SND informovať neskôr.
Monika Potokárová vyštudovala herectvo na Konzervatóriu v Bratislave, navštevovala ročník pantomímy na pražskej Hudobnej a tanečnej fakulte Akadémie múzických umení v Prahe a absolvovala herectvo na Vysokej škole múzických umení v Bratislave. Už počas štúdiá hosťovala v Činohre SND, ktorej členkou sa stala v októbri 2016. V roku 2017 získala Prémiu Literárneho fondu za postavu Moniky v inscenácii hry Zo života ľudstva, v roku 2018 Cenu Dosky za mimoriadny počin v oblasti činoherného divadla za spevácky výkon v inscenácii Kabaret normalizácia alebo Modlitba za Martu a v tom istom roku Výročnú cenu Literárneho fondu za postavu They v inscenácii hry Hedda Gablerová, s prihliadnutím k postave Antigony v rovnomennej inscenácii a postave Nataše Rostovej v inscenácii dramatizácie románu Vojna a mier.
Monika Potokárová patrila k najobsadzovanejším herečkám činoherného súboru SND, momentálne mala v repertoári v SND 12 postáv. Okrem vyššie spomínaných účinkovala v inscenáciách Zmierenie alebo Dobrodružstvo pri obžinkoch, Mercedes Benz, Rodáci, Cudzô, Rivers of Babylon, Ruské denníky, Vedľajšie účinky či Fyzici. Monika hosťovala aj v iných divadlách, televízii či filme.


©2019, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

 

Alena Šišková: Justícia sa stala predmetom útoku médi

Alena Šišková: 
Justícia sa stala predmetom útoku médií


Justícia sa stala predmetom útoku médií. Myslí si to sudkyňa a kandidátka na post predsedníčky Najvyššieho súdu (NS) SR Alena Šišková. Uviedla to počas svojho vypočúvania na Súdnej rade SR. Šišková je sudkyňa trestnoprávneho kolégia, ktorú navrhla ako kandidátku bývalá predsedníčka NS SR Daniela Švecová.
„Justícia sa stala predmetom útoku médií pod vplyvom individuálneho zlyhania,“ povedala Šišková na začiatku svojho vypočúvania. Tá sa podľa medializovaných informácií spomína aj v Threeme Mariana K., ktorý sa na ňu pýtal v súvislosti s trestným stíhaním Jozefa M., známeho z kauzy nebankovky BMG Invest. Šišková sedela v senáte, ktorý prerušil trestné stíhanie pre jeho zdravotný stav. Taktiež sedela v senáte, ktorý zobral Mariana K. do väzby pre kauzu televíznych zmeniek. Články o nej chce riešiť aj právnymi krokmi.
Podľa Šiškovej nie je správne, že médiá prinášajú online spravodajstvo z verejných zasadnutí. Môže to podľa nej informovať svedkov a ostatných obžalovaných, ako majú pred súdom vypovedať.
Jej víziou v prípade zvolenia je aj dopracovať zákon o Najvyššom súde SR, tak ako ho majú aj okolité krajiny. Osobitný dôraz chce klásť na zvyšovanie odbornej úrovne sudcov aj v rámci využívania inštitútu dočasného pridelenia. Na NS SR sa jej v súčasnosti nepáči, že rieši veci, ktoré naň podľa nej nepatria - ako napríklad trovy konania.
Súdna rada volí v pondelok opakovane predsedu NS SR. O predsednícke kreslo sa uchádzajú Alena Šišková a Ján Šikuta. V prvej voľbe predsedu NS SR, ktorá sa konala v septembri, sa nepodarilo zvoliť žiadneho kandidáta. Úlohy chýbajúceho predsedu NS SR vykonáva momentálne podpredsedníčka Jarmila Urbancová.

Copyright © TASR 2019

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS

Auditovaný výskum návštevnosti internetových médií IABmonitor prináša od 1. decembra do výskumu aj mobilný a tabletový panel. Prostredníctvom nich budú k dispozícii sociodemografické dáta pre všetky zapojené platformy, vrátane platformy „Total“. Zmena prináša aj aktualizáciu súčasnej metodiky stanovenia ukazovateľa „Reálnych užívateľov“, metodika BPS (Behavioral Panel Synthesis). Agentúru SITA o tom informovala výkonná riaditeľka IAB Slovakia - združenie pre internetovú reklamu Daša Karpelová.
Ako ďalej podotkla, tieto zmeny dlhodobo očakávali všetci aktívni účastníci výskumu, agentúry, ktoré dáta IABmonitora odoberajú a využívajú na plánovanie online kampaní v slovenských médiách ako aj vydavatelia, ktorí využívajú dáta na efektívnu tvorbu obchodnej politiky a oficiálnu deklaráciu čísel návštevnosti.
„Na mobiloch sa aktuálne vytvára takmer dvojnásobné inventory v podobe zobrazení oproti desktopom. Počet reálnych užívateľov na mobile sa doťahuje na návštevnosť desktopu. Vzhľadom na vyššie uvedený trend veľmi vítame možnosť pracovať so sociodemografickými údajmi o mobilnej populácii,“ uviedol predseda Metodickej komisie Jozef Šajdík.
Cieľom zavedenia zmien je implementácia takých aktualizácií metodiky, ktoré budú reflektovať súčasné správanie sa online užívateľov a poskytovať tak na základe vstupov ako aj štatistických výpočtov najsprávnejšie a relevantné dáta. „Zadávatelia môžu zapojením BPS očakávať pokles reálnych užívateľov na desktop platforme a naopak rast v prípade mobilov. Vývoj návštevnosti jednotlivých médií sa môže líšiť v závislosti od charakteristiky ich návštevnosti,“ vysvetlila Karpelová.
Prechod je naplánovaný na 1. decembra. Prvé denné dáta si subjekty zapojené do IABmonitor ako aj ostatní užívatelia budú môcť pozrieť 2. decembra. Spoločnosť Gemius zaviedla metodiku BPS vo všetkých krajinách, v ktorých sa výskum návštevnosti realizuje. Ide napríklad o Českú republiku, Poľsko, Maďarsko, Belgicko, baltické a balkánske štáty. Začiatkom roka 2020 by mali do merania IABmonitor pribudnúť aj merania stream a aplikácií.
IABmonitor (predtým AIMmonitor) je jediným oficiálnym meraním návštevnosti webových stránok slovenských vydavateľov. Výskum začal v roku 2006. Odoberateľmi dát výskumu sú najväčšie mediálne agentúry pôsobiace na slovenskom digitálnom trhu, ktoré využívajú jeho dáta na plánovanie mediálnych kampaní.

Dvojica návrhov zákonov Lex Haščák z dielne dvojkoalície mimoparlamentných strán Progresívne Slovensko (PS)-Spolu je podľa finančnej skupiny Penta protiústavná a predstavuje neprimeraný a neodôvodnený zásah do vlastníckych práv. Podľa hovorcu Penty Gabriela Tótha to majú vo svojej analýze konštatovať aj tri advokátske kancelárie, na ktoré sa spoločnosť obrátila.
V prípade návrhu zákona Lex Haščák v oblasti zdravotníctva, ktorý má zakázať krížové vlastníctvo, ide podľa právnych analýz o zásah do vlastníckych práv, ktoré podliehajú ústavnej ochrane, pričom podmienky na odňatie alebo obmedzenie splnené nie sú. Zákaz je považovaný aj za diskriminačný, keďže sa týka len súkromných investorov, nie aj štátu a verejného sektora. Penta tiež upozorňuje na to, že zákaz by sa vzťahoval len na "nové" povolenia, teda pre subjekty, ktoré by po príslušnej právnej úprave prejavili záujem podnikať v zdravotníctve. Zákaz krížového vlastníctva sa pritom dá podľa finančnej skupiny dosiahnuť napríklad aj prísnejším dohľadom Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) a transparentnejšími zmluvnými podmienkami.
Návrh Lex Haščák v médiách, ktorého snahou je vylúčiť vlastníctvo média a zároveň obchodovanie so štátom, má okrem iného nejednoznačne definovať typy médií, ktorých sa má zákon týkať, a nie je jasné, či sa týka aj vlastníka on-line média. Nie je tiež zrejmé, prečo sa návrh obmedzuje len na subjekty podnikajúce so štátom, ktoré získavajú financie z verejných zdrojov, pretože nebezpečenstvo zásahov do redakčnej nezávislosti hrozí podľa analýzy aj zo strany podnikateľských subjektov, ktoré neobchodujú so štátom. Predmetom kontroly by preto mali byť napríklad aj vzťahy s politickými predstaviteľmi. Návrh tiež podľa Penty nie je v súlade s Ústavou SR či s princípom proporcionality.

Copyright © TASR 2019