30. 11. 2019

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS



Britský premiér Boris Johnson sa v piatok ohradil voči kritike za článok, v ktorom v minulosti ešte počas svojej novinárskej kariéry odsudzoval matky-samoživiteľky a "neschopných" mužov z robotníckej triedy. Premiér argumentoval, že citácie sú vytrhnuté z kontextu, píše agentúra AFP.

Johnson v článku z roku 1995, keď ešte pracoval ako novinár, opisuje mužov z robotníckej triedy ako "pravdepodobne opitých, kriminálnych, bezcieľnych, bezohľadných a beznádejných".

Johnsonove vyhlásenia sa dostali na titulku ľavicovo orientovaného bulvárneho denníka Daily Mirror s komentárom: "Čo si naozaj myslí." Johnsonov starý článok britské médiá vytiahli v čase vrcholiacej predvolebnej kampane pred predčasnými parlamentnými voľbami 12. decembra.

Denník upozornil, že konzervatívny líder vo svojom článku pre magazín the Spectator popisuje, že deti slobodných matiek sú "vychované, choro, ignorantsky, agresívne a nelegitímne".

"Toto sú 25 rokov staré citácie, ktoré som napísal, myslím si, že ešte pred tým, než som vôbec vstúpil do politiky," povedal britský premiér a líder Konzervatívnej strany v piatok v rozhovore pre rozhlasovú stanicu LBC.

Argumentoval, že tieto "slová sú vytrhnuté z kontextu" a sú "absolútnym skreslením" toho, v čo verí.

Opoziční labouristi označili Johnsonove slová za "škandalózne" a premiér podľa nich nemá vôbec kontakt s realitou. Ten na adresu labouristov zasa povedal, že pátranie po starých vyhláseniach je iba snahou odvrátiť pozornosť od ich brexitovej politiky.

Agentúra AFP pripomenula, že Johnson sa v súvislosti s útočným jazykom v článkoch z čias novinárskej kariéry, z ktorých väčšinu napísal ešte pred vstupom do politiky, dostal do problémov opakovane.

Podľa posledných prieskumov verejnej mienky sa zdá, že konzervatívci, ktorí prisľúbili, že s Britániou 31. januára vystúpia z Európskej únie, z nich vzídu ako víťazi.

Johnson na otázku či by bol radšej premiérom, alebo aby Británia vystúpila z Únie, odpovedal: "Radšej by som nás dostal z EÚ. To vám môžem povedať."

Pre LBC ďalej povedal, že ak jeho strana získa vo voľbách väčšinu, krajina vystúpi z únie k 31. januáru. Takisto zopakoval, že nevidí dôvod, prečo by Británia potrebovala predĺžiť prechodné obdobie aj po roku 2020.



Copyright © TASR 2019



Spoločnosť Twitter pozastavila plány rozsiahlo zrušiť neaktívne účty, po tom, čo sa voči tejto iniciatíve, ktorú oznámila začiatkom týždňa, zdvihla vlna kritiky. Sociálna a mikroblogovacia sieť uviedla, že začne odstraňovať účty až vtedy, keď bude mať proces určený na "uctenie si pamiatky" zosnulých používateľov. Ako firma podotkla, to, že nemajú takéto opatrenie, je z jej strany chyba.
V pondelok začal Twitter kontaktovať používateľov, ktorí sa počas uplynulého pol roka neprihlásili do svojich účtov, a varoval ich, že ak sa neprihlásia a nebudú súhlasiť s ich najnovšími zásadami ochrany osobných údajov, dané účty zrušia. Oznámenie firmy však znepokojilo niektorých používateľov, pretože by to odstránilo aj účty osôb, ktoré už nežijú. "Vypočuli sme si od vás o dosahu, ktorý by to malo na účty zosnulých," napísal Twitter v stredu v sérii tweetov, v ktorej oznámil pozastavenie svojich plánov.
Spoločnosť v tweetoch vysvetlila, že chce zakročiť proti neaktívnym účtom z regulačných záujmov. Keď dá situáciu do poriadku, s odstraňovaním účtov začne najprv v Európskej únii v súlade so všeobecným nariadením o ochrane osobných údajov (GDPR). "Okrem dodržiavania GDPR môžeme v budúcnosti rozšíriť presadzovanie našej politiky v oblasti nečinnosti tak, aby vyhovovala iným predpisom z celého sveta a zabezpečovala integritu služby," uviedol ďalej Twitter.
Ako pripomína spravodajský portál BBC, iné sociálne siete, ako napríklad Facebook, majú proces na uctenie si pamiatky zosnulých, v rámci ktorého členovia rodiny alebo iní blízki, môžu požiadať o zachovanie účtu. Ten akoby "zamrzne v čase", interakcia s ním však zostane obmedzená, aby sa predišlo posmeškom a iným spôsobom urážania. Twitter uviedol, že takýto nástroj vytvorí aj on.


©2019, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.