27. 11. 2019

Cenu LUX za rok 2019 získala dráma Boh existuje, jej meno je Petrunija

Cenu LUX za rok 2019 získala dráma 

Boh existuje, jej meno je Petrunija 

Cenu Lux, ktorú udeľuje Európsky parlament (EP), v jej trinástom ročníku získal film Boh existuje, jej meno je Petrunija. Dráma o rovnoprávnosti žien, ktorá vznikla v koprodukcii Severného Macedónska, Belgicka, Slovinska, Chorvátska a Francúzska, vznikla pod režisérskou taktovkou Teony Mitevskej. Cenu filmárke v stredu odovzdal predseda EP David Sassoli.
„Nie je vždy jednoduché vysporiadať sa so zložitosťou našej každodennej práce bez toho, aby sme sa zamotali v technických detailoch parlamentných činností. Musíme tiež dokázať komunikovať emócie a využívať nové spôsoby komunikácie. Cena Lux nám poskytuje výnimočný nástroj, ktorý nám môže byť v tomto úsilí nápomocný," vyjadril sa Sassoli.
„Vedenie diskusií o riešeniach klimatickej pohotovosti, vysporiadaní sa s našou koloniálnou minulosťou či našom modeli spoločnosti prostredníctvom kinematografie je stimulujúcou výzvou, ktorú musíme podporiť. Sme jediným parlamentom na svete, ktorý udeľuje filmovú cenu. Buďme na to hrdí! Buďme obzvlášť hrdí na cenu Lux, cenu nášho parlamentu, na režisérov a autorov, ktorých sme mali tú česť stretnúť. Nech žije sloboda prejavu, nech žije európska kinematografia, nech žije cena Lux," dodal.
Boh existuje, jej meno je Petrunija je príbehom mladej nezamestnanej ženy, ktorej sa počas pravoslávnych osláv sviatku Troch kráľov podarí zmocniť svätého kríža a vyhrať tak preteky tradične vyhradené pre mužov. Snímka zobrazuje boj žien za rovnoprávne postavenie v konzervatívnej spoločnosti.
Tohtoročnými finalistami boli okrem víťaznej snímky aj filmy Odložený prípad: Hammarskjöld režiséra Madsa Brüggera a Kráľovstvo, ktoré nakrútil režisér Rodrigo Sorogoyen. Slovenskí diváci si budú všetky tri spomínané filmy môcť zadarmo pozrieť 29. a 30. novembra v bratislavskom kine Cinemax Bory Mall  

©2019, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.