26. 11. 2019

RTVS NEWS

RTVS NEWS

Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) spolupracuje s verejnoprávnymi vysielateľmi aj v iných štátoch. Zmluvy má napríklad s rádiami a televíziami, ktoré majú slovenské redakcie. Minulý týždeň RTVS predĺžil svoju spoluprácu s verejnoprávnou televíziou a rozhlasom v Užhorode na Ukrajine na ďalšie tri roky. Ako agentúru SITA informovala hovorkyňa RTVS Erika Rusnáková, slovenské vysielanie pobočky Národnej verejnoprávnej televíznej a rozhlasovej spoločnosti Ukrajiny je dôležité, keďže Užhorod je centrálnym mestom Zakarpatskej oblasti. S týmto regiónom má Slovensko historické väzby, ale aj rodinné prepojenia.
Ako ďalej uviedla Rusnáková, obdobnú zmluvu má RTVS aj s Českou televíziou, Českým rozhlasom, Rumunskou rozhlasovou vysielacou organizáciou a srbskou verejnoprávnou Rádio-televíziou Vojvodiny (RTV). RTVS tiež spolupracuje s MTVA, maďarskou štátnou mediálnou skupinou, a to s rádiom aj televíziou.
Súčasťou spolupráce RTVS so slovenskými redakciami verejnoprávnych vysielateľov v iných štátoch je zvyčajne výmena programov a príprava spoločného vysielania na rôzne ekonomické, sociálne, spoločenské či kultúrne témy. Okrem toho sa redaktori národnostného vysielania počas výmenných študijných pobytov zdokonaľujú v slovenskom jazyku, respektíve v českom, maďarskom, rumunskom, srbskom či ukrajinskom jazyku, podľa toho do akej krajiny idú.
Okrem výmeny a tvorby programov a rozvoja znalostí pracovníkov redakcií zameraných na národnostné vysielanie RTVS pomáha aj technicky. Na tomto type spolupráce sa dohodol slovenský verejnoprávny vysielateľ toto leto v júli s Rádio-televíziou Vojvodiny. Techniku RTV využije v novej budove, do ktorej sa vojvodinský rozhlas a televízia sťahuje v tomto období. Pred sťahovaním vysielali z viacerých prenajatých budov. Pôvodné spoločné sídlo im totiž pred 20 rokmi zničilo bombardovanie. Tento mesiac si RTV zároveň pripomína dve jubileá, a to 70. rokov pôsobenia Rádia Nový Sad a začatia vysielania v slovenskom jazyku a 45. výročie slovenského televízneho vysielania.


©2019, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.