20. 11. 2020

MEDIA NEWS

 MEDIA NEWS

 


Prezident Miloš Zeman považuje Českú televíziu za súčasť opozície, nie za vyváženú, objektívne a nestrannú verejnoprávnu televíziu. Pre Parlamentné listy povedal, že generálny riaditeľ ČT Petr Dvořák by mal podľa neho skončiť,rozhodnutie je ale v rukách Rady ČT.
"Netrápim sa tým, čo si o mne myslí pán prezident. Nepovedal to prvýkrát a určite ani posledný krát. Čo mi ale vadí, je, že sa snaží podkopávať dôveru v Českú televíziu. Tá je pritom teraz naozaj vysoká, dosahuje 74 percent, zatiaľ čo prezidentovi dôveruje podľa CVVM 46 percent obyvateľov, "povedal Dvořák na otázku ČTK.


Senát Českej republiky je presvedčený, že odvolanie dozornej komisie Radou ČT minulý týždeň nebolo v súlade so zákonom o Českej televízii. Vo štvrtok prijal hlasmi 58 senátorov zo 71 prítomných uznesenie, v ktorom ďalej požiadal volebný výbor Poslaneckej snemovne, aby sa pochybeniami rady zaoberal.
V prípade potvrdenia pochybenia, by potom výbor mal podľa senátorov zvážiť odvolanie radných, ktorí sa chyby dopustili. Snemovný volebný výbor vo štvrtok prerušil prerokúvanie situácie v Rade ČT a bude v diskusii pokračovať 8.12. Podľa poslanca Kolovratníka (ANO) chýba zákonné
zdôvodnenie odvolania dozornej komisie.

 
Zdroj: ČT TXT

 





Vatikán vyšetruje incident, v rámci ktorého bola z oficiálneho instagramového účtu pápeža Františka "olajkovaná" fotografia sporo odetej brazílskej modelky. Informovala o tom v piatok agentúra DPA s odvolaním sa na tlačové oddelenie Vatikánu.
Modelka Natalia Garibottová na Twitteri zverejnila video, v ktorom sa chváli, ako bola jej fotografia označená tlačidlom "páči sa mi" z Františkovho účtu na sociálnej sieti Instagram.
"Aspoň pôjdem do neba," uviedla Brazílčanka v komentári k uvedenému videu, ktoré zverejnila 13. novembra.
"Lajkom" z pápežovho účtu, ktorý bol už medzičasom odstránený, bola označená fotografia polonahej modelky z 5. októbra. Vatikán popiera, že by fotku "olajkoval" pápež alebo niektorý z jeho spolupracovníkov.
"Pokiaľ nám je známe, like nepochádza od Svätej stolice," uviedlo tlačové oddelenie Vatikánu, ktoré celú záležitosť vyšetruje.
Instagramový účet pápeža Františka bol založený v marci 2016 pod latinským prepisom jeho mena "Franciscus". V súčasnosti má 7,4 milióna odberateľov.
Vatikán po založení účtu oznámil, že ho bude spravovať oddelenie pre sociálne média vatikánskeho Sekretariátu pre komunikáciu. František má tiež účet na Twitteri @Pontifex, ktorý prevzal po svojom predchodcovi.

Zdroj : TASR

 

Hermes Komunikátor roka 2020 spúšťa hlasovanie verejnosti

Hermes Komunikátor roka 2020 

spúšťa hlasovanie verejnosti


BRATISLAVA 20. novembra - Hermes Komunikátor roka 2020 spúšťa hlasovanie verejnosti. Spokojný zákazník môže dať hlas značkám, ktoré tento rok zvládli komunikáciu najlepšie.

Internetové hlasovanie prebieha na www.cenyhermes.sk do 20. decembra 2020. Slováci hlasujú za spoločnosti v oblastiach: Bankovníctvo, Poisťovníctvo, Telekomunikácie, Obchodné reťazce a Automobily.

Do ankety sa zapája každoročne viac Slovákov. „Prekonať počet hlasujúcich z minulého roka, kedy o víťazoch Ceny verejnosti rozhodlo až 45 899 hlasov, bude výzvou,“ uviedla Tina Gvušč z agentúry 2lovebrands, ktorá je organizátorom súťaže. „Známosť značky Hermes Komunikátor z roka na rok narastá aj vďaka rastúcemu záujmu verejnosti, keďže zákazník už rozumie podstate získaného ocenenia, čo je významnou motiváciou pre hodnotené spoločnosti,“ dodala Gvušč.

O víťazovi rozhodne najvyšší počet hlasov v každej kategórii samostatne, a zároveň verejnosť určí aj absolútneho víťaza Ceny verejnosti 2020 za všetky kategórie spolu.

MEDIAN SK

Okrem hlasovania verejnosti budú vyhodnotené najlepšie komunikujúce spoločnosti aj na základe výsledkov reprezentatívneho kvantitatívneho prieskumu spoločnosti MEDIAN SK, ktorá je odborným garantom súťaže.

UKÁŽTE, AKO STE ZVLÁDLI KOMUNIKÁCIU

Spoločnosti sa môžu zapojiť s kampaňami, ktoré prebiehali počas roka 2020. Registrácia prác v predtermíne za zvýhodnené ceny sa spúšťa už dnes. Finálny deadline na prihlásenie sa do súťaže je 20. december. Do národnej súťaže o najlepšiu komunikáciu so zákazníkom sa môžu zapojiť nielen spoločnosti z uvedených oblastí pôsobenia. „Súťaž je otvorená pre akúkoľvek značku, ak prihlásený projekt spadá do niektorej zo 7 hodnotených kategórií,“ objasnila Tina Gvušč.

Projekty môžete prihlásiť do kategórií: Krízová komunikácia, Starostlivosť o klienta, Najlepší interiér predajného priestoru, Najefektívnejšie využitie nových médií, Inovatívny marketingový prístup, Interná komunikácia a Spoločenská zodpovednosť.

ZASTAVME CHAOS V KOMUNIKÁCII

Témou 7. ročníka súťaže je výzva ZASTAVME CHAOS V KOMUNIKÁCII. Hodnota značky v očiach zákazníkov sa ukáže najmä v náročnom období, kedy je zákazník citlivejší, vnímavejší a má prirodzene väčšie nároky nielen na komunikáciu, ale celkovo na postoj spoločnosti. „Najlepšia komunikácia so zákazníkom by mala byť konzistentná – bez chaotických posolstiev, relevantná a viac orientovaná na hodnoty značky“, uzavrela Tina Gvušč.

Hermes Komunikátor roka 2020 vyvrcholí slávnostným vyhlásením najlepšie komunikujúcich spoločností 21. januára 2021, ktoré kvôli aktuálnej situácii prebehne v online prostredí. Všetky termíny, dôležité informácie a štatút projektu nájdete na www.cenyhermes.sk.

***

O PROJEKTE

HERMES KOMUNIKÁTOR ROKA je jediné ocenenie pre najlepšie komunikujúcu inštitúciu

v Slovenskej republike so zákazníkom. Odbornými garantmi projektu sú Mgr. Josef Fišer, obchodný a marketingový riaditeľ MEDIAN SK, Ing. Jindřich Bardon, projektový manažér, Slovenský rozhlas RTVS a doc. PhDr. Milan Banyár, PhD., vysokoškolský pedagóg Katedry marketingovej komunikácie Filozofickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave a Ústavu marketingových komunikací Fakulty multimediálních komunikací

Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně.

Projekt organizuje komunikačná agentúra 2lovebrands.

Viac info na www.cenyhermes.sk.

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS 



Spoločnosť Google Alphabet podpísala dohody o autorských právach so šiestimi francúzskymi novinami a časopismi vrátane celoštátnych denníkov Le Monde a Le Figaro. Informoval o tom vo štvrtok americký technologický gigant na svojom blogu.
Toto oznámenie nasleduje po mesiacoch vyjednávania medzi Google, francúzskymi vydavateľmi a spravodajskými agentúrami o tom, ako uplatňovať vylepšené pravidlá Európskej únie (EÚ) v oblasti autorských práv, ktoré vydavateľom umožňujú požadovať poplatok od on-line platforiem za zverejnenie úryvkov z ich správ.
Najväčší svetový vyhľadávač spočiatku bojoval proti myšlienke platiť vydavateľom za obsah. Tvrdil pritom, že ich webové stránky profitovali z vyššej návštevnosti, ktorú im priniesol Google.
Technologický gigant doplnil, že rokuje aj s ďalšími francúzskymi celoštátnymi a regionálnymi denníkmi a časopismi a chce do konca roka dosiahnuť rámcovú dohodu s miestnymi vydavateľmi periodík.
Dohody s francúzskymi novinami zahŕňajú nástroj Google na odmeňovanie vydavateľov, nazývaný Google News Showcase, ktorý už má dohody s poprednými tlačenými periodikami v susednom Nemecku.
Vyhlásenie Google prichádza tiež mesiac po tom, čo mu súd nariadil začať rokovania s francúzskymi vydavateľmi o platbách za použitie ich obsahu.



Copyright © TASR 2020

Polícia vyvrátila od začiatku pandémie viac ako 100 hoaxov

Polícia vyvrátila od začiatku 
pandémie viac ako 100 hoaxov


Polícia denne analyzuje a vyvracia dezinformácie o novom koronavíruse. Od vypuknutia pandémie išlo o viac ako 100 hoaxov. Uviedla to hovorkyňa Prezídia Policajného zboru (PZ) Denisa Bárdyová.
"Boj proti dezinformáciám považujem za jednu z kľúčových súčastí strategickej komunikácie PZ. Som rád, že dokážeme pohotovo a rýchlo reagovať na nové trendy a vývoj udalostí," povedal dočasný prezident polície Peter Kovařík.
Rozšíreným hoaxom podľa Bárdyovej boli správy o finančných ponukách. Tie mali dostávať pozostalí, ak súhlasili s tým, aby príčina smrti ich príbuzného bola uvedená ako koronavírus.
Dezinformácie sa šírili aj o plošnom testovaní. Išlo napríklad o umiestnení čipu do hlavy, testovanie spájali so sieťou 5G, alebo ho označovali za istú formu nákazy, priblížila hovorkyňa.
Pokračuje, že polícia vyvracala napríklad aj falošné zvyšovanie počtu samovrážd pre mimoriadne opatrenia, falošné správy o umierajúcich deťoch pre nosenie rúšok a celkovo škodlivé účinky nosenia rúšok. Riešila tiež aj zábery zo zavretých odberných miest, ktoré boli schválne vyhotovené počas obednej prestávky alebo mimo prevádzkového času, s cieľom poukázať na umelé navyšovanie infikovaných.
Medzi motívy šírenia dezinformácií patrí hybridná hrozba, ekonomické a iné zisky, a tiež uspokojenie vlastného ega, zhrnula polícia.
"Cieľom neustáleho vysvetľovania hoaxov nie je vplývanie na tvorcov a šíriteľov dezinformácií, ktorí im úprimne veria, ale na skupinu obyvateľstva, ktorá sa ešte len rozhoduje, ktorý 'názor' uzná za skutočný a správny. Len efektívnym spôsobom boja bude možné udržať konšpirátorov v značnej menšine ako doposiaľ," uviedla Bárdyová.

Copyright © TASR 2020

 

 

 

VÝROKY TÝŽDŇA

VÝROKY TÝŽDŇA
 

 

„Rouškaři jsou samozřejmě lidi, kteří jsou vítači migrantů, rouškaři jsou lidi, kteří si přejí posilu Evropské unie a rychlé přijetí eura, já bych viděl řadu takových doplňujících charakteristik.“ 
Václav Klaus
 
 


„Keď by sme čakali, kým sa Richardovi uráči, zomrelo by ďalších dvesto-tristo ľudí. Nech sa páči, možno sú nejaké krajiny, možno Mongolsko nebude mať svoj pandemický plán, možno sa dá aj zobchodovať a niečo na tom utŕžiť."
Igor Matovič

RADA RTVS

RADA RTVS

RTVS by mala dostať ďalšiu finančnú kompenzáciu za výpadok z príjmov, spôsobený oslobodením seniorov z platby tzv. koncesionárskych poplatkov. Generálny riaditeľ verejnoprávneho média Jaroslav Rezník to naznačil na piatkovom riadnom rokovaní Rady RTVS. Rokovania o kompenzácii deficitov v príjmoch, ktoré spôsobilo od januára platné rozšírenie skupín osôb, oslobodených od úhrady za služby verejnosti, sú súčasťou negociácií s Ministerstvom kultúry SR. "Ešte nič nie je podpísané, no je to na dobrej ceste, máme informácie, že dôjde k ďalšej kompenzácii za výpadok v súvislosti s oslobodením dôchodcov od platenia úhrad,“ uviedol Rezník na rokovaní Rady RTVS. Seniori sú od januára 2020 oslobodení od platenia tzv. koncesionárskych poplatkov na základe novely zákona o úhrade za služby verejnosti poskytované RTVS, ktorú v Národnej rade schválili 17. septembra 2019. Plénum Národnej rady SR schválilo, aby tzv. koncesionárske poplatky nemuseli platiť okrem dôchodcov ani poberatelia dávok v hmotnej núdzi. Predtým tieto skupiny osôb platili poplatky v polovičnej sadzbe. RTVS upozorňovala po schválení zákona na výpadok z príjmov, ktoré toto opatrenie spôsobí, s očakávaným riešením prostredníctvom kompenzácií zo štátneho rozpočtu. Na neustále zvyšujúcu sa stratu v príjmoch pri súčasnom nastavení koncesionárskych poplatkov upozornil vo svojej Revízii výdavkov na kultúru na začiatku leta 2020 aj Útvar hodnoty za peniaze z Ministerstva financií SR a Inštitút kultúrnej politiky MK. Deficit za rok 2020 v dôsledku oslobodenia seniorov od koncesionárskych poplatkov odhadol na 11 miliónov eur, v ďalšom období, pri zväčšujúcom sa počte dôchodcov, odhaduje v roku 2030 výpadok na 14 miliónov eur a v roku 2040 na 16 miliónov eur. Vláda schválila ešte v decembri minulého roka 16-miliónovú čiastočnú kompenzáciu za výpadok v príjmoch, ktorý jej spôsobili sociálne opatrenia oslobodzujúce, respektíve zvýhodňujúce niektoré skupiny osôb pri úhradách. Suma schválenej čiastočnej kompenzácie sa odvíjala od celkovej sumy výpadku z príjmov vo výške 128.286.720 eur, vyrátanej od obdobia účinnosti zákona o úhrade za služby verejnosti poskytované RTVS (január 2013), ktorá oslobodila od úhrady osoby s ťažkým zdravotným postihnutím (ŤZP) a na polovicu znížila sumu úhrady pre dôchodcov a ľudí v hmotnej núdzi.

 


Producent filmového projektu Generál o živote Milana Rastislava Štefánika, ktorý má vzniknúť v koprodukcii RTVS, má do 30. novembra predložiť aktualizovaný scenár i plán natáčania filmového diela a televíznej minisérie. Na základe výstupov zo stretnutia manažmentu RTVS so zástupcami producentskej spoločnosti JMB Film & TV Production to na piatkovom rokovaní Rady RTVS uviedol generálny riaditeľ verejnoprávneho média Jaroslav Rezník. Podľa riaditeľa sekcie programových služieb STV Antona Šulíka dá najbližší polrok definitívnu odpoveď, ako sa projekt ukončí.
Obaja reagovali na citáty z listu producenta Milana Stráňavu, ktorými sa Rade RTVS sťažuje na to, že práve slovenské verejnoprávne médium nechce na rozdiel od iných koprodukčných partnerov schváliť dodatok zmluvy, ktorá predlžuje termín dokončenia do septembra 2021. Producent zároveň tvrdí, že má dostatok finančných prostriedkov na to, aby vo februári až máji 2021 dokončil potrebný počet filmových dní.
Rezník upozornil, že 12. novembra sa uskutočnilo stretnutie zástupcov všetkých zainteresovaných sekcií RTVS s producentom. "Pripomenuli sme, že platí dodatok, ktorý predlžuje termín dokončenia do mája 2021 s plánovaným odovzdaním filmového diela a televíznej minisérie v závere roka 2021," povedal. "Zopakovali sme, že sme ochotní flexibilne pristupovať k úhradám za dodané, i menšie časti diela, no nebudeme uhrádzať žiadne zálohové platby, pôjde len o plnenie za hotové veci," zdôraznil šéf RTVS. Do 30. novembra má producent predložiť aktualizovaný scenár a plán nakrúcania.
Podľa Šulíka im producent vysvetľoval súčasnú prestávku v nakrúcaní tým, že sa mali realizovať scény v krajinách silne postihnutých pandémiou. "Takže teraz údajne rieši technické spracovanie, ktoré by malo nahradiť priame filmovanie v zamýšľaných lokalitách," ozrejmil.
Na otázku členov rady, či možno vôbec považovať prístup producenta za seriózny, Šulík poznamenal, že najbližší polrok dá na to jasnú odpoveď. "Podľa mojich informácií sa súčasnému režisérovi (Jiřímu Chlumskému – pozn. TASR) v máji 2021 končí zmluva a je viazaný iným projektom. Vtedy teda bude jasné, či a čo sa udialo. Takže by som vyzval na ešte polročnú trpezlivosť a polročnú šancu," uviedol.
Zástupcovia RTVS deklarovali, že zo svojej strany, s nevyhnutnosťou rešpektovať zásady nakladania s verejnými zdrojmi, majú záujem o dokončenie projektu. Ak by sa tak nestalo, okrem umeleckej ujmy by to znamenalo pravdepodobne i súdne spory týkajúce sa použitia doteraz vyplatených verejných prostriedkov na dielo, respektíve ich vrátenia.
Filmové dielo mapujúce osudy generála francúzskej armády a jedného zo zakladateľov Československej republiky Milana Rastislava Štefánika malo pôvodne prísť do kín už vo februári 2019, viackrát sa však termín zmenil. Projekt už má tretieho režiséra. RTVS mala ako koprodukčný partner prispieť na projekt sumou 1,2 milióna eur. Prostriedky na tento účel však má RTVS alokované len do konca roka 2021.



Rozhodnutím nezaradiť reportáž Lacné šperky nedošlo k cenzúre v RTVS ani porušeniu interných predpisov. Na piatkovom rokovaní Rady RTVS to v súvislosti s kauzou neodvysielanej reportáže v relácii Reportéri skonštatoval podpredseda rady Martin Kákoš, ktorý s ďalšími členmi rady Jozefom Chudíkom a Dórou Hushegyiovou dostali úlohu preveriť za orgán dohľadu verejnoprávneho média podozrenia z možnej cenzúry vo vysielaní. Rada v uznesení takýto záver prijala.
Kákoš v hodnotení materiálu ocenil, že príspevok nastoľuje spoločensky zaujímavú a dôležitú tému. "Bohužiaľ sa autorka nevyvarovala viacerým zjednodušeniam, neopierala sa zrejme o právne stanoviská a na škodu veci zlúčila do jednej reportáže viacero spolu nesúvisiacich tém. Niektoré tvrdenia majú tiež manipulatívny charakter a formu,“ zhodnotil Kákoš. Zdôraznil, že rozhodnutie o ďalšom osude reportáže a jej odvysielaní je v gescii vedenia sekcie spravodajstva a publicistiky.
"Na základe našich zistení možno konštatovať, že nezaradením reportáže nedošlo k neodôvodnenému zásahu do redakčnej nezávislosti, toto rozhodnutie je tiež v súlade so Štatútom programových pracovníkov a spolupracovníkov RTVS,“ uviedol Kákoš. Vedeniu verejnoprávneho média však odporúča zlepšiť komunikáciu medzi programovými zložkami navzájom a tiež medzi programovými zložkami a manažmentom. Narážal na fakt, že na sociálnej sieti bola zverejnená upútavka na danú reportáž, ktorá mohla zmiasť poslucháčov a divákov RTVS.
Manažment RTVS na rokovaní uviedol, že redaktorke reportáže i vtedajšej tímlíderke redakcie nezaradenie reportáže zdôvodnili a oznámili osobne, k zaradeniu upútavky malo dôjsť a to neautorizovanou iniciatívou zo strany samotnej redakcie, ktorá si v tom čase sama spravovala stránku na Facebooku.
Manažment RTVS opakovane tvrdí, že reportáž bola zastavená preto, že bez dôkazov, len na základe nepodložených podozrení redaktorka spochybňuje vysokoškolské tituly renomovaných odborníkov a formou spracovania navodzuje dojem, že ich vedecké práce mohli byť plagiátom. Relácia preto mala byť prepracovaná, aby sa rozplynuli spochybnenia o objektívnosti a korektnosti reportáže. „V stave, v akom bola pripravená, by sme pri odvysielaní riskovali súdne spory, upozornilo na to aj právne oddelenie RTVS,“ skonštatoval riaditeľ sekcie spravodajstva a publicistiky Vahram Chuguryan.
Autorka reportáže Lýdia Kokavcová na rokovaní rady naopak trvala na tom, že za materiálom a jej spracovaním si stojí. Kritizuje vedenie, že s ňou nekomunikovalo. „Dodnes neviem, ako, kde a čím ju mám doplniť, reportáž,“ uviedla. Manažment kritiku odmieta a poukazuje na písomné procesné pravidlá pri tvorbe, editovaní a schvaľovaní príspevkov.
Predseda Rady RTVS Igor Gallo je presvedčený, že kritika nedostatočnej komunikácie nemôže byť dôvodom pre obvinenia z cenzúry, o to viac, že ani sťažovateľka netvrdí, že reportáž bola stopnutá bez možnosti jej doplnenia, resp. prepracovania.
Neodvysielaná reportáž pod názvom Lacné šperky sa týka vedeckých prác viacerých odborníkov, okrem iného aj bývalej ministerky zdravotníctva Andrey Kalavskej. Neodvysielaním reportáže sa zaoberá aj Výbor Národnej rady SR pre kultúru a médiá. Vyžiadal si materiál neodvysielanej reportáže a tiež chce posúdiť, či odvysielanie reportáže nebolo zastavené neoprávnene.



Uznesenie Výboru Národnej rady (NR) SR pre kultúru a médiá, obviňujúce členov Rady RTVS z neplnenia si zákonných povinností, je neoprávnené, neodôvodnené a predstavuje pokračovanie útoku na nezávislosť verejnoprávneho média. Na piatkovom rokovaní to skonštatovala Rada RTVS, ktorá v tomto duchu prijala uznesenie.
"Rada odmieta takéto útoky, ktoré nie sú vedené úsilím o zlepšenie verejnoprávneho médiá, ale snahou o jeho politické ovládnutie a tiež osobnými animozitami, v súvislosti s ktorými je potrebné pripomenúť, že predseda parlamentného výboru Kristián Čekovský je v pracovno-právnom spore s RTVS," uviedol predseda rady Igor Gallo.
Gallo v mene rady spochybnil aj samotnú platnosť uznesenia výboru, ktorý podľa neho ignoruje kompetenčné vymedzenie medzi orgánmi RTVS, ako aj samotnou verejnoprávnou inštitúciou a parlamentným výborom.
Tvrdí, že legitimitu uznesenia z októbrového rokovania výboru NR SR anuluje i spôsob jeho prijatia. Odvoláva sa pritom na zákonné ustanovenie o procedurálnom prijímaní návrhov na hlasovanie v pléne i výboroch rady a to, že poslanci majú byť s návrhom dopredu oboznámení. "Podľa zvukového záznamu nie je návrh pána predsedu výboru Čekovského totožný s oficiálnym textom návrhu pre hlasovanie, toto bolo dodatočne upravované," upozornil Gallo.
Rovnako tak spochybnil aj uznesenie, že v súvislosti s konfliktom záujmov, týkajúceho sa bývalého programového riaditeľa RTVS Mareka Ťapáka, si rada neplní svoje zákonné povinnosti a dohľad nad hospodárnosťou, efektívnosťou a účelnosťou nakladania s verejnými prostriedkami. "Tvrdenie, že napriek upozorneniam a stanovisku auditu ministerstva kultúry rada nereagovala na porušenie zákona, je nepravdivé. Samotná finančná kontrola ministerstva skonštatovala porušenie Štatútu programových pracovníkov a externých spolupracovníkov RTVS, nie zákona," poznamenal Gallo s tým, že spomínaný problém nemal žiadny vplyv na hospodárnosť a efektívnosť vynakladania verejných prostriedkov. Doplnil zároveň, že kompetenciu riešiť spomínaný problém má manažment, nie Rada RTVS. Rovnako je tak aj v prípade procesu výroby relácií, ktorých efektívnosť kritizoval Čekovský. "Zasahovať do týchto autonómnych kompetencií by bolo prekročením právomocí rady," skonštatoval Gallo. Čekovského preto vyzýva na odbornú a vecnú diskusiu.
Výbor NR SR pre kultúru a médiá 19. októbra väčšinou hlasov schválil to, že na rokovaní parlamentu navrhne uznesenie o tom, že Rada RTVS si neplní svoje zákonné funkcie. Výčitka smeruje ešte k májovému podnetu mediálneho výboru, ktorý sa týkal podozrení na neefektívne hospodárenie RTVS súvisiacich s nákladmi na výrobu viacerých programov, rovnako možného konfliktu záujmov vtedajšieho programového riaditeľa RTVS Mareka Ťapáka pri tvorbe diela Nero a Seneca. Podľa Čekovského zlyhalo nielen vedenie RTVS, ale aj Rada RTVS ako dozorný orgán. Rada RTVS tieto závery odmietla.

  

Copyright © TASR 2020

 

Kauza zmenky TV Markíza

 Kauza zmenky TV Markíza


Po približne hodine a pol pojednávania Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku odročil v piatok proces so Štefanom Á. v kauze dvoch televíznych zmeniek TV Markíza na január. Vo veci by sa malo pojednávať 12. januára, keď by mali ako svedkovia vypovedať bývalý riaditeľ TV Markíza Pavol R. a podnikateľ Marian K. - obaja neprávoplatne odsúdení rovnako v kauze zmeniek.
      "Nedopustil som sa žiadneho trestného činu. Žiadne zmenky som nesfalšoval. Mnou podpísané zmenky sú pravé," zdôraznil pre TASR po opustení budovy ŠTS Štefan Á. Dodal, že zo spisu sa stratili niektoré časti a nemá k nim prístup. Na proces sa podľa vlastných slov bude dostavovať, keďže je na dôchodku a má čas.
      "Obžaloba je dôvodná. Obžaloba predložila zákonné dôkazy, ktoré usvedčujú obžalovaného zo skutku, pre ktorý stojí pred súdom. Mám za to, že námietky zo strany obhajoby sú účelové, a ako obhajoba hovorí o ťahaní králikov z klobúka, tak dnes sme to zažili v priamom prenose z jej strany," povedal po opustení súdu právny zástupca TV Markíza Tomáš Kamenec. Námietky obhajoby považuje za taktiku vyvolania chaosu. "Máme za to, že spis obsahuje dôkazy, ktoré má obsahovať, ktoré smerujú k usvedčeniu obžalovaného, a dôkazy považujeme za zákonné," dodal.
      "Vo všeobecnosti je to dlhodobý problém na strane prokuratúry, konkrétne ÚŠP, že nie je umožňované advokátom mať prístup k úplnému spisu. Týkalo sa to tak takzvanej piatej zmenky, kde podklady k nej doteraz nemáme a v podstate až v tomto štádiu konania, napriek tomu, že prokurátor prezentoval pred médiami 150-percentnú istotu, tak až v tomto odvolacom konaní v súvisiacej trestnej veci predkladá ďalšie dôkazy," reagoval obhajca Marek Para. "Dokonca to došlo tak ďaleko, že predložil úradný záznam od vyšetrovateľa Petra Juhása o údajnom predložení nejakých čiastkových výstupov z Europolu. To by však znamenalo, že príslušníci Europolu pred súdom klamali. Zároveň je tam veľmi závažný fakt, že kde mal doteraz tie digitálne stopy Juhás, či ich mal niekde vo vačku, keďže nie sú v spise," zdôraznil Para.
      Prokurátor ÚŠP, ako aj obžalovaný a jeho obhajca Para v piatok odmietli uzavrieť dohodu o vine a treste. Para podal viacero námietok na úvod pojednávania, medzi nimi aj námietku voči zloženiu senátu, ktoré však súd po porade zamietol.
      Obžalobu v tejto veci podal prokurátor ÚŠP Ján Šanta 22. júna. Štefan Á. doteraz figuroval v kauze, kde už koncom februára neprávoplatne odsúdili bývalého riaditeľa televízie Pavla R. a podnikateľa Mariana K., ako obvinený. Štefana Á., označovaného v kauze Gamatex za pravú ruku Mariana K., vylúčili na samostatné konanie. Počas procesu s neprávoplatne odsúdenou dvojicou vypovedal ako svedok v júli 2019.
      ŠTS 27. februára uznal Mariana K. a Pavla R. za vinných z falšovania zmeniek TV Markíza. Odsúdil ich na 19-ročný trest odňatia slobody. Marian K. dostal aj peňažný trest 10.000 eur. Rozsudok nebol právoplatný. Odsúdení už vtedy avizovali odvolanie, mal tak rozhodovať Najvyšší súd SR. Odvolací súd vytýčil termín verejného zasadnutia s dvojicou na 10. a 11. novembra, ten však z dôvodu aktuálnej pandemickej situácie zrušili. Nový termín vytýčený zatiaľ nie je.
      Marian K. a Pavol R. podľa obžaloby prokurátora po vzájomnej dohode s obvineným Štefanom Á., ktorého trestnú vec vylúčili na samostatné konanie, vyhotovili štyri sfalšované zmenky. Mali ich predložiť ako prílohy na vydanie platobných rozkazov. Získali by tak 69 miliónov eur.

Copyright © TASR 2020

Slovensko sa zapojilo do projektu na skvalitnenie mediálneho vzdelania európskych žiakov a študentov

 Slovensko sa zapojilo do projektu na skvalitnenie 

 

mediálneho vzdelania európskych žiakov a študentov

 

Identifikácia falošných informácií, odhaľovanie skrytých záujmov v zdrojoch informácií, odhaľovanie stereotypov a zodpovedné správanie sa v oblasti autorských práv v online priestore predstavujú výzvy, ktorým v dnešnej dobe musí čeliť každý užívateľ internetu. Rada pre vysielanie a retransmisiu sa zapojila do medzinárodného projektu s názvom EduMediaTest, ktorého cieľom je posúdiť schopnosť vysporiadať sa s nástrahami internetu a vyvinúť interaktívny digitálny nástroj na hodnotenie a zlepšenie mediálneho vzdelania medzi európskymi žiakmi a študentmi vo veku od 14 do 18 rokov.

Projekt EduMediaTest koordinuje Katalánska audiovizuálna rada (CAC) v spolupráci s Fakultou komunikačných technológií Univerzity Pompeu Fabra. Okrem Rady pre vysielanie a retransmisiu sa projektu zúčastňujú audiovizuálni regulátori Agencija za elektronicke medije z Chorvátska, Conseil Supérieur de l'Audiovisuel z Francúzska a Entidade Reguladora para a Comunicação Social z Portugalska a dve vzdelávacie inštitúcie - Národné stredisko pre audiovizuálne médiá a komunikáciu z Grécka a Dublin West Education Center z Írska.

Prvá – hodnotiaca fáza EduMediaTestu, ktorej bude predchádzať pilotné testovanie zrozumiteľnosti dotazníka, sa sústredí na online hodnotenie mediálnych zručností medzi žiakmi a študentmi vo veku od 14 do 18 rokov. Ich úlohou bude vyplniť interaktívny dotazník so 43 otázkami. Cieľom dotazníka je otestovať ako vedia žiaci a študenti zistiť, či sú informácie spoľahlivé, zistiť skryté záujmy v zdrojoch informácií, identifikovať stereotypy a správať sa zodpovedne v oblasti dodržiavania autorských práv. Dotazník sa tiež zameria na hodnotenie schopností účastníkov vedieť sa zrozumiteľne vyjadrovať. Na zodpovedanie otázok budú žiaci a študenti analyzovať videá a fotografie a hľadať informácie na internete. Prvá fáza sa uskutoční vo februári a marci 2021.

Druhá fáza projektu sa zameria na vytvorenie interaktívnych vzdelávacích materiálov na odstránenie zistených nedostatkov, ktoré boli identifikované na základe dotazníka z prvej fázy. Program bude umiestnený na internetovej stránke s voľným prístupom, aby ho učitelia v rámci vzdelávania žiakov a študentov v tejto oblasti mohli využívať.

EduMediaTest je jedným z piatich víťazov poslednej výzvy na získanie finančných prostriedkov od Európskej komisie v rámci programu Mediálna gramotnosť pre všetkých. V rámci tohto programu si Európska komisia kladie za cieľ bojovať proti dezinformáciám a pomôcť občanom kriticky spracovať informácie a obsah, ktoré sa k ním dostávajú prostredníctvom sociálnych sietí. Termín na predloženie interaktívneho programu  Európskej komisii je September 2021. Európska komisia ho následne sprístupní inštitúciám v členských štátoch EÚ, za účelom zlepšenia mediálneho povedomia a zručností medzi občanmi Európskej Únie.

 

Toto ste ešte nepočuli! Pieseň Ó, maňo si spolu zaspievali Vidiek, Majself a Zuzana Mikulcová

 Toto ste ešte nepočuli! 

Pieseň Ó, maňo  si spolu zaspievali Vidiek, Majself a Zuzana Mikulcová


Rap, jazz a pop na jednom pódiu. Vlastne na troch, ale v jednej relácii. Tento týždeň sa v 3 pódiách stretne skupina Vidiek, raper Majself a speváčka Zuzana Mikulcová. A ovanie nás aj duch slávneho balkánskeho hudobníka Bobana Markoviča a jeho orchestra, pretože Vidiek s ním nahral svoju temperamentnú novinku. V závere budete počuť, ako si hudobníci spoločne poradili so skladbou Ó, maňo. Nikde inde takéto čosi počuť určite nebudete. Pozrite si to už tento piatok reláciu 3 pódiá 20. novembra na Jednotke od 23.20 h.

Legendárny Vidiek stále dokáže prekvapiť! Korona síce hudobníkom skomplikovala plány, no ani pandémia ich neodradila a pripravili novinku, ktorou vás ohúria. Vypočuť si ju môžete v relácii 3 pódiá.

„Zahráme aj tohtoročnú novinku, pieseň Hrajte trúbky, ktorú sme na diaľku nahrali s Bobanom a Markom Markovičovcami, hviezdami world music zo Srbska. V apríli nemohli kvôli pandémii prísť nahrávať, dnes opäť kvôli pandémii nemohli prísť do relácie Tri pódiá, tak snáď sa nám podarí aspoň budúci rok stretnúť sa na koncertoch na jednom pódiu, ako keby sa v roku 2020 nič nestalo,“ vraví spevák skupiny Vidiek Ján Kuric.

Spolu s Vidiekom v programe vystúpi aj mladý raper Majself, ktorý tiež ponúkne svoju novú tvorbu.

„Veľmi sa mi páči celá myšlienka tohto projektu, zároveň ju vyrábajú super ľudia a na nakrúcaní bola dobrá energia. Zaspievam a zarapujem tri skladby, z ktorých jedna je úplne čerstvá novinka Nebudem to ja z chystaného albumu Pulz. Okrem tejto exkluzívnej premiéry zaznie aj skladba Rómeo a Júlia, ako aj Ruky preč. Pre divákov bude zaujímavé, že popri DJ Fillipianovi sa so mnou predstaví aj Peter Bulík na gitare, s ktorým sme na pódiu spolu ešte nestáli,“ teší sa Michal Švehla známy ako Majself.

Mužov na pódiu doplní Zuzana Mikulcová, ktorá ponúkne trocha povzbudenia v týchto ťažkých časoch.

„Zahráme pieseň Nádeje, ktorú sme nahrali počas prvej vlny korony. Síce som ju zložila oveľa dávnejšie, ale nikdy oficiálne nevyšla, tak sme jej dali s Andrejom Hruškom trošku veselší šat, keďže sme chceli ľudí povzbudiť. Ďalej zaspievam pieseň Hovor mi, ktorá je z posledného albumu Dievča. Je takým mojím odkazom na pieseň Hovor mi do ucha od Deža Ursinyho a obsahuje aj niekoľko jej citácií. Skladba Priateľ je zas jednou z mojich najemotívnejších piesní, pretože je o priateľstvách, ktoré sú pre mňa dôležité,“ dodáva Zuzana Mikulcová.

Na záver bude aj prekvapenie, ktoré zaskočilo i samotných hudobníkov, ale za to si to poriadne užili. Všetci si spolu strihli pieseň Ó, maňo.

„Chvíľu som sa cítila ako v nejakom bizarnom filme, keď sme sa pozerali s Majselfom na seba a spievali Ó, maňo. To by sa napríklad v žiadnej relácií a vesmíre nikdy nestalo, ale v 3 pódiách, prečo nie? Bolo to zábavné, hlavne vidieť ladné pohyby Janka Kurica dodávali celej atmosfére ten správny šmrnc,“ uzatvára Zuzana Mikulcová.

Všetko podstatné o relácii 3 pódiá, ktorú moderuje Peter Bič, nájdete na Facebooku a Instagrame relácie.

Celé epizódy si môžete kedykoľvek pozrieť v Archíve RTVS:

https://www.rtvs.sk/televizia/archiv/16414/245170

19. 11. 2020

Bookerovu cenu 2020 získal Douglas Stuart

Bookerovu cenu 2020 
získal Douglas Stuart 

Britskú prestížnu literárnu Bookerovu cenu za rok 2020 získal vo štvrtok škótsky spisovateľ Douglas Stuart za svoj debutový román Shuggie Bain. Informovala o tom agentúra AFP. "Vždy som chcel byť spisovateľ, takže toto je splnený sen," reagoval na svoje víťazstvo Stuart. "Toto mi zmenilo život," dodal čerstvý laureát prestížneho literárneho ocenenia, ktoré je dotované sumou 50.000 libier (55.844 eur).
Shuggie Bain je príbeh o mladíkovi menom Shuggie a jeho vzťahu s matkou, alkoholičkou. Stuart, módny návrhár žijúci v New Yorku, čerpal pri písaní knihy z vlastných skúseností. Vyrastal ako homosexuál v ekonomicky zdevastovanom meste Glasgow počas vlády britskej premiérky Margaret Thatcherovej. Knihu venoval svojej matke, ktorá zomrela keď mal 16 rokov.
"Moja mama je na každej strane tejto knihy, bez nej by som tu nebol ani ja, ani moje dielo," uviedol Stuart.
Kritici oceňujú jeho živé postavy a jeho neoblomný pohľad na chudobu, pre ktoré Shuggie Bain niektorí prirovnávajú k dielam Charlesa Dickensa, píše AP.
Stuart je prvým škótskym laureátom spomínanej ceny od roku 1994, keď vyhral James Kelman, ktorého knihu How Late it Was, How Late nazval Stuart inšpiratívnou.
Bookerova cena sa udeľuje od roku 1969 a jej prvým laureátom bol anglický spisovateľ Percy Howard Newby. Do roku 2013 sa o ňu mohol uchádzať len prozaik či prozaička narodený v Británii alebo v niektorej z britských kolónií. V roku 2014 bola cena rozšírená a môže ju získať každý román pôvodne napísaný v angličtine. Môžu ju tak dostať aj Američania, ktorí dovtedy takúto možnosť nemali.
V roku 2019 sa laureátkami spoločne stali kanadská spisovateľka Margaret Atwoodová a britská autorka s nigérijským pôvodom Bernardine Evaristová.
Bookerova cena sa tradične udeľuje na slávnostnej ceremónii v londýnskom paláci Guildhall. Laureáta tohto ročníka však v dôsledku pandémie nového koronavírusu oznamovali prostredníctvom online prenosu z londýnskej Roundhouse, budovy, v ktorej sa za normálnych okolností konajú najmä koncerty a vystúpenia. Na ceremónii prostredníctvom videoprenosu vystúpil napríklad aj bývalý americký prezident Barack Obama či manželka britského princa Charlesa - Camilla, vojvodkyňa z Cornwallu.

Copyright © TASR 2020

TAKTO!

 TAKTO!





MEDIA NEWS

 MEDIA NEWS

 


Na mimoriadnom zasadnutí Rady Českej televízie v stredu oznámili rezignáciu jej predseda René Kühn a podpredseda Jaroslav Dědič. Ďalej sa tak vyhrotila situáciách po odvolaní dozornej komisie, ku
ktorému rada pristúpila minulý týždeň. Novinárske organizácie a senátne komisie pre médiá vyzvali radu k väčšej transparentnosti, podľa senátne komisia spôsob odvolanie dozornej komisie Rady ČT nebol v súlade so zákonom. Generálny riaditeľ ČT Petr Dvořák označil situáciu za znepokojivú.

Bývalý radný Brna-stred S.Bartík sa ospravedlní prezidentovi M.Zemanovi, o ktorom v roku 2017 na Facebooku tvrdil, že má rakovinu. Podľa neprávoplatného rozsudku sa má ospravedlniť a zaplatiť 250.000 CZK. Bartík pošle na účet Klokankov 50.000. Je to 1% z 5 miliónov, ktoré žiada Zeman.


Vydavateľstvu Mladá fronta, ktoré je v insolvencii, hrozí zastavenie prevádzky. Povedala to insolvenčná správkyňa Petra Hýskov. Tá navrhovala predaj vydavateľstva v elektronickej aukcii. Z insolvenčného registra ale vyplýva, že krajský súd neudelí výnimku nutnú k tomu, aby sa aukcie uskutočnila.
Súd ani v najbližšej dobe nezvolá kvôli epidemickej situácii schôdzi veriteľov.
Súhlas k aukcii nedala ani firma CPI, ktorej Mladá fronta dlhuje. Majiteľom je F.Savov žijúci v Londýne a je obvinený v kauze daňových podvodov.



Zdroj: ČT TXT