20. 11. 2020

MEDIA NEWS

 MEDIA NEWS

 


Prezident Miloš Zeman považuje Českú televíziu za súčasť opozície, nie za vyváženú, objektívne a nestrannú verejnoprávnu televíziu. Pre Parlamentné listy povedal, že generálny riaditeľ ČT Petr Dvořák by mal podľa neho skončiť,rozhodnutie je ale v rukách Rady ČT.
"Netrápim sa tým, čo si o mne myslí pán prezident. Nepovedal to prvýkrát a určite ani posledný krát. Čo mi ale vadí, je, že sa snaží podkopávať dôveru v Českú televíziu. Tá je pritom teraz naozaj vysoká, dosahuje 74 percent, zatiaľ čo prezidentovi dôveruje podľa CVVM 46 percent obyvateľov, "povedal Dvořák na otázku ČTK.


Senát Českej republiky je presvedčený, že odvolanie dozornej komisie Radou ČT minulý týždeň nebolo v súlade so zákonom o Českej televízii. Vo štvrtok prijal hlasmi 58 senátorov zo 71 prítomných uznesenie, v ktorom ďalej požiadal volebný výbor Poslaneckej snemovne, aby sa pochybeniami rady zaoberal.
V prípade potvrdenia pochybenia, by potom výbor mal podľa senátorov zvážiť odvolanie radných, ktorí sa chyby dopustili. Snemovný volebný výbor vo štvrtok prerušil prerokúvanie situácie v Rade ČT a bude v diskusii pokračovať 8.12. Podľa poslanca Kolovratníka (ANO) chýba zákonné
zdôvodnenie odvolania dozornej komisie.

 
Zdroj: ČT TXT

 





Vatikán vyšetruje incident, v rámci ktorého bola z oficiálneho instagramového účtu pápeža Františka "olajkovaná" fotografia sporo odetej brazílskej modelky. Informovala o tom v piatok agentúra DPA s odvolaním sa na tlačové oddelenie Vatikánu.
Modelka Natalia Garibottová na Twitteri zverejnila video, v ktorom sa chváli, ako bola jej fotografia označená tlačidlom "páči sa mi" z Františkovho účtu na sociálnej sieti Instagram.
"Aspoň pôjdem do neba," uviedla Brazílčanka v komentári k uvedenému videu, ktoré zverejnila 13. novembra.
"Lajkom" z pápežovho účtu, ktorý bol už medzičasom odstránený, bola označená fotografia polonahej modelky z 5. októbra. Vatikán popiera, že by fotku "olajkoval" pápež alebo niektorý z jeho spolupracovníkov.
"Pokiaľ nám je známe, like nepochádza od Svätej stolice," uviedlo tlačové oddelenie Vatikánu, ktoré celú záležitosť vyšetruje.
Instagramový účet pápeža Františka bol založený v marci 2016 pod latinským prepisom jeho mena "Franciscus". V súčasnosti má 7,4 milióna odberateľov.
Vatikán po založení účtu oznámil, že ho bude spravovať oddelenie pre sociálne média vatikánskeho Sekretariátu pre komunikáciu. František má tiež účet na Twitteri @Pontifex, ktorý prevzal po svojom predchodcovi.

Zdroj : TASR