12. 5. 2023

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS 

Turecký opozičný kandidát na prezidenta porušil tabu - Správy RTVS



Kemal Kiličdaroglu, hlavný volebný súper prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, vo štvrtok obvinil Rusko zo šírenia "deep fakes" pred víkendovými prezidentskými a parlamentnými voľbami v Turecku. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AFP.
Kiličdaroglove obvinenia prišli niekoľko hodín po tom, čo sa z prezidentských volieb stiahol ďalší opozičný kandidát Muharrem Ince (výslovnosť: Indže) pre špinavú kampaň na internete.
"Drahí ruskí priatelia. Stojíte za fotomontážami, konšpiráciami, deep fakes a nahrávkami, ktoré boli včera odhalené v tejto krajine," napísal Kiličdaroglu na Twitteri bez uvedenia podrobností.
"Ak chcete, aby naše priateľstvo pokračovalo aj po 15. máji, dajte ruky preč od tureckého štátu. Stále sme za spoluprácu a priateľstvo," dodal.
Prieskumy verejnej mienky ukazujú, že sekulárne zameraný opozičný líder Kiličdaroglu vedie pred Erdoganom. Ak v nedeľných voľbách žiadny kandidát nezíska viac ako 50 percent hlasov voličov, 28. mája sa bude konať druhé kolo.
Odstupujúci Ince oznámil svoje rozhodnutie po online dezinformačnej kampani, v ktorej sa objavili upravované zábery, ktoré ho údajne zachytávali pri tom, ako sa stretáva so ženami a vozí sa na luxusných autách.
Prieskumy ukazujú, že väčšina podporovateľov Inceho (od dvoch do štyroch percent) pravdepodobne podporí Kiličdarogla.

 

Copyright  © TASR 2023

 

                        Who Is Linda Yaccarino, The Executive Who May Replace Elon Musk As  Twitter's CEO?

Šéf Twitteru Elon Musk vo štvrtok oznámil, že našiel novú výkonnú riaditeľku spoločnosti. V tweete uviedol, že nová riaditeľka sa ujme svojej pozície v Twitter Inc., ktorá sa nedávno premenovala na X Corp., o šesť týždňov. Informuje o tom spravodajský portál CNN.  Musk neodhalil meno novej výkonnej riaditeľky. Denník Wall Street Journal však informoval s odvolaním sa na nemenované zdroje, že šéfka reklamy v NBCUniversal Linda Yaccarino rokovala o tejto práci.Samotný Musk bude po príchode novej šéfky podľa svojich slov výkonný predseda a hlavný technologický riaditeľ, ktorý dohliada na produktové, softvérové a systémové operácie. Aj keď sa Musk pripravuje na odchod z pozície výkonného riaditeľa, pravdepodobne si zachová významnú kontrolu nad budúcim smerovaním spoločnosti, konštatuje CNN.Miliardárovo oznámenie prichádza niekoľko mesiacov po tom, čo sľúbil, že odstúpi z postu výkonného riaditeľa. V decembri na platforme zverejnil anketu, v ktorej sa pýtal používateľov, či by mal odstúpiť ako výkonný riaditeľ Twitteru, a väčšina sa vyslovila za to, aby tak urobil. Musk vtedy povedal, že sa výsledkom podriadi, potom však vyhlásil, že odstúpi „ hneď, ako nájdem niekoho dosť bláznivého na to, aby túto prácu prevzal“. Svoj úmysel nájsť za seba náhradu do konca roka avizoval aj vo februári.Musk, ktorý je na čele Twitteru od jeho prevzatia v októbri, čelí kritike za sériu zmien v politike Twitteru, ktoré často prišli bez jasného odôvodnenia a vyvolali obavy z dopadu na používateľov sociálnej a mikroblogovacej siete. Pochybnosti o budúcnosti Twitteru vyvolalo aj masové prepúšťanie zamestnancov či odliv inzerentov.Kritike pritom Musk čelí aj vo svojej ďalšej firme - automobilke Tesla. Akcionári spoločnosti vyjadrili obavy z toho, že ho Twitter rozptyľuje.

 

SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

VÝROKY TÝŽDŇA

VÝROKY TÝŽDŇA 
 Na obrázku môže byť 3 ľudia a text, v ktorom sa píše „Igor Matovic 3 min PRED 50 ROKMI zomrel Old Shatterhand, vlastnym menom Lex Barker Bolo to takto... 11. mája 1973 sa Lex Barker vybral do ulíc New Yorku, z čista jasna dostal infarkt a zomrel. Nevie sa, ako presne to bolo, ale legenda hovorí, že Lexovi pípla sms zo Slovenska, že som sa narodil... tak sa rozhodol, že mi predá úlohu chránit dobrych a íst zlym l'udom pokrku,) 101 16 komentárov 1 zdielanie“
 

 
Na obrázku môže byť 2 ľudia a text, v ktorom sa píše „Milan Kuriak- poslanec NR SR, OLANO 4h Kúkol' v pšenici treba vytrhat. Nech teda vystúpia z katolickej Cirkvi. ked si chcú prisposobovat a prekrúcat Biblické učenie ktore obstálo po tisícročia, PRIDE RIDE FLIGI PRIDE FLGH PRIDE standard.sk V Nemecku opät oponujú Vatikánu. Žehnajú homosexuálne páry a hlásajú, že láska vyhráva“
 


"Som pripravený vzdať sa mandátu a nastúpiť na pozíciu Ministra pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR. O prijatie som pred chvíľou požiadal dočasne povereného premiéra Eduarda Hegera a prezidentku SR Zuzanu Čaputovú. Pozícia ministra pôdohospodárstva je v dnešnej situácii, ako to už uviedli viacerí politici "pozícia za trest", ktorú nikto nechce! A nikto nie je ochotný sa jej ani za súčasného politického diania a chaosu ujať. Ja mám iný pohľad na vec a 25-ročné skúsenosti s krízovým manažmentom v potravinárskom priemysle. Mám vyštudovanú vysokú školu riadenia prevádzok, ktorú som absolvoval v Írsku.
Som bývalý profesionálny vojak NATO a absolvent vojenskej školy v Žiline a preto som pro-atlanticky orientovaný človek. Som pro-slovensky a pro-európsky orientovaný politik, keďže za hranicami Slovenska - v EÚ som prežil polovicu svojho života. Nikdy som nebol v žiadnej strane, som nezávislý, nezaradený poslanec bez politickej príslušnosti. Moje návrhy zákonov majú širokú podporu ako v koalícii, tak aj v opozícii. Som členom výboru pre pôdohospodárstvo a životné prostredie. Založil som organizáciu na testovanie potravín a potravinám, ako aj poľnohospodárstvu sa venujem celý svoj život. Založil som úspešné podnikanie v oblasti potravín, ktoré som kvôli mandátu a kvôli potravinovému semaforu buď úplne, alebo celkom opustil (sieť obchodov so slovenskými potravinami a reštauráciu). Dokázal som, že "sa to dá" a na Slovensku som dosiahol revolúciu v potravinárstve. Preto som presvedčený, že som správny kandidát, ktorý dotiahne ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka do volieb. Po voľbách sa pozície vzdám v prospech môjho nástupcu a budem žiadať o pozíciu poradcu ministra. Verím, že ma pán premiér prijme najneskôr do pondelka a prezidentka v utorok."
Patrick Linhart
 


"Ak budem prezidentom, túto vojnu urovnám za jeden deň, za 24 hodín. Stretol by som sa xs ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským a tiež s Putinom. Obaja majú slabé aj silné stránky a do 24 hodín bude táto vojna vyriešená. Skončí, bude absolútne po nej. Neuvažujem v zmysle víťazstva a prehry. Rozmýšľam v zmysle, aby sa to urovnalo, aby sme prestali zabíjať všetkých tých ľudí. Chcem, aby Rusi aj Ukrajinci prestali zomierať. A to sa mi podarí do 24 hodín.
Poviem toto: Chcem, aby Európa dala viac peňazí... Majú veľa peňazí.“
Donald Trump
 

MEDIA NEWS

 MEDIA NEWS 

Jury finds Donald Trump sexually abused and defamed columnist E. Jean  Carroll | CBC News


Bývalý americký prezident Donald Trump opäť poprel, že pozná novinárku E. Jean Carrollovú. Vyjadril sa tak v relácii CNN len niečo vyše dňa po tom, ako federálny súd v newyorskom Manhattane rozhodol, že túto novinárku sexuálne napadol.
"Nepoznám ju. Nikdy som ju nestretol. Netuším, kto to je," povedal Trump. Dodal však, že sa s touto novinárkou a jej manželom pred rokmi odfotil. Voči predmetnému verdiktu sa ešte môže odvolať.
Trump sa opätovne uchádza o nomináciu republikánskej strany do prezidentských volieb v roku 2024. V súvislosti s prípadom Carrollovej v relácii CNN dodal, že sa nedomnieva, že ho rozhodnutie súdu diskvalifikuje z možnosti byť prezidentom. Nemyslí si ani to, že táto kauza odradí ženy od toho, aby mu vo voľbách dali hlas.
Trump v relácii CNN tiež tvrdil, že infláciu by v prípade svojho znovuzvolenia riešil väčšou ťažbou ropy.
Prisľúbil tiež to, že ak sa ako prezident vráti do Bieleho domu, bude ochraňovať druhý dodatok Ústavy USA, ktorý Američanov oprávňuje vlastniť a nosiť zbrane. Dodal však, že "urobí množstvo vecí" na riešenie masovej streľby vrátane zvýšenia počtu strážcov na školách či lepšieho zaistenia vstupov do rôznych inštitúcií.
Trump nepovedal, či by v prípade svojho znovuzvolenia podpísal federálny zákaz interrupcií, ani v akom týždni tehotenstva by takýto zákaz prípadne podporil. Povedal, že v tejto súvislosti by urobil rozhodnutie, ktoré je podľa neho "skvelé a spravodlivé pre krajinu". Dodal, že ľudia zasadzujúci sa proti interrupciám sú momentálne v dobrej "vyjednávacej pozícii" po tom, čo najvyšší súd USA vlani zrušil rozhodnutie v prípade "Roeová verzus Wade".
Takýmto verdiktom prenechal vlani najvyšší súd právomoc rozhodovať o práve na umelé ukončenie tehotenstva jednotlivým štátom. Interrupcie odvtedy zakázalo 15 amerických štátov a v ďalších boli prísne obmedzené.
Bývalý prezident USA sa v relácii CNN vyjadril aj k tajným dokumentom, ktoré si pri odchode z funkcie odniesol z Bieleho domu. Trval na tom, že mal na takéto konanie plné právo, pričom - ako uvádza CNN - nepravdivo dodal, že dokumenty sa týmto činom stali "odtajnené". 

                                               Novinar AFP-a Arman Solden poginuo na istoku Ukrajine - Portal Analitika

Francúzska justícia začala úmrtie novinára agentúry AFP Armana Soldina na Ukrajine vyšetrovať ako vojnový zločin. Oznámila to v stredu francúzska protiteroristická prokuratúra, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.
Vyšetrovanie bude viesť francúzsky úrad OCLCH, ktorý sa špecializuje na zločiny proti ľudskosti a zločiny z nenávisti. OCLCH sa podľa prokuratúry bude snažiť určiť presné okolnosti úmrtia Soldina.
Videokoordinátor agentúry AFP Arman Soldin (32) prišiel o život v utorok pri raketovom útoku pri meste Časiv Jar neďaleko Bachmutu, ktorý je už niekoľko mesiacov dejiskom ťažkých bojov. Novinári AFP boli so skupinou ukrajinských vojakov, keď sa dostali pod paľbu rakiet typu Grad.
Spolu so Soldinom zomrelo na Ukrajine od začiatku ruskej invázie už najmenej 11 novinárov či iných členov mediálnych tímov, uvádza AFP s odvolaním sa na záujmové organizácie.

                               Daily Mirror admits to 'unlawful information gathering' on Prince Harry |  CBC News

Vydavateľ britského denníka The Mirror sa v stredu ospravedlnil britskému princovi Harrymu za nezákonné zhromažďovanie informácii. Urobil tak v úvode súdneho procesu o údajnom odpočúvaní telefónu Harryho. TASR o tom informuje na základe správ agentúry AFP a stanice BBC.
Vydavateľ denníka Mirror Group Newspapers (MGN) uviedol, že sú k dispozícii isté dôkazy o nezákonnom zhromažďovaní informácií. Ubezpečil, že takéto konanie sa viac nezopakuje.
Jeden z novinárov podľa MGN nariadil súkromnému detektívovi, aby získaval nezákonné informácie o Harrym v jednom z londýnskych nočných klubov v roku 2004. Spoločnosť sa princovi ospravedlnila a uviedla, že je oprávnená poskytnúť mu primerané odškodnenie.
MGN však popiera odpočúvanie hlasovej schránky, uviedol právnik Andrew Green. Takisto tvrdil, že niektoré z tvrdení boli prezentované príliš neskoro a sú už premlčaé.
Harry za nelegálne odpočúvanie telefónu zažaloval MGN ešte v roku 2019. Od spoločnosti žiada odškodné. Súdny proces v Londýne by mohol trvať až sedem týždňov a Harry by mal vypovedať v júni.
Princ sa súdi aj s vydavateľmi denníkov The Sun a Daily Mail. Rozhodnutie v týchto prípadoch sa očakáva tento rok.

 

Copyright  © TASR 2023