12. 5. 2023

MEDIA NEWS

 MEDIA NEWS 

Jury finds Donald Trump sexually abused and defamed columnist E. Jean  Carroll | CBC News


Bývalý americký prezident Donald Trump opäť poprel, že pozná novinárku E. Jean Carrollovú. Vyjadril sa tak v relácii CNN len niečo vyše dňa po tom, ako federálny súd v newyorskom Manhattane rozhodol, že túto novinárku sexuálne napadol.
"Nepoznám ju. Nikdy som ju nestretol. Netuším, kto to je," povedal Trump. Dodal však, že sa s touto novinárkou a jej manželom pred rokmi odfotil. Voči predmetnému verdiktu sa ešte môže odvolať.
Trump sa opätovne uchádza o nomináciu republikánskej strany do prezidentských volieb v roku 2024. V súvislosti s prípadom Carrollovej v relácii CNN dodal, že sa nedomnieva, že ho rozhodnutie súdu diskvalifikuje z možnosti byť prezidentom. Nemyslí si ani to, že táto kauza odradí ženy od toho, aby mu vo voľbách dali hlas.
Trump v relácii CNN tiež tvrdil, že infláciu by v prípade svojho znovuzvolenia riešil väčšou ťažbou ropy.
Prisľúbil tiež to, že ak sa ako prezident vráti do Bieleho domu, bude ochraňovať druhý dodatok Ústavy USA, ktorý Američanov oprávňuje vlastniť a nosiť zbrane. Dodal však, že "urobí množstvo vecí" na riešenie masovej streľby vrátane zvýšenia počtu strážcov na školách či lepšieho zaistenia vstupov do rôznych inštitúcií.
Trump nepovedal, či by v prípade svojho znovuzvolenia podpísal federálny zákaz interrupcií, ani v akom týždni tehotenstva by takýto zákaz prípadne podporil. Povedal, že v tejto súvislosti by urobil rozhodnutie, ktoré je podľa neho "skvelé a spravodlivé pre krajinu". Dodal, že ľudia zasadzujúci sa proti interrupciám sú momentálne v dobrej "vyjednávacej pozícii" po tom, čo najvyšší súd USA vlani zrušil rozhodnutie v prípade "Roeová verzus Wade".
Takýmto verdiktom prenechal vlani najvyšší súd právomoc rozhodovať o práve na umelé ukončenie tehotenstva jednotlivým štátom. Interrupcie odvtedy zakázalo 15 amerických štátov a v ďalších boli prísne obmedzené.
Bývalý prezident USA sa v relácii CNN vyjadril aj k tajným dokumentom, ktoré si pri odchode z funkcie odniesol z Bieleho domu. Trval na tom, že mal na takéto konanie plné právo, pričom - ako uvádza CNN - nepravdivo dodal, že dokumenty sa týmto činom stali "odtajnené". 

                                               Novinar AFP-a Arman Solden poginuo na istoku Ukrajine - Portal Analitika

Francúzska justícia začala úmrtie novinára agentúry AFP Armana Soldina na Ukrajine vyšetrovať ako vojnový zločin. Oznámila to v stredu francúzska protiteroristická prokuratúra, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.
Vyšetrovanie bude viesť francúzsky úrad OCLCH, ktorý sa špecializuje na zločiny proti ľudskosti a zločiny z nenávisti. OCLCH sa podľa prokuratúry bude snažiť určiť presné okolnosti úmrtia Soldina.
Videokoordinátor agentúry AFP Arman Soldin (32) prišiel o život v utorok pri raketovom útoku pri meste Časiv Jar neďaleko Bachmutu, ktorý je už niekoľko mesiacov dejiskom ťažkých bojov. Novinári AFP boli so skupinou ukrajinských vojakov, keď sa dostali pod paľbu rakiet typu Grad.
Spolu so Soldinom zomrelo na Ukrajine od začiatku ruskej invázie už najmenej 11 novinárov či iných členov mediálnych tímov, uvádza AFP s odvolaním sa na záujmové organizácie.

                               Daily Mirror admits to 'unlawful information gathering' on Prince Harry |  CBC News

Vydavateľ britského denníka The Mirror sa v stredu ospravedlnil britskému princovi Harrymu za nezákonné zhromažďovanie informácii. Urobil tak v úvode súdneho procesu o údajnom odpočúvaní telefónu Harryho. TASR o tom informuje na základe správ agentúry AFP a stanice BBC.
Vydavateľ denníka Mirror Group Newspapers (MGN) uviedol, že sú k dispozícii isté dôkazy o nezákonnom zhromažďovaní informácií. Ubezpečil, že takéto konanie sa viac nezopakuje.
Jeden z novinárov podľa MGN nariadil súkromnému detektívovi, aby získaval nezákonné informácie o Harrym v jednom z londýnskych nočných klubov v roku 2004. Spoločnosť sa princovi ospravedlnila a uviedla, že je oprávnená poskytnúť mu primerané odškodnenie.
MGN však popiera odpočúvanie hlasovej schránky, uviedol právnik Andrew Green. Takisto tvrdil, že niektoré z tvrdení boli prezentované príliš neskoro a sú už premlčaé.
Harry za nelegálne odpočúvanie telefónu zažaloval MGN ešte v roku 2019. Od spoločnosti žiada odškodné. Súdny proces v Londýne by mohol trvať až sedem týždňov a Harry by mal vypovedať v júni.
Princ sa súdi aj s vydavateľmi denníkov The Sun a Daily Mail. Rozhodnutie v týchto prípadoch sa očakáva tento rok.

 

Copyright  © TASR 2023