9. 5. 2023

Oznámili laureátov tohtoročných Pulitzerových cien

 Oznámili laureátov tohtoročných


Oznámili laureátov tohtoročných Pulitzerových cien | Aktuality.sk

 

 Oznámili laureátov tohtoročných Pulitzerových cien - SME Minúta

 Pulitzerových cien      



Tohtoročným laureátom prestížnej novinárskej Pulitzerovej ceny v hlavnej kategórii služba pre verejnosť sa stala tlačová agentúra Associated Press (AP), a to za spravodajské pokrývanie vojny na Ukrajine. TASR informácie prevzala od agentúr AP a Reuters.
Denník The New York Times dostal cenu v kategórii zahraničného spravodajstva za články o zabíjaní, ktorého sa dopustili ruské sily v ukrajinskom meste Buča.
Za investigatívne spravodajstvo porota ocenila denník Wall Street Journal, ktorý odhalil finančné konflikty záujmov predstaviteľov desiatok federálnych inštitúcií v USA.
Medzi ďalšími ocenenými sú denníky Los Angeles Times za aktuálne spravodajstvo, Miami Herald za najlepšie úvodníky či Washington Post za národné spravodajstvo o dôsledkoch rozhodnutia Najvyššieho súdu zrušiť ústavné právo na interrupciu.
Mená všetkých ocenených oznámili v pondelok na pôde Kolumbijskej univerzity v New Yorku.
Pulitzerove ceny udeľujú od roku 1917 a sú považované za najprestížnejšie ocenenia v oblasti žurnalistiky v USA. Okrem 15 novinárskych kategórií ich odovzdávajú v ôsmich kultúrnych kategóriách – za hudbu, poéziu, divadlo či literatúru. Ich zakladateľom bol americký novinár maďarského pôvodu Joseph Pulitzer. Finančnú odmenu 15.000 dolárov získa víťaz v každej kategórii okrem kategórie služba pre verejnosť, kde je odmenou zlatá medaila.

Zdroj: TASR