9. 5. 2023

Rada RTVS sa bude zaoberať Hegerovým mimoriadnym vystúpením vo verejnoprávnom médiu

  Rada RTVS sa bude zaoberať Hegerovým mimoriadnym vystúpením 

vo verejnoprávnom médiu 

Rada Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) sa bude na zasadnutí 11. mája zaoberať mimoriadnym vystúpením dočasne povereného predsedu vlády Eduarda Hegera (Demokrati) vo verejnoprávnom médiu vo štvrtok 4. mája. Pre agentúru SITA to uviedol predseda Rady RTVS Igor Gallo. Predseda Rady nechcel komentovať, či išlo o zneužitie verejnoprávneho priestoru na politické ciele. „Nebudem špekulovať, neprináleží mi to. Nie som politik ale predseda odborného orgánu, ktorý bude túto situáciu posudzovať striktne len z pohľadu dodržania príslušnej legislatívy. Vyžiadali sme si preto vysvetlenie od generálneho riaditeľa RTVS Ľuboša Machaja, navrhnem, aby sme si dali vypracovať nezávislé právne stanovisko a až po dôkladnom vyhodnotení týchto podkladov rada následne prijme uznesenie," uviedol Gallo. Predseda Rady RTVS ale predpokladá, že podľa intenzity zaineteresovanosti jednotlivých osôb sa budú líšiť aj interpretácie toho, čo sú mimoriadne alebo iné významné situácie.

Gallo tiež podotkol, že verejnoprávny vysielateľ by mal mať presné pravidlá na zverejňovanie aktivít politických subjektov a politikov. „Aj vzhľadom na viaceré pochybenia nového manažmentu RTVS v minulosti rada vyzvala Ľuboša Machaja, aby ich verejnoprávny vysielateľ vypracoval a zverejnil. Ten to ignoroval, napriek dvom prijatým uzneseniam, s odkazom, že im postačuje platný Štatút programových pracovníkov a spolupracovníkov RTVS. Až následne oznámil rade, že ho RTVS zaktualizuje do konca mája," povedal Gallo. Dodal, že členovia Rady RTVS nechápu, prečo je v takej závažnej problematike naťahovaný čas. Podľa Galla to môže byť vnímané ako nepriame vťahovanie verejnoprávnych médií do politického zápasu, bohorovnosť či nepochopenie súčasnej situácie a prejav nekompetentnosti. „Bezdôvodne hazarduje s dobrým menom RTVS ako objektívneho a nezávislého vysielateľa verejnej služby," dopĺňa predseda rady.

Existencia daných pravidiel by podľa Galla chránila pred účelovými útokmi politických predstaviteľov, najmä samotného verejnoprávneho vysielateľa. „Ak by bolo napríklad dopredu jasné, za akých podmienok RTVS využije inštitút prázdneho kresla, mohli sme sa vyhnúť viacerým politickým PR aktivitám voči RTVS. Preto opätovne apelujem, aby generálny riaditeľ vymenil free style za transparentný systémový prístup. Vyhne sa tak zbytočným problémom," apeluje Gallo. Považuje za neudržateľné stále sa zakrývať len formulkou o redakčnej nezávislosti.

Zdroj: SITA