7. 5. 2023

Zomrela Soňa Červená

Zomrela Soňa Červená

 Zomrela česká operná speváčka Soňa Červená - Správy RTVS

Vo veku 97 rokov dnes v Prahe zomrela herečka a operná speváčka Soňa Červená. Po svojej emigrácii z totalitného Československa v 60. rokoch spievala vo významných svetových operných domoch. V San Franciscu bola rekordných 11 sezón. Mimoriadne výkony podávala v operách Richarda Wagnera a Leoša Janáčka. Jej najslávnejšou rolou bola Carmen. Tú spievala na popredných svetových scénach viac ako stopäťdesiatkrát. ČTK o tom informoval hovorca Národného divadla Tomáš Staněk.

"Osud vynikajúcej svetovej speváčky a herečky je pre nás obrazom osudu českej kultúry, ktorej talenty sa často uplatňovali v zahraničí, pretože doma nemali dosť slobody. Posledné tri desaťročia kariéry Soni Červenej sa odohrávali už v slobodnom Česku aj slobodnom Národnom divadle. Priviedla do Národného divadla. renomovaného amerického režiséra Roberta Wilsona. Uspela aj v opernej inscenácii o umučenom kňazovi Toufarovi. Soňa je pre nás mementom, aké je dôležité mať nielen talent, ale aj otvorenú spoločnosť, v ktorej bola šťastná," uviedol Jan Burian, generálny riaditeľ ND.

Vlani 29. septembra, krátko po svojich 97. narodeninách, Červená vystúpila pri príležitosti predsedníctva Českej republiky v Rade EÚ v Lateránskej bazilike v Ríme v oratóriu Jána Zástery Svätá Ľudmila ako sólistka v partii sv. Ľudmily.

V roku 2004 dostala ako zvláštne ocenenie kolégia cenu Thálie, v roku 2011 z rúk ministra kultúry medailu Artis Bohemiae Amicis a 28. októbra 2013 ju prezident Miloš Zeman vyznamenal medailou Za zásluhy. Pri príležitosti jej deväťdesiatin jej v roku 2015 vtedajší minister kultúry Daniel Herman (KDU-ČSL) udelil titul Dáma českej kultúry. Popri speve sa Červená uplatnila aj ako herečka. V Stavovskom divadle stvárnila v réžii Roberta Wilsona hlavnú úlohu v Čapkovej Veci Makropulos a postavu Dr. Milady Horákovej v Březinovom Zajtra sa bude... Diváci ju tiež poznajú ako Frau König z filmu režiséra Jana Hřebejka Pupendo.

Pred štyrmi rokmi získala Červená osvedčenie o pomenovaní planétky č. 26897, ktorá teraz nesie meno Červená. V januári 2019 prevzala v Smotanovej sieni pražského Obecného domu Cenu klasickej hudby Classic Prague Awards za celoživotný prínos.

Zdroj: ČTK