9. 2. 2024

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS




Britský princ Harry uzavrel dohodu o mimosúdnom vyrovnaní s vydavateľom bulvárnych novín, ktorý narušil jeho súkromie tým, že sa mu nabúral do telefónu a používal i iné nelegálne spôsoby sledovania. Oznámil to v piatok princov právnik David Sherborne, informuje TASR podľa správy agentúry AP.
Sherborne uviedol, že mediálna spoločnosť Mirror Group Newspapers súhlasila, že Harrymu zaplatí súdne trovy a odškodné, pričom konečná suma bude vyčíslená až neskôr. Prvá platba vo výške 400.000 libier (asi 468.000 eur) musí byť na základe dohody vyplatená v priebehu 14 dní.
Britský Najvyšší súd priznal princovi Harrymu v decembri odškodné 140.000 libier (asi 163.800 eur). Žaloba voči Mirror Group Newspapers sa týkala 33 článkov.
Sudca Timothy Fancourt vo vynesenom rozsudku uviedol, že sledovanie telefónov bolo v 90. rokoch v tejto mediálnej spoločnosti "rozšírené a bežné" a že vedúci pracovníci novín takúto činnosť kryli.
Prípad proti spoločnosti Mirror Group Newspapers, ktorá vydáva Daily Mirror a ďalšie dvoje bulvárne noviny, je jedným z niekoľkých sporov, ktoré Harry inicioval voči britským médiám. Princ ich obviňuje z toho, že že ničia život jemu aj členom jeho rodiny, pričom spomína svoju zosnulú matku princeznú Dianu a svoju manželku Meghan.
V júni sa stal Harry prvým vyššie postaveným členom britskej kráľovskej rodiny, ktorý za vyše storočie vypovedal na súde. Stalo sa tak práve na pojednávaní v prípade proti Mirror Group Newspapers.
Harry, vojvoda zo Sussexu, pricestoval začiatkom tohto týždňa do Británie, aby navštívil svojho otca kráľa Karola III., ktorému nedávno diagnostikovali rakovinu. V Británii však strávil len asi 24 hodín a následne odletel späť do Spojených štátov, kde žije aj s manželkou a dvoma deťmi.






Protimonopolný úrad (PMÚ) SR 25. januára schválil koncentráciu spočívajúcu v získaní priamej výlučnej kontroly podnikateľa Kaprain Chemical Limited (Cyperská republika) nad podnikateľmi Mafra, a.s., Londa, s.r.o., a Synthesia, a.s., (všetci so sídlom v Českej republike). Informovala o tom hovorkyňa úradu Adriana Oľšavská s tým, že rozhodnutie nadobudlo právoplatnosť 29. januára.
Priblížila, že vzhľadom na aktivity podnikateľa Kaprain sa úrad bližšie sústredil na oblasti v chemickom priemysle, v ktorých sa aktivity podnikateľov prekrývajú (horizontálne prekrytie). PMÚ podľa nej zhodnotil, že koncentrácia nevyvoláva obavy z narušenia hospodárskej súťaže. K rovnakému záveru dospel aj pri posúdení vertikálnych prepojení podnikateľov.
Skupina Kaprain pôsobí v oblasti chemickej výroby, financií, realít, priemyslu a športu. V chemickej oblasti pôsobí prostredníctvom spoločnosti Spolek pro chemickou a hutní výrobu, a.s., (ČR), ostatných spoločností v rámci koncernu Spolchemie (Spolchemie) a spoločnosti Fortischem, a. s., (Fortischem, so sídlom v Novákoch).
Kaprain Chemical Limited nadobúda priamu výlučnú kontrolu nad spoločnosťami Mafra, a.s., (ČR) a prostredníctvom nej aj nad ďalšími spoločnosťami, ktoré pôsobia najmä na území ČR a SR v mediálnej oblasti.
Na Slovensku pôsobí skupina Mafra prostredníctvom jej dcérskej spoločnosti Mafra SK v oblasti printových a internetových médií. Vydáva denník Hospodárske noviny, týždenníky, odborné časopisy, spoločenské časopisy, záujmové časopisy a programových sprievodcov. Medzi slovenskými spoločnosťami skupiny Mafra
sú aj bratislavské spoločnosti goticket.sk, s.r.o. v likvidácii, Ticketportal SK, s.r.o., a Ticketmedia, s.r.o.
Kaprain Chemical Limited nadobúda priamu výlučnú kontrolu nad spoločnosťami Synthesia, a.s., (Synthesia, ČR), ktorá pôsobí v chemickom priemysle a je jediným akcionárom spoločností Výzkumný ústav organických syntéz, a.s., a Synthesia Polska Sp. z.o.o., (Poľsko).
Oľšavská dodala, že cyperská spoločnosť nadobúda priamu výlučnú kontrolu aj nad spoločnosťou Londa, s.r.o., (ČR) a jej dcérskou spoločnosťou LIN, a.s., (ČR), ktoré pôsobia len v ČR, kde prevádzkujú rádiá Impuls, RockZone 105,9 a Český Impuls. Spoločnosť LIN, a.s., sa zaoberá aj sprostredkovateľskou činnosťou v oblasti predaja rozhlasovej a internetovej reklamy na území ČR.




Spoločnosť Meta vo štvrtok oznámila, že na sieťach Facebook a Instagram odstránila účty najvyššieho iránskeho vodcu ajatolláha Alího Chameneího. Stalo sa tak za porušenie jej zásad týkajúcich sa obsahu, informovala agentúra AFP. Chameneí, ktorý je v Iráne pri moci 35 rokov, má na Instagrame päť miliónov sledovateľov.
"Tieto účty sme odstránili z dôvodu opakovaného porušovania našich zásad týkajúcich sa nebezpečných organizácií a jednotlivcov," povedal pre agentúru AFP hovorca spoločnosti Meta.
Hoci Meta nespomenula vojnu medzi Izraelom a palestínskym radikálnym hnutím Hamas, pod tlakom, aby odstránila účty iránskeho duchovného, bola od teroristického útoku Hamasu na Izrael zo 7. októbra 2023.
Po útoku totiž Chameneí konanie Hamasu podporil, pričom však súčasne poprel akúkoľvek účasť Iránu na vpáde, pri ktorom palestínske komandá terorizovali a vraždili v kibucoch a dedinách na juhu Izraela.
Okrem toho Irán verejne podporil aj palestínsku odvetu proti ofenzíve izraelskej armády v palestínskom Pásme Gazy, ako aj útoky jemenských povstalcov na lode plaviace sa v Červenom mori.
Instagram a Facebook sú v Iráne zakázané, ale Iránci používajú virtuálne súkromné siete (VPN), aby sa vyhli obmedzeniam a získali prístup k zakázaným webovým stránkam alebo aplikáciám vrátane Facebooku, Twitteru a YouTube vlastnených americkými subjektmi.
AFP pripomenula, že hnutie Hamas je v Spojených štátoch zaradené na zoznam teroristických organizácií.




Ruské médiá v piatok vychválili prezidenta Vladimira Putina po jeho interview s kontroverzným pravicovým americkým moderátorom Tuckerom Carlsonom. TASR prevzala správu z nemeckej tlačovej agentúry DPA.
Mnohé články, predovšetkým v štátnych a prokremeľských médiách, sa zamerali na dosah, zdieľanosť a možný vplyv 127-minútového rozhovoru s Putinom, ktorý zverejnili v USA vo štvrtok večer v hlavnom vysielacom čase.
Carlson robil interview s ruským prezidentom v utorok 6. februára v Moskve. Zverejnili ho na Carlsonovej webovej stránke a na sociálnej sieti X, predtým známej ako Twitter.
Rozhovor mal vyše 60 miliónov vzhliadnutí, uvádza sa v správe na webe ruskej štátnej televízie.
Interview dostalo vyše 475.000 lajkov, píše zasa prokremeľský denník Izvestija. Citoval aj vysokopostaveného predstaviteľa v ukrajinských oblastiach okupovaných Ruskom, podľa ktorého západné pokusy zabrániť zdieľaniu týchto informácií zlyhali.
Ďalší, bulvárny denník Komsomoľskaja pravda priniesol príspevky ľudí na sociálnej sieti X, ktoré boli tiež väčšinou chválou na interview. Denník ich zverejnil v článku s titulkom "Mám blízko k tomu, aby som požiadal o ruské občianstvo".
Politickí pozorovatelia očakávali, že Kremeľ využije Putinovo vôbec prvé interview so západným moderátorom talkshow od začiatku vojny na propagandistické účely.
Ruský politológ Abbas Gaľľamov napísal: "Usudzujúc podľa načasovania je hlavným účelom tohto interview zastrieť škandál okolo registrácie Nadeždina." Myslel tým opozičného politika Borisa Nadeždina, ktorý chcel v marcových voľbách kandidovať za prezidenta ako odporca vojny na Ukrajine. Získal nečakane veľký počet podporovateľov, ale len niekoľko hodín pred zverejnením interview ho z volieb vylúčili.
Gaľľamov tiež odsúdil Carlsonove nekritické prijímanie Putinových výrokov počas interview. Ruský prezident dal prvý hĺbkový rozhovor americkému novinárovi od začiatku vojny na Ukrajine spred takmer dvoch rokov, pripomenula DPA.

Copyright  © TASR 2024

 

Zomrel Seidži Ozawa

Zomrel Seidži Ozawa


Vo veku 88 rokov zomrel svetoznámy japonský dirigent Seidži Ozawa. Informovala o tom dnes agentúra Reuters, podľa ktorej bolo za príčinu utorkového úmrtia označené srdcové zlyhanie. Ozawa za svojej kariéry viedol orchester viedenskej Štátnej opery či Bostonský symfonický orchester. Seidži Ozawa sa narodil 1. septembra 1935. Najprv sa venoval hre na klavír, po úraze pri športe ale prešiel k dirigovaniu. Stal sa jedným z popredných svetových dirigentov. Je známy predovšetkým svojimi interpretáciami autorov z obdobia neskorého romantizmu. V roku 2010 Ozawa oznámil, že mu lekári diagnostikovali rakovinu pažeráka a začal kvôli tomu rušiť vystúpenie. 
 

 Zdroj: ČTK

VÝROKY TÝŽDŇA

  VÝROKY TÝŽDŇA




 

„Na tlačovke som musel zopárkrát upratať liberálnych novinárov, osobitne Markízu a Jojku.Markizák bol nejaký skysnutý a Jojkárka skoro pukla z toho, ako žiarli na alternatívne médiá. Ja som sa výborne zabával. Tie decká tam do nás útočili ako taká malá smiešna opozičná úderka… a zakaždým dostali argumentačný preplesk. Arogancia nestačí, mládež – smola. My sa s vami maznať nebudeme – vždy budeme slušní, ale opakujem, maznať sa s vami nebudeme.“ 
Ľuboš Blaha

"Ministerku by sme aj tak nikdy neodvolali, má suverénne, slovenské, zdravé názory. Taká má byť ministerka kultúry." 
Robert Fico


„Je tu ešte 5,4 milióna obyvateľov, ktorí túto petíciu nepodpísali.“
Martina Šimkovičová


„ Aj ja som bol bol kedysi novinár a nepripadá mi korektné, že takto vykrikujete po ministerke. Ukazujete kvalitu vašej žurnalistickej práce, ktorú mnohí ľudia ocenili tým, že vás už nepozerajú, a sledovanosť vám stále klesá, k čomu vám blahoželáme.
Lukáš Machala

RpMS schválila usmernenie k zákonnej úprave pre médiá v súvislosti s voľbami


RpMS schválila usmernenie k zákonnej úprave



 pre médiá v súvislosti s voľbami


Rada pre mediálne služby schválila komentár k zákonnej úprave poskytovania obsahových služieb v období počas volebnej kampane, moratória a samotných volieb prezidenta Slovenskej republiky, teda v čase od 2. do 23. marca 2024 (resp. do 6. apríla v prípade konania druhého kola volieb). Týka sa všetkých programových zložiek, ktoré by mohli ovplyvniť hlasovanie voličov v prospech alebo v neprospech kandidátov na prezidenta.

Pravidlá sa nevzťahujú len na rozhlasové a televízne vysielanie, ale aj na poskytovanie audiovizuálnej mediálnej služby na požiadanie (AVMS) a internetové vysielanie. Napriek tomu, že volebná kampaň sa začala už 9. januára, pre subjekty spadajúce pod reguláciu Rady pre mediálne služby je dôležitejším dátumom 2. marec. Práve od tohto dňa, čiže dvadsaťjeden dní pred voľbami, umožňuje zákon o volebnej kampani vysielať politickú propagáciu, teda tzv. predvolebné šoty, aj diskusné programy, tzv. predvolebné diskusie. V oboch prípadoch do polnoci 20. marca, po ktorej sa začína moratórium. V prípade konania druhého kola volieb je vysielanie politickej propagácie dovolené odo dňa vyhlásenia výsledkov prvého kola volieb štátnou volebnou komisiou až do moratória pred druhým kolom volieb, teda do polnoci 3. apríla.

Pri vysielaní politickej propagácie musia vysielatelia zabezpečiť, aby bola na jej začiatku aj konci zreteľne označená a oddelená, a to odvysielaním oznamu, že ide o platené vysielanie. Za obsah samotných spotov nesie zodpovednosť ich objednávateľ, náklady na politickú propagáciu uhrádzajú kandidáti na prezidenta. Vysielatelia sú povinní zabezpečiť, aby mali kandidáti rovnaké podmienky nákupu vysielacieho času aj rovnaké cenové a platové podmienky. Rozhlas a televízia Slovenska je zo zákona povinný vyhradiť čas na politickú propagáciu, oprávnení vysielatelia, teda komerčné stanice, tak urobiť nemusia, ale môžu. V oboch prípadoch zákon stanovuje maximálny rozsah na vysielanie spotov jedného kandidáta aj celkového času, ktorý môžu v rámci svojich programových služieb na takúto politickú propagáciu vyhradiť. Nárok na vysielací čas musí byť uplatnený najneskôr päť dní pred začiatkom vysielania politickej propagácie, čiže najneskôr 26. februára a rozdelený musí byť tak, aby určením času vysielania nebol žiaden kandidát znevýhodnený. Politickú propagáciu umožňuje zákon šíriť aj vysielateľom prostredníctvom internetu, poskytovateľom audiovizuálnej mediálnej služby na požiadanie a platformám na zdieľanie obsahu (sociálne siete).

Aj v prípade diskusných programov platí, že verejnoprávny vysielateľ je povinný vyhradiť im vo vysielaní priestor, zatiaľ čo súkromní vysielatelia tak urobiť nemusia, no môžu. RTVS má podľa zákona na tieto programy vyhradiť desať hodín v rozhlasovom a desať v televíznom vysielaní (v prípade druhého kola volieb po dve hodiny v rozhlasovom a televíznom vysielaní). Komerčným vysielateľom zákon časový rozsah pre prvé kolo neurčuje (v prípade druhého je stanovený na dve hodiny), hovorí však, že vysielať predvolebné diskusie môžu len v prípade, ak ich zaradenie do programovej štruktúry schváli Rada. Projekt vysielania takéhoto programu, z ktorého je zrejmé, akým neznevýhodňujúcim spôsobom budú vyberať účastníkov diskusií, musia vysielatelia Rade predložiť najneskôr dvadsať päť dní pred začiatkom vysielania. Diskusné programy môžu šíriť aj poskytovatelia AVMS a vysielatelia výhradne prostredníctvom internetu, pričom nie sú povinní predložiť Rade na schválenie projekt takýchto diskusií.

Počas dvojdňového moratória, teda od prvej minúty 21. marca až po zatvorenie volebných miestností 23. marca (v prípade konania druhého kola volieb od 4. do 6. apríla), je zakázané zverejňovanie volebných prieskumov a volebných ankiet, vrátane exit pollov s ľuďmi, ktorí už opustili volebné miestnosti. Dovtedy treba dbať na povinnosť zverejňovať o každom prieskume vždy všetky dostupné informácie, vrátane informácií o jeho objednávateľovi a dodávateľovi, a zverejňovať výsledky preferencií všetkých subjektov, ktoré boli v prieskume zaznamenané. Moratórium sa v plnej miere vzťahuje aj na poskytovateľov AVMS, nie však na vysielateľov výhradne prostredníctvom internetu, ktorých sa týka len zákaz zverejňovať výsledky priekumov.

Rada pre mediálne služby apeluje na vysielateľov, aby počas obdobia vysielania volebnej kampane pred voľbami prezidenta dbali na plnenie všetkých povinností vyplývajúcich zo zákona o mediálnych službách, najmä dôsledne rešpektovali povinnosť zabezpečiť všestrannosť informácií a názorovú pluralitu v rámci vysielanej programovej služby, ako aj povinnosť zabezpečiť objektívnosť a nestrannosť spravodajských a publicistických programov a oddeľovanie názorov a hodnotiacich komentárov od informácií spravodajského charakteru.

Kompletné znenie komentára Rady pre mediálne služby k zákonnej úprave vysielania v súvislosti s nadchádzajúcimi voľbami prezidenta je dostupné na webovej stránke Rady.

Niké liga sa po prestávke vracia veľkým šlágrom

    Niké liga sa po prestávke



 vracia veľkým šlágrom 

Hneď prvý zápas jarnej časti Niké ligy prinesie očakávaný šláger súťaže, keď druhý tím tabuľky MŠK Žilina privíta na domácom trávniku priebežného lídra ŠK Slovan Bratislava.

 


Najvyššia domáca futbalová súťaž Niké liga sa už tento piatok opäť naplno rozbehne po 53-dňovej zimnej prestávke. Hneď prvý zápas jarnej časti prinesie očakávaný šláger súťaže, keď druhý tím tabuľky MŠK Žilina privíta na domácom trávniku priebežného lídra ŠK Slovan Bratislava.

 

Zápas je na programe v piatok 9. februára o 17:30 hod. a v priamom prenose ho odvysielajú Voyo a stanica Nova Sport 1. Predzápasové štúdio sa začne o 17:05 hod., zápas bude komentovať Marek Arpáš spolu s expertom Martinom Poljovkom. Jesenná konfrontácia týchto súperov sa na Tehelnom poli skončila víťazstvom „belasých“ 2:0, keď sa gólovo presadili Strelec a Barseghyan. „Šošoni“ teda svojmu súperovi majú čo vracať, navyše budú chcieť skresať manko na prvú priečku, na ktorú po jeseni strácajú sedem bodov.

 

Predplatitelia môžu na Voyo tradične sledovať aj všetky zvyšné zápasy 19. kola Niké ligy. V sobotu o 15:00 hod. to budú duely Dunajská Streda – Skalica, Podbrezová – Michalovce, Zlaté Moravce - Vráble – Banská Bystrica a Ružomberok – Trnava. V nedeľu o 17:30 hod.  kolo uzavrie stretnutie Trenčín – Košice, ktoré odvysiela aj TV Dajto.

 

Novinkou, ktorá prichádza od jarnej časti sezóny 2023/2024 a má ešte zvýšiť komfort divákov, je rozšírenie počtu kamier pri Voyo zápasoch. „Sme radi, že sa tento zámer podarilo v spolupráci s ÚLK zrealizovať ešte počas rozbehnutého ročníka. Opäť tak zvýšime štandard snímania a celkovo produkčnej úrovne prenosov, čo je naším dlhodobým cieľom. Veríme, že fanúšikovia si aj vďaka tomu naplno užijú dramatické zápasy, ktoré nás počas jari čakajú,“ povedal generálny riaditeľ TV Markíza Peter Gažík.

 

„Keď sme v roku 2021 spojili sily s najsledovanejšou televíziou na Slovensku, stanovili sme si spoločný strategický cieľ. Tým je najmä prinášať zápasy našej ligy vo vysokej kvalite a tú ešte postupne zvyšovať. V Markíze sme našli mediálneho partnera, s ktorým spoločnými silami rozvíjame našu ligu. Teší ma, že postupne zvyšujeme i produkčné štandardy a že fanúšikovia tak majú z futbalu ešte krajší zážitok,“ vyzdvihol vzájomnú spoluprácu prezident Únie ligových klubov Ivan Kozák.

 

Od nadstavbovej časti, ktorá odštartuje počas druhého marcového víkendu, sa diváci môžu tešiť aj na ďalšiu novinku – „Voyo zápas týždňa“. Pôjde o vybraný zápas kola, ktorý bude snímaný na sedem kamier s využitím technológie VAR. Videoasistent rozhodcu sa doteraz používal len v televíznych zápasoch, ale počnúc nadstavbou bude VAR dohliadať už na polovicu zápasov každého kola. Tento zápas dostane zároveň na Voyo vždy samostatný časový slot tak, aby nekolidoval s inými zápasmi Niké ligy.

 

„Voyo zápas týždňa bude ozvláštnený aj zápasovým štúdiom, ktoré bude umiestnené priamo na hracej ploche. Okrem prítomnosti experta sa diváci počas zápasového programu môžu tešiť na zaujímavých hostí pri mikrofóne a tiež špeciálny tematický obsah, v ktorom sa naši redaktori budú venovať dianiu v jednotlivých kluboch Niké ligy s dôrazom na mládežnícke tímy a talenty, ktoré v nich vyrastajú,“ priblížil šéf športu TV Markíza Martin Lisý.

 

Jarná časť Niké ligy vyvrcholí v sobotu 18. mája, čo je najneskorší možný termín, kedy spoznáme nového slovenského šampióna. Po záverečnom kole nadstavby ešte bude na programe dvojzápas baráže o postup do Niké ligy medzi 11. tímom tabuľky a vicemajstrom druhej najvyššej súťaže, prípadne aj play off zápasy o účasť v predkolách Európskej konferenčnej ligy UEFA. Všetky zápasy nájdu diváci naživo či kedykoľvek zo záznamu na Voyo.

 

Program 19. kola Niké ligy:

 

·  

MŠK Žilina – ŠK Slovan Bratislava, piatok 9. februára 17:10 (Voyo, Nova Sport 1)

FC DAC 1904 Dunajská Streda – MFK Skalica, sobota 10. februára 15:00 (Voyo)

FK Železiarne Podbrezová – MFK Zemplín Michalovce, sobota 10. februára 15:00 (Voyo)

FC ViOn Zlaté Moravce - Vráble – MFK Dukla Banská Bystrica, sobota 10. februára 15:00 (Voyo)

MFK Ružomberok – FC Spartak Trnava, sobota 10. februára 15:00 (Voyo)

AS Trenčín – FC Košice, nedeľa 11. februára 17:00 (Voyo, Dajto)

 

8. 2. 2024

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS





Kremeľ v stredu potvrdil, že ruský prezident Vladimir Putin poskytol rozhovor Tuckerovi Carlsonovi, bývalému moderátorovi americkej televízie Fox News. Ide o prvý rozhovor ruského prezidenta so západnými médiami od začiatku invázie na Ukrajinu vo februári 2022. TASR informuje na základe správy agentúry AP.
Carlson v utorok na sieti X zverejnil video, v ktorom povedal, že prišiel do Ruska, aby urobil rozhovor s prezidentom Putinom. Bývalý moderátor vo videu tvrdil, že západní novinári viackrát robili rozhovory s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským, ktorému sa "podliezali", ale "neobťažovali" sa požiadať o rozhovor prezidenta Putina.
Vladimir Putin po začiatku invázie výrazne obmedzil kontakt s medzinárodnými médiami. Ruské úrady prinútili ukončiť činnosť niektorým nezávislým médiám, iné zablokovali a viacerým zahraničným reportérom nariadili opustiť Rusko. Novinárov Alsu Kurmaševovú a Evana Gershkovicha zadržali.
V decembri pozvali na Putinovu výročnú tlačovú konferenciu západných novinárov, ale možnosť položiť otázku dostali len dvaja.
Putinov hovorca Dmitrij Peskov odmietol tvrdenie Carlsona, že žiadni západní novinári dosiaľ nepredložili žiadosť o rozhovor s Putinom. Kremeľ údajne dostal mnoho žiadostí, avšak od médií s "jednostranným postojom". Carlsona na rozhovor vybrali, pretože "má iný postoj" ako ostatné médiá v anglickom jazyku. Jeho postoj "nie je v žiadnom prípade proruský ani proukrajinský, ale skôr proamerický," uviedol Peskov.
Moderátor ruskej štátnej televízie Vladimir Soloviov o rozhovore povedal, že "prerazí blokádu a naratív" v západných médiách, že Rusko sa na Ukrajine dopúšťa "nevyprovokovanej, brutálnej invázie". Carlson sa vraj s týmto naratívom nestotožňuje, a preto sa ho na Západe obávajú.
Relácia konzervatívneho moderátora Tuckera Carlsona bola na Fox News najsledovanejšou spomedzi káblových spravodajských staníc. Televízia ho prepustila v apríli 2023. Po odchode z Fox News začal Carlson vysielať svoju reláciu na sieti X, kde jeho videá dosahujú obrovskú sledovanosť.






Európska únia by mohla uvaliť sankcie na amerického televízneho moderátora Tuckera Carlsona za jeho rozhovor s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. TASR o tom informuje na základe správy týždenníka Newsweek, ktorý oslovil niekoľko súčasných aj bývalých poslancov Európskeho parlamentu.
Bývalý belgický premiér Guy Verhofstadt vyzval EÚ, aby zvážila možnosť zavedenia zákazu vstupu Carlsona na územie svojich členských štátov. Moderátora označil za "hlásnu trúbu" Putina a bývalého prezidenta USA Donalda Trumpa.
"Keďže Putin je vojnový zločinec a EÚ sankcionuje každého, kto mu v tom pomáha, zdá sa logické, že Európska služba pre vonkajšiu činnosť (ESVČ) by sa mala Carlsonom zaoberať," povedal Verhofstadt pre Newsweek.
Bývalý španielsky europoslanec Luis Garicano súhlasí s Verhofstadtovým názorom. "Už to nie je novinár, ale propagandista najohavnejšieho režimu na európskej pôde a režimu, ktorý je najnebezpečnejší pre náš mier a bezpečnosť," povedal Garicano o Carlsonovi.
Bývalý estónsky minister zahraničných vecí Urmas Paet pre Newsweek uviedol, že Carlson by mohol byť zaradený na sankčný zoznam za "propagandu zločineckého režimu". Konštatoval, že Putin nie je len prezidentom agresorskej krajiny, ale Medzinárodný trestný súd (ICC) naňho vydal zatykač a je obvinený z genocídy a vojnových zločinov.
"Carlson chce dať priestor človeku obvinenému zo zločinu genocídy — to je nesprávne. Ak má Putin čo povedať, mal by to povedať pred ICC. Carlson navyše nie je skutočným novinárom, pretože jasne vyjadril svoje sympatie k ruskému režimu a Putinovi a neustále znevažoval Ukrajinu, obeť agresie Ruska," povedal Paet.
Carlson je bývalý moderátor konzervatívne orientovanej televízie Fox News blízkej republikánom, z ktorej ho prepustili v apríli 2023. Následne si založil mediálnu platformu Tucker Carlson Network, kde bude zverejnený aj rozhovor so šéfom Kremľa.
V utorok zverejnil Carlson video, v ktorom zdôvodnil, prečo urobil rozhovor s Putinom. Okrem iného uviedol, že "väčšina Američanov netuší, prečo Putin napadol Ukrajinu, ani aké sú teraz jeho ciele". "Nie sme tu, pretože máme radi Vladimira Putina.... Nenabádame vás, aby ste súhlasili s tým, čo Putin môže povedať v tomto rozhovore, ale vyzývame vás, aby ste si ho pozreli. Mali by ste vedieť čo najviac," hovorí Carlson. Západní novinári viackrát robili rozhovory s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským, ktorému sa podľa Carlsona "podliezali", ale "neobťažovali" sa požiadať o rozhovor Putina.







Internetová spoločnosť Meta Platforms, ktorej patria sociálne siete Facebook a Instagram, vo 4. kvartáli minulého roka strojnásobila svoj čistý zisk na viac ako 14 miliárd USD (12,95 miliardy eur) zo 4,6 miliardy USD v rovnakom období predchádzajúceho roka. Spoločnosť zároveň vo štvrtok (1. 2.) oznámila, že prvýkrát vo svojej histórii vyplatí dividendu. TASR o tom informuje na základe správ agentúr Reuters a DPA.
Tržby Meta Platforms v uplynulom štvrťroku medziročne vzrástli o štvrtinu na 40,1 miliardy USD. Dividendu pre akcionárov Meta stanovila na 50 centov. Spoločnosť zároveň oznámila, že schválila spätný nákup akcií v objeme 50 miliárd USD.
Investori privítali najnovšie údaje s nadšením a cena akcií spoločnosti Meta si po zatvorení americkej burzy pripisovala viac ako 12 %. Sociálna sieť Facebook má v súčasnosti 2,11 miliardy denných aktívnych používateľov. K aspoň jednej z aplikácií Meta Platforms má podľa jej údajov každý deň prístup 3,19 miliardy používateľov.




Interview amerického moderátora Tuckera Carlsona s ruským prezidentom Vladimirom Putinom bude odvysielané vo štvrtok o polnoci stredoeurópskeho času. Tento termín oznámil samotný bývalý moderátor televízie Fox News. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AFP.
Carlson v stredu na svojom účte na sociálnej sieti Instagram napísal, že rozhovor už bol nahratý a odvysiela ho na svojej webovej stránke o 18.00 h východného času USA (24.00 h SEČ).
Bývalý moderátor je kľúčový spojenec kandidáta v tohtoročných prezidentských voľbách Donalda Trumpa a hlasný odporca americkej pomoci Ukrajine. Do Moskvy pricestoval pred niekoľkými dňami na prvé interview západného novinára s Putinom od začiatku invázie Ruska na Ukrajinu vo februári 2022.
O Carlsonovej návšteve ruské štátne médiá masívne informovali, pričom už dlho predtým vyzdvihovali protiukrajinské postoje tejto americkej celebrity. Prekvapujúce exkluzívne interview prichádza v čase, keď slabne pomoc USA Ukrajine, s ktorou nesúhlasia najmä republikáni vo Washingtone. Ukrajinské ozbrojené sily preto majú nedostatok munície vo vojne proti ruskej agresii.
Biely dom v stredu vyhlásil, že Putin by nemal dostávať priestor v nekritických médiách, kde by mohol ospravedlňovať svoju vojnu na Ukrajine.
Putin po začiatku invázie výrazne obmedzil kontakt s medzinárodnými médiami. Ruské úrady prinútili ukončiť činnosť niektorým nezávislým médiám, iné zablokovali a viacerým zahraničným reportérom nariadili opustiť Rusko. Novinári Alsa Kurmaševová a Evan Gershkovich sú vo väzbe.
V decembri pozvali na Putinovu výročnú tlačovú konferenciu západných novinárov, ale položiť otázku mohli iba dvaja z nich.




Vysielanie nedeľňajšieho 66. ročníka odovzdávania hudobných cien Grammy sledovalo v priemere 16,9 milióna ľudí. Je to najviac od predpandemického roku 2020. TASR o tom informuje podľa utorkovej správy agentúry DPA.
Po zarátaní divákov, ktorí ceremóniu sledovali mimo svojich domovov, prekročí počet divákov zrejme 17 miliónov, vyplýva z údajov ratingovej spoločnosti Nielsen. Vysielanie tak sledovalo o 34 percent divákov viac než vlani. Zároveň ide o najvyššiu sledovanosť od roku 2020, keď sa ceny udeľovali krátko pred vypuknutím pandémie koronavírusu.
Odovzdávanie cien Grammy vysielala v nedeľu americká stanica CBS. Ceremónia sa konala v Los Angeles v aréne Crypto.com a moderátorom večera bol opäť komik Trevor Noah.
Jednou z hlavných hviezd večera bola speváčka Taylor Swiftová, ktorá síce v rámci ceremónie nevystúpila, no prevzala si ceny za album Midnights. Swiftová sa stala prvou umelkyňou, ktorá štyrikrát zvíťazila v kategórii album roka.
Počas večera sa konalo viacero hudobných vystúpení, pričom na pódiu sa objavili i hudobné veteránky ako Tracy Chapmanová či Joni Mitchellová. Mimoriadne ohlasy mali aj vystúpenia súčasných umelcov napríklad speváčky Miley Cyrusovej, ktorá vystúpila s víťaznou skladbou Flowers. Zaujali i hudobné čísla speváčok Dua Lipa, Billie Eilish či SZA.
Médiá si okrem toho všimli aj účasť kanadskej speváčky Céline Dionovej, ktorá odovzdala Swiftovej cenu za album roka. Dionová sa na verejnosti od roku 2022 objavuje len zriedkavo, keď jej bola diagnostikovaná vzácna neurologická porucha, ktorá spôsobuje poruchu hybnosti.
Grammy sú druhým veľkým udeľovaním cien, ktoré tento rok zaznamenali nárast sledovanosti. O približne 50 percent stúpla tento rok oproti vlaňajšku aj sledovanosť udeľovania filmových a televíznych ocenení Zlatý glóbus.
Naživo vysielané udeľovania cien v posledných rokoch čelia mnohým výzvam. Mladí diváci totiž uprednostňujú krátke klipy na sociálnych sieťach pred niekoľkohodinovým vysielaním v televízii. Počas pandémie v roku 2021 pritom z dôvodu obmedzení, ktoré si vyžadovali preventívne opatrenia, sledovanosť týchto podujatí klesla na rekordné minimá.




Americký internetový gigant Meta Platforms chce v budúcnosti identifikovať všetky obrázky vytvorené pomocou umelej inteligencie (AI) v online sieťach skupiny, a tým zvýšiť transparentnosť pre používateľov. Materská spoločnosť Facebooku a Instagramu zároveň v utorok oznámila, že spolupracuje s ďalšími technologickými skupinami na spoločnom štandarde v tejto oblasti. TASR o tom informuje na základe správ agentúr Reuters a DPA.
Nový štandard by mal umožniť lepšie rozpoznávanie a zodpovedajúce označovanie obsahu vytvoreného umelou inteligenciou. Meta má v úmysle v najbližších mesiacoch identifikovať a označovať všetky obrázky vytvorené umelou inteligenciou, ktoré zverejňujú používatelia jej sociálnych sietí Facebook, Instagram a Threads.
Meta už používa takéto označenia pre obrázky vytvorené pomocou vlastných nástrojov umelej inteligencie. V budúcnosti by chcela mať k dispozícii nástroje, ktoré jej umožnia takto označovať aj obrázky z iných programov, ako sú Google, OpenAI, Microsoft, Adobe, Midjourney a Shutterstock.




Na Britských ostrovoch už na začiatku roka 1964 vládla beatlesmánia a záujem o štyroch chrobákov z Liverpoolu sa začal aj v Spojených štátoch amerických (USA). V piatok 9. februára uplynie 60 rokov ako Beatles odohrali svoj prvý americký koncert.
Do USA prileteli dva dni pred koncertom, na letisku Johna F. Kennedyho ich čakalo 3000 nadšených fanúšikov a viac ako 200 novinárov. Spoločne potom obliehali hotel Plaza na Piatej avenue, kde skupinu ubytovali.
Prvý americký koncert Beatles odohrali 9. februára 1964 v tej dobe populárnej televíznej Ed Sullivan Show. Na dopoludňajšej skúške nebol George Harrison, ktorý mal zdravotné problémy, zaskočil zaňho Neil Aspinall. Na popoludňajšom nakrúcaní už Harrison nechýbal.
Ed Sullivan Show sa vysielala večer, sledovalo ju 73 miliónov divákov v celých Spojených štátoch. Počas nej v New Yorku mladiství delikventi neukradli ani jedno auto a nespáchali ani jeden trestný čin. Beatles zahrali pesničky All My Loving, Till There Was You, She Loves You, I Saw Her Standing There, I Want To Hold Your Hand. Honorár pre skupinu bol 10.000 USD.
Tim Hill v knihe The Beatles Then there Was Music k televíznemu prenosu uvádza: "Pri druhej pesničke Till There Was You zaberala kamera postupne tváre všetkých členov a pri Johnovi sa na obrazovke objavil titulok - Je nám ľúto slečny, tento je ženatý."
O dva dni neskôr, 11. februára, vystúpili vo Washington Coliseum, ktorý pojal 8000 divákov. Bol to najväčší priestor, kde doposiaľ skupina hrala, divákom ponúkli tucet piesní. Po návrate do New Yorku odohrali 12. februára dva koncerty v známej Carnegie Hall, pričom vstupenky sa predali za jediný deň.
Druhýkrát koncertovali v Ed Sullivan Show 16. februára, v štúdiu bolo 3500 divákov, pri televíznych obrazovkách viac ako 70 miliónov. Počas krátkeho pobytu na Miami sa 18. februára stretli so známym boxerom Cassiusom Clayom (Muhammad Ali) v jeho tréningovom stredisku. Do Anglicka sa vrátili 22. februára.
Beatlesmánia tak začala aj v USA. Pesničky skupiny už fanúšikovia poznali, 20. januára 1964 vyšla LP platňa Meet The Beatles a jej predaj prevýšil päť miliónov výliskov. Týždeň nato, 27. januára, vyšla LP platňa Introducing The Beatles.
Ich prvá návšteva v USA mala veľký ohlas a tak 10. apríla 1964 vyšla ďalšia LP platňa The Beatles Second Album. Prvé LP platne Beatles však vychádzali v USA inak ako v Británii. Rovnako vychádzali až od piateho albumu Help z augusta 1965.
Štrnásť týždňov viedli Beatles americký singlový rebríček od januára 1964. Už pred ich príchodom sa 26. januára dostala na prvé miesto americkej hitparády pieseň I Want To Hold Your Hand, na čele pobudla sedem týždňov.
Od 15. marca ju na čele vystriedala ďalšia 'beatlesovka' She Loves You a od 29. marca bola prvá skladba Can't Buy Me Love. Až 3. mája sa na prvé miesto dostal Louis Armstrong s muzikálovým hitom Hello, Dolly!.
V Ed Sullivan Show vystúpili Beatles aj v roku 1965. Záznam všetkých ich vystúpení vydal Universal Music v roku 2010 na DVD The Complete Ed Sullivan Shows Starring The Beatles.


Zdroj: TASR

Vyjadrenie riaditeľky Nadácie Milana Šimečku k tlačovej konferencii ministerky kultúry, ktorá sa konala 7.2.2024

Vyjadrenie riaditeľky Nadácie Milana Šimečku k tlačovej



 konferencii ministerky kultúry, ktorá sa konala 7.2.2024



Veľmi pekne ďakujeme ministerke kultúry Martine Šimkovičovej za záujem o naše aktivity, ktoré sme v roku 2023 hradili aj z verejných zdrojov. Všetky sú transparentne zverejnené v Centrálnom registri zmlúv (crz.gov.sk) a v nadácii sme hrdí na každú jednu z nich. Za tieto verejné zdroje sme napríklad zorganizovali najväčší multižánrový multikultúrny festival na Slovensku a viac ako 50 aktivít, ktoré cez umenie dávajú hlas cudzincom na Slovensku a dávajú tak priestor na spoznávanie našich nových susedov pre lepšie vzájomné porozumenie a spolužitie. Taktiež sme z týchto zdrojov zafinancovali aktivity pre vyše 4000 študentov, a učiteľov a učiteľky, aby vedeli lepšie pracovať s predsudkami a prejavmi nenávisti, či diskriminácie a vytvárali tým prijímajúcu atmosféru v triede, ktorá je nevyhnutným predpokladom na kvalitné vzdelávanie. Nadáciu Milana Šimečku založili priatelia disidenta Milana Šimečku krátko po jeho náhlej smrti v roku 1991. Dnes by sme povedali, že pochádzali z rôznych ideologických táborov, oni ju spolu založili, aby sa jeho odkaz šíril aj naďalej. V nadácii pokračujeme práve v jeho myšlienkach a zasadzujeme sa o to, aby Slovensko bolo otvorenou krajinou, ktorej záleží na ľudských právach a odmieta nenávisť. Pozývame ministerku kultúry na naše podujatia a aktivity, ktoré pri technickom vymenúvaní dotácií zabudla spomenúť. Prostredníctvom nich môže zažiť prijímajúcu atmosféru a rozmanitú kultúru, ktorá obohacuje a rešpektuje jedinečnosť každého človeka.“

– Veronika Fishbone Vlčková, riaditeľka Nadácie Milana Šimečku




AKTIVITY NADÁCIE MILANA ŠIMEČKU FINANCOVANÉ Z VEREJNÝCH ZDROJOV, KTORÉ SPOMÍNALA PANI MINISTERKA NA TLAČOVEJ KONFERENCII DŇA 7.2.2024

7. 2. 2024

Zomrela Helga Parisová

Zomrela Helga Parisová



Vo veku 85 rokov zomrela nemecká fotografka Helga Parisová, ktorá vyrastala v niekdajšom Východnom Berlíne a preslávili ju jej fotografie, na ktorých zachytávala každodenný život ľudí v tomto sovietskom sektore. V utorok to oznámila Parisovej dcéra, podľa ktorej fotografka zomrela v pondelok vo svojom byte v nemeckej metropole. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.
Parisová sa narodila v roku 1938 v dnešnom poľskom meste Goleniów. Vyrastala v nemeckom meste Zossen pri Berlíne. Študovala módny dizajn a spočiatku pracovala ako grafická dizajnérka. V 60. rokoch 20. storočia sa sama začala učiť fotografovať.
Inšpiráciou pre jej melancholické fotografie sa stala berlínska štvrť Prenzlauer Berg, kde sa v roku 1966 presťahovala so svojím vtedajším manželom, maliarom Ronaldom Parisom. Vychovali tam aj svoje dve deti. V tejto štvrti žili vtedy najmä rodiny z robotníckej triedy.
Často fotila ženy, ktoré pracovali v odevnej továrni, mužov, ktorí popíjali v miestnych pohostinstvách, či osamelých ľudí, ktorí sa prechádzali po prázdnych berlínskych uliciach. Mnohokrát fotila aj vlakové stanice.
Parisová vycestovala aj mimo Berlína, napríklad do Transylvánie, Gruzínska či nemeckého mesta Halle. Uviedla, že všetky miesta sa snaží fotiť tak, ako by boli "cudzími mestami v cudzej krajine".
Od roku 1996 bola členkou berlínskej Akadémie umení, ktorej zanechala svoj archív s takmer 230.000 negatívami a približne 6300 filmami.


Zdroj: TASR

Skupina Markíza bola v januári 2024 silným trhovým lídrom s výrazným medziročným rastom

 Skupina Markíza bola v januári 2024 silným



 trhovým lídrom s výrazným medziročným rastom

Ďalšími najsledovanejšími programami z januárovej ponuky trhového lídra boli okrem spravodajských relácií seriálový megahit Dunaj, k vašim službám či úspešné české komédie Želanie k narodeninám, Po čem muži touží 2 a Striedavka.


Skupina Markíza si so stanicami Markíza, Doma, Dajto a Markíza KRIMI aj v uplynulom januári 2024 udržala a medziročne výrazne posilnila stabilnú pozíciu jednoznačného lídra na slovenskom televíznom trhu. V novej hlavnej, obchodne podstatnej cieľovej skupine 13-55 a so započítaním trojdňovej oneskorenej sledovanosti dosiahla priemerný celodenný trhový podiel 31,5 % a konkurenčnú skupinu Joj (23,1 %) tak predstihla s rozdielom až 8,4 percentuálneho bodu. V porovnaní s januárom 2023 si zároveň polepšila o 3,9 percentuálneho bodu. Jednotkou na trhu bola skupina Markíza až v 28 z 31 januárových dní.



Taktiež aj samotná TV Markíza bola v januári 2024 suverénne najsilnejšou spomedzi slovenských staníc, keď v cieľovej skupine 13-55 zaznamenala priemerný celodenný trhový podiel 20,1 %. Konkurenčná TV Joj (13,7 %) vykázala v rovnakom období o 6,4 percentuálneho bodu slabší výsledok. Medziročne si TV Markíza polepšila o 1,7 percentuálneho bodu.


Januárové víťazstvo patrilo skupine Markíza aj v komerčne najdôležitejšom prime-time 19:00-23:00, keď zaznamenala priemerný podiel na trhu 32,6 % a konkurenčnú skupinu Joj (24,5 %) tak predstihla až o 8,1 percentuálneho bodu. Zároveň si medziročne polepšila o 2,9 percentuálneho bodu. Jednotkou na trhu bola dokonca v každý jeden z 31 dní uplynulého mesiaca.



Samotná TV Markíza dosiahla v januári 2024 v prime-time 19:00-23:00 priemerný trhový podiel 20,7 % a s rozdielom 4,2 percentuálneho bodu tak porazila konkurenčnú TV Joj (16,5 %). V porovnaní s januárom 2023 si TV Markíza polepšila o 0,2 percentuálneho bodu.


Skupina Markíza bola v januári 2024 jednotkou na trhu aj v prípade divákov starších ako 12 rokov s priemerným celodenným trhovým podielom 25,6 % a odstupom 3,3 percentuálneho bodu od konkurenčnej skupiny Joj (22,3 %). V porovnaní s januárom 2023 si aj v tejto univerzálnej cieľovej skupine polepšila o 2,8 percentuálneho bodu.  Trhovým lídrom bola v 26 z 31 dní uplynulého mesiaca.

Prvenstvo jej patrilo taktiež v prime-time 19:00-23:00 s dosiahnutým priemerným podielom na trhu 28,1 % a náskokom 4,0 percentuálnych bodov pred skupinou Joj (24,1 %). Medziročne si v tomto parametri polepšila o 3,0 percentuálne body. Jednotkou na trhu bola skupina Markíza v 27 z 31 januárových dní.

Televízne noviny top programom mesiaca a jednotkou na trhu každý jeden januárový deň

Celkovo najsledovanejším programom uplynulého mesiaca v rámci celého trhu sa v oboch hlavných cieľových skupinách stalo vydanie hlavnej spravodajskej relácie Televízne noviny odvysielané hneď v prvý deň nového roka, v pondelok 1. januára 2024. V novej komerčnej cieľovej skupine 13-55 a so započítaním trojdňovej oneskorenej sledovanosti dosiahlo fantastický rating 11,8 % a vysoko nadpriemerný trhový podiel 29,1 %. Súhrn najdôležitejších udalostí dňa z domova i zo sveta v tento deň Markíza sprostredkovala 605-tisíc divákom vo veku nad 12 rokov, pričom zasiahla až 932-tisíc divákov (AvRch v CS 12+).

Hlavná spravodajská relácia TV Markíza Televízne noviny v januári 2024 zvíťazila nad konkurenciou vo všetkých 31 dňoch. V cieľovej skupine 13-55 zaznamenali priemerný rating 8,3 % a trhový podiel 26,9 %. Sumár spravodajských aktualít na Markíze uprednostnilo v priemere 493-tisíc divákov starších ako 12 rokov a s priemerným dosahom až na 793-tisíc divákov (AvRch v CS 12+).



Druhým najsledovanejším spravodajským programom uplynulého mesiaca v rámci celého trhu sa v obchodne podstatnej cieľovej skupine 13-55 stalo vydanie relácie Počasie odvysielané rovnako v pondelok 1. januára 2024. V tejto komerčne najdôležitejšej cieľovej skupine a so započítaním trojdňovej oneskorenej sledovanosti dosiahlo excelentný rating 9,7 % a trhový podiel 24,6 %. Aktuálne informácie o počasí TV Markíza v tento deň sprostredkovala až 519-tisíc divákom vo veku nad 12 rokov. V tejto univerzálnej cieľovej skupine si ešte o niečo úspešnejšie počínalo vydanie Počasia z pondelka 8. januára 2024, ktoré si nenechalo ujsť 533-tisíc divákov.

Vynikajúco si počínala aj politická diskusná relácia Na telo, štyri januárové vydania dosiahli výborný priemerný rating 5,9 % a trhový podiel 23,0 % v cieľovej skupine 13-55. Zaujímavé debaty na horúce politické témy sledovalo v priemere 402-tisíc divákov starších ako 12 rokov. Najsledovanejšie vydanie uplynulého mesiaca dosiahlo v nedeľu 21. januára 2024 v cieľovej skupine 13-55 fantastický rating 7,8 % a vysoko nadpriemerný trhový podiel 30,0 %.

Vôbec prvý prezidentský duel, v ktorom moderátor Michal Kovačič privítal dvoch prezidentských kandidátov - podpredsedu parlamentu a šéfa SNS Andreja Danka a bývalého ministra zahraničných vecí Ivana Korčoka, pritiahol k obrazovkám celkovo 479-tisíc divákov starších ako 12 rokov a zasiahol dokonca až 666-tisíc divákov (AvRch v CS 12+).

Vynikajúce štarty nových sérií seriálových megahitov Dunaj, k vašim službám a Mama na prenájom

Absolútne najsledovanejším seriálom na slovenskom trhu sa v hlavnej, obchodne podstatnej cieľovej skupine 13-55 a so započítaním trojdňovej oneskorenej sledovanosti stala strhujúca rodinná sága Dunaj, k vašim službám, ktorej tri premiérové epizódy 5. série dosiahli vynikajúci priemerný rating 9,7 % a trhový podiel 27,8 %.

Divákmi aj odbornou verejnosťou mimoriadne pozitívne hodnotený seriál s naozaj špičkovým, najväčšími hereckými hviezdami nabitým obsadením prilákal k obrazovkám v priemere fantastických 559-tisíc divákov vo veku nad 12 rokov.

V cieľovej skupine 13-55 sa najlepšie darilo 3. epizóde odvysielanej v utorok 30. januára 2024, ktorá zaznamenala fantastický rating 9,9 % a vysoko nadpriemerný trhový podiel 28,3 %. Prvenstvo jej patrilo aj v širšej cieľovej skupine 12+, keď k obrazovkám pritiahla až 566-tisíc divákov a aspoň na tri minúty si ju zaplo až 695-tisíc divákov (AvRch v CS 12+).

Výborne sa darilo aj rodinnému seriálovému hitu Mama na prenájom, ktorý v januári 2024 dosiahol v cieľovej skupine 13-55 skvelý priemerný rating 7,0 % a trhový podiel 26,7 %. V priemere si pútavé príbehy sympatických hlavných hrdinov vychutnávalo 420-tisíc divákov vo veku nad 12 rokov.

Najvyššiu januárovú sledovanosť hlási epizóda aktuálnej 3. série odvysielaná v pondelok 15. januára 2024, ktorá si v komerčnej cieľovej skupine 13-55 pripísala excelentný rating 8,1 % a rovnako aj najvyšší januárový trhový podiel 28,8 %. Aj v širšej cieľovej skupine 12+ najlepšie obstála práve táto časť, ktorú si pozrelo celkovo 461-tisíc divákov starších ako 12 rokov a zasiahla až 609-tisíc divákov (AvRch v CS 12+).

Mimoriadne úspešné české komédie na obrazovkách TV Markíza

Z atraktívnej filmovej ponuky TV Markíza si v januári 2024 mimoriadne úspešne počínali české komédie Želanie k narodeninám (rating 8,6 % / share 28,7 % v CS 13-55), Po čem muži touží 2 (rating 8,5 % / share 24,0 % v CS 13-55) a Striedavka (rating 8,5 % / share 24,6 % v CS 13-55).

V univerzálnej cieľovej skupine 12+ najviac zabodovala Striedavka, ktorú si v stredu 3. januára 2024 vychutnalo 446-tisíc divákovdosah mala až na 734-tisíc divákov (AvRch v CS 12+). Slovenská premiéra komédie Želanie k narodeninám v pondelok 8. januára 2024 oslovila 427-tisíc divákovzasiahla až 725-tisíc divákov (AvRch v CS 12+). V utorok 2. januára 2024 si komédiu Po čem muži touží 2 pozrelo 394-tisíc divákov a aspoň na tri minúty si ju zaplo 687-tisíc divákov (AvRch v CS 12+).

Výborné výsledky menších staníc Doma, Dajto a Markíza KRIMI

Na obrazovkách televízie Doma si v januári 2024 v komerčnej cieľovej skupine 13-55 najúspešnejšie počínal v pondelok 1. januára 2024 odvysielaný hviezdne obsadený romantický kinohit Zrodila sa hviezda (rating 2,3 % / share 6,8 %) s Lady Gaga a Bradleym Cooperom v hlavných úlohách. Druhé miesto obsadil v sobotu 20. januára 2024 triler Dosť! (rating 2,0 % / share 6,2 %) v hlavnej úlohe s Jennifer Lopez a tretia priečka patrila v sobotu 6. januára romantickému filmu Dom pri jazere (rating 1,7 % / share 6,3 %) s Keanu Reevesom a Sandrou Bullock v hlavných úlohách.

V širšej cieľovej skupine 12+ najviac zabodoval turecký romantický seriál Nauč ma milovať, konkrétne išlo o epizódu odvysielanú 3. januára 2024, ktorú si vychutnalo rovných 100-tisíc divákov. Aj v cieľovej skupine 13-55 išlo o najsledovanejšiu časť s ratingom 1,6 % a podielom na trhu 4,7 %. Druhé miesto v univerzálnej cieľovej skupine obsadil triler Dosť!, ktorý si nenechalo ujsť 99-tisíc divákov.

Televízia Dajto uplynulý mesiac najviac zabodovala v nedeľu 21. januára 2024 s obľúbenou českou komédiou Babovřesky 3. V cieľovej skupine 13-55 dosiahla výborný rating 2,9 % a vysoko nadpriemerný trhový podiel 8,7 %. Januárové prvenstvo jej patrilo aj v cieľovej skupine 12+, keď sa pri nej dobre zabavilo 137-tisíc divákov.

Na obrazovkách najmladšej a čoraz úspešnejšej televízie Markíza KRIMI si najlepšie počínala epizóda obľúbeného českého kriminálneho seriálu Špecialisti, ktorá v piatok 5. januára 2024 dosiahla vynikajúci rating 2,4 % a vysoko nadpriemerný trhový podiel 8,1 % v cieľovej skupine 13-55. Najsledovanejšia bola aj v univerzálnej cieľovej skupine 12+ so 159-tisíc divákmi pri obrazovkách.

Dáta sú uvedené v meraní LIVE + TS0-3 + HOSTIA. Od 1. 1. 2024 sú dáta analyzované v novej komerčnej cieľovej skupine 13-55.
Zdroj dát: PMT/KANTAR SLOVAKIA

Zomrel Toby Keith

Zomrel Toby Keith



Hviezda americkej country hudby Toby Keith, ktorý vo svojich piesňach vychvaľoval pôžitky z pitia alkoholu a v Strednej Amerike bol obľúbený pre svoje vlastenecké postoje, zomrel v noci na utorok vo veku 62 rokov v kruhu rodiny. Informovali o tom agentúry AFP a AP.
V júni 2022 Keith oznámil, že mu koncom predchádzajúceho roka diagnostikovali rakovinu žalúdka a uplynulých šesť mesiacov podstúpil chemoterapiu, ožarovanie a operáciu. V tlačovej správe z decembra 2022 uviedol, že jeho boj s rakovinou bol "dosť vyčerpávajúci".
Keith sa narodil v meste Clinton v Oklahome. Spočiatku pracoval na ropných poliach vo svojom domovskom štáte, ako hudobník prerazil až v roku 1993 hitom "Should Have Been A Cowboy".
Kritici ho obviňovali zo šovinizmu a nacionalizmu. Rozruch vyvolal najmä skladbami, ktoré vydal po útokoch z 11. septembra 2001 na USA. V skladbe "Courtesy of the Red, White and Blue (The Angry American)" spieval "We'll put a boot in your ass/It's the American way." (Nakopeme vám zadky/To je americký spôsob života).
V piesni "The Taliban Song" opisuje Keith bežných Afgancov, ktorí prosia amerických vojakov, aby z krajiny vyhnali bojovníkov Talibanu a al-Káidy.
Vo svojom repertoári mal Keith tiež dlhý zoznam piesní o očistných účinkoch alkoholu, napríklad vrátane "I Love This Bar", "Whiskey Girl", "Get Drunk and Be Somebody", "Drinks After Work" či "Drunk Americans".
V jednej zo svojich najznámejších piesní "Beer For My Horses" Keith spieva o tvrdom boji proti zločinu a korupcii.
Keith bol tiež známy svojimi spormi s inými hudobníkmi. Po tom, čo sa Natalie Mainesová, speváčka country skupiny The Chicks, vyslovila proti americkej invázii do Iraku v roku 2003, vydal sa na turné s fotomontážou, ktorá ju zobrazovala po boku irackého diktátora Saddáma Husajna.
Keith bol najznámejším umelcom, ktorý v januári 2017 vystúpil na inaugurácii republikánskeho prezidenta Donalda Trumpa. Predtým však hral aj na podujatiach, ktoré organizoval jeho demokratický predchodca Barack Obama.
Hudobník sprevádzal Trumpa aj na návšteve Saudskej Arábie, ktorú absolvoval v prvých mesiacoch vo funkcii, kde odohral koncert pre výlučne mužské publikum.
Toby Keith vydal celkom 24 albumov, ktoré mu zarobili 40 miliónov dolárov.


Zdroj: TASR

Žilinských mladíkov čaká zápas roka. Voyo odvysiela ich duel v Lige majstrov proti Borussii Dortmund

 Žilinských mladíkov čaká zápas roka. Voyo odvysiela ich



 duel v Lige majstrov proti Borussii Dortmund

Domáci MŠK Žilina vyzve v play off o postup do osemfinále UEFA Youth League 2023/2024 nemecký veľkoklub s jednou z najlepších mládežníckych akadémií.


Futbalovú jar na Slovensku otvorí ešte pred štartom Niké ligy atraktívny duel mládežníckej Ligy majstrov pod Dubňom. Domáci MŠK Žilina vyzve v play off o postup do osemfinále UEFA Youth League 2023/2024 nemecký veľkoklub Borussia Dortmund. Zápas, ktorý je na programe v stredu 7. februára 2024 o 16:30 hod., prinesie svojim predplatiteľom exkluzívne naživo streamovacia služba Voyo.

„Žilinskí mladíci majú opäť za sebou úspešnú pohárovú jeseň, keď vyradili nielen cyperského majstra vo svojej vekovej kategórii, ale aj pražskú Spartu. Uvidíme, ako si s podporou zaplneného domáceho hľadiska poradia s ďalšou, ešte ťažšou prekážkou. V náročnej konfrontácii im budeme držať palce a sme radi, že tento atraktívny zápas budeme môcť divákom sprostredkovať v priamom prenose,“ povedal šéfredaktor športu TV Markíza Martin Lisý.

UEFA Youth League prináša každoročne možnosť zmerať si sily najlepším mládežníckym celkom Európy. V skupinovej fáze účinkujú výbery U19 klubov, ktoré sa kvalifikovali do seniorskej Ligy majstrov. Tímy, ktoré po jeseni obsadili v jednotlivých skupinách prvé miesto, postupujú do vyraďovacej časti priamo a mužstvá z druhých miest čakajú v play off postupujúci spomedzi druhej vetvy súťaže, v ktorej súperilo 32 mládežníckych šampiónov európskych krajín, umiestnených najvyššie v renkingu UEFA.

Žreb takto v play off o osemfinále UEFA Youth League spojil aj MŠK Žilina a Borussiu Dortmund. „Šošoni“ si postup do tejto fázy zabezpečili najprv dvomi víťazstvami nad cyperským Pafosom (1:0 vonku, 5:0 doma) a následne uspeli aj v dramatickom dvojzápase so Spartou Praha, v ktorom sa zrodili dve remízy (2:2 vonku, 4:4 doma) – rozhodovať musel až penaltový rozstrel, ktorý na svojom štadióne lepšie zvládli Žilinčania. Borussia Dortmund obsadila na jeseň v D skupine mládežníckej Ligy majstrov druhú priečku za milánskym AC.

Klub zo Severného Porýnia sa môže pýšiť jednou z najlepších európskych futbalových akadémií. V predošlej sezóne hráči Borussie ovládli najvyššiu domácu súťaž a dominujú v nej aj v aktuálnej sezóne, keď sú priebežne takisto na prvej priečke. Zverencov trénera Ivana Beláka tak čaká dosiaľ najnáročnejšia prekážka. Ak ju s podporou žilinských tribún zvládnu, predstavia sa v osemfinále UEFA Youth League v spoločnosti 16 najlepších mládežníckych tímov Európy.

Priamy prenos zo Žiliny sa na Voyo začne o 16:15 hod., zápas bude komentovať Marek Arpáš spolu s expertom Marekom Saparom. Duel sa hrá jednokolovo, ak sa zrodí nerozhodný výsledok, nasledovať budú kopy zo značky pokutového kopu, ktoré rozhodnú o postupujúcom.

Pre futbalových fanúšikov je exkluzívne na Voyo dostupná aj nová séria dokumentu Do neba a do pekla: Generácia Žilina. V prvých štyroch častiach približuje fungovanie a jedinečnú filozofiu futbalového klubu, vďaka ktorej má MŠK Žilina v súčasnosti jeden z najmladších kádrov sveta. Fanúšikovia majú možnosť nahliadnuť do zákulisia ligového futbalu, na tréningy, kde hráči idú doslova za hranicu fyzických možností, ale aj do ich rodín, ktoré musia znášať ťažké odlúčenie a prinášať nemalé obete. Tvorcovia ponúkli pohľad do „futbalového paneláku“, v ktorom si nažívajú viacerí hráči MŠK Žilina a priblížili, aké sú vzťahy v tíme. Úspešné počínanie v mládežníckej Lige majstrov a najmä nezlomného ducha žilinského tímu U19 s obrovským odhodlaním mapuje tretia epizóda s názvom V prachu a horúčave.

6. 2. 2024

Hostia a témy diskusnej relácie TV Joj Analýzy Na hrane

  Hostia a témy diskusnej relácie 

 Analýzy Na hrane | JOJ.sk | Stránka, ktorá sa dá pozerať!

TV Joj Analýzy Na hrane

Analýzy Na hrane - politická diskusná relácia, ktorá voľne naväzuje na štvrtkový formát Na hrane. 

Nová relácia má ambíciu ponúknuť priestor analytikom, odborníkom, ale napríklad aj politikom, ktorí nedostávajú priestor vo večernej relácii. Analýzy Na hrane majú predovšetkým webovú podobu, televízia ich vysiela na spravodajskej televízii JOJ 24, na stránke Novinyplus.sk, na svojich webových platformách a na facebookovej stránke Na hrane TV JOJ, kde si štvrtkový politický duel našiel svoju stálu divácku základňu. 

Hosťom relácie v utorok 6. februára bude odborníčka na reklamu a marketing Simona Bubánová. Rozprávať sa budú o prezidentskej kampani a o tom, čo rozhodne, o vplyve atmosféry v spoločnosti a politického diania na výsledok, ale aj o nových vs. používaných prvkoch v kampaniach, či o deep fake videách. 

Nenechajte si ujsť reláciu Analýzy Na hrane v utorok 6. februára od 18:00.

Rádio_FM zverejnilo nominácie 16. ročníka Radio_Head Awards

Rádio_FM zverejnilo nominácie 



16. ročníka Radio_Head Awards


Rádio_FM dnes ráno v relácií Ráno na eFemku predstavilo nominácie 16. ročníka Radio_Head Awards. Fanúšikovia slovenskej hudby hlasovali od 8. januára 2024 prostredníctvom webu radiohlavy.sk v kategóriách Album roka, Skladba roka, Debut roka a Objav roka. Najviac nominácií si od poslucháčov a fanúšikov odniesol hudobník Vojtik.


Z prvého kola hlasovania vzišlo päť nominovaných v každej kategórii a poslucháči sa dozvedeli aj nominácie v žánrových kategóriách World Music, Folková hudba, Elektronická hudba, Hard&Heavy, Experimentálna hudba, Jazzová a Klasická hudba. Dnešným dňom je spustené aj hlasovanie v druhom kole, ktoré potrvá do 25. februára 2024.

Tento rok dominuje umenie hudobníka známeho ako Vojtik, ktorého album Kvety z Podpoľania získali nominácie v kategóriách Album roka a Debut roka a jeho hit Detviansky sen získal nomináciu v kategórii Skladba roka. Jeho hudba, hlboko zakorenená v tradíciách a súčasne moderná, si získala srdcia poslucháčov i odborníkov. V kategórií Album roka sú ďalej nominovaní The Curly Simon s nahrávkou Zvláštny svet, Katarzia s albumom Šťastné dieťa, Meowlau x Val s debutom Daydream a Fvck Kvit s albumom Cigán.

Na scénu vstupujú aj nové talenty, ktoré zdôrazňujú dynamiku a diverzitu slovenskej hudobnej scény. V kategórii Objav roka sú nominovaní Erik Šulc, Greta Pogany, Julie Nox, projekt Stroje či kapela The Nosebleeds.

V kategórii Debut roka sú nominovaní Meowlau x Val s albumom Daydream, Andreas Imrich a albumom Kvety bledých nocí, Neraev s Who's Irene, Vojtik s albumom Kvety z Podpoľania a Waterbased so Silent Regions.

V nomináciách nechýbajú ani niekoľkonásobní víťazi Rádiohláv Billy Barman, ktorých Karamel sa môže stať Skladbou roka, rovnako ako spolupráca Berlin Manson s FVLCRVMom či spoločná skladba projektu The Curly Simon s Janou Kirschner.

Radio_Head Awards tiež oceňujú žánrovú diverzitu, a to prostredníctvom kategórií ako Elektronická hudba, Folková hudba a Experimentálna hudba. Medzi nominovanými v týchto kategóriách nájdeme umelcov ako Adela Mede, ktorá exceluje v Experimentálnej hudbe, ale aj Album roka / Novinárske ocenenie.

V kategórii Folková hudba, ktorá mala na Rádiohlavách premiéru len minulý rok sú nominovaní Archívny chlapec, Katarína Koščová a Daniel Špiner, Slniečko, Terrible 2s a Katarzia.

Hlasovanie v druhom kole prebieha do 25. februára 2024 na webe radiohlavy.sk. Víťazi Radio_Head Awards 2023 v kategóriách Album roka, Skladba roka, Debut roka a Objav roka budú vyhlásení 15. marca v Slovenskom rozhlase, kde sa zídu nominovaní umelci, odborníci z hudobného priemyslu a fanúšikovia. Priamy prenos z oceňovania bude možné sledovať na www.radiohlavy.sk a v zázname na Dvojke.

Prehľad nominácií Radio_Head Awards 2023:

Album roka 2023
Fvck_Kvlt - CIGÁN
Katarzia - Šťastné dieťa
Meowlau x Val - Daydream
The Curly Simon - Zvláštny svet
Vojtik - Kvety z Podpoľania

Skladba roka 2023
Berlin Manson X FVLCRVM - Hotel Kyjev
Billy Barman - Karamel
Lash & Grey - Come and get it
The Curly Simon - Letní blázni (feat. Jana Kirschner)
Vojtik - Detviansky sen

Debut roka 2023
Andreas Imrich - Kvety bledých nocí
Meowlau x Val - Daydream
Neraev - Who's Irene
Vojtik - Kvety z Podpoľania
Waterbased - Silent Regions

Objav roka 2023
Erik Šulc
Greta Pogany
Julie Nox
Stroje
The Nosebleeds

Album roka 2023 / Novinárske ocenenie
Adela Mede - Ne Lépj a Virágra
Boy Wonder - Single Player
Fvck_Kvlt - CIGÁN
Le Payaco - Vidíme sa
Vojtik - Kvety z Podpoľania




Elektronická hudba / Nahrávka roka 2023
Entita - Night Drive
Fvck_Kvlt - CIGÁN
Meowlau x Val - Daydream
Neraev - Who's Irene?
Taomi - Echinacea

Folková hudba / Nahrávka roka 2023
Archívny chlapec - Bella Macchina
Katarína Koščová & Daniel Špiner - Krehkosť
Katarzia - Šťastné dieťa
Slniečko - Majte nás radi
Terrible 2s - Dotýkať sa oblakov

Hard & Heavy / Nahrávka roka 2023
Acid Force - World Targets in Megadeaths
Adacta - Dno
Doomas - R'lyeh [rije]
IONS - Counterintuitive
Lunatic Gods - Vresovrenie

World music / Nahrávka roka 2023
Folk&Bass Orchestra a Ženy z Muzičky - Folk&Bass Orchestra a Ženy z Muzičky
Hrdza - Čo mi je, to mi je
Lada - Všelijake kvety
Ondro a kamaráti - Pod obločkom
SĽUK - Pašie

Jazzová hudba / Nahrávka roka 2023
Alan Bartuš - Born In Millennium
Lukáš Oravec Quartet - Hope
Lukáš Oravec Orchestra - The Sun
Nikolaj Nikitin - Normal
Sisa Michalidesová - Drops of Me

Klasická hudba / Nahrávka roka 2023
Adrián Demoč - Neha
/Symfonický orchester Slovenského rozhlasu, Marián Lejava, Ostrava New Orchestra, Petr Kotik/
Ladislav Fanzowitz - Ernő Dohnányi: Piano Concertos Nos. 1 & 2
/Štátna filharmónia Košice, Zbyněk Müller/
Milan Paľa, Katarína Paľová - Roman Berger: Adagio
Solamente Naturali - Musica Nitriensis
Viera Janárčeková - Dotyk

Experimentálna hudba / Nahrávka roka 2023
Adela Mede - Ne Lépj a Virágra
Line Gate - Trap
Miroslav Tóth - Nemiesta
Monika Šubrtová - TOON
Slávo Krekovič - Uncanny Canyon

5. 2. 2024

Udeľovaniu cien Grammy dominovala rekordná Taylor Swift


Udeľovaniu cien Grammy dominovala

 rekordná Taylor Swift

Nočné udeľovanie hudobných cien Grammy patrilo ženám a vynieslo ďalší rekord speváčke Taylor Swift. Tridsaťštyriročná interpretka vyhrala s albumom Midnights v kategórii Album roka, čím prekonala rekord v počte víťazstiev v kategórii so štyrmi nahrávkami. Trofej jej pritom odovzdala speváčka Céline Dion, ktorá bola prekvapivým hosťom večera. Midnights sa Swift zaslúžil aj o víťazstvo v kategórii najlepší popový vokálny album.

Nahrávkou roka podľa Nahrávacej akadémie bola skladba Flowers od Miley Cyrus. Hit vyniesol speváčke zlatý gramofónik aj v kategórii Najlepší popový sólový výkon.

Grammy pre nováčika roka si odniesla Victoria Monét, ktorej počin Jaguar II tiež vyhlásili za najlepší r'n'b album.

Piesňou roka je What Was I Made For?, ktorú naspievala Billie Eilish pre film Barbie.

Históriu písala aj kolumbijská speváčka Karol G. Stala sa prvou ženou - umelkyňou, ktorá vyhrala v kategórii najlepší música urbana album. Konkurenciu prevalcoval jej album Mañana Será Bonito.

Tri ceny získala speváčka SZA, ktorej Snooze vyhlásili za najlepšiu r'n'b pieseň a SOS za najlepší progresívny r'n'b album. Spolu s Phoebe Bridgers a ich skladbou Ghost in the Machine dominovali kategórii Najlepší popový výkon dua alebo skupiny.

Aj superskupina boygenius, ktorej je Bridgers členkou, si odniesla tri zlaté gramofóniky, a to za alternatívny album (The Record), rockové vystúpenie a rockovú pieseň (Not Strong Enough).

Juhoafrická speváčka Tyla vyhrala so svojím hitom Water v novej kategórii Najlepší výkon africkej hudby. Austrálčanka Kylie Minogue tiež po prvý raz po 18 rokoch vyhrala cenu, a to v novej kategórii Najlepšia tanečná popová nahrávka, ktorou sa stala jej pieseň Padam Padam.

Rapper Jay-Z získal za jeho úspechy v kariére Dr. Dre Global Impact Award.

Počas večera vystúpili mnohí umelci a umelkyne ako Olivia Rodrigo, Joni Mitchell, Travis Scott, Burna Boy, 21 Savage a Brandy, spomenuté SZA, Miley Cyrus a Billie Eilish či Dua Lipa a Luke Combs s Tracy Chapman. Segmentom in memoriam si zas Grammy špeciálnymi vystúpeniami pripomenuli Tonyho Bennetta, Sinéad O’Connor či Tinu Turner.

Už 66. ročník udeľovania cien Grammy sa uskutočnil v Los Angeles. Časť ceremónie v Cypto.com Arene, ktorú vysielali v televízii, moderoval Trevor Noah. Počas neodvysielanej časti Nahrávacia akadémia odovzdala zhruba 80 cien Grammy.

Prehľad víťaziek a víťazov vo vybraných kategóriách:
Album roka: Taylor Swift - Midnights
Nahrávka roka: Miley Cyrus - Flowers
Pieseň roka: Billie Eilish - What Was I Made For?
Nováčik roka: Victoria Monét

Najlepší popový sólový výkon: Miley Cyrus - Flowers
Najlepší popový výkon dua alebo skupiny: SZA featuring Phoebe Bridgers - Ghost in the Machine
Najlepší popový vokálny album: Taylor Swift - Midnights
Najlepšia tanečná popová nahrávka: Kylie Minogue - Padam Padam

Najlepší rockový výkon: boygenius - Not Strong Enough
Najlepší metalový výkon: Metallica - 72 Seasons
Najlepšia rocková pieseň: boygenius - Not Strong Enough
Najlepší rockový album: Paramore - This Is Why
Najlepší alternatívny album: boygenius - The Record

Najlepšia r'n'b pieseň: SZA - Snooze
Najlepší progresívny r'n'b album: SZA - SOS
Najlepší r'n'b album: Victoria Monét - Jaguar II

Najlepšia rapová skladba: Killer Mike ft. André 3000, Future and Eryn Allen Kane - Scientists & Engineers
Najlepší rapový album: Killer Mike - Michael

Najlepší música urbana album: Karol G - Mañana Será Bonito
Najlepší výkon africkej hudby: Tyla - Water

Zdroj: SITA