9. 2. 2024

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS




Britský princ Harry uzavrel dohodu o mimosúdnom vyrovnaní s vydavateľom bulvárnych novín, ktorý narušil jeho súkromie tým, že sa mu nabúral do telefónu a používal i iné nelegálne spôsoby sledovania. Oznámil to v piatok princov právnik David Sherborne, informuje TASR podľa správy agentúry AP.
Sherborne uviedol, že mediálna spoločnosť Mirror Group Newspapers súhlasila, že Harrymu zaplatí súdne trovy a odškodné, pričom konečná suma bude vyčíslená až neskôr. Prvá platba vo výške 400.000 libier (asi 468.000 eur) musí byť na základe dohody vyplatená v priebehu 14 dní.
Britský Najvyšší súd priznal princovi Harrymu v decembri odškodné 140.000 libier (asi 163.800 eur). Žaloba voči Mirror Group Newspapers sa týkala 33 článkov.
Sudca Timothy Fancourt vo vynesenom rozsudku uviedol, že sledovanie telefónov bolo v 90. rokoch v tejto mediálnej spoločnosti "rozšírené a bežné" a že vedúci pracovníci novín takúto činnosť kryli.
Prípad proti spoločnosti Mirror Group Newspapers, ktorá vydáva Daily Mirror a ďalšie dvoje bulvárne noviny, je jedným z niekoľkých sporov, ktoré Harry inicioval voči britským médiám. Princ ich obviňuje z toho, že že ničia život jemu aj členom jeho rodiny, pričom spomína svoju zosnulú matku princeznú Dianu a svoju manželku Meghan.
V júni sa stal Harry prvým vyššie postaveným členom britskej kráľovskej rodiny, ktorý za vyše storočie vypovedal na súde. Stalo sa tak práve na pojednávaní v prípade proti Mirror Group Newspapers.
Harry, vojvoda zo Sussexu, pricestoval začiatkom tohto týždňa do Británie, aby navštívil svojho otca kráľa Karola III., ktorému nedávno diagnostikovali rakovinu. V Británii však strávil len asi 24 hodín a následne odletel späť do Spojených štátov, kde žije aj s manželkou a dvoma deťmi.






Protimonopolný úrad (PMÚ) SR 25. januára schválil koncentráciu spočívajúcu v získaní priamej výlučnej kontroly podnikateľa Kaprain Chemical Limited (Cyperská republika) nad podnikateľmi Mafra, a.s., Londa, s.r.o., a Synthesia, a.s., (všetci so sídlom v Českej republike). Informovala o tom hovorkyňa úradu Adriana Oľšavská s tým, že rozhodnutie nadobudlo právoplatnosť 29. januára.
Priblížila, že vzhľadom na aktivity podnikateľa Kaprain sa úrad bližšie sústredil na oblasti v chemickom priemysle, v ktorých sa aktivity podnikateľov prekrývajú (horizontálne prekrytie). PMÚ podľa nej zhodnotil, že koncentrácia nevyvoláva obavy z narušenia hospodárskej súťaže. K rovnakému záveru dospel aj pri posúdení vertikálnych prepojení podnikateľov.
Skupina Kaprain pôsobí v oblasti chemickej výroby, financií, realít, priemyslu a športu. V chemickej oblasti pôsobí prostredníctvom spoločnosti Spolek pro chemickou a hutní výrobu, a.s., (ČR), ostatných spoločností v rámci koncernu Spolchemie (Spolchemie) a spoločnosti Fortischem, a. s., (Fortischem, so sídlom v Novákoch).
Kaprain Chemical Limited nadobúda priamu výlučnú kontrolu nad spoločnosťami Mafra, a.s., (ČR) a prostredníctvom nej aj nad ďalšími spoločnosťami, ktoré pôsobia najmä na území ČR a SR v mediálnej oblasti.
Na Slovensku pôsobí skupina Mafra prostredníctvom jej dcérskej spoločnosti Mafra SK v oblasti printových a internetových médií. Vydáva denník Hospodárske noviny, týždenníky, odborné časopisy, spoločenské časopisy, záujmové časopisy a programových sprievodcov. Medzi slovenskými spoločnosťami skupiny Mafra
sú aj bratislavské spoločnosti goticket.sk, s.r.o. v likvidácii, Ticketportal SK, s.r.o., a Ticketmedia, s.r.o.
Kaprain Chemical Limited nadobúda priamu výlučnú kontrolu nad spoločnosťami Synthesia, a.s., (Synthesia, ČR), ktorá pôsobí v chemickom priemysle a je jediným akcionárom spoločností Výzkumný ústav organických syntéz, a.s., a Synthesia Polska Sp. z.o.o., (Poľsko).
Oľšavská dodala, že cyperská spoločnosť nadobúda priamu výlučnú kontrolu aj nad spoločnosťou Londa, s.r.o., (ČR) a jej dcérskou spoločnosťou LIN, a.s., (ČR), ktoré pôsobia len v ČR, kde prevádzkujú rádiá Impuls, RockZone 105,9 a Český Impuls. Spoločnosť LIN, a.s., sa zaoberá aj sprostredkovateľskou činnosťou v oblasti predaja rozhlasovej a internetovej reklamy na území ČR.




Spoločnosť Meta vo štvrtok oznámila, že na sieťach Facebook a Instagram odstránila účty najvyššieho iránskeho vodcu ajatolláha Alího Chameneího. Stalo sa tak za porušenie jej zásad týkajúcich sa obsahu, informovala agentúra AFP. Chameneí, ktorý je v Iráne pri moci 35 rokov, má na Instagrame päť miliónov sledovateľov.
"Tieto účty sme odstránili z dôvodu opakovaného porušovania našich zásad týkajúcich sa nebezpečných organizácií a jednotlivcov," povedal pre agentúru AFP hovorca spoločnosti Meta.
Hoci Meta nespomenula vojnu medzi Izraelom a palestínskym radikálnym hnutím Hamas, pod tlakom, aby odstránila účty iránskeho duchovného, bola od teroristického útoku Hamasu na Izrael zo 7. októbra 2023.
Po útoku totiž Chameneí konanie Hamasu podporil, pričom však súčasne poprel akúkoľvek účasť Iránu na vpáde, pri ktorom palestínske komandá terorizovali a vraždili v kibucoch a dedinách na juhu Izraela.
Okrem toho Irán verejne podporil aj palestínsku odvetu proti ofenzíve izraelskej armády v palestínskom Pásme Gazy, ako aj útoky jemenských povstalcov na lode plaviace sa v Červenom mori.
Instagram a Facebook sú v Iráne zakázané, ale Iránci používajú virtuálne súkromné siete (VPN), aby sa vyhli obmedzeniam a získali prístup k zakázaným webovým stránkam alebo aplikáciám vrátane Facebooku, Twitteru a YouTube vlastnených americkými subjektmi.
AFP pripomenula, že hnutie Hamas je v Spojených štátoch zaradené na zoznam teroristických organizácií.




Ruské médiá v piatok vychválili prezidenta Vladimira Putina po jeho interview s kontroverzným pravicovým americkým moderátorom Tuckerom Carlsonom. TASR prevzala správu z nemeckej tlačovej agentúry DPA.
Mnohé články, predovšetkým v štátnych a prokremeľských médiách, sa zamerali na dosah, zdieľanosť a možný vplyv 127-minútového rozhovoru s Putinom, ktorý zverejnili v USA vo štvrtok večer v hlavnom vysielacom čase.
Carlson robil interview s ruským prezidentom v utorok 6. februára v Moskve. Zverejnili ho na Carlsonovej webovej stránke a na sociálnej sieti X, predtým známej ako Twitter.
Rozhovor mal vyše 60 miliónov vzhliadnutí, uvádza sa v správe na webe ruskej štátnej televízie.
Interview dostalo vyše 475.000 lajkov, píše zasa prokremeľský denník Izvestija. Citoval aj vysokopostaveného predstaviteľa v ukrajinských oblastiach okupovaných Ruskom, podľa ktorého západné pokusy zabrániť zdieľaniu týchto informácií zlyhali.
Ďalší, bulvárny denník Komsomoľskaja pravda priniesol príspevky ľudí na sociálnej sieti X, ktoré boli tiež väčšinou chválou na interview. Denník ich zverejnil v článku s titulkom "Mám blízko k tomu, aby som požiadal o ruské občianstvo".
Politickí pozorovatelia očakávali, že Kremeľ využije Putinovo vôbec prvé interview so západným moderátorom talkshow od začiatku vojny na propagandistické účely.
Ruský politológ Abbas Gaľľamov napísal: "Usudzujúc podľa načasovania je hlavným účelom tohto interview zastrieť škandál okolo registrácie Nadeždina." Myslel tým opozičného politika Borisa Nadeždina, ktorý chcel v marcových voľbách kandidovať za prezidenta ako odporca vojny na Ukrajine. Získal nečakane veľký počet podporovateľov, ale len niekoľko hodín pred zverejnením interview ho z volieb vylúčili.
Gaľľamov tiež odsúdil Carlsonove nekritické prijímanie Putinových výrokov počas interview. Ruský prezident dal prvý hĺbkový rozhovor americkému novinárovi od začiatku vojny na Ukrajine spred takmer dvoch rokov, pripomenula DPA.

Copyright  © TASR 2024