14. 12. 2019

Daňa o Vasky sú obvinení

Daňa o Vasky sú obvinení

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Niekoľko desiatok srbských novinárov protestovalo vo štvrtok v centre Belehradu proti stavu slobody médií v Srbsku, ktorá sa podľa ich mienky za vlády prezidenta Aleksandra Vučiča zhoršila.
Združenie nezávislých novinárov podľa agentúry AP informovalo, že za posledný rok došlo v Srbsku k viac ako sto prípadom nátlaku na novinárov a útokov na médiá. Srbské médiá okrem toho obviňujú vládu, že v srbskej spoločnosti podnecuje atmosféru netolerancie voči novinárom.
Željko Bodrožič, ktorý vedie spomínané združenie novinárov, vo svojom príhovore upozornil, že "slobodní občania neexistujú bez slobodných médií".
Agentúra AP pripomenula, že Vučič odmieta, že by v Srbsku dochádzalo k obmedzovaniu slobody médií a zavádzaniu autokracie. Dodáva, že jeho cieľom je doviesť Srbsko k členstvu v Európskej únii.
Protest novinárov sa uskutočnil v deň prvého výročia podpaľačského útoku na dom novinára Milana Jovanoviča, ktorý sa vo svojich článkoch venoval téme korupcie.
Jeho dom pri Belehrade zhorel do tla, ale Jovanovičovi sa podarilo ujsť.
Podpaľači sú súdne stíhaní. Z objednania podpaľačského útoku je podozrivý vysokopostavený člen vládnucej Srbskej progresívnej strany.

Podozrivým z organizovania vraždy 44-ročného bielorusko-rusko-ukrajinského novinára Pavla Šeremeta, ktorý zahynul v roku 2016 v Kyjeve pri výbuchu nálože pod svojim autom, je ukrajinský rockový hudobník a veterán niekdajšej Protiteroristickej operácie (ATO) Andrij Antonenko. Podozrivou z vykonania vraždy je ukrajinská armádna dobrovoľníčka a detská lekárka Julija Kuzmenková, informovali v piatok ukrajinské agentúry Ukrinform, UNIAN a Interfax-Ukrajina s odvolaním sa vyšetrovacie spisy. Polícia už vo štvrtok informovala o zatknutí piatich Ukrajincov podozrivých z vraždy.
Ako sa uvádza v spisoch, "predbežné vyšetrovanie zistilo, že Antonenko, unesený ultranacionalistickými myšlienkami, kultivujúci veľkosť árijskej rasy, snažiac sa, aby jeho názory boli predmetom verejnej pozornosti, zostávajúc v zóne ATO sa rozhodol vytvoriť medzi dobrovoľníkmi a jednotlivcami, ktorí absolvovali vojenský výcvik v rámci dobrovoľníckych práporov, organizovanú skupinu s cieľom spáchať atentát na novinára Pavla Šeremeta".
Podľa vyšetrovateľov Antonenko vytvoril skupinu, v ktorej boli Kuzmenková, vojenská ošetrovateľka Jana Duharová a dobrovoľníci ATO -manželia Vladyslav Hryščenko a Inna Hryščenková. Oboch zadržali už skôr v súvislosti s iným trestným činom.
Podľa vyšetrovateľov bolo cieľom skupiny "upozorniť verejnosť na národné radikálne myšlienky, ktoré by podľa ich názoru mohli priniesť zmenu".
Zástupca náčelníka štátnej polície, šéf kriminálnej polície Jevhen Kovaľ uviedol, že hlavným motívom vraždy bola destabilizácia sociálno-politickej situácie v krajine usmrtením známej osoby.
V spisoch je Antonenko spolu s neznámymi osobami označený ako zhotoviteľ výbušniny, Duharová údajne uskutočnila prieskum miesta činu. V osudný deň, 20. júla 2016, Antonenko a Kuzmenková prišli na miesto činu a lokalizovali vozidlo, ktoré Šeremet používal. Kuzmenková sa priblížila k autu a pripevnila výbušné zariadenie pod jeho spodnú časť na strane vodiča. Z miesta odišla a neskôr sa tam vrátila. Počkala, až Šeremet opustí dom, nastúpi do auta a vydá sa na cestu. Keď bolo vozidlo v bezpečnej vzdialenosti od nej, diaľkovo odpálila výbušné zariadenie, uvádza sa v spisoch.
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dúfa, že úradom sa podarí odhaliť aj objednávateľa vraždy.
Ukrajinský minister vnútra Arsen Avakov vyhlásil, že vyšetrovatelia nevylučujú ani účasť Ruska na vražde novinára.




Copyright © TASR 2019

Zomrel Danny Aiello

Zomrel Danny Aiello

Vo veku 86 rokov zomrel vo štvrtok v noci po krátkej chorobe americký herec Danny Aiello.
Preslávil sa vo filmoch ako Krstný otec 2, Once Upon a Time in America,či The Purple Rose of Cairo.Za úlohu vo filme Spike Leea Konaj správne z roku 1989 získal nomináciu na Oscara za najlepší výkon vo vedľajšej úlohe. 
Zahral si aj po boku speváčky Cher vo filme Pod vplyvom splnu. 

Reklamná pauza, môžete sa...

Reklamná pauza, môžete sa...

13. 12. 2019

POSLANEC BLAHA OBVINIL KURILOVSKÚ Z TRESTNÉHO ČINU ZNEUŽÍVANIA PRÁVOMOCÍ VEREJNÉHO ČINITEĽA.

POSLANEC BLAHA OBVINIL KURILOVSKÚ Z TRESTNÉHO ČINU ZNEUŽÍVANIA 

PRÁVOMOCÍ VEREJNÉHO ČINITEĽA.

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS



Facebookové stránky s problematickým obsahom dosahujú na jeden príspevok dvakrát väčšie počty lajkov a komentárov ako štandardné facebookové stránky spravodajských portálov alebo webstránok. Oznámila to na dnešnej tlačovej konferencii mimovládna organizácia Globsec. Mimovládka od 1. októbra do 15. novembra skúmala 601 zdrojov informácií na sociálnej sieti.
Najväčšie počty interakcií na jeden príspevok dosahujú stránky s problematickým obsahom, a to stránky Ľuboš Blaha (4 007), Milan Uhrík (3218), Eduard Chmelár (2317) a Štefan Harabin (1170). Rebríček problematických spravodajských portálov alebo webstránok vedie magazin1.sk (3 637), prehladsprav.sk (1252), hlavnespravy.sk (948) a infovojna.sk (716).
Štandardné webstránky a spravodajské portály dosahujú takmer o polovicu nižší priemerný počet komentárov a lajkov na jeden príspevok. Najsledovanejším je portál komentare.hnonline.sk, ktorý dosahuje priemerne 1 549 interakcií na jeden príspevok. Nasledujú dennikn.sk (1 476), slovensko.hnonline.sk (1 017) a topky.sk (867).
V otvorených skupinách na Facebooku ľudia od začiatku októbra do polovice novembra najčastejšie útočili na Andreja Kisku (8 príspevkov), Luciu Ďuriš Nicholsonovú (5 príspevkov) a Zuzanu Čaputovú (4 príspevky). V rámci problematických otvorených skupín sa najčastejšie spomínali strany Vlasť (40 krát), Kotlebovci - Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS) (36 krát), Za ľudí (29 krát) a Smer-SD (28 krát).
Z výskumu mimovládky zároveň vyplýva, že na monitorovaných facebookových stránkach sa objavujú najčastejšie pozitívne príspevky o ĽSNS. Vyplýva to z prepojenia strany na stránku magazin1.sk, za ktorou sa skrýva nejasné vlastnícke pozadie, tvrdí Globsec. Stránka často propaguje v pozitívnom svetle ĽSNS, v príspevkoch ju pozitívne vykreslila 34 krát.
Podľa Globsecu sa často objavovali pokusy zasahovať do parlamentných volieb, a to najmä prostredníctvom problematických facebookových stránok a stránok skupín so sporným obsahom. Zaujímavosťou bolo aj zdieľanie predvolebných prieskumov. „Stránky s pochybným obsahom citujú predvolebné prieskumy rovnako často ako mainstreamové média. Je otázne, prečo ich promujú v približne rovnakej miere ako mainstream, ak zároveň tvrdia, že výsledky týchto prieskumov sú zmanipulované,“ uviedla Miroslava Sawiris z organizácie Globsec.
Mimovládna organizácia Globsec, ktorá sa zameriava na politické štúdie a analýzy rozličných tém v oblasti medzinárodnej politiky a bezpečnosti, bude podobné výskumy uskutočňovať na pravidelnej báze.

©2019, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


VÝROKY TÝŽDŇA

VÝROKY TÝŽDŇA








„Povinnosťou televízneho redaktora či kameramana je priniesť realitu bez prikrášľovania či zamlčovania, samozrejme všetko v rámci etiky a zákona. V tomto prípade sme ukázali bezvýchodiskovú situáciu človeka, ktorý volil smrť medzi uhorením v byte alebo skokom z balkóna, pretože mu nikto nedokázal pomôcť. Práve tento záber umocnil rozsah tejto tragédie a jeho odvysielanie považujeme za verejný záujem. Nakoniec muž musel zoskočiť a v momente skoku naše vysielanie tohto záberu skončilo. Etickým problémom by to mohlo byť, ak by sme osobu identifikovali alebo ukázali dokonanú smrť akoby v priamom prenose, a to sa nestalo, lebo na toto si dávame špeciálny pozor.“
Henrich Krejča, riaditeľ Centra spravodajstva s publicistiky Markízy

"NATO je vojna."
Eduard Chmelár

„Dal som si preveriť informácie o prokurátorovi Tomášovi Honzovi, ktoré zverejnil Ľuboš Blaha a tie informácie sú absolútne pravdivé. Pán prokurátor je úplne blízko bratislavskej kaviarne, Sorosovi, všetkým týmto ľuďom.“
Robert Fico

„ Sledovanie novinárov je normálne komunikačné zápas, nie sú nedotknuteľní. To, že sa stretávate s temnejším postavami, to k biznisu patrí a nedá sa to úplne oddeliť.“
Martin Danko, Penta

Daňo s Vaskym sú v base

Daňo s Vaskym sú v base


Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry zadržal dvoch youtuberov pre podozrenie z násilnej trestnej činnosti. Ako ďalej polícia informuje na sociálnej sieti, ide o osoby M.D. a R.V. Keďže momentálne prebiehajú procesné úkony, žiadne ďalšie informácia polícia neposkytuje.
Martin D. momentálne čelí aj obvineniu za daňový delikt, konkrétne neoprávnené vratky DPH. Rudolfa V. v lete neprávoplatne odsúdili na podmienečný trest za prečin násilia proti skupine obyvateľov a prečinu podnecovania. V roku 2015 totiž v rozhlasovom vysielaní hovoril o „roxorovej revolúcii", pričom spomínal zoznam osôb, ktoré majú byť ubité.


©2019, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.