18. 4. 2015

Štúrovo pero 2015

Štúrovo pero 2015


Zlaté Štúrovo pero za rok 2015 si z tohtoročnej rovnomennej súťaže odniesol zo Zvolena kolektív stredoškolského študentského časopisu Gymoš zo Spojenej školy Juraja Henischa v Bardejove. Túto cenu získala redakcia za dlhodobo výborný časopis, ktorý sa viac rokov po sebe umiestňoval na popredných miestach súťaže. TASR o výsledkoch súťaže informovala riaditeľka Krajskej knižnice Ľudovíta Štúra Milota Torňošová.
Aktuálnym víťazom súťaže stredoškolských časopisov sa tento rok stal časopis Rozhľad z Gymnázia v Považskej Bystrici. Porota, pozostávajúca z renomovaných novinárov - profesionálov zároveň v tejto kategórii udelila dve druhé miesta, a to Študentskému slovu z Gymnázia na Šrobárovej ulici v Košiciach a časopisu Cellula zo Strednej zdravotníckej školy v Trenčíne. Na treťom mieste sa umiestnili Gymploviny z Gymnázia T. Vansovej v Starej Ľubovni, časopis Stretnutia z Gymnázia P. O. Hviezdoslava v Kežmarku a časopis Ťahák z Gymnázia vo Vrábľoch.
Porota konštatovala, že tento rok sa na súťaži stredoškolských časopisov zúčastnilo spolu 94 časopisov, čo je o tri viac ako vlani. Bol to zároveň tretí najvyšší počet v 21-ročnej histórii súťaže.
V kategórii vysokoškolských časopisov porota hodnotila deväť periodík, o dva viac ako vlani. Cenu za prvé miesto získal časopis Atteliér – akademický mesačník Univerzity sv. Cyrila a Metoda v Trnave a tiež magazín Paneurópskej vysokej školy v Bratislave Like. Cenu za druhé miesto dostal kolektív časopisu študentov žurnalistiky Filozofickej fakulty Katolíckej univerzity v Ružomberku Zumag. Tretia cena udelená nebola.
Tri časopisy z tejto kategórie získali Cenu europoslanca Vladimíra Maňku, jeden z časopisov odchádza s Cenou primátora mesta Zvolen a ďalšie tri získali prémiu Paneurópskej vysokej školy.
Do kategórie novinárske príspevky stredoškolákov sa v tomto ročníku súťaže zapojilo 57 autorov, najviac z Bardejova, Považskej Bystrice a Kežmarku. Úroveň kvality prác bola veľmi vyrovnaná. Autori sa zaujímali najmä o dianie a problémy svojej školy a analyzujú aj vnútropolitické témy, v poslednom období napríklad tému nového zákona o maturitách. Prinášajú aj recenzie literárnych či filmových diel a čoraz častejšie hľadajú aj zaujímavé príbehy medzi absolventmi svojich škôl.
Hlavné ceny Literárneho fondu získala za prvé miesto Laura Pecíková z Gymnázia v Považskej Bystrici, za druhé miesto Lucia Kollárová z Gymnázia M. R. Štefánika v Nových Zámkoch a za 3. miesto Dominika Chrastová zo Základnej umeleckej školy v Kysuckom Novom Meste. L. Pecíková získala zároveň osobitú Cenu Paneurópskej vysokej školy. Porota zároveň ocenila prémiou Literárneho fondu ďalších päť nádejných novinárov a prémiou Paneurópskej vysokej školy ďalších troch študentov.
V kategórii novinárske príspevky vysokoškolákov, porota hodnotila spolu 48 súťažných prác od 20 autorov z 11 univerzít a vysokých škôl. Na prvom mieste sa umiestnila Monika Martrišková z Právnickej fakulty Trnavskej univerzity, druhé udelila Martinovi Čeligovi z Fakulty masmediálnej komunikácie Univerzity sv. Cyrila a Metoda v Trnave a 3. miesto získala Annamária Ondrejková z Fakulty sociálnych štúdií Masarykovej univerzity v Brne. Porota zároveň udelila jednu prémiu Literárneho fondu a ďalší traja študenti získali prémiu Paneurópskej vysokej školy.
Televízia Markíza ako jeden z hlavných vyhlasovateľov súťaže už po šestnásty raz udelila osobitné ocenenia, ktorými odmeňuje úsilie tých študentských periodík, ktoré sa blížia k špičke stredoškolských časopisov na Slovensku. Osobitné ocenenie tento rok udelila 12 časopisom, ktoré podľa ich kvality a úrovne zaradila medzi laureátov Ceny Televízie Markíza 3., 2. a 1. stupňa. Všetky ceny boli spojené s finančnou prémiou.
Nadácia Slovenskej sporiteľne hodnotila v rámci súťaže 18 stredoškolských časopisov. Tie sa aspoň v jednej zo svojich rubrík venovali finančnému vzdelávaniu. Udelené boli štyri druhé miesta a tri tretie miesta. Na prvom mieste sa umiestnil časopis Študentské pohľady.
Vyhlasovateľmi súťaže boli Banskobystrický samosprávny kraj - KKĽŠ Zvolen, Televízia Markíza - Nadácia televízie Markíza a Nadácia Slovenskej sporiteľne.


Vyše 270-stranovú knihu, ktorá mapuje 20 rokov prestížnej študentskej novinárskej súťaže Štúrovo pero, predstavili dnes v Krajskej knižnici Ľudovíta Štúra (KKĽŠ) vo Zvolene. Publikáciu uviedli počas vyhodnotenia 21. ročníka.
Ako TASR povedal jej autor Pavol Vitko, kniha by mala inšpirovať tých, ktorý sa ako študenti chcú zúčastniť na tejto, na Slovensku ojedinelej súťaže. "Najmä v stredných školách sa žurnalistika nevyučuje. Aj preto sme sa rozhodli, že vydáme knihu, ktorá pomôže talentom v novinárskej tvorbe," uviedol.
Svoje príspevky v nej majú nielen profesori z vysokých škôl, ale aj ľudia z praxe, či samotní "absolventi" Štúrovho pera. Druhú časť tvoria spomienky na všetky predchádzajúce ročníky.
Podľa Vitka pokrok v tvorbe i prezentácii je zrejmý aj medzi mladými nádejnými novinármi, ktorí už posúvajú školské časopisy dopredu. "Takmer všetky študentské časopisy sú dnes už aj na internetových stránkach škôl. Napríklad časopis Gymoš z Bardejova má už aj svoju internetovú rozhlasovú stanicu. Tento rok sa dokonca prvý raz objavila aj televízia, keď časopis Rozhľad z Gymnázia v Považskej Bystrice vyrába svoje rozhlasové šoty, ktoré vysiela v lokálnej televízii. To je vývin, na ktorý budeme musieť onedlho reagovať," dodal.

Copyright © TASR 2015




TO JE TV !

TO JE TV !


17. 4. 2015

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Nemecká letecká spoločnosť Lufthansa dnes zverejnila celostranovú kondolenciu v nemeckých celoštátnych denníkoch, ešte pred začiatkom smútočnej omše v katedrále v Kolíne nad Rýnom na pamiatku 150 ľudí, ktorí 24. marca zahynuli pri havárii lietadla spoločnosti Germanwings vo francúzskych Alpách.
"Smútime za našimi cestujúcimi a kolegami, ktorí prišli o život v lietadle spoločnosti Germanwings pri katastrofe neďaleko Seyne-les-Alpes. Nikdy na nich nezabudneme," uvádzalo sa v sústrastnom odkaze Lufthansy, materskej spoločnosti aerolínií Germanwings.
Lufthansa sa pred ekumenickou omšou v historickej katolíckej katedrále v Kolíne obrátila aj na príbuzných a blízkych obetí. Letecká spoločnosť uviedla, že je "hlboko šokovaná a rozrušená" a "vyjadruje úprimnú sústrasť všetkým príbuzným, priateľom a kolegom tých, čo zahynuli".
"Budeme pri nich stáť," uvádzala spoločnosť na záver svojej kondolencie, z ktorej citovala agentúra DPA.

Copyright © TASR 2015

VÝROKY TÝŽDŇA

                 VÝROKY TÝŽDŇA

View image on Twitter
:

says defensive exercises in 'confrontational'. Are they using same map? http://goo.gl/cfOFPf 
„Je to „hnus a póvl, co tady sedí a takhle mluví. Tady sedí zločinci, jako je Kalousek, který nakradl miliardy. Pan Urban je nosič pizzy a toskánský kmotr .Budu stavět rafinérii na jedlý olej, takže je mi úplně jedno, jestli bude nějaká podpora biopaliv,“ Ať si pak jde Česko do Bruselu a vyjedná si, že nemusíme plnit povinnosti. Nebudu tady ty blbé kecy poslouchat.
Andrej Babiš


 “Útok bol dielom amerických tajných služieb“
Roza Carnajevová

“Pretože premiér Fico toto stretnutie odmietol, predseda BBSK Marian Kotleba v blízkom čase príjme závažné politické rozhodnutie, ktoré bude mať priamy dosah na parlamentné voľby v roku 2016.” 
Vladimír Gürtler, Kotlebov hovorca


"V tomto celom sa mi nezdá limitácia pesničky na dva roky a 20% slovenskej hudby za mesiac. Myslím si, že by to malo byť 20 % denne."
Vratko Rohoň , spevák skupiny Iné Kafe

12:39 Prečo len nehovorím po nemecky???????
12:41 Rád by som vám povedal, čo Klopp hovorí. Hovorí veľa. Ale ja z toho rozumiem presne nič.
12:44 Rýchlo si uvedomujem, že som ešte asi nikdy v živote nebol natoľko nadbytočný, ako práve teraz.
12:55 Teraz dávajú priestor na otázky. Obávam sa, že tie budú rovnako po nemecky ako odpovede.
12:56 PREČO NEEXISTUJE UNIVERZÁLNY JAZYK NA CELEJ PLANÉTE???
12.58 Je mi to úprimne ľúto. Uvedomujem si, že je to vysoko neprofesionálne. Nepovedzte môjmu šéfovi, že neviem po nemecky. Myslí si, že túto tlačovku prekladám slovo po slove.
13:02 Veľký muž odpovedá na otázku. Zachytil som niekoľko slov: „extrémne“, „šport“ a „a“. Pospájajte si to, ako chcete, z môjho pohľadu môže zvažovať ďalšiu kariéru ako skydiver.
13:03 Ďakujem osobe, ktorá mi tweetla video „Ako sa naučiť nemčinu za 60 sekúnd“. Obávam sa, že to nefunguje.
13:16 Es tut mir leid. (Prekladač Googlu mi vypísal, že tak sa po nemecky povie „mrzí ma to“.)
Ben Bloom , novinár denníka Daily Telegraph

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Vydavateľ týždenníka Euro, spoločnosť Mladá fronta, sa nemusia ospravedlňovať lobistovi Ivu Rittig za tvrdenie, že firmy spojené s Rittig zarobili stovky miliónov na solárnom biznise. Vo štvrtok o tom právoplatne rozhodol pražský mestský súd. Lobista sa žalobou na ochranu osobnosti domáhal omluvného listu, verejné ospravedlnenia v Euru a odškodného 100.000 Sk. Podľa súdu ale týždenník použil prípustnú novinársku skratku.

Zdroj : ČT TXT

Ukrajinského novinára Olesa Buzynu, známeho proruskými názormi, včera v Kyjeve zastrelili.
Minister vnútra Anton Heraščenko uviedol na sociálnej sieti Facebook, že Buzynu, ktorý bol do marca šéfredaktorom popredného denníka, zastrelili dnes popoludní výstrelmi z okoloidúceho auta.
Ukrajinské ministerstvo vnútra informovalo o vražde vo vyhlásení zverejnenom na internete: "Dnes o 13.20 h (12.20 h SELČ)... dvaja neznámi muži v maskách zastrelili novinára Olesa Buzynu."
Na miesto činu sa dostavil tím policajných vyšetrovateľov.
Buzyna sa v roku 2012 uchádzal vo voľbách o kreslo v parlamente za ruskú stranu a bol známy proruskými názormi, uviedla tlačová agentúra AP.
Heraščenko napísal, že Buzyna bol kľúčovým svedkom v trestnom prípade súvisiacom s proruským zhromaždením v Kyjeve, ktoré bolo zorganizované ako protireakcia na prozápadné protesty na hlavnom kyjevskom Námestí nezávislosti (Majdane).
Tieto protesty vlani vyústili do úteku vtedajšieho ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyča z krajiny.
Ukrajinský prezident Petro Porošenko nariadil rýchle a transparentné vyšetrovanie vrážd proruského novinára Olesa Buzynu a bývalého poslanca ukrajinského parlamentu Olega Kalašnikova, verného zosadenému prezidentovi Viktorovi Janukovyčovi. Informovala o tom dnes agentúra Reuters.
"Ich povaha a politický význam sú jasné - ide o úmyselný čin, ktorý hrá do karát našim nepriateľom," uviedol vo vyhlásení zverejnenom na internete Porošenko.
Buzynu, ktorý bol do marca šéfredaktorom proruského denníka Segodnja (Dnes), zastrelili v stredu popoludní pred jeho domom v Kyjeve výstrelmi z okoloidúceho auta.
Olega Kalašnikova, exposlanca ukrajinského parlamentu za Stranu regiónov bývalého prezidenta Viktora Janukovyča, našli takisto v stredu večer v Kyjeve zastreleného v jeho byte. Zatiaľ však nie je jasné, či išlo o vraždu alebo samovraždu.
Najmenej šesť bývalých ukrajinských vládnych predstaviteľov z Janukovyčovej éry zomrelo počas uplynulých dvoch mesiacov za rozličných okolností, o ktorých sa polícia vyjadrila, že sú to pravdepodobne samovraždy.

Za poskytnutie interného dokumentu komunistickej strany zahraničnej webovej stránke odsúdil dnes súd v Pekingu 71-ročnú čínsku novinárku Kao Jü na sedem rokov väzenia. Oznámila to agentúra Reuters.
      Kao Jü týmto činom dopustila "nelegálneho vyzradenia štátneho tajomstva cudzincom", informoval 3. ľudový súd prostredníctvom sociálnych sietí.
      Šang Pao-ťün, jeden z právnikov novinárky, ktorú Medzinárodný tlačový inštitút (IPI) zaradil v roku 2000 za "významný príspevok k zachovaniu slobody tlače a slobody prejavu" a "neskrotnú odvahu" na zoznam World Press Freedom Heroes, vyjadril z verdiktu sklamanie a avizoval, že jeho mandantka sa proti nemu odvolá. Šang tiež na súde kritizoval, že novinárku prinútili k priznaniu hrozbami voči jej synovi.
      Kao Jü zmizla koncom apríla minulého roka. Po mesiaci prehovorila v štátnom rozhlase, kde povedala, že urobila "chybu". Toto vyhlásenie bolo na súde zaradené medzi dôkazy o jej vine.
      Proti najnovšiemu zatknutiu Kao Jü protestovali organizácie ako Reportéri bez hraníc a či Amnesty International. Spojené štáty na marcovom zasadnutí Rady OSN pre ľudské práva v Ženeve vyzvali Čínu, aby novinárku prepustila.
      Kao Jü, ktorá vyznáva liberálne hodnoty, uväznili aj po brutálnom potlačení študentských protestov na pekinskom námestí Nebeského pokoja v roku 1989. Do väzenia putovala s desiatkami ďalších kritikov vlády i vlani pred 25. výročím tejto udalosti, ako aj predtým v rokoch 1993 a 1994.


Copyright © TASR 2015

Spoločnosť OurMedia, ktorá je vydavateľom úspešného spravodajského servera ParlamentníListy.cz, dokončila v týchto dňoch rokovaní so strategickým investorom spoločnosťou WCV WORLD CAPITAL VENTURES CYPRUS LIMITED. V
"ParlamentníListy.cz sú moderným a dynamickým typom internetového média, ktorý s obľubou čítam práve preto, že dáva priestor pre vyjadrenie širokému spektru osobností politického, podnikateľského aj spoločenského života. Práve táto sloboda na kultivované vyjadrenie svojho názoru bez akéhokoľvek pozitívneho či negatívneho zásahu redakcie robí zo servera ParlamentníListy.cz skutočne nezávislé slovenské médium, ktorému nikto nediktuje, čo a ako má písať. Na jeho obsahu sa totiž z podstatnej miery podieľa sami politici, podnikatelia a odborníci z najrôznejších profesií. Práve preto som sa rozhodol, že akcionárskymi vstupom našej skupiny pomôžem ďalšiemu rozvoju tohto mediálneho projektu, "uviedol Ivo Valenta, predseda predstavenstva spoločnosti WCV WORLD CAPITAL VENTURES CYPRUS LIMITED, ktorá je materskou spoločnosťou medzinárodnej skupiny SYNOT.
Cieľom vstupu investora je predovšetkým ďalšie skvalitnenie a rozšírenie pôsobnosti servera ParlamentniListy.cz, ale tiež vstup tohto mediálnej koncepcie do ďalších európskych krajín. Prvou krajinou bude Slovensko, kde by už na jeseň tohto roku mal štartovať sesterský server ParlamentniListy.sk. "Nechceme zostať len u Slovenska, ale vďaka bohatým medzinárodným skúsenostiam našej skupiny sa chceme poobzerať tiež do ďalších európskych krajín," povedal Ivo Valenta a dodal, že pre skupinu SYNOT je vstup na mediálny trh v tomto rozsahu síce novú akvizíciou, avšak regionálne vydavateľstvo patrí do portfólia skupiny už od roku 1999.
"Z pozície akcionára nebude naša skupina zasahovať do činnosti a fungovaní Parlamentných listov. Prichádzame preto, aby sme pomohli tento koncept rozvinúť a mohli sa podieľať na medzinárodnú expanziu, "povedal Ivo Valenta.
"Som rád, že sa holding skupiny SYNOT rozhodol pre akcionársky vstup do vydavateľstva OurMedia. S novými partnermi máme spoločne chuť pustiť sa ako do medzinárodnej expanzie Parlamentných listov, tak do ďalších mediálnych projektov. Verím, že naša vzájomná spolupráca pomôže okrem iného aj posilnenie nezávislosti médií v Českej republike, pretože práve koncept Parlamentných listov je na tejto filozofii postavený, "uviedol Michal Voráček, spolumajiteľ spoločnosti OurMedia.

RTVS NEWS

RTVS NEWS

Rozhlas a televízia Slovenska a Towercom, a.s. sa dohodli na zmluve o prenose obsahovej služby – televíznych programových služieb JEDNOTKA HD a DVOJKA HD prostredníctvom digitálneho satelitného multiplexu s využitím satelitnej kapacity zo strany Užívateľa v minimálnom rozsahu 12 Mbit/s.prenose modulácie televíznych programových služieb JEDNOTKA HD a DVOJKA HD zo štúdia Užívateľa na TVS Kamzík. Zmluvne strany sa dohodli, že Zmluva sa uzatvara na dobu určitu do 31.12.2021.
Celková cena je 5 495 042 € .

Zmluvné strany Rozhlas a televízia Slovenska a Towercom, a.s sa
zároveň dohodli na Dodatku č. 11 k ZMLUVE O PRIPOJENÍ A POSKYTOVANÍ VEREJNEJ ELEKTRONICKEJ KOMUNIKAČNEJ SLUŽBY–vysielanie televízneho programu zo dňa 14.12.2005 v znení dodatkov č. 1-10 . Ide o prenos modulácie televíznych programových služieb JEDNOTKA SD , DVOJKA SD a STV HD medzi štúdiom Užívateľa v Mlynskej doline a TVS Kamzík, prenos modulácie televíznych programových služieb JEDNOTKA SD a DVOJKA
SD prostredníctvom satelitného multiplexu a zabezpečenie modulácií televíznych programových služieb JEDNOTKA a DVOJKA na ethernetovom rozhraní.
Cena je znížená a znamená úsporu 2 615 054,15 € .

16. 4. 2015

15. Megatrendy a Médiá

15. Megatrendy a Médiá



O otázkach emócií, bulváru, žurnalistickej etike či mediálnych hrách oligarchov diskutovalo počas medzinárodnej vedeckej konferencie Megatrendy a Médiá v Smoleniciach takmer 200 účastníkov zo Slovenska a zahraničia. Podujatie organizuje Fakulta masmediálnej komunikácie (FMK) Univerzity sv. Cyrila a Metoda (UCM) v Trnave, za ústrednú tému jubilejného 15. ročníka od 14. do 15. apríla zvolila Mediálnu farmu – totemy a tabu.
"Totem je symbol, ktorý poukazuje na skrytú moc médií. Tabu v sebe zahŕňa otázky, o ktorých sa na verejnosti nehovorí, napríklad selekcia medializovaných tém, podsúvanie 'pravdy', záujmy mocenských skupín a vlastníkov médií. Chceli sme tabu poodhaliť, porozumieť mu, hovoriť o problémoch v mediálnej spoločnosti a analyzovať,“ vysvetlila zámer organizátorov prodekanka fakulty Hana Pravdová. Jedným z najvýznamnejších hostí medzinárodného vedeckého podujatia bol jordánsky profesor aplikovanej sociológie Diab Mousa Al-Badayneh, zaoberajúci sa závažnými problémami súčasnej spoločnosti ako chudoba, zločinnosť, terorizmus či problémy v oblasti vzdelávania mládeže v podmienkach Jordánska. V Smoleniciach vystúpil s prednáškou Radikalizácia mládeže vo veku digitalizácie. Vedecká rada UCM mu na slávnostnom zasadnutí udelila čestný doktorát. Súčasťou programu bola aj panelová diskusia na tému Človek v zrkadle mediálnej kreativity.
FMK na konferencii udelila aj svoju výročnú cenu Granátové jablko Mariána Matyáša doktorandke Slávke Mazákovej a novinárke, absolventke fakulty Viktórii Mirvajovej. Ocenenie Briliantt i finančnú odmenu, ktoré FMK udeľuje na podporu inovácií vo vzdelávacích inštitúciách, získali vo svojich kategóriách ich víťazi - Špeciálna základná škola (ZŠ) Hnúšťa za projekt Prekonajme spolu neviditeľnú bariéru – bariéru mlčanlivosti, Gymnázium Ľudovíta Štúra vo Zvolene s projektom Študentskej televízie a Sokratov inštitút z Technickej univerzity vo Zvolene. Medzinárodné centrum mediálnej gramotnosti IMEC, ktoré pri FMK pôsobí, udelilo ocenenia pedagógom ZŠ a stredných škôl za príklady dobrej praxe vo vyučovaní mediálnej výchovy. Informovala Bianka Behonová z PR kabinetu FMK.

Copyright © TASR 2015

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Ukrajinského novinára Olesa Buzinu zastrelili dnes v Kyjeve dvaja maskovaní muži. Ukrajinské ministerstvo vnútra o tom podľa agentúry Reuters informovalo vo vyhlásení zverejnenom na internete.
"Dnes o 13.20 h (12.20 h SELČ)... dvaja neznámi muži v maskách zastrelili novinára Olesa Buzinu," napísalo ministerstvo a dodalo, že na mieste činu je tím policajných vyšetrovateľov.



Vplyvná prvá dáma Venezuely, ktorá sa zvyčajne drží v úzadí pozornosti médií, bude raz do týždňa vystupovať vo vlastnom televíznom programe.
Prezident Nicolas Maduro oznámil, že požiadal svoju manželku Ciliu Floresovú, aby v hodinovom programe v štátnej televízii prezentovala socialistickú revolúciu krajiny z ženského pohľadu. Informovala o tom tlačová agentúra AP.
O bývalej predsedníčke Národného zhromaždenia je známe, že patrí k najbližším poradcom Madura. Často o nej hovorí ako o "prvej bojovníčke". Aj keď sprevádza prezidenta takmer všade, kde ide, iba zriedkavo hovorí na verejnosti.
Do televízneho vysielania vstúpi po ďalších venezuelských politikoch vrátane Madura a terajšieho predsedu Národného zhromaždenia Diosdada Cabella, ktorí už majú každý týždeň svoje pravidelné vysielanie.

Kalifornské úrady žiadajú verejnosť o pomoc pri pátraní po dvoch obrazoch, ktoré ukradli z nadácie založenej zosnulým spolutvorcom kultového kresleného seriálu Simpsonovci, Samom Simonom. Jeden z nezvestných obrazov je od slávneho pop-artového amerického umelca Roya Lichtensteina.
Výzvu o pomoc vydal v stredu úrad šerifa okresu Los Angeles, ktorý sa snaží nájsť obe umelecké diela v celkovej hodnote 400.000 dolárov.
Obrazy ukradli v piatok 10. apríla z Nadácie Sama Simona, informovala dnes agentúra AP.
Simon zomrel v marci vo veku 59 rokov po dlhom boji s rakovinou.
Na svetoznámom televíznom seriáli Simpsonovci prestal pracovať v roku 1993, teda po štyroch sezónach. Odišiel so zmluvou, ktorá mu zaručovala neustále tantiémy zo seriálu, dosahujúce výšku desiatok miliónov dolárov. Simon potom vložil väčšinu svojho osobného majetku do dobročinnosti.
Jeho nadácia zachraňuje psy zo zvieracích útulkov a cvičí ich na pomoc pre zdravotne postihnutých ľudí.

Copyright © TASR 2015

RTVS NEWS. Sledujte hokej, ako nikdy predtým. Iba s RTVS

RTVS NEWS.

 
Sledujte hokej, ako nikdy predtým. Iba s RTVS

Od 1. až do 17. mája RTVS z Majstrovstiev sveta v ľadovom hokeji v Českej republike odvysiela 35 priamych prenosov. Všetky duely slovenskej reprezentácie prinesie v priamom prenose Jednotka a Rádio Slovensko. Počas majstrovstiev RTVS divákom prinesie stálu reláciu MS v kocke, ale aj dve spomienkové relácie Legendy a Slovenské a české míľniky. RTVS k našim susedom na tohtoročné majstrovstvá do Prahy a Ostravy vyšle 35-členný štáb televíznych a rozhlasových komentátorov, redaktorov, kameramanov a technikov. Do Česka vycestujú športoví redaktori a komentátori RTVS Pavol Gašpar, Ján Hudok, nová komentátorská akvizícia RTVS Matúš Krutý, Tomáš Košec, Marcel Merčiak, Zlatica Mokrá, Ľuboš Hlavena, Matúš Mažec či Ľubomír Ondráš. Spolukomentátormi budú hokejové hviezdy Richard Lintner, Miroslav Šatan, Jerguš Bača, Ján Lašák, Rastislav Pavlikovský či Róbert Pukalovič. Igor Tóth a Andrej Výboh sa zhostia úlohy analytikov zápasov pri hokejovej ceruzke.

Nový formát RTVS - Predĺženie
Ani po skončení zápasov a analýzach v Štúdiu MS však hokejové témy pre RTVS nekončia, prichádza Predĺženie. 1.5.2015 bude mať vo vysielaní RTVS premiéru živá komediálna show, založená na úspešnom zábavnom formáte Rádia FM "Od veci_FM". Po vzore podobných zahraničných show prinesie Predĺženie netradičný, humorný pohľad na jednotlivé zápasy či dianie na majstrovstvách sveta. Reláciou sprevádza moderátor Matej Sajfa Cifra, ktorého doplnia standup komici Juraj Šoko Tabaček, Stano Staško a Tomáš Hudák spolu s Denisom Bohumilom Schvarczom zo športovozábavného portálu. V jednotlivých rubrikách komentujú a glosujú vývoj šampionátu, súčasťou sú stand up comedy vstupy na hokejové témy, krátke videoskeče a tiež live vstupy z dejiska šampionátu.

Majstrovstvá v Rádiu Slovensko

Slovenská reprezentácia odohrá v skupinovej fáze v Ostrave sedem zápasov (Dánsko, Bielorusko, Slovinsko, Nórsko, Fínsko, Rusko a USA). Všetky skupinové duely našej reprezentácie (v prípade postupu aj zápasy play-off), ako aj pražské vyvrcholenie turnaja v podobe semifinálových súbojov a zápasu o titul odvysiela Rádio Slovensko naživo. Nebudú chýbať reportážne vstupy z ďalších stretnutí základnej i vyraďovacej fázy. Okrem reportáží a živých vstupov bude rozhlasový tím zásobovať prúdové vysielanie Rádia Slovensko množstvom aktuálnych rozhovorov, publicisticky ladených zaujímavostí a noviniek nielen z tábora slovenskej reprezentácie. Informácie z majstrovstiev sveta dostanú priestor v éteri počas celého dňa a tiež v spravodajských slotoch (v Rádiožurnáloch, krátkych správach a v špecializovaných športových reláciách) V utorok 21. apríla bude hosťom Nočnej pyramídytréner slovenskej hokejovej reprezentácie Vladimír Vůjtek, v týždni od 27. apríla do 1. mája Rádio Slovensko odvysiela Príbeh na týždeň tematicky zameraný na hokejové MS. Počas celého šampionátu budeme výkony a výsledky našich hokejistov formou vtipnej glosy mapovať v rubrike Dovolené uvoľnenie.

Hokejová Zelená vlna RTVS

Keďže na šampionát sa určite chystá aj množstvo slovenských vodičov, Rádio Slovensko ponúkne rozšírené dopravné spravodajstvo. Hokejová Zelená vlna RTVS ponúkne špeciálne dopravné informácie určené vodičom, ktorí sa budú presúvať do dejísk šampionátu a bude monitorovať situáciu priamo z ostravského Národného dopravného informačného centra. Po presune do Prahy bude tím RTVS kooperovať a vysielať priamo zo štúdia Zelenej vlny Českého rozhlasu. Vodiči teda rýchlo získajú dopravné informácie nielen z hlavných diaľničných ťahov či hraničných priechodov, ale napríklad aj o parkovacích kapacitách pri štadiónoch.

Hokejová kampaň RTVS

Špeciálna televízna a rozhlasová kampaň k majstrovstvám sveta je v týchto dňoch súčasťou vysielania RTVS a bola vyrobená v interných kapacitách Sekcie marketingu a komunikácie. Hlavným motívom tohtoročnej hokejovej kampane je hokejová rolba, ktorá bude sprevádzať divákov vysielania Jednotky a Dvojky ako prvok funkčnej grafiky k hokejovým reláciám, ale taktiež bude súčasťou džinglov, ktoré budú lemovať vysielanie MS 2015 v hokeji. Imidžová kampaň je jednotná pre rozhlasové a televízne vysielanie RTVS.

Online majstrovstvá s RTVS a jedinečná aplikácia CHATR.tv
Po úspechu zapojenia divákov priamo do televízneho vysielania prostredníctvom aplikácie k formátu Čo ja viem, RTVS pokračuje v zavádzaní trendov v šírení svojho obsahu a prináša ďalší rozmer nielen pre športových fanúšikov. Verejnoprávny vysielateľ tak prinesie ako prvý, prístup k novým formám prepojenia mobilného a televízneho sveta. Na špeciálnej stránke hokej.rtvs.sk diváci a fanúšikovia nájdu až tri streamy, ktoré ponúknu priame prenosy naplánované na Jednotke, Dvojke, ale taktiež online stream so všetkými zápasmi, ktoré sa nezmestili do televízneho vysielania. Hokejový web prinesie všetky dôležité informácie z diania majstrovstiev, rozpis priamych prenosov, výsledky zápasov, zostavy tímov, zmeny v hracom systéme a tiež novinku archív zápasov. Vďaka RTVS slovenskí hokejoví fanúšikovia budú prežívať tohtoročné hokejové majstrovstvá sveta v Česku, ako nikdy predtým. Po prvýkrát bude exkluzívne hokejový obsah RTVS dostupný na second screen platforme, prostredníctvom bezplatnej aplikácie CHATR.tv - jedinečná mobilná aplikácia spojí všetkých fanúšikov hokeja a ich vtiahne do televízneho vysielania. Aplikáciu si stačí stiahnuť do smartfónu alebo navštíviť jej webovú stránku a zapojiť sa priamo do televízneho vysielania RTVS. Diváci pomocou aplikácie CHATR.tv budú môcť diskutovať online v živom televíznom vysielaní, reagovať na príspevky ostatných divákov, sledovať unikátny obsah v prepojení so sociálnymi sieťami, klásť otázky trénerovi slovenskej reprezentácie Vladimírovi Vůjtkovi a hosťom v štúdiu, či dokonca hlasovať za najlepšiu päťku zápasu. Tie najlepšie príspevky sa objavia v živom vysielaní RTVS a divácke hlasovanie sa následne vyhodnotí v Štúdiu MS. SMS súťaž Pred začiatkom šampionátu, ale aj počas jeho konania je pre divákov a poslucháčov pripravená SMS súťaž, v ktorej sa hrá o LCD televízory a do 1.5. 2015 tiež exkluzívne vstupenky na zápasy slovenskej reprezentácie. Zo všetkých, ktorí sa súťaže zúčastnia bude vyžrebovaný majiteľ nového automobilu. Podmienky súťaže a výhercovia sú zverejnení na stránke hokej.rtvs.sk/sutaz.

Program RTVS a rozpis priamych prenosov z hokejových majstrovstiev nájdete na webe Hokej.rtvs.sk.
Viac informácií bude RTVS pravidelne prinášať aj na facebookovej stránke Šport v RTVS.

Štúrovo pero 2015

Štúrovo pero 2015

Viac ako 200 študentov, nádejných žurnalistov, sa tento rok prihlásilo do XXIX. ročníka novinárskej súťaže stredoškolákov a vysokoškolákov Štúrovo pero. Vyhodnotenie sa uskutoční v dňoch 17. a 18. apríla v Krajskej knižnici Ľudovíta Štúra (KKĽŠ) vo Zvolene.
Ako TASR informovala riaditeľka knižnice Milota Torňošová, do aktuálneho ročníka sa prihlásilo 94 stredoškolských a deväť vysokoškolských časopisov. Do kategórie novinárske príspevky ďalších 57 stredoškolákov so 120 prácami a 20 vysokoškolákov so 46 prácami. "O Cenu Nadácie Slovenskej sporiteľne, za rubriky napomáhajúce zvyšovaniu finančnej gramotnosti v stredných školách, sa uchádza ďalších 17 stredoškolských časopisov," doplnila riaditeľka.
Súčasťou dvojdňového programu budú aj odborné semináre o prihlásených školských časopisoch a novinárskych prácach. Povedú ich vysokoškolskí učitelia a aktívni novinári. "V rámci programu bude tradičná tlačová beseda s osobnosťami novinárskeho sveta," pripomenula Torňošová. Tento rok to budú bývalí absolventi Štúrovho pera, medzi ktorých patria napríklad Patrik Herman a Martina Töröková z TV Markíza, Tomáš Bella a Filip Struhárik z Denníka N, redaktor týždenníka Plus 7 dní Lukáš Milan, hovorca ministerstva kultúry Jozef Bednár, hovorca predsedu NR SR Martin Dorčák, hovorca ombudsmanky Ján Glovičko, redaktorky RTVS Oľga Hamadejová, Lucia Virosteková či Kristína Hamárová, konateľ kníhkupectva Martinus Michal Meško či konateľ agentúry Zaragura Michal Pastier.
Hosťom druhej besedy so študentmi bude osobnosť spoločenského alebo politického života. Medzi mladých štúrovcov v minulosti zavítal napríklad slovenský prezident, predseda vlády SR, viacerí ministri, ako aj prvý slovenský kozmonaut či olympijská víťazka.
Tento rok bude spoluzakladateľ Štúrovho pera a člen organizačného štábu Pavol Vitko uvádzať do života aj takmer 300-stranovú publikáciu Štúrovo pero - dve desaťročia novinárskeho talentu.
Vyhlasovateľmi súťaže sú Banskobystrický samosprávny kraj - KKĽŠ Zvolen, Televízia Markíza - Nadácia televízie Markíza a Nadácia Slovenskej sporiteľne.

Copyright © TASR 2015

20% +++

20% +++

Občianske združenie Iniciatíva za slovenskú hudbu kladne prijalo správu Ministerstva kultúry SR o návrhu zákona na podporu hranosti domácej hudobnej produkcie v kvóte 25 percent pre rádiá vysielajúce v éteri Slovenskej republiky. Iniciatíva za slovenskú hudbu vznikla za účelom podpory domácej hudobnej produkcie, sledovania jej hranosti a upozornenia verejnosti - občanov a vlády SR - na dlhodobú poddimenzovanú hranosť slovenskej hudby na území Slovenska.
„Na rozdiel od susedných štátov, ale aj ďalších demokratických štátov Európskej únie a sveta, patrí Slovensko medzi krajiny s najnižšou hranosťou vlastnej hudby. Mnohé štáty Európy majú zavedené kvóty na podporu hranosti domácej produkcie, pričom Slovensko nič podobné v zákone ani v licenciách pre rádiá doteraz nezaviedlo. Aj následkom toho dochádza k zneužívaniu rádiového éteru Slovenskej republiky, ktorý je považovaný za národný poklad, v neprospech slovenskej hudobnej produkcie, čo má následne nepriaznivý dopad aj na ekonomickú situáciu v SR a veľký odliv financií do zahraničia,“ uvádza vo vyjadrení iniciatívy.
Podľa tohto vyjadrenia „dôkazom sú dokumenty Slovenského ochranného zväzu autorského. Slovenský jazyk, ktorý je štátnym jazykom občanov SR, je diskriminovaný nízkou vysielanosťou hudby spievanej v slovenskom jazyku. Týka sa to aj jazyka národnostných menšín, ktorý je v rádiovom éteri skoro nepostrehnuteľný. Pričom najprirodzenejšie pre každú krajinu sú práve piesne v materinskom rodnom jazyku.“
Iniciatíva za slovenskú hudbu odmieta tvrdenia viacerých súkromných rádií, že občania SR slovenskú hudbu nechcú. „Dokladujeme to výsledkami relevantných prieskumných agentúr, ktoré zistili opačný - pozitívny - názor občanov na domácu hudbu. Časté vyjadrenia vedenia rádií, že poslucháč si vyberá hudbu sám, sú tiež nepravdivé a zavádzajúce, keďže mnohé playlisty rádií sa robia v zahraničí a tzv. 8-20 sekundové call-outy prehratím hudobných ukážok volaným respondentom cez nekvalitný posluch v telefóne, aby si vybrali, čo sa im páči, sú spochybniteľné. Slovenskí hudobníci si nikdy nemohli call-outy pozrieť, ani im nikdy na ich žiadosť neboli predložené k nahliadnutiu. Na základe tzv. call-outov sa pod ich zámienkou, že slovenská hudba nimi neprešla, hrá v nízkych rotáciách.“
V závere stanoviska, ktoré podpísali zakladatelia iniciatívy Martin Ďurinda, Jozef Ráž, Juraj Topor, sa uvádza: „Pripravovaný zákon Ministerstvom kultúry SR o povinnej kvóte slovenskej hudby je určitým riešením nepriaznivého stavu hranosti domácej hudby v súkromných rádiách vysielajúcich v rádiovom éteri Slovenska. Pritom veríme, že v budúcnosti sa slovenskej hudby bude hrať viac.“
„Veľa ľudí si myslí, že bojujeme za naše záujmy. My ako starí harcovníci dožijeme, náš hlavný finančný príjem je z koncertov a tých máme chvalabohu dosť. Hovorím za staré renomované kapely. Problém sú však mladé kapely, ktorým sa nedostáva priestor, nemajú žiadnu propagáciu, nemajú žiadnu možnosť prezentovať sa. Žiadne rádio ich nezahrá, pretože je to neznáma kapela. Podobne televízne relácie, žiadne totiž nie sú. Takže mladé kapely sa nemajú kde ukázať, jedine v nejakých rockových kluboch, to však nestačí. Keď nie sú známi, tým pádom ich nevolajú ani na veľké festivaly, usporiadatelia ich podhodnocujú alebo dajú do popoludňajších časov, čo nemá potrebnú atmosféru,“ povedal pre TASR jeden zo zakladateľov iniciatívy Juraj Topor, basový gitarista skupiny Tublatanka.

Copyright © TASR 2015

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Európska komisia (EK) obviňuje americký internetový koncern Google, že zneužíva svoje dominantné postavenie na trhu. Informovali o tom agentúry Reuters, AP, DPA a RTTNews.
Komisia zaslala Google zoznam námietok, v ktorom koncern obviňuje, že zneužíva svoje dominantné postavenie na trhoch internetového vyhľadávania v Európskom hospodárskom priestore (EHP) tým, že systematicky uprednostňuje vlastné služby vo výsledkoch vyhľadávania. Podľa názoru EK takéto správanie porušuje protimonopolnú legislatívu Európskej únie (EÚ), pretože znevýhodňuje konkurenciu a poškodzuje spotrebiteľov. Zaslanie zoznamu námietok však neznamená, že výsledky vyšetrovania sú známe dopredu.
EK tiež formálne spustila separátne vyšetrovanie týkajúce operačného systému Android od Google. Vyšetrovanie sa zameria na to, či Google neuzavrel dohody, porušujúce protimonopolnú legislatívu, alebo či nezneužíval svoje dominantné postavenie na trhu operačných systémov, aplikácií a služieb pre inteligentné mobilné zariadenia.
"Obávam sa, že spoločnosť neférovo zvýhodňovala svoje vlastné obchodné ponuky a porušila protimonopolnú legislatívu EÚ," uviedla komisárka EÚ pre hospodársku súťaž Margrethe Vestagerová. "Ak vyšetrovanie potvrdí naše podozrenia, Google bude musieť znášať právne dôsledky a zmeniť spôsob svojho podnikania v Európe."

Hlavné okruhy francúzskeho štátneho rozhlasu spoločnosti Radio France dnes po 28 dňoch štrajku opäť vysielali v obvyklom režime. Predchádzala tomu dohoda o ukončení protestu, ktorú v utorok uzavreli vyjednávači vlády s predstaviteľmi štyroch z piatich odborových zväzov.
Generálny riaditeľ Radio France, Mathieu Gallet, dnes podľa francúzskych médií informoval, že obvyklé ranné programy dnes odvysielali stanice France Culture, France Info a France Inter. Obnovenie vysielania však neznamená definitívne ukončenie sporu medzi vládou a zamestnancami, aj keď došlo ku kompromisnej dohode ohľadom plánu reforiem vo verejnoprávnom rozhlase.
Štrajkom, najdlhším v štátnom rozhlase za posledných desať rokov, odborári protestujú proti plánovaným úsporám, ktoré majú viesť k zrušeniu až niekoľkých stoviek pracovných miest.
Spoločnosť Radio France má niekoľko spravodajských rozhlasových okruhov a dva orchestre. Spoločnosť je z 90 percent financovaná štátom a tento rok by mala vykázať stratu 21 miliónov eur. Vláda sa však rozhodla, že výšku dotácií pre Radio France v budúcich troch rokoch nezvýši a vyzvala rozhlas, aby znížil svoje výdavky, proti čomu protestovali odborári i zamestnanci. Časti z nich chcelo vedenie Radio France v rámci úsporných opatrení ponúknuť dobrovoľný odchod do dôchodku.
Škrty v rozpočte pre Radio France sú súčasťou širšieho úsilia vlády na podporu vytvárania nových pracovných miest a zníženie výdavkov štátu. Konflikt v tejto spoločnosti však podľa AP ukázal, aké závažné dôsledky môže mať obmedzenie výhod a ochrany zamestnancov, ktoré sú vo Francúzsku vnímané ako veľký výdobytok 20. storočia.
Copyright © TASR 2015

15. 4. 2015

AVF NEWS

AVF NEWS

Staronovým predsedom Rady Audiovizuálneho fondu (AF) sa stal Miloslav Luther. Na dnešnom rokovaní o tom rozhodli členovia novozloženej Rady AF.
Rada dnes zvolila okrem predsedu aj svojho podpredsedu. "Za podpredsedu bol zvolený Róbert Ťavoda," informoval manažér komunikácie AF Andrej Obuch. Podobne ako Luther, aj Ťavoda vo svojej funkcii pôsobil aj v predchádzajúcom období. Funkčné obdobie predsedu i podpredsedu Rady AF trvá dva roky.
Dnešné rokovanie Rady AF bolo prvým po tom, čo na konci marca šiestim členom Rady AF uplynulo šesťročné funkčné obdobie. Minister kultúry SR Marek Maďarič preto 30. marca na návrh odbornej obce vymenoval šiestich členov rady na nové funkčné obdobie.
Medzi menovanými boli Ivo Brachtl za oblasť nezávislých producentov, Marta Gajdošíková za verejnoprávneho vysielateľa RTVS, Jozef Heriban za televíznych vysielateľov na základe licencie, Miloslav Luther a Stanislav Párnický za oblasť tvorby slovenských audiovizuálnych diel a Róbert Ťavoda za oblasť poskytovania retransmisie. V Rade AF takisto pôsobí Ľuba Féglová za oblasť distribúcie audiovizuálnych diel, Ľubomír Čechovič za nezávislých producentov a Anton Škreko za ministerstvo kultúry.

Copyright © TASR 2015

RTVS NEWS

RTVS NEWS

RTVS odvysiela všetky stretnutia reprezentácie Slovenska na júnových majstrovstvách Európy basketbalistiek v Maďarsku. Slovenky v základnej D-skupine v Šoprone nastúpia proti Švédkam (11. júna o 16.30 h), o deň neskôr narazia na Litovčanky (16.30), 13. júna vyzvú Španielky (16.30) a napokon sa predstavia v dueli proti domácemu výberu 15. júna (19.00). V druhej fáze šampionátu budú dejiskami súbojov postupujúcich tímov Debrecín a Györ. Vyvrcholenie je na programe v Budapešti.
"Vzhľadom na to, že štáb RTVS bude prítomný aj v dejisku ME, dohodli sme výmenu vyrobených materiálov zo zákulisia života a prípravy nášho družstva prostredníctvom sociálnych sietí. Aj touto formou chce SBA začať približovať našim fanúšikom prestížne medzinárodné podujatie, akými ME nesporne sú. Preto sa osobne veľmi teším takýmto dohodám," uviedol na oficiálnej internetovej stránke SBA manažér reprezentácie žien Roman Adamčík.
Pre ženskú basketbalovú reprezentáciu Slovenska bude záverečný turnaj majstrovstiev Európy jubilejným desiatym kontinentálnym šampionátom v histórii samostatnej republiky. Výber SR nastúpil od roku 1993 na dovedna 64 stretnutí na ME, v ktorých dosiahol bilanciu 30 víťazstiev - 34 prehier. Najlepším umiestnením Slovenska bola 2. priečka na šampionáte v Maďarsku 1997, no mimoriadne cenný je predovšetkým bronz z talianskej Perugie 1993, kde štartovalo iba osem družstiev. Slovenky sa neprebojovali na ME v Turecku 2005 a Taliansku 2007, aktuálne ťahajú sériu štyroch účastí za sebou počnúc Lotyšskom 2009.

©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS

Nitriansky samosprávny kraj (NSK) hľadá názov pre svoje noviny, ktoré chce zadarmo distribuovať do všetkých domácností regiónu. Ako informoval Úrad NSK, pôjde o mesačník, ktorého cieľom bude zvýšenie informovanosti občanov o poslaní a kľúčových cieľoch regionálnej samosprávy. "Pomôžte hľadať názov pripravovaného mesačníka NSK. O víťaznom návrhu rozhodne redakčná rada. Jeho autor získa finančnú odmenu 100 eur," uvádza sa vo výzve, ktorú zverejnil Úrad NSK.
Hlavnou náplňou nových krajských novín majú byť informácie o činnosti zastupiteľstva NSK, odborných komisií, jednotlivých odborov Úradu NSK a organizácií v zriaďovateľskej pôsobnosti kraja, teda škôl, sociálnych a kultúrnych zariadení. "Súčasťou obsahu novín budú aj názory, postoje a podnety občanov. Komunikáciu s nimi považuje kraj za veľmi dôležitú. Pripravujeme čitateľské súťaže k témam súvisiacim s históriou a rozvojom regiónu," informoval Úrad NSK.
Kraj zvažuje vydávanie vlastného média už niekoľko rokov. V súčasnosti pri propagácii svojej činnosti využíva inzerciu v súkromných médiách. Má predplatené stránky v regionálnych mesačníkoch, okrem toho si platí aj za vysielací čas v súkromnom rádiu a v regionálnych televíziách. V roku 2015 má v rozpočte na mediálnu spoluprácu schválenú sumu 117.000 eur. Ako nedávno skonštatoval riaditeľ Úradu NSK Dušan Guťan, nevýhodou je, že noviny, v ktorých sú informácie o NSK, si obyvatelia kraja musia kupovať a ani jedno z elektronických médií nemá také pokrytie, aby jeho vysielanie bolo dostupné všetkým obyvateľom regiónu. Podľa Úradu NSK by vydávanie vlastných novín mohlo tento nedostatok odstrániť.
"Mesačník NSK so stopercentnou mutáciou v maďarskom jazyku by sa zdarma distribuoval do všetkých domácností. Mali by tak k nemu prístup všetci obyvatelia kraja. Podľa finančných kalkulácií by vydávanie vlastného mesačníka s nákladom 250.000 kusov malo byť pre NSK lacnejšie, ako súčasné nakupovanie inzercie v súkromných médiách. Ročné náklady by boli približne 96.000 eur, čo je menej ako 117.000 eur schválených na mediálnu spoluprácu v roku 2015," povedal Guťan počas januárového rokovania krajského zastupiteľstva, na ktorom sa poslanci zaoberali zámerom vydávať vlastné krajské noviny.

Copyright © TASR 2015

14. 4. 2015

POKUTY NAŠE KAŽDODENNÉ

POKUTY NAŠE KAŽDODENNÉ

Slovenské televízie si vyslúžili ďalšie pokuty za porušovanie pravidiel o vysielaní reklamy. Na svojom dnešnom zasadnutí o nich rozhodli členovia Rady pre vysielanie a retransmisiu. Informáciu poskytla TASR hovorkyňa rady Lucia Jelčová.
Vysielateľ TV Markíza by mal podľa rozhodnutia rady zaplatiť sankciu vo výške 4000 eur, vysielateľ TV JOJ zase 3319 eur. V prvom prípade TV Markíza propagovala 21. septembra 2014 vo večerných hodinách koncerty Kylie Minogue, Richarda Müllera a skupiny Fragile.
Podľa členov rady šlo pritom o reklamu a televízia tak prekročila celkový povolený 12-minútový rozsah reklamy za hodinu vysielania. TV JOJ zase ešte 31. októbra a 28. novembra 2011 odvysielala pred, počas a po reality šou Farmár hľadá ženu reklamu na konkrétnu značku traktora, ktorú zreteľne neoddelila od programu. Pokutou sa rada zaoberala opätovne po jej vrátení z Najvyššieho súdu.
Vysielateľ TV Markíza dostal aj pokutu 3000 eur za to, že neoznačil diel seriálu Chlapi neplačú, odvysielaný vlani 12. novembra, ako nevhodný pre maloletých divákov mladších ako 12 rokov, aj keď obsahoval násilné scény. TV JOJ má napokon zaplatiť 1000 eur za nedodanie záznamu vysielania programu Aféry zo 16. októbra 2014.
Rada začala správne konanie voči RTVS, ktorá na svojom prvom televíznom okruhu odvysielala 10. februára 2015 v rámci Novín príspevky: Angela Merkelová odmietla vojnu a Na východe Ukrajiny pokračujú tvrdé boje. Nedodržala pritom zásadu objektívnosti a nestrannosti spravodajských a politicko-publicistických programov, oddeľovania názorov a komentárov od informácií spravodajského charakteru.

Copyright © TASR 2015

PRIESKUM: Príčinou nezáujmu o domácu tvorbu je jej nedostatok v médiách

PRIESKUM:

Príčinou nezáujmu o domácu tvorbu je jej nedostatok v médiách


Svoj nízky záujem o domácu tvorbu takmer 40 percent respondentov odôvodňuje jej nedostatkom v médiách. Vyplýva to z marcového prieskumu agentúry Focus.

Prečo, z akého dôvodu sa o domácu, slovenskú – pôvodnú umeleckú tvorbu nezaujímate alebo zaujímate len málo? 

- Až 39,7 percenta respondentov, ktorí v prieskume agentúry Focus uviedli nízky záujem o domácu tvorbu, to odôvodnilo jej nedostatkom v médiách. Uviedli, že „domáca/slovenská umelecká tvorba je na Slovensku málo dostupná (slabá prezentácia v médiách)“.

Podľa ďalších 10,3 percenta respondentov, ktorí prejavili malý záujem o domácu tvorbu, "domáci umelci nedosahujú kvality zahraničnej umeleckej tvorby", 8,8 percenta uviedlo, že "domácej tvorbe nerozumie", podľa 6,6 percenta je to "niečo nemoderné, zastaralé", piatim percentám sa domáca tvorba nepáči, očarenie zahraničnou kultúrou uviedlo ako dôvod 4,3 percenta, jedno percento neuznáva úroveň domácej tvorby, 0,4 percenta nechce podporovať domácich umelcov, 9,7 percenta respondentov uviedlo iný dôvod a 14,2 nevedelo odpovedať.

Agentúra Focus nechala respondentov prieskumu ohodnotiť svoj záujem známkami od nula do desať a na dôvody nízkeho záujmu sa pýtali tých 725 respondentov, ktorí uviedli známku päť a nižšiu.

Slovenský ochranný zväz autorský inicioval prieskum verejnej mienky, ktorého cieľom bolo zmapovať postavenie kultúry na Slovensku. Prieskum verejnej mienky sa uskutočnil v dňoch 14. až 23. marca 2015 formou osobného dopytovania. Výberovú vzorku tvorilo 1.052 respondentov, ktorí reprezentujú populáciu vo veku nad 15 rokov z hľadiska pohlavia, veku, vzdelania, národnosti, veľkostných kategórií sídiel a krajského členenia. Prieskum verejnej mienky uskutočnila agentúra FOCUS v spolupráci s poradenskou spoločnosťou United Consultants.

"Pokiaľ ide o pôvodnú umeleckú tvorbu – t.j. o diela, ktoré vytvorili slovenskí umelci, ako veľmi sa o ňu zaujímate? Máme na mysli čítanie kníh slovenských autorov, počúvanie slovenskej hudby, návštevy výstav slovenských výtvarníkov, sledovanie slovenských filmov, návštevy slovenských divadelných hier a pod. Vyjadrite sa, prosím na škále od 0 do 10, kde „0“ = vôbec sa o ňu nezaujímam, ... „10“ = živo sa o ňu zaujímam; som jej nadšeným priaznivcom," opýtala sa agentúra respondentov prieskumu.

Známku "0" uviedlo 14,2 percenta respondentov, "1" uviedlo 9,6 percenta, "2" 10,9 percenta, "3" 12,4 percenta, "4" 7,1 percenta, "5" 14,7 percenta, "6" 10,6 percenta, "7" 8,7 percenta, "8" 6,7 percenta, "9" 1,4 percenta a "10" uviedlo 3,6 percenta z 1.052 respondentov.



Pokiaľ ide o pôvodnú umeleckú tvorbu – t.j. o diela, ktoré vytvorili slovenskí umelci, ako veľmi sa o ňu zaujímate? Máme na mysli čítanie kníh slovenských autorov, počúvanie slovenskej hudby, návštevy výstav slovenských výtvarníkov, sledovanie slovenských filmov, návštevy slovenských divadelných hier a pod. Vyjadrite sa, prosím na škále od 0 do 10, kde „0“ = vôbec sa o ňu nezaujímam, ... „10“ = živo sa o ňu zaujímam; som jej nadšeným priaznivcom. Foto: Focus


Z odpovedí vyplýva, že o pôvodnú umeleckú tvorbu sa nezaujíma vôbec len 14% opýtaných. Ďalších 55% javí o ňu slabý alebo priemerný záujem; vo zvýšenej miere sa o ňu zaujíma 31% obyvateľov Slovenska.




Respondenti, ktorí uviedli známku šesť až desať reagovali v prieskume na dôvody, prečo sa zaujímajú o slovenskú domácu tvorbu.


Prečo, z akého dôvodu sa zaujímate o domácu, slovenskú – pôvodnú umeleckú tvorbu (hudba, literatúra, divadlo, film, výtvarné umenie a pod.)? Foto: Focus


Pokiaľ sa týka napr. hudby, tak by podľa obyvateľov SR malo vo vysielaní slovenských rádií zo
Slovenska pochádzať v priemere 5 z 10 vysielaných skladieb (priemer slovenských skladieb =
5,02). Iba necelé jedno percento opýtaných by nechcelo vo svojom obľúbenom rádiu počuť žiadne slovenské skladby; tendencia je skôr opačná – až 65 percent opýtaných si myslí, že v rádiu, ktoré najčastejšie počúvajú, by z 10 hraných skladieb malo pochádzať zo Slovenska aspoň 5.


Koľko z 10 hraných skladieb v rádiu, ktoré počúvate najčastejšie, by malo – podľa Vás – pochádzať zoSlovenska? Foto: Focus


Až 71 percent opýtaných by chcelo v slovenských rádiách počuť viac hudby spievanej v slovenskom jazyku.


Pokiaľ ide o jazyk použitý v piesňach vysielaných slovenskými rádiami, chceli by ste v slovenských rádiách počuť viac hudby spievanej v slovenskom jazyku?

20%+

20%+

Už pred dvoma rokmi navrhoval poslanec za hnutie OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti Jozef Viskupič prostredníctvom zmien v zákonoch podporiť tvorbu slovenských autorov. Smer jeho návrh kritizoval, dnes však s veľkou pompou predkladá obdobné riešenie.
Podľa Viskupiča vládna strana hrá s kultúrou a ľuďmi opäť len marketingovú hru. „Dva roky u hudbu ani len nezavadili a je veľmi smutné, že si na kultúru spomenuli až keď potrebujú za každú cenu prekryť kauzy s Váhostavom a v zdravotníctve. A vlastne zneužívajú tváre obľúbených spevákov - ich snaha vyznieva pod dáždnikom Smeru skôr ako marketingová hra, než boj za kultúru.“
Viskupič vo februári 2013 navrhoval, aby zmena v prospech slovenskej hudby prichádzala postupne, návrh rátal s nábehovou krivkou na viac rokov. „Nechceli sme šokovať rádiá, počúvali sme aj ich názor. V prvom roku sme navrhovali 10 percent domácej hudby a v ďalších rokoch postupné zvyšovanie. Zámerom bolo, aby sa komplexné riešenie dalo urobiť počas funkčného obdobia jednej vlády a nenechávať možné negatívne dopady na nasledujúcu vládu, ako to dnes robí Smer. Mimochodom – vtedy s týmto mechanizmom súhlasili všetky zainteresované subjekty, mohlo to teda platiť už dva roky. Návrh navyše mal pomáhať hlavne umiestňovaniu novej slovenskej tvorby. Naopak Smer to dnes rieši práve šokovou terapiou: Hneď zmena na 20 percent slovenskej hudby. Čo to spraví s komerčnými rádiami, to ich nezaujíma.“
Viskupičov návrh vytváral mechanizmus podpory domácej tvorby, ktorý citlivo vyvažoval záujmy všetkých zainteresovaných účastníkov audiovizuálneho trhu - autorov, umelcov, vysielateľov, producentov, či organizácie kolektívnej správy. Spomínané zmeny by hlavne podporili nových autorov a novú tvorbu takýchto diel vo vysielaní. „Minister Maďarič pred dvomi rokmi argumentoval, že môj návrh nie je vyvážený. Zdá sa, že ich riešenie nemá s vyváženosťou už vôbec nič spoločné... Aktuálny návrh Smeru preto budem pozorne sledovať a určite ponúknem zmeny,“ uzavrel poslanec za hnutie OĽaNO J. Viskupič.

Copyright © TASR 2015

Asociácia nezávislých rozhlasových a televíznych staníc (ANRTS) je prekvapená návrhmi na zavedenie minimálneho podielu slovenskej hudby v rádiách, ktoré boli dnes predstavené verejnosti na tlačovej besede Ministerstva kultúry (MK) SR. Ako v reakcii na tlačovú besedu MK SR uviedol prezident ANRTS a generálny riaditeľ FUN Rádia Patrik Ziman, “i keď diskusie na túto tému trvajú takmer dva roky, návrhy nie sú výsledkom dohody s rádiami. Nie je jasné, na základe akých analýz bola určená minimálna výška podielu slovenskej hudby v rozhlasovom vysielaní“. ANRTS preto podľa Zimana očakáva, že na túto tému budú diskusie pokračovať a regulácia bude zohľadňovať reálne záujmy poslucháčov rádií. Agentúre SITA reakciu poskytla Zuzana Šangalová, sekretár ANRTS.
Podiel slovenskej hudby vo vysielaní každej súkromnej rozhlasovej stanice na Slovensku by mal od budúceho roka tvoriť minimálne 20 percent a od roku 2017 minimálne 25 percent z celkového času hudobnej produkcie za kalendárny mesiac. Takúto minimálnu percentuálnu hranicu navrhuje Ministerstvo kultúry (MK) SR v novele zákona o vysielaní a retransmisii, ktorú v stredu 15. apríla predkladá do medzirezortného pripomienkového konania. Vo vysielaní verejnoprávneho rozhlasu by mal podiel slovenskej hudby dosahovať minimálne 35 percent. MK SR dnes návrh prezentovalo na spoločnej tlačovej besede premiéra Roberta Fica a ministra kultúry Mareka Maďariča.
Návrh zákona za slovenské hudobné dielo považuje nielen dielo s textom v slovenskom jazyku, ale aj to, ktorého najmenej jeden autor alebo interpret je alebo bol štátnym občanom SR, alebo má či mal trvalý pobyt na území SR. Ak by napriek tomu pre niektoré špecializované rozhlasové stanice bolo vylúčené dosiahnuť požadované percento slovenskej hudby, môže ich Rada pre vysielanie a retransmisiu oslobodiť od tejto povinnosti. MK SR ďalej chce, aby z času vyhradeného slovenským hudobným dielam musel vysielateľ venovať najmenej 20 % vysielaniu nových slovenských piesní, teda takých, ktoré sú maximálne dva roky staré. Do podielu slovenskej hudby by sa mali započítavať iba hudobné diela zaradené do vysielania od 6:00 do 24:00.
MK SR pripomína, že sa v roku 2013 po rokovaniach s predstaviteľmi hudobníkov a slovenských rádií “rozhodlo dať priestor dobrovoľným aktivitám rozhlasových vysielateľov, ktorí sa zaviazali vo väčšej miere podporovať slovenskú hudbu. Za toto obdobie však nebol zaznamenaný v rádiách nárast podielu slovenskej hudby“. V súčasnosti je v súkromných rádiách podľa MK SR len každá desiata vysielaná pesnička slovenská, čo viedlo ministerstvo k legislatívnemu riešeniu.

©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

RTVS NEWS

RTVS NEWS


Bratislavské Kino Lumiére je tento týždeň dejiskom prvej národnej bilančnej prehliadky Týždeň slovenského filmu, ktorá predstavuje domácu tvorbu uplynulého roka. S projektom, ktorý organizuje Slovenská filmová a televízna akadémia (SFTA), sa môžu stretnúť aj diváci na obrazovkách Jednotky a Dvojky RTVS. "Uvedieme celý rad hraných filmov, ale aj dokumentov, ocenených vecí," povedal pre TASR Tibor Búza, riaditeľ Sekcie programových služieb Slovenskej televízie.
      Ďalej dal do pozornosti filmy Dom režisérky Zuzany Liovej či akvizične získaný Socialistický Zombie Mord, ktoré uvidia diváci cez víkend neskoro večer na Jednotke. Na Dvojke sa už dnes večer o 23.15 h, po diskusnej relácii s Michalom Havranom rovnako venovanej stavu slovenskej kinematografie, objaví v televíznej premiére celovečerný debut dokumentaristu Mira Rema Comeback. "Získal celý rad ocenení a má veľmi pozitívne kritiky, a aj divácke ohlasy," dodal Tibor Búza k televíznej premiére filmu, ktorý vznikal šesť rokov. Divákov zavedie do prostredia jednej z najstráženejších väzníc v republike. Spracúva tému recidívy a návratu väzňov späť do každodenného života mimo väzenskej cely.
      Víkendový program RTVS ponúkne v rámci Týždňa slovenského filmu aj dokumentárnu snímku o významnom slovenskom kostýmovom výtvarníkovi Milanovi Čorbovi a projekt Slovensko 2.0. Tieto filmy nájdu diváci v nedeľnom večernom programe Dvojky.

Copyright © TASR 2015

Osobný facebookový profil ministra Jahnátka je falošný!

Osobný facebookový profil 
ministra Jahnátka je falošný!

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR dnes po upozornení médiami preverilo osobný facebookový profil ministra Ľubomíra Jahnátka a dospelo k záverom, že je falošný.
Dôrazne upozorňujeme občanov, ktorí zdieľajú priateľstvo s touto fiktívnou osobou vydávajúcou sa za ministra pôdohospodárstva, že profil nespravuje ani ministerstvo pôdohospodárstva, ani príbuzní ministra Jahnátka. Ide o zavádzajúci profil plný spamu, prostredníctvom ktorého dochádza k zneužitiu identity a môže dôjsť aj k zneužitiu ostatných osobných údajov zúčastnených. Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Ľubomír Jahnátek sa od tejto aktivity dištancuje. Zároveň už ministerstvo požiadalo o zrušenie profilu vzhľadom na to, že ide o zneužitie cudzej identity.
Riaditeľ odboru komunikácie a marketingu kancelárie ministra Peter Hajnala. 

Novým hovorcom ministerstva zdravotníctva bude Peter Bubla

Novým hovorcom ministerstva 
zdravotníctva bude Peter Bubla



 Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR a jeho aktivity bude na verejnosti prezentovať nová tvár. Jeho hovorcom sa stane Peter Bubla. Funkcie sa ujme v najbližšom čase. Informáciu TASR potvrdilo MZ SR.
Bubla nahradí doterajšiu hovorkyňu Martinu Šoltésovú. Na komunikačný odbor ministerstva prejde z Národného centra zdravotníckych informácií. Kontakt s médiami bude pre centrum zabezpečovať i naďalej. V minulosti bol Bubla hovorcom Ministerstva spravodlivosti SR, predtým pôsobil ako redaktor Slovenskej televízie.

Copyright © TASR 2015