16. 1. 2016

RTVS- Československá TV premiéra seriálu Gomora

RTVS- Československá TV premiéra

seriálu Gomora








22.00 na Dvojke.
Skutočný príbeh Camorry, obávanej zločineckej organizácie v Neapole, je vyrozprávaný očami 30-ročného muža Cira Di Marzia, ktorý je pravou rukou krstného otca skupiny Pietra. Pietro je šéfom klanu Savastano, ktorý patrí k najobávanejším odnožiam neapolskej mafie. Svoju moc presadzuje násilne a svojich konkurentov odstraňuje bezohľadne a chladnokrvne. Po jeho boku stojí Ciro, jeden z jeho najposlušnejších pobočníkov.
Ciro vie veľmi dobre, čo to znamená byť lojálnym členom klanu. Keď sa Pietro rozhodne obetovať životy svojich ľudí, len aby demonštroval svoju moc pred bossom konkurenčného klanu Salvatorem Contem, niečo sa v Cirovi zlomí, nakoľko jednou z mnohých obetí násilného krviprelievania je aj jeho nevlastný otec Atillo, jeden z najlojálnejších členov klanu.
Keď sa Pietro dostane do väzenia, Cirov kódex cti ho nabáda poslúchnuť Pietrovu žiadosť, aby do pozícií šéfov klanu zaškolil jeho syna Gennara a ženu Immu. Ani jeden z nich nie je vhodným kandidátom na prevzatie vodcovskej pozície, učia sa však rýchlo. Ciro si uvedomuje svoju príležitosť stať sa novým vodcom a tak využíva situáciu vo svoj prospech. Napokon vytvorí tajný pakt s ich najväčším nepriateľom Contem. Toto spojenie napokon končí drsnými čistkami v rámci Savastanovho klanu i mimo neho, až sa napokon Ciro stane novým krstným otcom. Ale dokedy? Pietrovi sa totiž podarí uniknúť z väzenia a v Neapole sa schyľuje ku krvavej odvete...


Zaujímavosti o seriáli:
Nakrúcalo sa 30 týždňov
Kaskadéri a odborníci na zbrane sa zúčastnili na 100 dňoch nakrúcania
Okrem Neapola sa nakrúcalo v Miláne, Ferrare, Ríme a v Barcelone
Z bestselleru Roberta Saviana, ktorý slúži ako predloha seriálu, sa celosvetovo predalo viac ako 10 miliónov výtlačkov
Seriál sa vysiela vo viac ako 40 krajinách sveta
Hodnotenie seriálu na ČSFD.cz 85%; IMDB.com 8,7

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS



Oficiálny YouTube kanál Vevo zosnulého anglického speváka a hudobníka Davida Bowieho zlomil rekord, keď v pondelok prekonal hranicu 51 miliónov pozretí za deň. Držiteľkou predchádzajúceho rekordu bola anglická interpretka Adele, ktorej kanál 23. októbra po premiére videa ku skladbe Hello, zaznamenal viac ako 36 miliónov pozretí v priebehu 24 hodín. Najsledovanejším Bowieho videom sa pritom s 11,1 miliónmi pozretí stal Lazarus, druhý singel z jeho poslednej štúdiovky Blackstar. Na kanáli je dostupných viac než 60 Bowieho videí.
Legendárny hudobník podľahol rakovine 10. januára vo veku 69 rokov. Okrem zvýšenia sledovanosti jeho Vevo kanála narástol aj predaj jeho albumov. Zvýšenie predaja zaznamenal jeho najnovší počin, spomínaný Blackstar, ktorý sa dostal na trh 8. januára. Okrem toho sa do britského albumového rebríčka vrátilo ďalších 13 interpretových štúdioviek. Podobný nárast v predaji zaznamenali aj Bowieho single.
David Bowie, vlastným menom David Robert Jones, sa narodil 8. januára 1947 a patril k najvýznamnejším hudobníkom v dejinách. Oceňované je najmä jeho novátorstvo zo 70. rokov, ktoré sa prejavilo na albumoch ako The Rise And Fall Of Ziggy Stardust And The Spiders From Mars (1972), Aladdin Sane (1973), Young Americans (1975) či Heroes (1977). Na konte má 26 sólových štúdioviek vrátane posledného albumu Blackstar, ktorý vydal v deň svojich 69. narodenín. Okrem toho nahral aj dva albumy s formáciou Tin Machine.
Podarilo sa mu získať dve Grammy, vrátane ceny za celoživotné dielo, ďalej tiež tri BRIT Awards, pričom jednu dostal za prínos britskej hudbe. V roku 2002 ho BBC označila za 29. najvýznamnejšieho Brita v dejinách. Americký magazín Rolling Stone ho v roku 2004 vyhlásil za 39. najlepšieho interpreta v dejinách a 23. najlepšieho speváka histórie. V roku 1996 ho uviedli do Rock'n'rollovej siene slávy. Okrem hudby sa venoval aj herectvu, účinkoval napríklad v snímkach Muž, ktorý spadol na Zem (1976), Krásny gigolo, úbohý gigolo (1978), Veselé Vianoce, pán Lawrence (1983), Labyrint (1986), Posledné pokušenie Krista (1988), Twin Peaks (1992), Basquiat (1996), Mr. Rice's Secret (2000), Zoolander (2001), Dokonalý trik (2006) či Rock zo strednej (2009). Bowie bol dvakrát ženatý, v rokoch 1970 až 1980 bola jeho manželkou americká modelka a herečka Mary Angela Barnett, ktorá mu porodila syna Duncana. V roku 1992 sa potom oženil so somálsko-americkou modelkou Iman, s ktorou mal dcéru Alexandriu Zahru.



Kanadsko-americký herec Matthew Perry sa nezúčastní na podujatí, počas ktorého vzdajú česť režisérovi Jamesovi Burrowsovi. Slávnosť sa bude konať 21. februára a podľa nedávnych informácií sa na nej mala stretnúť kompletná slávna šestica zo seriálu Priatelia (1994 - 2004), do ktorej okrem Perryho patria aj Jennifer Aniston, Courteney Cox, Lisa Kudrow, Matt LeBlanc a David Schwimmer. Štyridsaťšesťročný predstaviteľ Chandlera Binga však nepríde pre pracovné povinnosti. "Matthew sa na tomto podujatí nezúčastní, pretože je v Londýne, kde skúša predstavenie The End of Longing, ktoré začnú hrať od 2. februára v Playhouse Theatre. Vedenie spoločnosti NBC o tom vedelo už pred včerajším oznámením. Matthew však možno nahrá nejaký odkaz. Inými slovami, reunion, aký ľudia očakávali, sa neuskutoční," uviedla hercova zástupkyňa Lisa Kasteler pre americký týždenník Us Weekly.
Sedemdesiatpäťročný James Edward Burrows pracuje v televízii od 70. rokov minulého storočia. Ako režisér spolupracoval v období 1993 až 1997 na seriáli Frasier (1993 - 2004), v rokoch 2010 až 2012 na projekte Mike a Molly (2010), ale aj na seriáloch Na zdravie (1982 - 1993), Will & Grace (1998 - 2006) alebo Millerovci (2013 - 2015). V období 1994 až 1998 režíroval tiež 15 epizód spomínaného obľúbeného sitkomu Priatelia, ktorý vytvorili David Crane a Marta Kauffman. Prezident NBC Entertainment Bob Greenblatt predtým potvrdil, že počas spomínanej februárovej slávnosti sa ukážu aj herci a herečky z ďalších projektov, na ktorých sa Burrows podieľal.
Matthew Perry účinkoval aj vo filmoch ako napríklad Iba blázni sa ponáhľajú (1997), Takmer hrdinovia (1998), Traja do tanga (1999), Môj sused zabijak (2000), Môj sused zabijak 2 (2004), Triumf: Príbeh Rona Clarka (2006), Znovu 17 (2009) alebo v seriáli Studio 60 on the Sunset Strip (2006 - 2007).



©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

15. 1. 2016

Reakcia Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR na články vydané v denníku Sme dňa v piatok 15. januára 2016 v rámci prílohy Slovensko bez práce


Reakcia Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR 
na články vydané v denníku Sme dňa v piatok 15. januára 2016 v rámci prílohy Slovensko bez práce

Dnešná rozsiahla a jednostranná kritika denníka Sme je jasným príkladom neodborného narábania s informáciami bez hlbších analýz. Navyše, nedáva priestor na vyjadrenie všetkým relevantným stranám. Jediným evidentným cieľom série článkov na tému nezamestnanosť je uprieť vláde zásluhy na jej ozajstnom znižovaní.
      Autori vykresľujú vybrané opatrenia súčasnej vlády v negatívnom svetle ignorujúc fakt, že práve tie nemajú na zvyšovanie nezamestnanosti tradične žiadny dopad. Keby ho mali, nezamestnanosť by sa logicky zvyšovala a nie dlhodobo znižovala. Že nezamestnanosť klesá potvrdzujú nielen údaje Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny, ale aj Národnej banky Slovenska a Európskeho štatistického úradu. Kým v apríli 2012 bola miera evidovanej nezamestnanosti na úrovni 13,40 %, v novembri dosiahla 10,77 %, čo je zníženie o 2,63 p.b. Pozrime sa však aj na celkovú mieru nezamestnanosti, pretože tú podľa denníka vláda pri porovnávaní obchádza, čo nie je pravda. Na tlačových besedách ministerstva práce odznejú vždy všetky čísla. Celková miera nezamestnanosti sa znížila z aprílových 14,73 %  v roku 2012 na 12,50 % v novembri 2015, čo je rozdiel o 2,23 p.b. Ak chce niekto tvrdiť, že verejnosť informujeme nekorektne, nech si najprv pozrie všetky výstupy, ktoré k tejto téme komunikujeme. Navyše, nie je to súčasné vedenie rezortu, ktoré začalo sledovať evidovanú mieru nezamestnanosti. Takéto čísla používali na verejnosti aj vlády minulé, len to vtedy denníku nevadilo...
      Zásadne odmietame tvrdenia, že vyraďovaním uchádzačov o zamestnanie umelo znižujeme štatistiky. Bola to práve bývalá vláda, ktorá vo veľkom vyraďovala pre nespoluprácu. Naopak, za tejto vlády počty takto vyradených klesali, dokonca v roku 2015 bol počet vyradených pre nespoluprácu o 48 % nižší ako napr. v roku 2011. Ak sa občan rozhodne evidovať na úrade práce ako nezamestnaný, ide o jeho slobodné rozhodnutie. Toto rozhodnutie však prináša na jednej strane benefity, na druhej strane povinnosti. „Zamestnaním“ evidovaného nezamestnaného sa stáva aktívne hľadanie práce, k čomu sa evidenciou zaväzuje. Štát ho v tom podporí tým, že zaňho hradí zdravotné poistenie, poskytuje mu služby úradu práce a rôzne príspevky na to, aby sa zvýšili jeho šance zamestnať sa. Takto „zamestnaný“ nezamestnaný si teda musí plniť to, k čomu sa zaviazal, a teda usilovať sa a každý deň sa pokúšať nájsť si zamestnanie – ak si svoje povinnosti neplní a je na to zákonný dôvod, úrad ho z evidencie vyradí. Ak má uchádzač o zamestnanie pochybnosti o oprávnenosti vyradenia, môže sa voči rozhodnutiu odvolať na prvom aj na druhom stupni, a ak neuspeje, môže sa domáhať zmeny rozhodnutia súdnou cestou.
      Denník ďalej ponúka skrátený pohľad niektorých zamestnávateľov a analytikov na viaceré opatrenia z dielne Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR s poznámkou, že zvyšujú nezamestnanosť. To sa však doteraz vôbec nepotvrdilo. Prísnejšie podmienky pre personálne agentúry, zodvodnenie prác na dohodu či vyššie odvody pre živnostníkov - tieto opatrenia vraj najviac ubližujú slovenskému trhu práce. Všetky zmeny sú však v prvom rade výsledkom sociálneho dialógu. Či už to boli živnostníci, ktorí sami potvrdili nevyhnutnosť zmien, alebo predstavitelia personálnych agentúr, ktorí volali po vyčistení trhu a od začiatku sa podieľali na príprave zmien v oblasti agentúrneho zamestnávania. So sociálnymi partnermi však nerokujeme iba o legislatívnych zmenách. Spolupracujeme s nimi pri tvorbe strategických dokumentov a zapájame ich do prípravy rôznych opatrení politiky zamestnanosti. Je pre nás dôležité vedieť aj názor zamestnávateľov, pretože oni sú tí, ktorí dávajú ľuďom prácu.
      V prílohe autori opäť oživili mýtus, že Zákonník práce ohrozuje zamestnanosť. Čísla pritom hovoria jasne. Za nášho Zákonníka práce pracovné miesta pribúdajú, nezamestnanosť klesá. Za liberálneho Zákonníka práce predchádzajúcej vlády pracovné miesta ubúdali, nezamestnanosť rástla. Kým za obdobie platnosti Mihálovho Zákonníka práce stúpla celková nezamestnanosť o 1,12 p.b., od účinnosti nášho klesla o 3,63 p.b. Dokonca sa nám darí vytvárať pracovné miesta aj za nižšieho rastu HDP aký bol za predchádzajúcej vlády. Nárast pracujúcich ľudí potvrdzuje Národná banka Slovenska, Štatistický úrad SR aj Eurostat. Vďaka prebúdzajúcej sa ekonomike, zvýšenej domácej spotrebe či presne cieleným opatreniam politiky zamestnanosti pribudlo za súčasnej vlády 130.000 novovytvorených pracovných miest. Sú to konkrétne osudy ľudí a rodín, ktorým sa zlepšila životná úroveň. Adresnosť pomoci a efektívne čerpanie zdrojov pomohlo dostať na trh práce tie najohrozenejšie skupiny – absolventov, mladých, starších a najmä dlhodobo nezamestnaných. Vieme to, pretože pri každom nástroji aktívnej politiky pravidelne vyhodnocujeme jeho efektivitu pri umiestňovaní nezamestnaných na trh práce.

Zomrel Dan Haggerty

Zomrel Dan Haggerty

Vo veku 74 rokov zomrel americký herec Dan Haggerty, známy najmä vďaka úlohe Grizzlyho Adamsa v seriáli The Life and Times of Grizzly Adams (1977-1978). Ako informoval portál TMZ, rodák z kalifornského Burbanku skonal dnes ráno vo svojom dome v San Fernando Valley v dôsledku rakoviny chrbtice. Pre portál People to potvrdil tiež Haggertyho zástupca a blízky priateľ Terry Bomar. Ako ďalej uviedol, ochorenie mu diagnostikovali náhodne, po augustovej operácii chrbtice. "Bojoval tvrdo," povedal Bomar.
Dan Haggerty sa narodil 19. novembra 1941. Preslávil sa najmä v role Grizzlyho Adamsa, ktorú po prvý raz stvárnil už v roku 1974 v snímke The Life and Times of Grizzly Adams. Na jej námet neskôr vznikol rovnomenný seriál. Na filmovom plátne sa však objavil už v roku 1964, keď debutoval v snímke Plážová párty 2. Objavil sa tiež vo filmoch Angels Die Hard (1970), The Adventures of Frontier Fremont (1976),Teror z nebies (1978) či Kung-fu frajer (2007). Pred hereckou kariérou pôsobil aj ako tréner zvierat.

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

TO JE TV!

TO JE TV!


TA3 NEWS: Mimoriadna sledovanosť relácie Téma dňa

TA3 NEWS

Mimoriadna sledovanosť relácie Téma dňa




V štvrtkovej relácii Téma dňa priniesla TA3 divákom mimoriadne aktuálne témy a hostí, čoho výsledkom bola zaujímavá a divácky veľmi atraktívna televízna debata.


V relácii moderátora Petra Bielika sa diskutovalo o témach Súboj na hranici zdravia / Čo potrebuje školstvo?


Hosťami relácie boli Viliam Čislák (nom. Smeru-SD), minister zdravotníctva, Iveta Lazorová, prezidentka Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek.


V druhej časti Pavel Ondek, predseda Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku.


Tému dňa si vo štvrtok pozrelo 235 tis divákov, čím relácia dosiahla share 3,1 %, v skupine manažérov s VŠ vzdelaním až 3,8 %.



*Poznámka: Uvedené čísla pochádzajú z elektronického merania televízií formou peoplemetrov (zdroj: PMT/TNS.sk).

Stanovisko predsedu ŽSK J. Blanára k dnešnému článku denníka Pravda .Komu prekáža, že sa našim župným nemocniciam darí?

Stanovisko predsedu ŽSK J. Blanára k dnešnému článku denníka Pravda
Komu prekáža, že sa našim župným nemocniciam darí?



Denník Pravda zverejnil v dnešnom vydaní článok, ktorým spochybňuje priebeh verejného obstarávania a nákup CT prístroja v Kysuckej nemocnici v Čadci, v ktorom nekorektne zavádza s nepodloženými údajmi.
Podnet s podozreniami na nákup CT prístroja v Kysuckej nemocnici, ktorý mi bol doručený v decembri minulého roku, obsahoval viaceré nepodložené tvrdenia bez akýchkoľvek dôkazov. Napriek tomu som tento podnet postúpil osobne na políciu, pretože mi záleží na dobrom mene nemocnice. Záleží mi na tom, aby po skončení prešetrenia tohto podnetu, nebolo možné zneužívať túto tému ani v budúcnosti po rokoch, tak ako je tomu v súčasnosti pred voľbami. Pretože od roku 2011, kedy prebehlo verejné obstarávanie na nákup CT, neboli vznesené žiadne odborné ani vecné pripomienky od ÚVO alebo iných odborných a kontrolných orgánov. A tí, ktorí mali podozrenie, mohli už dávno dať podnet na políciu. A kladiem si otázku, prečo tak neurobili? Ja som to urobil.
Nemocnica je otvorená, nemá čo zakrývať a pri preverovaní podnetu je maximálne nápomocná.

RTVS NEWS

RTVS NEWS




Rozhlas a televízia Slovenska a Diploma, s.r.o. uzavreli zmluvu o spolupráci pri výrobe audiovizuálneho diela s názvom: „Daj si čas“ v rozsahu 15 častí. Ide o zábavno-súťažnú reláciu pre deti.
Zmluvné strany sa dohodli, že RTVSľ zaplatí zhotoviteľovi za výrobu 15 častí AVD vrátane práv na ich použitie v rozsahu dohodnutom v tejto zmluve cenu
241 164 eur vrátane DPH.
Cena za jedno AVD je 16 077,60 eur vrátane DPH.

RTVS sa však ešte zaväzuje, že zhotoviteľovi za účelom výroby jednotlivých AVD podľa tejto zmluvy na vlastné
náklady a nebezpečenstvo obstará s dostatočným časovým predstihom potrebné priestory štúdií RTVS, v ktorých bude
AVD vyrábané s potrebným funkčným vybavením a zariadením a osobami spôsobilými na údržbu a prevádzku týchto
zariadení, najmä:
a) štúdio s obsluhou,
b) obrazovú réžiu s osádkou,
c) zvukovú réžiu,
d) službu kostýmerky, maskérky a rekvizitára, asistenta zvuku,
e) vnútorné ozvučenie,
f) 6 kamier
g) 1 jimmy jib
h) záznam programu,
i) svetelný park / biele svetlo/ s obsluhou
j) produkčnú miestnosť
k) miestnosť pre umiestnenie obslužných počítačov,
l) šatne pre hostí a účinkujúcich,
m) bezpečnostná služba počas výroby
n) zdravotná služba počas výroby
o) upratovacia služba počas výroby
p) v prípade nesúvislej výroby montáž a demontáž scénickej dekorácie medzi jednotlivými výrobami.

VÝROKY TÝŽDŇA

VÝROKY TÝŽDŇA


"Vykresľuje sa falošný obraz Poľska. Pobúrili ma vyjadrenia toho či oného komisára EÚ, ktorý vyjadruje znepokojenie bez toho, aby náležite poznal situáciu alebo dokumenty. Takto sa politika nerob. Nová vláda chce len vyliečiť náš štát z niektorých chorôb. Média prinášajú krajne jednostranné správy o poľskej vláde a vedú ľavicovú agendu, podporujú zmes kultúr a rás, svet cyklistov a vegetariánov, ktorý bojuje proti každej forme náboženstva. Nemá to už nič spoločné s tradičnými, poľskými hodnotami.
Poľský minister zahraničných vecí Witold Waszczykowski




„ Ako kňaz i ako historik musím prehlásiť: košický Dóm sv. Alžbety v dejinách postihli mnohé a vážne kataklizmy, či to boli požiare, záplava vodou, zemetrasenie. No tento chrám nikdy vo svojich dejinách nebol tak znesvätený ako štvrtkovým rockovým koncertom. Neviem, kto k takémuto znesväteniu dal súhlas. Iste raz to bude musieť zdôvodniť pred Večným Sudcom, nielen za znesvätenie Božieho domu, ale aj za pohoršenie, ktoré bolo spôsobené mnohým veriacim“.
Marián Čižmár, farár  zo Stakčína o koncerte skupiny Omega v Dóme sv. Alžbety v Košiciach






MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Rozhodnutie novej poľskej vlády kontrolovať verejnoprávny rozhlas a televíziu označil dnes prezident Európskej vysielacej únie (EBU) Jean-Paul Philippot v Bruseli za znepokojujúci útok na nezávislosť médií.
Najvyšší predstaviteľ EBU pre tlačovú agentúru Reuters pripomenul, že ním riadená únia má jednoznačný a dôrazný mandát chrániť spoločné hodnoty. Dve z nich, a to princípy nezávislosti a pluralizmu, čelia teraz v Poľsku útoku, vyplynulo z Belgičanových slov.
Philippot pripomenul, že európske krajiny garantujú nezávislosť verejnoprávnych vysielateľov programu rôznymi spôsobmi. V Poľsku však teraz padli zábrany prijatím nového mediálneho zákona, čo je pre EBU veľmi znepokojujúce.
Európska komisia (EK) začala v stredu predbežné vyšetrovanie dodržiavania princípov právneho štátu v Poľsku. K prijatiu tohto opatrenia došlo necelé tri mesiace po tom, ako v Poľsku vyhrala parlamentné voľby konzervatívna strana Právo a spravodlivosť (PiS). Nová vláda rýchlo presadila reformu, ktorou sa snaží dostať pod kontrolu verejnoprávne médiá, a zmenila aj zákon o ústavnom súde.
V rámci predbežného právneho konania EK rozbehne s Varšavou dialóg, ktorý by mal zmierniť obavy, že zmeny nastolené novou poľskou vládou sú zásahom do bežných demokratických princípov. Prípadným postihom zo strany EÚ, ktorý sa však javí ako nepravdepodobný, by bolo najmä pozastavenie hlasovacích práv Poľska v Rade EÚ.
Poľský minister zahraničných vecí Witold Waszczykowski po stredajšom oznámení EK o predbežnom právnom konaní voči Poľsku povedal, že výmena názorov s exekutívou EÚ môže trvať celé mesiace, hovorca EK Margaritis Schinas však dnes upozornil, že z hľadiska Bruselu je táto lehota oveľa prísnejšia.

Copyright © TASR 2016

14. 1. 2016

OSCAR- NOMINÁCIE

OSCAR- NOMINÁCIE

Krutá dráma o prežití a pomste Revenant - Zmŕtvychvstanie vedie v nomináciách 88. ročníka prestížnych cien americkej Akadémie filmových umení a vied, ktoré dnes zverejnili v Los Angeles.
Zmŕtvychvstanie, ktoré pred niekoľkými dňami triumfovalo na Zlatých glóbusoch (najlepší film, najlepší herec v hlavnej úlohe, najlepšia réžia) má 12 nominácií na Oscary vrátane nominácie Leonarda DiCapria na najlepšieho herca v hlavnej úlohe. Režisér filmu Alejandro Iňárritu je na najlepšej ceste zopakovať si vlaňajšok, keď jeho film Birdman získal Oscara za najlepší film.
V hereckých kategóriách boli na Oscary opäť navrhnutí iba herci bielej pleti, upozornila tlačová agentúra AP.
S desiatimi nomináciami vrátane nominácie na najlepší film nasleduje akčná snímka Mad Max: Zbesilá cesta režiséra Georgea Millera.
Sci-fi film Marťan režiséra Ridleyho Scotta skončil so siedmimi nomináciami, okrem iného v kategórii najlepší film, ale bez nominácie na najlepšiu réžiu.
V kategórii najlepší film bolo nominovaných osem snímok. Zvyšnými piatimi sú: investigatívna novinárska dráma Sledovačka (Spotlight), triler Stevena Spielberga z čias studenej vojny Most špiónov, komédia z Wall Street Stávka na neistotu režiséra Adama McKaya, psychologický triler Izba a príbeh írskej imigrantky v 50. rokoch Brooklyn.
Nomináciu na najlepší film nezískali lesbická romantická dráma Carol režiséra Todda Haynesa ani životopisný hudobný film o skupine N.W.A. Straight Outta Compton.
Na ocenenie pre najlepší cudzojazyčný film boli nominované: maďarská dráma Saulov syn, kolumbijská dobrodružná snímka El Abrazo de la Serpiente (Objatie hada), francúzska dráma Mustang, jordánsky dobrodružný príbeh Theeb a dánska vojnová snímka Krigen (Vojna).
V hereckých kategóriách vypadol Brit s africkými koreňmi Idris Elba (vojnová dráma Beasts of No Nation) a Portoričan Benicio Del Toro (akčná dráma Sicario: Nájomný vrah). Zopakovala sa tak minuloročná situácia, keď boli na Oscarov nominovaní iba herci bielej pleti.
Prezidentka filmovej akadémie Cheryl Boone Isaacsová odvtedy znásobila snahy, aby rozšírila jej členskú základňu, a rozhodla, že slávnostné vyhlasovanie víťazov bude tento rok moderovať černošský komik Chris Rock.
V kategórii najlepší herec v hlavnej úlohe boli spolu s DiCapriom nominovaní Matt Damon (Marťan), Michael Fassbender (Steve Jobs), Eddie Redmayne (Dánske dievča) a Bryan Cranston (Trumbo).
Kategóriu najlepšia herečka v hlavnej úlohe vedie Brie Larsonová za Izbu, nasledujú Jennifer Lawrenceová (Joy), Cate Blanchettová (Carol), Saoirse Ronanová (Brooklyn) a Charlotte Ramplingová (45 rokov).
Držiteľov Oscarov vyhlásia v nedeľu 28. februára v Dolby Theatre v Los Angeles. Podujatie bude vysielať televízia ABC v priamom prenose.


Zoznam nominácií na filmové Oscary 2016 v hlavných kategóriách



Nominácie 88. ročníka cien americkej Akadémie filmových umení a vied, známych ako Oscary, dnes zverejnili v Los Angeles.
Prinášame zoznam nominácií na Oscary v hlavných kategóriách. Víťazov celkovo 24 kategórií vyhlásia na slávnostnom večeri, ktorým bude sprevádzať komik Chris Rock, v Hollywoode 28. februára.

NAJLEPŠÍ FILM
Stávka na neistotu
Most špiónov
Brooklyn
Mad Max: Zbesilá cesta
Marťan
Revenant - Zmŕtvychvstanie
Izba
Spotlight (Sledovačka)
NAJLEPŠÍ CUDZOJAZYČNÝ FILM
El Abrazo de la Serpiente (Objatie hada, Kolumbia)
Mustang (Francúzsko)
Saulov syn (Maďarsko)
Theeb (Jordánsko)
Krigen (Vojna, Dánsko)
NAJLEPŠIA RÉŽIA
Adam McKay - Stávka na neistotu
George Miller - Mad Max: Zbesilá cesta
Alejandro G. Iňárritu - Revenant Zmŕtvychvstanie
Lenny Abrahamson - Izba
Tom McCarthy - Sledovačka
NAJLEPŠÍ HEREC
Bryan Cranston - Trumbo
Matt Damon - Marťan
Leonardo DiCaprio - Revenant Zmŕtvychvstanie
Michael Fassbender - Steve Jobs
Eddie Redmayne - Dánske dievča
NAJLEPŠIA HEREČKA
Cate Blanchettová - Carol
Brie Larsonová - Izba
Jennifer Lawrenceová - Joy
Charlotte Ramplingová - 45 rokov
Saoirse Ronanová - Brooklyn
NAJLEPŠÍ HEREC VO VEDĽAJŠEJ ÚLOHE
Christian Bale - Stávka na neistotu
Tom Hardy - Revenant Zmŕtvychvstanie
Mark Ruffalo - Sledovačka
Mark Rylance - Most špiónov
Sylvester Stallone - Creed
NAJLEPŠIA HEREČKA VO VEDĽAJŠEJ ÚLOHE
Jennifer Jason Leighová - Osem hrozných
Rooney Marová - Carol
Rachel McAdamsová - Sledovačka
Alicia Vikanderová - Dánske dievča
Kate Winsletová - Steve Jobs
NAJLEPŠÍ ADAPTOVANÝ SCENÁR
Stávka na neistotu
Brooklyn
Carol
Marťan
Izba
NAJLEPŠÍ PÔVODNÝ SCENÁR
Most špiónov
Ex Machina
V hlave
Sledovačka
Straight Outta Compton
NAJLEPŠÍ ANIMOVANÝ FILM
Anomalisa
The Boy and the World (Chlapec a svet)
V hlave
Ovečka Shaun
When Marnie Was There (Leto s Marnie)
NAJLEPŠIA FILMOVÁ HUDBA
Most špiónov
Carol
Osem hrozných
Sicario
Hviezdne vojny: Sila sa prebúdza
NAJLEPŠIA FILMOVÁ PIESEŇ
Earned It (z filmu Päťdesiat odtieňov sivej)
Manta Ray (z filmu Racing Extinction)
Simple Song #3 (z filmu Mladosť)
Til It Happens To You (z filmu La Table-aux-Crevés)
Writing's on the Wall (z filmu Spectre)
NAJLEPŠIA KAMERA
Carol
Osem hrozných
Mad Max: Zbesilá cesta
Revenant Zmŕtvychvstanie
Sicario

Copyright © TASR 2016

VYJADRENIE ÚV SR: Nový Čas vo farbách opozície

VYJADRENIE ÚV SR: 
Nový Čas vo farbách opozície


Denník Nový Čas vo svojom dnešnom vydaní informuje o oficiálnej návšteve predsedu vlády SR R. Fica v Spojených arabských emirátoch, pričom sa snaží vytvoriť dojem, akoby Úrad vlády SR program tejto cesty zamlčiaval. Skutočnosť je však taká, že Tlačový a informačný odbor Úradu vlády SR o tejto oficiálnej návšteve informoval zaužívaným spôsobom, tak pred jej uskutočnením ako aj informáciou z jej priebehu a rokovaní.
Denník Nový Čas iste vie, že návšteva mešity je štandardnou protokolárnou súčasťou oficiálneho programu každej návštevy v týchto krajinách. To, že napriek tejto skutočnosti denník vyrobil z oficiálnej štátnej návštevy akúsi senzáciu a kauzu a dal jej štandardný priebeh nekorektne a účelovo do rozporu s jednoznačným postojom vlády SR k riešeniu migračnej krízy, len potvrdzuje jeho zámer, aktívne vstupovať do politickej kampane proti vláde SR v predvolebnom období.

MEDIA NEWS



MEDIA NEWS


Panarabská televízia al-Džazíra so sídlom v Katare ukončí od apríla z finančných dôvodov poskytovanie káblových i digitálnych služieb v USA. Ako informovali predstavitelia média, ich obchodný model je v Spojených štátoch neudržateľný pri dnešných výzvach mediálneho trhu.Správna rada televízie zaslala elektronickou poštou všetkým zamestnancom a spolupracovníkom list, v ktorom zdôrazňuje, že spomínaný krok nie je dôsledkom ich práce. Al-Džazíra začala vysielať v USA v roku 2009 a v priebehu rádovo mesiacov si získala značnú sledovanosť. Navyše ju mohlo potešiť aj udelenie viacerých mediálnych ocenení, napríklad cien Emmy alebo Georgea Fostera Peabodyho.

Copyright © TASR 2015



Bývalý šéf Medzinárodnej asociácie atletických federácií (IAAF) Lamine Diack potreboval súhlas ruského prezidenta Vladimira Putina, aby zabránil štartu deviatich domácich dopujúcich atlétov na majstrovstvách sveta 2013 v Moskve. Televízne vysielacie práva na šampionát sa mali v Rusku pôvodne predať za 6 miliónov amerických dolárov, cena však s prispením centrálnej ruskej banky náhle vystúpila na 25 miliónov USD. To sú len niektoré z ďalších zistení nezávislej vyšetrovacej komisie Svetovej antidopingovej agentúry (WADA), ktorá vo štvrtok 14. januára zverejní druhú časť svojej správy primárne venovanej dopingu v ruskej atletike. Agentúre AP poskytla 89-stranový materiál na nahliadnutie nemenovaná osoba.
Líder komisie a prvý prezident WADA Dick Pound v správe konštatuje, že nekontrolovanou korupciou je nasiaknutá celá štruktúra IAAF a zodpovednosť za ňu nenesie iba "pár darebákov", ako sa pôvodne zdalo. "Korupcia je v organizácii pevne zakorenená. Takýto stav sa nemôže ignorovať alebo odbyť tým, že sa pripíše na účet jedného odpadlíka, ktorý konal na vlastnú päsť," napísal Pound.
Kanaďan detailne opísal komunikáciu medzi Diackom a vtedajším právnikom IAAF Huwom Robertsom, ktorý žiadal pokyny ohľadom postupu v dopingovej kauze s deviatimi ruskými atlétmi. Keď sa nedočkal odpovede, Diack mu vraj vysvetlil, že "sa nachádza vo veľmi zložitej situácii a vyriešiť ju môže iba ruský prezident Putin, s ktorým ho viaže priateľské puto". V Moskve napokon neštartoval ani jeden z predmetných športovcov, ich neúčasť bola interpretovaná rôznym spôsobom, ale IAAF ich kauzám aj tak nevenovala pozornosť, čo napokon viedlo k Robertsovej výpovedi v januári 2014. Roberts tvrdí, že prakticky nemal žiadnu kontrolu nad prípadmi, v ktorých figurovali ruskí atléti. Od novembra 2011 poveril Diack touto agendou svojho osobného právnika Habiba Cissého, ktorý nemal v tejto sfére žiadne skúsenosti. Cissého vyšetrujú francúzske úrady pre podozrenie z korupcie.
Správa tiež podrobne líči stretnutie v moskovskom hoteli v roku 2012 za účasti ruského televízneho poradcu, Diackovho syna Papu Massatu, Cissého a prezidenta Všeruskej federácie ľahkej atletiky (VFLA) Valentina Balachničeva, ktorý bol v tom čase aj pokladníkom IAAF. Prítomní riešili problém s nízkou cenou televíznych práv na MS 2013 pre ruský trh. Krátko po schôdzke Papa Massata Diack oznámil, že sa dohodol s ruskou bankou na 25 miliónoch USD. Pound preto navrhuje preveriť okolnosti udelenia práv.
Prvú časť správy prezentoval Pound 9. novembra, týkala sa predovšetkým systémového nekalého konania Rusov. Takmer rok trvajúce vyšetrovanie podnietila séria dokumentov, ktorú odvysielala nemecká televízna stanica ARD. Komisia po 11 mesiacoch práce priamo obvinila ruskú vládu a štátom dotované inštitúcie z účasti na rozsiahlom podvode s užívaním zakázaných látok a na kamuflovaní pozitívnych prípadov. Komisia navrhla vylúčiť Všeruskú federáciu ľahkej atletiky (VFLA) a jej športovcov z účasti na všetkých medzinárodných podujatiach až do očistenia od dopingu. Rada Medzinárodnej asociácie atletických federácií za vážne pochybenia v oblasti boja proti dopingu napokon suspendovala VFLA až do odvolania. WADA po zverejnení prvej časti správy skonštatovala, že niektoré informácie dočasne ponechala v tajnosti, aby poskytla Interpolu možnosť vyhodnotiť príslušné poznatky a prípadne z nich vyvodiť konzekvencie.
Krátko pred zverejnením druhej časti správy agentúra získala AP prístup k interným dokumentom a komunikácii v IAAF. Z nich vyplýva že IAAF vedela o systematickom dopingu ruských reprezentantov už pred šiestimi rokmi a panovali v nej dokonca obavy, že športovci z tejto krajiny by za zneužívanie krvného dopingu a transfúzie mohli zaplatiť aj vlastnými životmi.


Slávna šestica hercov a herečiek z amerického seriálu Priatelia (1994 - 2004) vzdá česť režisérovi Jamesovi Burrowsovi. Jennifer Aniston, Courteney Cox, Lisa Kudrow, Matt LeBlanc, Matthew Perry a David Schwimmer sa stretnú na podujatí, ktoré sa uskutoční 21. februára. "Dúfam, že všetci šiesti sa stretnú v rovnakom čase v jednej miestnosti, ale nie som si tým istý. Neviem, či sa nám to podarí zorganizovať, ale spoľahlivo môžem povedať, že všetci šiesti budú tam," uviedol v stredu prezident NBC Entertainment Bob Greenblatt a dodal, že na podujatí sa ukážu aj herci z ďalších projektov, na ktorých sa režisér podieľal.
Sedemdesiatpäťročný James Edward Burrows pracuje v televízii od 70. rokov minulého storočia. Ako režisér spolupracoval v období 1993 až 1997 na seriáli Frasier (1993 - 2004), v rokoch 2010 až 2012 na projekte Mike a Molly (2010), ale aj na seriáloch Na zdravie (1982 - 1993), Will & Grace (1998 - 2006) alebo Millerovci (2013 - 2015). V období 1994 až 1998 režíroval tiež 15 epizód spomínaného obľúbeného sitkomu Priatelia, ktorý vytvorili David Crane a Marta Kauffman.

Americký televízny projekt Heroes Reborn (2015), ktorý nadviazal na sci-fi seriál Hrdinovia (2006 - 2010) skončí po prvej sezóne. Koniec minisérie, ktorú na televízne obrazovky priniesol americký scenárista a televízny producent Tim Kring, potvrdil na mediálnom turné americkej Asociácie televíznych kritikov (Television Critics Association) predseda NBC Entertainment Bob Greenblatt. "Taký bol plán (len jedna sezóna, pozn. SITA), pokiaľ by sa Tim jedného dňa nezobudil a nepovedal 'Och, mám na vyrozprávanie ďalšiu kapitolu'. Ale myslím, že sa možno blížime ku koncu sveta," povedal a dodal, že by fanúšikovia a fanúšičky mali ešte vydržať.

Projekt bol naplánovaný ako uzavretá miniséria, avšak v júli sa Kring pre magazín The Hollywood Reporter vyjadril, že by príbeh mohol rozvíjať ďalej. "Základ šou je dostatočne pružný na to, aby sme ju mohli obnoviť," uviedol a skonštatoval, že Hrdinovia by sa mohli znovu vrátiť s novým obsadením. Greenblatt však danú informáciu vyvrátil. "Pokiaľ mi je známe, žiadne ďalšie verzie Hrdinov sa nechystajú," uviedol. Seriál skončí po trinástich epizódach, pričom poslednú odvysiela americká televízna stanica NBC 21. januára.

Heroes Reborn sa odohráva po udalostiach z pôvodného seriálu Hrdinovia, ktorý sledoval príbehy zdanlivo náhodnej skupiny jednotlivcov po celom svete. Tí u seba začali pozorovať rôzne zvláštne schopnosti, pričom väčšinu z nich najprv poriadne vystrašili, no postupne sa s nimi učili zaobchádzať a objavovali ich hranice. Miniséria sleduje príbehy ľudí so schopnosťami, ktorí sú po teroristickom útoku v meste Odessa v Texase nútení skrývať sa pred zabijakmi. V projekte sa predstavili Zachary Levi, Robbie Kay, Kiki Sukezane, Danika Yarosh, Ryan Guzman, Henry Zebrowski či Rya Kihlstedt. Svoje úlohy si zopakovali aj pôvodní herci z Hrdinov. Jack Coleman sa vrátil ako Noah Bennet, Masi Oka stvárnil cestovateľa v čase Hira Nakamuru či Jimmy Jean-Louis, ktorý si znova zahral Haiťana.

 



©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Stanovisko k článku „Chaos okolo predaja/ Národný onkologický ústav sa zbavil honosnej chaty“ uverejnenému v denníku Nový čas dňa 14. januára 2016

Stanovisko k článku
 „Chaos okolo predaja/ Národný onkologický ústav sa zbavil honosnej chaty“ uverejnenému v denníku Nový čas dňa 14. januára 2016

Národný onkologický ústav sa ohradzuje voči nepravdivým a zavádzajúcim informáciám uverejneným v článku "Chaos okolo predaja / Národný onkologický ústav sa zbavil honosnej chaty" v dnešnom vydaní denníka Nový čas, ktoré boli navyše uvedené v úplne skreslenom podaní a vo vykonštruovaných súvislostiach. Ide o hrubé porušenie Tlačového zákona, v zmysle ktorého majú médiá povinnosť poskytovať verejnosti overené, neskreslené a vyvážené informácie.
Rekreačná chata v obci Stratená v žiadnom prípade nie je "honosná" chata, ale zdevastovaná a dlhé roky chátrajúca nehnuteľnosť. Je v absolútne zlom technickom stave vzhľadom na zanedbanú údržbu stavebných konštrukčných prvkov (zatekanie do podkrovných izieb, nutná rozsiahla oprava strechy ako aj ďalších častí objektu). Steny interiéru sú napadnuté plesňou a poškodené uvoľnenou a opadanou omietkou, ktorú narušila dlhodobá vlhkosť. Opotrebovaný a zničený je aj mobiliár a vnútorné zariadenie. Pre ilustráciu k stavu, v ktorom sa chata nachádza, pripájam fotodokumentáciu v prílohe. Zlý technický stav potvrdil aj znalecký posudok č.76/2014 spracovaný ku dňu 5.8.2014 znalcom Ing. Štefanom Baštákom.
Objekt bol daný do užívania v roku 1992 a počas obdobia nasledujúcich 24 rokov Národný onkologický ústav (ďalej "NOÚ") neinvestoval a ani zásadne nerekonštruoval dané priestory, a to z dôvodu nedostatku finančných prostriedkov. Predmetom činnosti NOÚ je poskytovanie zdravotnej starostlivosti, nie rekreačných služieb.
V posledných rokoch toto rekreačné zariadenie vykazovalo stratu. V rokoch 2010 až 2013, teda v sledovanom období pred rozhodnutím o zaradení objektu do prebytočného majetku NOÚ, bola kumulatívna strata za obdobie štyroch rokov takmer 50.000 eur. Bola zapríčinená najmä nízkym využívaním zo strany zamestnancov, ako aj cudzích hostí. Na základe tohto zistenia vedenie NOÚ rozhodlo o predaji prebytočného majetku štátu v súlade so zákonom č. 278/1993 Z. z. o správe majetku štátu. Následne bol spracovaný znalecký posudok, ktorý určil všeobecnú hodnotu rekreačnej chaty na sumu 22.826 eur.
Pred zverejnením ponuky v Registri ponúkaného majetku štátu, kde ponuka zotrvala v zákonom stanovenej lehote, sme podľa zákona o správe majetku štátu oslovili s ponukou odpredaja viaceré štátne nemocničné zariadenia nachádzajúce sa v geografickej blízkosti nehnuteľnosti (východoslovenský región). Ani jedno z nich neprejavilo záujem. Následne sa do predaja prostredníctvom ponukového konania prihlásilo päť uchádzačov, pričom úspešný záujemca ponúkol sumu 28.000 eur.
Ako som vo svojej odpovedi zo dňa 8.1.2016 na otázku denníka Nový čas týkajúcu sa predaja chaty v Stratenej uviedla, predmetná nehnuteľnosť nie je zatiaľ prevedená na iného vlastníka z dôvodu potreby následných stanovísk a vyjadrení jednotlivých štátnych orgánov. Získané finančné prostriedky chce NOÚ investovať do obnovy iného rekreačného zariadenia v katastri obce Modra, ktoré slúži zamestnancom na rekreačné účely.
Skreslená a neobjektívne podaná je aj informácia týkajúca sa porovnávania cien nehnuteľností v obci Stratená, kde aj podľa konštatovania v znaleckom posudku bol dopyt nižší v porovnaní s ponukou nehnuteľností. Nehnuteľnosť, s ktorou denník Nový čas v predmetnom článku porovnával predaj rekreačnej chaty (pozri http://www.topreality.sk/rodinny-dom-na-predaj-stratena-roznava-r4256 181.html), je v oveľa lepšom technickom stave a vybavení. Zároveň je potrebné poznamenať, že daná nehnuteľnosť je v ponuke realitnej kancelárie od 15.10.2014, čo je obdobie vyše jedného roka.
Predaj rekreačnej chaty v Stratenej prebehol štandardným spôsobom v súlade so zákonom č. 278/1993 Z. z. o správe majetku štátu, preto je aj samotný titulok "Chaos okolo predaja" nepravdivý a zavádzajúci.
Žiadame médiá, aby nepravdivými informáciami nepoškodzovali meno Národného onkologického ústavu a jeho vedenia. Rovnako médiá žiadame, aby dodržiavali Tlačový zákon a v súlade s ním poskytovali overené, neskreslené a vyvážené informácie a verejnosť informovali objektívne a pravdivo bez vykonštruovaných súvislostí.


Ing. Viktória Vasilenková vedúca Tlačového a komunikačného referátu

Zomrel Alan Rickman

Zomrel Alan Rickman



Alan Sidney Patrick Rickman zomrel na rakovinu vo veku 69 rokov. Narodil sa 21. februára 1946, v Londýne.
Bol vynikajúcim anglickým divadelným a filmovým hercom a režisérom. Preslávil sa hlavne úlohou profesora Severusa Snapea vo filmoch o Harry Potterovi.
Po ukončení štúdií v RADA hral v rôznych anglických repertoároch a experimentálnych divadelných skupinách, napr. súbor Birmingham Repertory Theathre Company. Po krátkom pôsobení v londýnskom divadle National Theathre sa stal členom Royal Shakespeare Company (1985 – 1987), kde v inscenácii hry režírovanej Christopherom Hamptonom podľa Laclosovho románu Nebezpečné známosti zaujal rolou záletného vikomta Valmonta. V rovnakej roli sa objavil aj na Broadwayi, kde bol za svoj výkon nominovaný na cenu Tony 1987.
K jeho prvej veľkej roli v televízii, a to roli zloducha, ho priviedol práve spomínaný de Valmont z divadelného predstavenia Nebezpečných známostí, kde si ho všimol producent Joel Silver, a ponúkol mu rolu v pripravovanom filme Smrtonosná pasca (Die Hard). Bol to skutočný úspech, pretože divákom sa jeho Hans Gruber páčil a Rickman sa ako herec vyrovnal hlavnému hrdinovi, hviezde, ktorou bol Bruce Willis.
Rickman sa vrátil domov, a opäť hral v divadle, ktoré nazýva svojou "prvou láskou". Napriek tomu si našiel čas na ďalšie filmy, vďaka čomu sa zrodili ďalšie postavy ako Šerif z Nottinghamu, Eamon de Valera, Alexander Dane, plukovník Brandon, anjel Metatron a Severus Snapea
V roku 1995 sa Rickman umiestnil na 34. mieste v ankete "100 najpríťažlivejších hviezd vo filmovej histórii" magazínu Empire a v októbri 1997 bol na 59. mieste v ankete toho istého magazínu "100 najlepších filmových hviezd všetkých čias."
Vo filme Mesmer (1994) stvárnil rolu Franza Antona Mesmera. Tento film pre neho znamenal veľa. V snahe odviesť na ňom čo najlepšiu prácu, urobil spoločne s režisérom Rogerom Spottiswoodom niekoľko zmien v scenári. To sa však hlavným investorom nepáčilo natoľko, že odmietli film financovať. Spor skončil ma súde a napriek tomu, že peniaze nakoniec zabezpečili a film sa natočil, nedostal sa do kín, ale len na videokazety, čo Alana veľmi sklamalo.
V roku 1997 sa Alan predstavil ako filmový režisér. Za svoj režisérsky debut, citovo ladenú snímku Zimný hosť, v ktorom si zahrala Emma Thompsonová so svojou skutočnou matkou Phylidou Lawovou, získal hneď niekoľko cien a nominácií.
Rickman sa objavil aj v dvoch hudobných projektoch. Zahral si vo videoklipe k piesni "In Demand" hudobnej skupiny Texas, a v skladbe "The Bell" z albumu "Tubular Bells II", populárneho Mikea Oldfielda, kde ho počujeme ako konferenciera predstavujúceho jednotlivé hudobné nástroje.
Rickman tiež získal ocenenia za dve biografické diela natočené pre HBO. Vyhral Zlatý glóbus a Emmy za svoj výkon vo filme Rasputin: Dark Servant of Destiny (1996), a bol nominovaný na Emmy za rolu Dr. Alfreda Blalocka (2004) v Niečo čo stvoril Boh (Something the Lord Made).
V októbri a novembri 2010 hral Rickman titulnú rolu v Ibsenovej hre John Gabriel Borkman v the Abbey Theatre v Dubline. V tom istom roku stvárnil postavu neúspešného spisovateľa v dráme podľa Christophera Reida The Song of lunch – Obedňajšia pieseň. Film vznikol v produkcii BBC a partnerkou mu bola Emma Thomposon. Snímka vznikla k Národnému dňu poézie 7. októbra.
V roku 2012 si zahral spolu s Colinom Firthom a Cameron Diaz v remake filmu Gambit.
Čerstvo (2013) dokončil snímku CBGB o založení slávneho punk-rockového klubu na Manhattane v New Yorku, kde stvárnil zakladateľa klubu Hillyho Kristala.
Okrem toho sa objavil na Broadwayi, v predstavení "Seminár". Premiéra sa konala 27. októbra 2011 v The Golden Theatre. Predstavenie pojednáva o seminári pre začínajúcich spisovateľov, ktorý vedie úspešná liternárna osobnosť, stvárnená práve miláčikom Alanom. Jeho poslucháči vytvoria drobné klany, začínajú žabomyšie vojny, niektorí študentni použijú ako účinnú zbraň sex, vášne a napätie sa stupňujú.
V roku 2013 ešte natočil krátku snímku "Dust". Film bol uvedený na niekoľkých festivaloch. Režíroval film A Little Chaos, v ktorom si aj zahral.

BONANNO NEWS 27

BONANNO NEWS 27

Polícia zastavila trestné stíhanie za ohováranie, ktoré v kauze Bonanno podali štyria sudcovia Najvyššieho súdu SR. Justičná elita zažalovala vydavateľstvo Nového Času za články o žúre v Rajeckých Tepliciach, kde sa zabávala s modrými slúchadlami a atrapou samopalu. Muži zákona v tom ohováranie nenašli, píše v dnešnom vydaní denník Nový Čas.
Trestné oznámenie na neznámych páchateľov podali v novembri 2011 sudcovia Juraj Seman, Milan Lipovský, Štefan Michalík a Daniel Hudák. Začalo sa trestné stíhanie vo veci prečinu ohovárania a prečinu porušenia dôvernosti ústneho prejavu. Za prvý prečin hrozil trest jeden až päť rokov za mrežami, za druhý až dva roky. Nový Čas zisťoval, v akej fáze je vyšetrovanie.
"Trestné stíhanie vo vami uvedenom prípade bolo dňa 26.11.2015 zastavené. Obvinenie voči konkrétnej osobe vznesené nebolo," povedal pre denník bratislavský krajský policajný hovorca Michal Szeiff s tým, že proti rozhodnutiu evidujú sťažnosť.
Vyšetrovateľ v tejto veci vypočúval aj vtedajšiu redaktorku Nového Času Júliu Mikolášikovú, ale aj šéfredaktorku denníka Júliu Kováčovú. "Naďalej veríme v spravodlivosť súdov a nezávislosť súdnictva," povedala Kováčová.
Advokát Nového Času Róbert Bános zastavenie trestného stíhania očakával. "Vzhľadom na to, aké dôkazy sme v rámci vyšetrovania predložili, a aj kvôli tomu, že údajne poškodené osoby sú verejne známe, pretože zastávajú verejné funkcie, musia strpieť väčšiu mieru kritiky ako bežní občania, považujeme rozhodnutie vyšetrovateľa za správne. Sloboda tlače je zaručená jednak Ústavou SR, ale aj medzinárodným dokumentmi a rozsudkami Európskeho súdu pre ľudské práva," uviedol Bános pre Nový Čas.



Copyright © TASR 2015

Zomrela Barbara Allyne Bennet


Zomrela  Barbara Allyne Bennet

Vo veku 76 rokov zomrela americká herečka Barbara Allyne Bennet. Naposledy vydýchla v nemocnici City of Hope v kalifornskom Duarte. Príčina úmrtia zatiaľ nie je známa. Smutnú správu potvrdili americkému týždenníku People zástupcovia zosnulej.

Rodáčka z Clevelandu v Ohiu začínala kariéru v New Yorku ako divadelná herečka. V 70. rokoch minulého storočia odišla do Hollywoodu a následne účinkovala v mnohých televíznych seriáloch a filmoch. Zahrala si v snímkach ako napríklad Mac a ja (1988), Výnosný odpad (1990), Anjelské mesto (1990), Heart of the Beholder (2005), Inside (2006) alebo The Nurse (2013). Bola tiež aktívnou členkou hereckej asociácie Screen Actors Guild (SAG).




©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


MEDIA NEWS

MEDIA NEWS



Kanadsko-americký herec Jim Carrey pripravuje seriál I'm Dying Up Here, ktorého pilotný film vlani nakrútil režisér Jonathan Levine. Päťdesiattriročný Carrey sa na projekte televízie Showtime podieľa ako výkonný producent.
Dej novinky sa bude odohrávať v 70. rokoch minulého storočia v Los Angeles v prostredí stand-up komikov. V seriáli si zahrajú Melissa Leo, Ari Graynor, Clark Duke, RJ Cyler, Erik Griffin či Stephen Guarino. O scenár sa postaral David Flebotte, pričom sa inšpiroval knihou I'm Dying Up Here: Heartbreak and High Times in Stand-Up Comedy's Golden Era (2009) Williama Knoedelsedera. Seriál plánujú začať nakrúcať počas jesene v Los Angeles.
Jim Carrey má na konte dva Zlaté glóbusy za výkony v snímkach Truman Show (1998) a Muž na Mesiaci (1999). Okrem toho je známy aj z filmov Maska (1994), Blbý a blbší (1994), Ace Ventura: Zvierací detektív (1994), Ace Ventura 2: Volanie divočiny (1995), Batman navždy (1995), Cable Guy (1996), Klamár, Klamár (1997), Ja, moje druhé ja a Irena (2000), Majestic (2001), Bruce, Všemohúci (2003), Večný svit nepoškvrnenej mysle (2004), Rad nešťastných príhod (2004), Finty Dicka a Jane (2005), Číslo 23 (2007), Yes Man (2008), I Love You Phillip Morris (2009), Pán Popper a jeho tučniaci (2011), Kúzelníci (2013), Kick-Ass 2 (2013) či Blbý a blbší sú späť (2014). Na filmoch Bruce, Všemohúci a Finty Dicka a Jane sa podieľal aj ako spoluproducent.


©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.



Poľský verejnoprávny vysielateľ TVP (Telewizja Polska) získal podporu pre realizáciu projektu "Pilotné inštalácie záznamu, spracovania a distribúcie audiovizuálneho obsahu v technológiách 4, 8 a 16K" v rámci Operačného programu Inteligentná rozvoj.
TVP sa o získanie finančných prostriedkov pre Ultra HD snažila od septembra 2015.
Cieľom projektu je vybudovanie pilotný inštalácia záznamu, spracovania a distribúcie audiovizuálneho obsahu v technológii 4K a využitie potenciálu technológií 8K a 16K. Vďaka tomu TVP uvedie na trh novú kvalitu spojenú so začatím výroby a vysielaním audiovizuálnych materiálov v Ultra High Definition 4K.


Zdroj: satkurier.pl

Šéf skupiny Aliancia liberálov a demokratov pre Európu (ALDE) v Európskom parlamente (EP) a bývalý belgický premiér Guy Verhofstadt dnes vyhlásil, že ak by sa súčasná poľská vláda usilovala o členstvo v EÚ, poľská žiadosť by bola zamietnutá. Pripojil sa tak ku kritike zo strany iných predstaviteľov EÚ, podľa ktorých konzervatívna poľská vláda porušuje princípy právneho štátu.
Verhofstadt v mene parlamentnej frakcie liberálov privítal dnešné oznámenie Európskej komisie, ktorá začala predbežné hodnotenie reforiem v Poľsku ovplyvňujúcich fungovanie Ústavného súdu a vedenie verejnoprávnych médií. Komisia prijala tieto opatrenia v znamení "konštruktívneho dialógu" s Varšavou a s cieľom posilniť právny štát v Poľsku.
Poslanci Európskeho parlamentu prerokujú situáciu v Poľsku budúci utorok na zasadnutí v Štrasburgu.
Verhofstadt pripomenul, že europarlament pripravuje iniciatívu, ktorou chce vyzvať EK, aby predložila politický návrh nového mechanizmu EÚ v oblasti demokracie, právneho štátu a základných ľudských práv.
"Európska komisia vyslala jasný odkaz tým členským štátom, ktoré preukázali nedostatok rešpektu voči právnemu štátu, čo je jednou zo základných hodnôt Európskej únie," uviedol Verhofstadt. Dodal, že "je veľmi smutné", že súčasná poľská vláda zhoršila vzťahy medzi Poľskom a Európskou úniou.
"Podnecovaním historického napätia medzi európskymi národmi poľská vláda ukazuje, ako ďaleko je od Európanov 21. storočia a hodnôt EÚ, ktoré sme spolu vytvorili," uviedol vo svojej kritike. Zároveň pripomenul, že po tom, ako mala EÚ vážne výhrady voči Maďarsku, si myslel, že "sme už videli všetko". Podľa jeho slov sa však poľskému prezidentovi Andrzejovi Dudovi a premiérke Beate Szydlovej len za niekoľko týždňov podarilo dostať svoju krajinu na "cestu zruinovania".
"Prvá fáza tohto postupu je slovné varovanie. V nádeji, že drastické plány bude zastavené. Toto riešenie sa osvedčilo v prípade excesov Viktora Orbána v Maďarsku. Komisia a Európska rada by mali urobiť to isté, ak sa situácia vo Varšave vymkne kontrole," uviedol Verhofstadt v správe pre médiá.

Copyright © TASR 2016


13. 1. 2016

Národná cena za komunikačný dizajn 2016

Národná cena za 
komunikačný dizajn 2016


Národná cena za komunikačný dizajn 2016.
Slovenské centrum dizajnu v spolupráci s Ministerstvom kultúry SR a za spoluúčasti Ministerstva hospodárstva SR a Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR vypisuje nový, v poradí už 13. ročník súťaže Národná cena za komunikačný dizajn 2016.
Po prvýkrát v histórii súťaže bude táto venovaná výlučne hodnoteniu, oceňovaniu a propagácii rôznych oblastí komunikačného dizajnu.

Súťaž je určená pre profesionálnych grafických dizajnérov; študentov komunikačného dizajnu a súvisiacich odborných disciplín; iných odborníkov pracujúcich vo sfére komunikačného dizajnu; producentov a klientov v oblasti komunikačného dizajnu.
Predmetom súťaže je hodnotenie komunikačného dizajnu chápaného ako nástroje, procesy, výsledky, princípy a technológie tvorby určené na sprostredkovanie informácie.
Zahŕňa širokú škálu diel od jednotlivého produktu po komplexné komunikačné systémy a procesy tvorby:
Logotyp / korporátna identita / komunikačná kampaň
Tvorba a použitie písma
Knižný dizajn a vydavateľská činnosť
Ilustrácia v kontexte komunikačného dizajnu
Multimediálny dizajn v kontexte komunikačného dizajnu
Vizuálna komunikácia v priestore
Experimentálne projekty v kontexte komunikačného dizajnu

Súťažné kategórie:
profesionálny komunikačný dizajn,
študentský komunikačný dizajn,
experimentálny komunikačný dizajn

Registrácia online prihlášok a dokumentácie 1. kolo: 12. 1. – 29. 2. 2016

Otvoriť online prihlášku

Súťaž bude definitívne vyhodnotená v apríli 2016. Po ukončení práce poroty bude v priestoroch galérie Satelit a galérie v podkroví Slovenského múzea dizajnu v Hurbanových kasárňach nainštalovaná výstava prác, ktoré na základe rozhodnutia poroty postúpili do druhého kola. Výstava bude sprístupnená odbornej a širokej verejnosti v čase od 28. 4. do 10. 7. 2016, teda ešte pred vyhlásením výsledkov. Všetky ceny budú odovzdané na slávnostnom vyhlásení výsledkov 27. mája 2016. Organizátori plánujú pozvať na slávnostné odovzdávanie cien niekoľko významných hostí, o ktorých účasti budeme včas informovať.
Sumár termínov:
Vyhlásenie súťaže: november 2015
Vypísanie súťaže a súťažných podmienok 12. 1. 2016

Registrácia online prihlášok a dokumentácie 1. kolo: 12. 1. – 29. 2. 2016
Hodnotenie (výber) 1. kolo: 7. 3. – 24. 3. 2016

Zber vybraných prác 2. kolo: 5. 4. – 6. 4. 2016
Vyhodnotenie súťaže 2. kolo: 8. 4. – 9. 4. 2016

Vernisáž výstavy 27. 4. 2016
Výstava NCD 28. 4. – 10. 7. 2016

Vyhlásenie výsledkov a odovzdanie cien: 27. 5. 2016