14. 1. 2016

BONANNO NEWS 27

BONANNO NEWS 27

Polícia zastavila trestné stíhanie za ohováranie, ktoré v kauze Bonanno podali štyria sudcovia Najvyššieho súdu SR. Justičná elita zažalovala vydavateľstvo Nového Času za články o žúre v Rajeckých Tepliciach, kde sa zabávala s modrými slúchadlami a atrapou samopalu. Muži zákona v tom ohováranie nenašli, píše v dnešnom vydaní denník Nový Čas.
Trestné oznámenie na neznámych páchateľov podali v novembri 2011 sudcovia Juraj Seman, Milan Lipovský, Štefan Michalík a Daniel Hudák. Začalo sa trestné stíhanie vo veci prečinu ohovárania a prečinu porušenia dôvernosti ústneho prejavu. Za prvý prečin hrozil trest jeden až päť rokov za mrežami, za druhý až dva roky. Nový Čas zisťoval, v akej fáze je vyšetrovanie.
"Trestné stíhanie vo vami uvedenom prípade bolo dňa 26.11.2015 zastavené. Obvinenie voči konkrétnej osobe vznesené nebolo," povedal pre denník bratislavský krajský policajný hovorca Michal Szeiff s tým, že proti rozhodnutiu evidujú sťažnosť.
Vyšetrovateľ v tejto veci vypočúval aj vtedajšiu redaktorku Nového Času Júliu Mikolášikovú, ale aj šéfredaktorku denníka Júliu Kováčovú. "Naďalej veríme v spravodlivosť súdov a nezávislosť súdnictva," povedala Kováčová.
Advokát Nového Času Róbert Bános zastavenie trestného stíhania očakával. "Vzhľadom na to, aké dôkazy sme v rámci vyšetrovania predložili, a aj kvôli tomu, že údajne poškodené osoby sú verejne známe, pretože zastávajú verejné funkcie, musia strpieť väčšiu mieru kritiky ako bežní občania, považujeme rozhodnutie vyšetrovateľa za správne. Sloboda tlače je zaručená jednak Ústavou SR, ale aj medzinárodným dokumentmi a rozsudkami Európskeho súdu pre ľudské práva," uviedol Bános pre Nový Čas.



Copyright © TASR 2015