15. 4. 2017

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS

Bezpečnostné hrozby stále viac pôsobia cez kyberpriestor, cez internet. V súčasnosti sú tieto hrozby v mnohých štátoch kladené priamo na úroveň vojenského ohrozenia. Je to celosvetový trend, ktorý sa nevyhýba ani Slovensku. Uviedol to pre TASR exminister obrany a poslanec Národnej rady SR z klubu Most-Híd Martin Fedor, ktorý verí, že štátne orgány nepodceňujú tieto hrozby.
"Falošná propaganda sa stáva mimoriadne účinnou zbraňou. Je preto v záujme nás všetkých naučiť sa kriticky pristupovať k informáciám. Je zároveň povinnosťou štátu, aby dokázal identifikovať zdroje a ukázal, ako šírenie dezinformácií priamo atakuje naše národné záujmy," povedal.
Fedor verí, že slovenské štátne orgány nepodceňujú tieto hrozby a budú klásť oveľa väčší dôraz na odhaľovanie cielených útokov vedených často priamo proti ústavnému zriadeniu a záujmom nášho národa. Zdôraznil, že rozhodujúce národné záujmy pre Slovensko sú späté s našou účasťou v jadre európskych rozhodovacích procesov a transatlantických bezpečnostných usporiadaní. "V prípade ich dezintegrácie, Slovensko sa stane hračkou v rukách väčších hráčov- štátov. Čo zo všetkých síl nesmieme dopustiť," doplnil.
Tému otvorili poslanci Národnej rady SR aj na minulotýždňovej (6.4.) Hodine otázok v parlamente. Poslanec Martin Klus z SaS sa ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD) pýtal na kroky, ktoré plánuje rezort vnútra podniknúť preto, aby sa podozrenia zo snahy ovplyvňovania volebných procesov zo strany Ruskej federácie neobjavili aj na Slovensku.
Kaliňák v parlamente chýbal, jeho odpoveď čítal vicepremiér pre investície Peter Pellegrini (Smer-SD). Kaliňák v nej hovorí, že ovplyvňovanie volebných procesov cez ruskú propagandu, témy tzv. hybridných hrozieb a šírenie dezinformácií na internete, nepokladá ministerstvo vnútra za najväčšiu bezpečnostnú hrozbu, ktorá momentálne trápi Slovensko. Neznamená to ale, že sa téme nevenuje.
Poukázal na pripravované rozšírenie špecializovaného útvaru Policajného zboru, ktorý bude plniť aj úlohy najmä na úseku boja proti útokom na počítačové systémy, sexuálnemu zneužívaniu detí na internete, šíreniu detskej pornografie, podvodom s platobnými kartami, prejavom extrémizmu a nenávistnými prejavmi na internete. Odbor má monitorovať aj internet ako taký vrátane sociálnych sietí, informácie bude analyzovať a bude prijímať aj prípadné opatrenia. Už dnes dochádza k monitorovaniu aj konšpiračných webov.
Pellegrini za Kaliňáka zároveň uviedol, že ministerstvo vnútra nie je jediná inštitúcia, ktorá sa tejto téme venuje. Problematika sa týka viacerých bezpečnostných zložiek. Poukázal na Národné bezpečnostné analytické centrum. Kaliňákova odpoveď hovorí aj o tom, že Slovenská informačná služba (SIS) v správe o svojej činnosti za rok 2015 upozornila na fenomén hybridných hrozieb a snáh ovplyvniť verejnú mienku na Slovensku zo strany cudzích štátov.

Copyright TASR ©2017


RTVS NEWS

RTVS NEWS
RTVS predstavuje nový animovaný bábkový seriál TvMiniUni, ktorý využíva moderné technológie v kombinácii s bábkami. Tento zábavno-vzdelávací program je určený našim najmenším divákom, deťom bude odpovedať na ich zvedavé otázky a zároveň ich pobaví.
Jeden diel najčastejšie obsahuje dve otázky – prvá je vážnejšia a druhá vtipnejšia a menej obvyklá. Na otázky sa snaží nájsť odpoveď štáb televízie MiniUni prostredníctvom svojich odborníkov. Zámerom tvorcov je deti vďaka odpovediam poučiť, ale tiež pobaviť. Väčšina vtipných situácií vzniká najmä z rozdielnych prístupov jednotlivých postáv TvMiniUni k danej otázke. Všetky otázky sú vždy autentické - pracovníkom televízie MiniUni ich poslali samy deti.
Prvú časť 26-dielneho seriálu TvMiniUni premiérovo odvysielame v nedeľu 16. apríla o 09.05 h na Jednotke, na ďalšie časti sa naši zvedaví malí diváci môžu tešiť pravidelne každú nedeľu ráno.

TO JE TV!

TO JE TV!


14. 4. 2017

RTVS NEWS

RTVS NEWS

V tohtoročnom veľkonočnom televíznom programe si diváci môžu pozrieť netradičný študentský film. Študenti totiž v tomto prípade nie sú autormi, ale aktérmi snímky, ktorá takmer kompletne vznikla na pôde Spojenej školy sv. Františka z Assisi v bratislavskej Karlovej Vsi. Pod názvom Karolovo posolstvo ho na Bielu sobotu o 10.45 h uvedie Jednotka RTVS.
Riaditeľ školy Ján Horecký pre TASR uviedol, že úplne na začiatku filmového diela bolo komunitné podujatie pod názvom F DAY, ktoré škola každoročne organizuje v máji. "Pred dvomi rokmi bolo na tému filmu a súčasťou zábavných aktivít bol i komparz do filmového projektu,“ zaspomínal Horecký. "Atmosféra očarila producenta Petra Núňeza, ktorého deti boli našimi žiakmi. Inšpirovaný záujmom žiakov prišiel s myšlienkou urobiť novú verziu poľského filmu o Karolovi Wojtylovi, pápežovi Jánovi Pavlovi II.," uviedol.
Keďže školskú komunitu a deti táto myšlienka nadchla, v rámci školského vyučovania vznikol voliteľný seminár o výrobe filmu, o všetkom, čo jeho tvorbu, produkciu i distribúciu sprevádza. "Seminár viedol mladý filmár Martin Kandra, ktorý sa napokon ujal aj režisérskej taktovky filmu. Jeho hercami sa stali práve žiaci, ktorí navštevovali filmový seminár. O samotné natáčanie sa postaral tím Petra Núňeza," priblížil riaditeľ školy. Do tvorby sa napokon zapojila celá škola. "Napríklad naše pani učiteľky robili jazykovú korektúru scenára," ozrejmil Horecký.
Príbeh spracúva hlavnú myšlienku originálu a prepája ho s fiktívnym príbehom zo školského prostredia. "Je to príbeh šikanovaného chlapca, o jeho strachu zo šikany, o súboji bezmoci a odvahe napriek strachu hľadať východisko," priblížil.
Film spracúva dve paralelné dejové línie, ukazuje zápas kňaza Karola Wojtylu s mocou komunistického režimu, snahu prekonať strach a nájsť odvahu nepodľahnúť útlaku a zastrašovaniu, druhou líniou je príbeh šikanovaného chlapca, ktorý tiež čelí presile a zdanlivo sa nachádza v bezvýchodiskovej situácii. "Verím, že naša výpoveď má však aj univerzálnu hodnotu a môže byť pre mladých ľudí návodom, ako si možno poradiť so situáciou, ktorá je zdanlivo neriešiteľná," vyjadril sa Horecký.
Tak ako pedagógov na škole príjemne prekvapila verva, s ktorou študenti vytrvali pri realizácii celého projektu, tak prekvapil samotný výsledok profesionálnych filmárov. O dielo i na základe tohto ohlasu prejavila záujem RTVS, ktorá pomohla i s vyriešením autorských práv.

Copyright TASR ©2017

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Autorská dvojica Bob McSmith a Tobly McSmith pripravuje muzikálovú paródiu seriálu Priatelia (1994 - 2004). Predstavenie s názvom Friends! The Musical! bude možné vidieť v newyorskom Triad Theatre, pričom premiéru naplánovali na jeseň tohto roka. Presný dátum zatiaľ nie je známy. Tvorcovia tiež zverejnili zoznam skladieb, ktoré sa objavia v projekte, pričom ich názvy odkazujú na známe postavy, frázy či situácie zo seriálu. Spomínaná autorská dvojica už má na konte aj predstavenia ako Bayside! The Musical!, 90210! The Musical!, Katdashians! The Musical! alebo Full House! The Musical!.
Obľúbený seriál Priatelia, ktorý mal 236 epizód, vytvorili David Crane a Marta Kauffman. V sitkome sa predstavili napríklad Jennifer Aniston (Rachel), Courteney Cox (Monica), Lisa Kudrow (Phoebe), Matt LeBlanc (Joey), Matthew Perry (Chandler) a David Schwimmer (Ross). Voľným pokračovaním oceňovaného seriálu bol televízny projekt Joey (2004 - 2006), v ktorom sa v titulnej postave predstavil spomínaný Matt LeBlanc.
Zoznam skladieb z predstavenia Friends! The Musical!:
01 The Only Coffee Shop in New York City
02 45 Grove Street – How Can We Afford This Place?
03 How you Doing, Ladies?
04 Hey Ugly Naked Guy Who Lives Across the Street!
05 We were on a Break!
06 I’m Gonna Hump U
07 Oh. My. God. It’s Janice!
08 Will They or Wont They
09 The Ballad of Fat Monica
10 Could I BE Anymore…..in Love with Monica
11 The One Where We Make a Million Dollars An Episode
12 We’ll Always Be There For You

©2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Eurovízna pesničková súťaž 2017, ktorej dejiskom bude ukrajinský Kyjev v dňoch 9.-13. mája, sa zrejme uskutoční bez účasti Ruskej federácie. Diváci v Rusku navyše neuvidia ani prenos zápolenia zvyšných krajín.
V reakcii na zákaz vstupu pre nominovanú ruskú speváčku Juliju Samojlovovú, ktorej ukrajinská strana odmietla umožniť účasť na súťaži kvôli jej skoršiemu vystúpeniu na polostrove Krym, o tom dnes informoval prvý kanál ruskej televízie.
V Moskve, (ale aj v Kyjeve) sa rozhodli už skôr, že neprijmú kompromisnú ponuku Európskej vysielacej únie (EBU) o vystúpení Samojlovovej prostredníctvom telemostu. Ruská strana označila teraz za úplne neprijateľnú aj možnosť vyslať do súťaže iného interpreta. Diskriminácia Samojlovej pripútanej na invalidný vozík je, ako zdôraznila ruská strana, v rozpore s pravidlami a princípmi danej súťaže.
Ukrajinské úrady zakázali 27-ročnej ruskej speváčke vstup na územie krajiny, a to na obdobie troch rokov. Zdôvodnili ti tým, že Samojlovová v roku 2015 vystupovala na Kryme, ktorý Rusko anektovalo rok predtým. Podľa uznesenia ukrajinskej vlády musia mať totiž cudzinci osobitné povolenie na návštevu polostrova, ktorá Samojlovová nemala. Výnimku v danom prípade Kyjev odmietol učiniť.
Kremeľ už skôr zákaz odsúdil ako "absolútne nespravodlivý" a obvinil Ukrajinu zo znevažovania tejto súťaže, ktorej interné pravidlá vylučujú akékoľvek politické gestá.

Tureckí novinári, ktorí odišli z vlasti do exilu z dôvodu prenasledovania, vynúteného zatvorenia médií a vyhrážok väzením, využívajú Nemecko ako základňu na informovanie o politickom chaose v Turecku pred nedeľňajším referendom.
"Sme tu, pretože v Turecku už nie je sloboda tlače ani sloboda vyjadrovania," vyhlásil Can Dündar, bývalý šéfredaktor rešpektovaného denníka Cumhuriyet.
Dündara uznal súd za vinného z prezradenia štátnych tajomstiev po tom, čo zverejnil správu, že turecká tajná služba bola zapletená do predaja zbraní sýrskym povstalcom. Dündar dostal trest tri mesiace väzenia a pred súdnou budovou ho postrelili, keď mal brífing s novinármi. Dündara poslali do väzenia, ale keď ho na odvolanie prepustili bez cestovných obmedzení, odišiel do Nemecka.
Teraz - za pomoci nemeckej neziskovej mediálnej organizácie Correktiv - vedie v Berlíne dvojjazyčný spravodajský portál Özgürüz. "Özgürüz" znamená v turečtine "Sme slobodní".
"Samozrejme, máme priateľov a kolegov, ktoré stále zápasia v Turecku, ale je to naozaj nebezpečná úloha," povedal Dündar pre tlačovú agentúru AP v dnes zverejnenom rozhovore. "Strávil som tri mesiace vo väzení a postrelili ma pred súdnou budovou, a pritom mojou jedinou chybou bolo, že som písal správy. Preto sme sa rozhodli robiť túto prácu zo zahraničia," dodal.
V nedeľu 16. apríla budú Turci v referende hlasovať o dodatkoch k ústave, ktoré by mali zrušiť úrad premiéra a presunúť výkonné právomoci na prezidenta. Niektorí kritici prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana sa obávajú, že v prípade odsúhlasenia dodatkov si Erdogan zabetónuje moc a dostane možnosť formovať Turecko podľa svojich konzervatívnych a proislamských názorov. Prieskumy verejnej mienky naznačujú, že Erdogan dosiahne tesné víťazstvo.
Erdogan po vlaňajšom júlovom pokuse o prevrat tvrdo zasahuje proti opozícii, pretože z puču obviňuje práve nasledovníkov opozičného duchovného Fethullaha Gülena, žijúceho v exile v USA. Okrem toho, že Erdoganovi naklonená vláda uväznila a prepustila tisíce predstaviteľov armády aj štátnych úradov, zatvorila 178 mediálnych organizácií.
Výbor na ochranu novinárov (VON) so sídlom v New Yorku oznámil, že Turecko poslalo v roku 2016 za mreže viac žurnalistov než akákoľvek iná krajina, pričom výbor v čase výročného sčítania väzňov zaznamenal 81 zadržiavaných tureckých novinárov.
Žurnalistu s nemecko-tureckým občianstvom Deniza Yücela zatkli minulý mesiac v Turecku pre obvinenia zo šírenia teroristickej propagandy a z podnecovania nenávisti. Zadržali ho po správach o hakerských útokoch na e-mailový účet tureckého ministra energetiky Berata Albayraka, ktorý je Erdoganovým zaťom.
Erdogan obvinil Yücela z toho, že je nemecký špión a spolupracovník v Turecku zakázanej Strany kurdských pracujúcich (PKK). Nemecko odmietlo Erdoganove tvrdenia ako nezmyselné.
Tak ako Dündar, aj Celal Bašlangič chce Turkom v Turecku a Nemecku prinášať správy založené na faktoch - je šéfredaktorom televízie Arti TV, čo znamená "TV Plus". Bašlangič pracuje v skromných kanceláriách v priemyselnom parku na okraji Kolína nad Rýnom, kde žije veľký počet tureckých prisťahovalcov.
Nemecko je domovom približne troch miliónov ľudí s tureckým pôvodom. Polovica z nich môže hlasovať v tureckom referende.
"Naším plánom v Arti TV je dať možnosť vyjadriť sa tým, ktorí ju v Turecku nemajú, alebo tým, ktorých hlas tam nepočúvajú - alebo tým, ktorých nesmie byť vidieť," povedal Bašlangič pre agentúru AP. "Nech už bude výsledok referenda akýkoľvek, Turecko čaká dlhé a temné obdobie," dodal.
"Ak v referende schvália dodatky ústavy, príde dlhšia, ťažšia a zrejme aj krvavejšia éra. Ak dodatky neschvália, objaví sa svetielko a aj malá nádej, že budeme slobodní," uviedol Bašlangič. "Jedného dňa aj tak príde jasnejšia budúcnosť," dodal.
Dündar a Bašlangič vysvetlili, že ich cieľom je poskytovať objektívne a spoľahlivé spravodajstvo o záležitostiach, o ktorých ich kolegovia vo vlasti nemôžu slobodne informovať - napríklad o korupcii vo vláde a o účasti Turecka na občianskej vojne v Sýrii.
"Máme povinnosť a príležitosť zverejňovať všetky negatíva a poskytovať verejnosti to, čo chce vedieť. Ľudia majú právo vedieť, čo sa deje v ich krajine," povedal Dündar. Dodal, že nepožiadal o politický azyl, pretože nechce navždy zostať v Nemecku a ani nepočíta s touto možnosťou. Nemecko je jeho dočasnou základňou, odkiaľ vedie zápas.
"Všetkých nás čakajú ťažké časy, ale ako vieme z dejín, žiadna diktatúra nakoniec nevydrží. Vieme teda, že musíme pokračovať, a pripravujeme sa na tento deň," povedal Dündar.

Prezident Recep Tayyip Erdogan vo štvrtok vylúčil, že by Turecko umožnilo zadržanému novinárovi Denizovi Yucelovi, ktorý má nemecké i turecké občianstvo, vrátiť sa do Nemecka.
      Keďže Nemecko odmieta vydať tureckých občanov, Turecko nevydá Nemcom uväzneného spravodajcu denníka Die Welt, povedal Erdogan vo vysielaní tureckého spravodajského televízneho kanála TGRT.
      Kým je prezidentom, zdôraznil, väzni ako Yucel nebudú prepustení.
      V súvislosti s obvinením, že Yucel mal styky so zakázanou Stranou kurdských pracujúcich (PKK), Erdogan povedal, že existujú  fotografie dokazujúce, že bol jej "riadnym agentom" a "teroristom".
      Turecké orgány zadržiavajú Yucela od 27. februára na základe obvinení z podnecovania k nenávisti a z rozširovania teroristickej propagandy PKK a hnutia islamského duchovného Fethullaha Gülena.



Copyright TASR ©2017

Úrad pre ochranu hospodárskej súťaže ČR (ÚOHS) schválil majetkové zmeny v televízii Prima. Väčšinovým vlastníkom televízie sa tak môže stať podnikateľ Ivan Zach, ktorý kúpil cez firmu Denemo Media spoločne s Vladimírom Komárom od švédskej Modern Times Group (MTG) polo vičný podiel v skupine Prima Group. Cena vychádzala z ohodnotenie 100 percent Prima Group na 237,4 milióna eur.
Zach doteraz v Prime vlastnil prostredníctvom GES Group polovičný podiel.

Jemenský súd šiitských povstalcov odsúdil na trest smrti za špionáž pre Saudskú Arábiu popredného jemenského novinára. Zväz jemenských novinárov verdikt odsúdil a uviedol, že novinár nemal advokáta a ani sa nekonal riadny proces.

Zdroj: ČT TXT

VÝROKY TÝŽDŇA

         VÝROKY TÝŽDŇA


„Treba prijať mediálny zákon, ktorý by garantoval pravdivé a vecné informácie."
Karol Farkašovský

"Ako mohli výroky o Židoch a moslimoch uraziť kresťana Andreja Danka?
Marian Kotleba

"Komunikovať emotívne, znamená vytvárať konfliktnú pôdu."
Karol Farkašovský

„Absolútne, pán moderátor. Niekde to začne, ale kde to skončí? Dostaneme sa do porovnania s bývalým režimom, kde ľudia tiež nemohli slobodne hovoriť čo chcú, čo si myslia a tak ďalej.
Ale mali aspoň nejaké byty, nejakú istotu práce a tak ďalej. Dnes ľudia nemajú byty, nemajú istotu práce, zoberieme im tú poslednú možnosť sa aspoň slobodne rozprávať a vyjadrovať svoj názor.
A ja sa pýtam kde nás tá kvázi revolúcia v 89 dostala? Kde nás dostala, keď sme už na tom horšie ako sme boli predtým?“
Marian Kotleba

"Američania rozsievali smrť, nie demokraciu Na propagandu v prospech EÚ boli zneužité deti.“
Marian Kotleba

"To je jediná cesta ako naozaj nájsť zabráneniu toho, čo na Slovensku dnes máme."
Andrej Danko

"V súčasnosti sú už badateľné výsledky týchto vzťahov, avšak možností Felvidéku sú omnoho širšie, než aké sme doposiaľ využili."
Viktor Orbán

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS

Skupina opozičných poslancov včera doručila do parlamentu návrh novely zákona o geodézii a kartografii, ktorým sa ruší možnosť udeľovania pokút za používanie iných ako štandardizovaných geografických názvov v médiách a v kartografických dielach. Ako konštatoval jeden z predkladateľov návrhu poslanec NR SR a predseda OKS Ondrej Dostál, pokutovanie používania nesprávnych názvov nemá oporu v Ústave SR a zasahuje do slobody prejavu a slobody šírenia informácií. „Vymáhanie používania štandardizovaných geografických názvov v médiách prostredníctvom dozoru zo strany Úradu geodézie, kartografie a katastra SR a pokutovanie používania iných názvov nie je opatrením v demokratickej spoločnosti nevyhnutným na ochranu práv a slobôd iných, bezpečnosť štátu, verejného poriadku, ochranu verejného zdravia a mravnosti,“ zdôraznil.
Novelu zákona predložil Dostál spolu s poslancami Martinom Poliačikom a Petrom Osuským z poslaneckého klubu SaS. Trojica poslancov tak reaguje na informácie, že Úrad geodézie, kartografie a katastra sa v marci obrátil na redakcie niektorých médií a upozornil ich na povinnosť používania štandardizovaných geografických názvov, ktorá vyplýva zo zákona o geodézii a kartografii. „Je absurdné, aby úrad riešil, či sa v médiách používa termín Veľká Británia, respektíve Británia alebo štandardizovaný názov Spojené kráľovstvo Veľkej Británie a Severného Írska,“ vyhlásil Dostál, ktorý považuje za neprípustné a dokonca protiústavné, aby mohli byť médiá za takúto vec pokutované až do výšky 3 300 eur a pri opakovanom porušení v lehote jedného roka až do výšky 6 600 eur.
Zákon o geodézií a kartografii bol schválený počas tretej Mečiarovej vlády a platí od roku 1995, možnosť pokutovania médií sa však doň dostala až pri jeho novelizácii v roku 2003. Dovtedy bolo možné použitie iného než štandardizovaného geografického názvu pokutovať len vo vzťahu ku kartografickým dielam, nie novinovým článkom. „Navrhujeme zrušiť možnosť pokutovania za použitie iných ako štandardizovaných geografických názvov a obmedziť záväznosť štandardizovaných geografických názvov na štátne mapové diela,“ vysvetlil Dostál.

©2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Vysielanie RTVS počas Veľkej noci

Vysielanie RTVS počas Veľkej noci


V hlavnom vysielacom čase na Veľkonočný piatok bude zaradený dvojdielny akvizičný film Mojžiš. Ide o spracovanie z roku 1995 v hlavnej úlohe s Benom Kingsleym. V sobotu v hlavnom vysielacom čase Jednotka uvedie premiéru rodinného filmu Bella a Sebastián 2 a premiéru historického filmu so Sandrou Bullock Láska a vojna. Nedeľa na Jednotke bude patriť pokračovaniu seriálu Tajné životy II. a ďalším častiam britského výpravného seriálu Kráľovná Viktória.

Na Veľkonočný pondelok sa diváci môžu tešiť na premiéru novej série interaktívnej zábavnej šou Čo ja viem. Aj tento rok sa moderovania zhostí Marcel Merčiak, v prvej časti budú spolu s divákmi pri obrazovkách súťažiť Marián Čekovský, Juraj Šoko Tabaček a Celeste Buckingham.

V podvečernom čase Jednotka pripravila to najlepšie z klasických rozprávok - Princ Bajaja, „Jak se budí princezny“, Mahuliena, zlatá panna a Šíleně smutná princezná, na Veľkonočný pondelok to bude premiéra špeciálnej epizódy toho najlepšieho z folklórneho formátu Zem spieva.

Veľkonočné popoludnia na Jednotke budú patriť Rozprávkam bratov Grimmovcov, tento rok sme zo série vybrali tituly Janko a Marienka, Červená čiapočka a Tri pierka. Počas Veľkej noci tiež štartujú premiérové časti obľúbenej detskej relácie Trpaslíci, premiérové časti relácie Daj si čas a nová relácia pre deti s názvom TV Miniuni.

Vlastnú tvorbu doplnia akvizičné rozprávky Najlepší kamaráti, Sammyho dobrodružstvá, Tom Sawyer, Asterix a Vikingovia a mnoho ďalších. V sobotu napoludnie bude odvysielaný premiérový slovenský film Karolovo posolstvo venovaný pápežovi Jánovi Pavlovi II. V tomto filme si dve hlavné postavy zahrali František Kovár a Zuzana Mauréry, film vznikol ako školská práca Spojenej školy sv. Františka z Assisi a obsahuje aj množstvo animovaných sekvencií.

Už tradične bude Jednotka na Veľký piatok vysielať Služby Božie a v nedeľu priamy prenos z vatikánskej Veľkonočnej svätej omše s pápežským požehnaním Urbi et orbi. Počas celej Veľkej noci pobeží na Jednotke aj filmová miniséria Ježiš Nazaretský, popoludní budú zaradené klasické filmy ako Quo vadis, Ivanhoe, či „Adéla ještě nevěčeřela“.


DVOJKA

So sviatočným vysielaním Dvojky sa už tradične spájajú zvykoslovné a duchovné programy, televízna klasika najmä s ľudovou tematikou a prírodovedné dokumenty. Počas tohtoročných veľkonočných sviatkov však na Dvojke bude mať pomerne veľký priestor šport, fanúšikovia sa môžu tešiť na prenosy zo zápasov našej reprezentácie v rámci Euro Hockey Challange, hokejové MS do 18 rokov, ktoré sa tento rok konajú v Poprade a Spišskej Novej Vsi, finálové duely play-off Tipsport Ligy a v sobotu aj priamy prenos z futbalovej Fortuna ligy.

Sviatočné rána na Dvojke sú spojené s veľkonočným zvykoslovím (Symbolika Trojdnia, Kamenné pastorále, Slovenské kraslice, Zem ešte stále spieva, Keď sa lámal rok, Šibi, ribi, mastné ryby... a veľkonočná Kapura). V tomto roku majú Veľkú noc v rovnakom období aj pravoslávni veriaci, preto sú do vysielania zaradené aj programy s pravoslávnymi duchovnými tradíciami (Kolíska a kríž, Ikony-znamenia zmierenia).

Milovníci dokumentov si prídu na svoje vďaka dokumentárnym sériám BBC Skryté kráľovstvá zvierat a Obri doby ľadovej, deťom ponúkne Dvojka každý deň Obedňajšiu rozprávku (Z kapsy rozprávkara 1-3, Záplata na záplate, Zlaté vajíčko, Na vysokej skale – Spišský rebel, Spievanka).

Do sviatočnej štruktúry Dvojka zaradila aj dokumenty o inšpiratívnych osobnostiach (Divoký muž - Príbeh Philipa Ribiéra, Prekonať hranice - príbeh plavca, Manžel kráľovnej - neznámy príbeh princa Filipa, Carol Kingová – „Natural Woman“, Björk a Attenborough, v nedeľu popoludní dlhometrážny dokument českej produkcie o legendárnom cestovateľovi Století Miroslava Zikmunda). V nedeľu podvečer uvedie Dvojka premiéru prírodopisného dokumentu Zdena Vlacha Rybárik spútaný s riekou.

Duchovný obsah je sústredený predovšetkým do Veľkého piatku, najmä do večerného času s tradičným priamom prenosom z Krížovej cesty z rímskeho Kolosea, ktorej predchádza uvedenie akvizičného dokumentu Sľub z katakomb. Nasleduje premiéra Koncertu SOSR, na ktorom zaznejú diela W. A. Mozarta a A. Dvořáka so sólistami Evou Hornyákovou, Tomášom Šelcom a speváckym zborom Lúčnica.

Duchovný rozmer Veľkej noci podčiarkne aj dokument Svätá Jeanne de Lestonnac v piatok popoludní, v nedeľu sviatočné vydanie náboženského magazínu Orientácie a nedeľný film režiséra Franca Zeffirelliho o živote sv. Františka Brat Slnko, sestra Luna.

V nedeľu večer Dvojka odvysiela kultovú rockovú operu Jesus Christus Superstar, filmovú večernú ponuku Dvojky v sobotu doplní zatiaľ posledný film Jena Paula Belmonda Muž a jeho pes, v pondelok dánsky film zo súčasnosti Medvedík a v utorok to bude francúzsko-talianska snímka Ostrov v ohni.

Na Veľkonočný pondelok bude v programe Kandráčovci – 10 rokov s vami znieť ľudová hudba v podaní Kandráčovcov, v pondelok podvečer a v utorok Dvojka uvedie premiéru ďalších dvoch dokumentov Pavla Dvořáka z obľúbeného cyklu Hľadanie stratených svetov - Smrť kráľa Ľudovíta a Koniec mníchov na Skale útočišťa. RÁDIO SLOVENSKO

Počas veľkonočných sviatkov si Rádio Slovensko zachová charakter informačného rádia, obsahovo ako aj hudobne však bude vysielanie sviatočné. Na Veľkonočnú nedeľu Rádio Slovensko odvysiela v priamom prenose z Vatikánu slávnostnú svätú omšu a požehnanie Urbi et orbi.

Debora Pastirčáková: Čakanie (piatok 21.05 h): v premiérovom dokumente sa pozrieme na to, ako prežívajú utečenci príchod do našej krajiny, čím všetkým musia prejsť a ako sa vyrovnávajú s obdobím čakania a neistoty. Fíčer Debory Pastirčákovej prináša v období Veľkej noci citlivý pohľad na príbehy ľudí, ktorých nepriaznivá situácia vyhnala zo svojich domovských krajín. Osudy 20. storočia (nedeľa 22.20 h): príbeh Mariana Kolníka ako metafora na veľkonočnú nedeľu o človeku prenasledovaného komunistickým režimom v 50-tych rokoch, ktorý sa nevzdal svojej viery, prešiel si svoju vlastnú tŕňovú cestu a v istom zmysle potom zažil zmŕtvychvstanie svojho sna.

Sviatočné rozhovory: Ráno (nedeľa o 08.00 h): na Veľkonočnú nedeľu sa budeme zhovárať s trnavským biskupom Jánom Oroschom o posolstve Veľkej noci, o konci pôstu a výzvach ďalšieho obdobia.

Rádio Slovensko počas Veľkonočných sviatkov v priamom prenose odvysiela aj finálovú sériu Tipsport Ligy medzi HC '05 iClinic Banská Bystrica a HK Nitra.

RÁDIO REGINA

Andrea Eliášová: Po stopách Márie Magdalény na Záhorí (piatok 12.30 h): rozhovor s vysokoškolským pedagógom a teológom doc. Pavlom Tománkom, ktorý nedávno knižne zmapoval mimoriadnu úctu prejavovanú Márii Magdaléne v záhorskom regióne.

S Jurajom Sarvašom na káve v banskobystrickom Národnom dome (piatok 14.05 h): v tomto roku uplynie 90 rokov od položenia základného kameňa Národného domu v Banskej Bystrici, ktorého súčasťou je aj Štátna opera. V kaviarni Národného domu sa od jeho otvorenia stretávali významné osobnosti kultúrneho a spoločenského života. S hercom Jurajom Sarvašom si zaspomíname na operného speváka Ondreja Malachovského, básnika Andreja Plávku, hudobného skladateľa Tibora Andrašovana a herečky Máriu Markovičovú a Zoru Pavlendovú.

55 téz proti (sobota 13.00 h): päťsté výročie reformácie je podnetom vrátiť sa k momentom, keď teológ Martin Luther pribil na dvere chrámu vo Wittenbergu 95 téz proti odpustkom a praktikám súdobej cirkvi. Čo tomu predchádzalo a čo spôsobila jeho kritika? Aké zmeny priniesla? Aká bola minulosť a aká je súčasnosť evanjelickej cirkvi na Slovensku?

Andrea Eliášová: V tichu Bielej soboty (sobota 22.30 h): rozhovor s mladým historikom a zakladateľom OZ Nenápadní hrdinovia Františkom Neupauerom, vysokoškolským pedagógom, ktorý spoznal mnoho zaujímavých ľudí s hlbokým duchovným životom a silnými príbehmi, ktoré sa snaží zaznamenať pre ďalšie generácie.

Andrea Eliášová: Veľká noc jezuitu (nedeľa 18.30 h): stretnutie s pátrom Andrejom Filipekom, ktorý má goralské korene, ale pôsobí roky v Bratislave, kde vyučuje teológiu. Niekoľko rokov bol správcom historického kostola jezuitov na Hlavnom námestí v Bratislave. Počas obdobia komunizmu mu bol odobratý štátny súhlas na vykonávanie kňazskej služby.

Dlhovláska (nedeľa 08.00 h): premiéra novej rozprávky.

RÁDIO DEVÍN

Piatok 14. 4.

Poludňajší koncert – Via Crucis: 15 zastavení Ježiša Krista v jedinečnom spracovaní uznávaného súčasného poľského skladateľa vo vynikajúcej interpretácii súborov Polyphony a Britten Sinfonia pod vedením Stephena Laytona.

Veľkonočný jazzový špeciál (13.30 h): Gabriel Bianchi predstaví jazzové interpretácie nadčasovej klasickej hudby venovanej tomuto sviatku

Posledný jednorožec (14.00 h): rozprávková hra Zuzany Križkovej.

Sedem posledných slov Krista na Kríži v rôznych autorských interpretáciách (Ars Musica 17.00 h): James MacMillan; Tristan Murail; Paul Caur; Sofia Gubaidulina; Peter Duchnický a iní. Umrieť a žiť večne: premiéra Ars litery Gabriely Horečnej.

Koncertné Rádio Devín - Slovenský filharmonický zbor a capella: záznam koncertu v Redute zo 17. 2. 2017. Duchovná zborová tvorba Valentina Silvestrova, Petra Fialu a Irisz Szeghy, slovenská premiéra Stabat mater. Dirigent Jozef Chabroň, sólisti Eva Šušková - soprán, Juraj Čižmarovič - husle.
August Strindberg - Kristína (21.00 h): rozhlasová hra.

Sobota 15. 4.

Povesť o prešporskom Rolandovi (09.00 h): rozprávková hra Jozefa Lenharta.

Paratum cor (11.00 h): duchovná hudba slovenských františkánskych skladateľov 18. storočia v podaní Františkánskej schóly Bratislava.
Profesor Silvester Krčméry (12.00 h): premiéra z cyklu rozhovorov s výnimočnými ľuďmi.

Danko a Janko (13.00 h): rozhlasová hra na motívy románu Terézie Vansovej pri príležitosti 160. výročia narodenia autorky.
Veľké hudobné diela (15.00 h): veľkonočný špeciál Adriana Rajtera. Plátno. Pane urob zo mňa odvážneho svedka tvojej lásky (17.00 h): fíčer Ivany Jachymovej.
Pašie (19.00 h): Georga Philip Telemann: Brockes-Passion a Arvo Pärt: Passio.

Nedeľa 16. 4.

Esej na nedeľu (06.00 h): Teodor Križka - Veľký piatok alebo Dokonané je a Karel Čapek: O veľkonočnom čarovaní.
„Aleluja“ hudobných majstrov v relácii Musica sacra (07.30 h).
Jabloň v zime - Listy Deža Ursiniho Eve Rosenbaumovej v relácii Rubikon (08.30 h).
Nedeľné matiné - posolstvo Veľkej noci je aj o posolstve lásky - božskej aj lásky pozemskej. Obidve podoby sú obsiahnuté v Symfónii Turangalila od Oliviera Messiaena (10.30 h).
Deň po zmŕtvychvstaní – fíčer Egona Tomajka (12.00 h).
Veľkonočný koncert SOSR: výber z koncertných sezón, hľadanie tradícií (16.00 h).
Hudba kontinentov - mimoriadny význam majú veľkonočné sviatky v pravoslávnych krajinách. V Rusku, na Ukrajine a v Gruzínsku dokonca v tomto smere prevyšujú Vianoce.
Jozef Kopecký: Komedie o umučení (21.00 h): rozhlasová hra.
Vox Clamantis Ensemble (22.30 h): záznam koncertu z chrámu Svätého Mikuláša zo 17. júna z roku 2016 v Talline.

Pondelok 17. 4.

Veľkonočná skladačka (10.30 h): mix hudobných storočí - žánrov, hudobných štýlov - na ceste od Veľkej noci.
Pavel Vilikovský: Krásna strojvodkyňa, krutá vojvodkyňa (13.00 h): prvá časť premiérového Čítania na pokračovanie.
Terézia Vansová: Svedomie (14.00 h): rozhlasová hra.
Radosť a žart na osi dejín hudby (Ars musica o 15.00 h).
Márius Kopcsay a súčasná humoristická literatúra (Ars litera o 17.00 h).

Rádio Junior pripravuje tematický týždeň Týždeň zo škrupinky s rozprávkami o všetkom, čo sa vie vyliahnuť, Rádio Litera sa bude venovať téme života a smrti v tvorbe slovenských a svetových autorov. Rádio Slovakia International sa pozrie na slávenie veľkonočných sviatkov v slovenských školách a zahraničných misiách.

HAPPY EASTER!

HAPPY EASTER!

13. 4. 2017

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Americká televízia Spike TV zverejnila prvý trailer a plagát seriálu The Mist na motívy novely Stephena Kinga. Krátke video ukazuje mysterióznu hmlu, ktorá sa plazí malým mestom v štáte Maine a ovplyvňuje mysle obyvateľov. Plagát zobrazuje človeka za sklom, ktorý sa díva von, ale nič nevidí, a nad ním je obrátené mesto zahalené v záhadnej hmle.
Desaťdielny seriál sa zameriava na rodinu z malého mesta, ktorú zasiahne brutálna vražda. Tajomná hmla ich oddelí od zvyšku obyvateľov a každého ponechá vlastnému osudu. Ľudia v meste sa stanú spojencami proti hmle a hrozbám, aby si udržali zdravý rozum a morálku, zatiaľ čo spoločnosť sa rúca.
V seriáli sa predstavia Morgan Spector, Alyssa Sutherland, Okezie Morro, Darren Pettie, Dan Butler, Isaiah Washington Jr. či Frances Conroy. Výkonným producentom a autorom scenára je Christian Torpe. Seriál bude mať premiéru 22. júna na americkej televízii Spike.

Americká herečka a televízna moderátorka Oprah Winfrey tvrdí, že jej talkšou z nej urobila lepšieho človeka a bola pre ňu najlepšou terapiou. "Počúvala som príbehy iných a hovorila si 'Videla som, čo sa stalo tej pani. Nechcem ísť rovnakou cestou.' Pomohlo mi to stať sa lepším človekom. Nikdy som nešla k terapeutovi, ale množstvo z nich sedelo oproti mne, takže som si z toho niečo jednoducho vzala. The Oprah Winfrey Show bola najlepšia terapia," vyjadrila sa v rozhovore pre magazín People 63-ročná rodáčka z Kosciuska v Mississippi, ktorej populárnu talkšou v USA vysielali v rokoch 1986 - 2011. 

Oprah Winfrey hrala napríklad vo filme Purpurová farba (1985), ktorý jej vyniesol nominácie na Oscara i Zlatý glóbus. Predstavila sa aj v snímkach Milovaná (1998), Komorník (2013) či Selma (2014), pričom za poslednú menovanú si ako jedna z producentov a producentiek vyslúžila nomináciu na Oscara v kategórii Najlepší film. V roku 2012 jej americká Akadémia filmových umení a vied udelila humanitárnu cenu Jeana Hersholta. Známa je však najmä vďaka spomínanej veľmi úspešnej televíznej talkšou. 

©2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


Pobaltská tlačová agentúra BNS sa stala zrejme obeťou kybernetického útoku. Neznáme osoby umiestnili včera cez litovský redakčný systém na internetovej stránke agentúry mylnú informáciu, v zmysle ktorej došlo v Lotyšsku k otráveniu príslušníkov amerických ozbrojených síl bojovou toxickou látkou yperit.
      Predstaviteľ BNS zodpovedný za obsah spravodajstva o texte formovanom v litovskom a ruskom jazyku uviedol, že ide o evidentnú provokáciu.
      Počítačoví špecialisti sa teraz pokúšajú vypátrať, kto falošnú správu do systému umiestnil.
      Servery siete agentúry pôsobiacej v Estónsku, Litve a Lotyšsku sa terčom hackerského útoku stali už v januári 2017.


Copyright © TASR 2017

Veselá Veľká noc s JOJkou

Veselá Veľká noc s JOJkou

V piatok na pravé poludnie JOJka divákov vtiahne do ríše Fantázie malý Bastien v stále obľúbenom Nekonečnom príbehu. Rozprávok nikdy nie je dosť, preto päť minút po pol piatej si môžu malí aj veľkí pozrieť tretiu časť animovaného filmu Doba ľadová, kde tentokrát zažijeme dobrodružstvo v ohromnom podzemnom svete dinosaurov. Chýbať nebudú ani známe postavičky veveričiak Skrat, mamuty Manny a Ellie, leňochod SId a šabľozubý tiger Diego. Piatkový sviatočný večer bude patriť premiére amerického romantického filmu Na vine sú hviezdy. Vďaka láske spoznáme, že aj krátky život môže byť bohatý, aj za niekoľko mesiacov sa dá prežiť malá večnosť a niektoré nekonečná sú väčšie než iné.
Aj sobota večer ponúkne premiéru americkej animovanej rodinnej dobrodružnej komédie Veľká šestka. Táto rodinná komédia odhalí bláznivé hrdinstvá milého nafukovacieho robota Baymaxa a geniálneho tínedžera Hira Hamadu, ktorí spolu s priateľmi bojujú špičkovými technológiami proti sprisahancom, čo ohrozujú svet.
V nedeľu si nenechajte ujsť pokračovanie historického seriálu s detektívnou zápletkou 1890. Detektív Marton nechá zvolať všetkých obyvateľov kaštieľa rozhodnutý odhaliť vraha. Či sa mu to naozaj podarí, ukáže siedma epizóda tohto výnimočného seriálu. Hneď po ňom nasleduje premiéra filmu Zachráňte pána Banksa, ktorý ukáže cestu Disneyho k získaniu knižnej predlohy na film o obľúbenej opatrovateľke Mary Poppins.
Kto by nepoznal Snehulienku? Po šibačke, na veľkonočný pondelok, vás pozývame pozrieť si o 15:15 film Snehulienka a sedem trpaslíkov z roku 1937. Tento prvý celovečerný animovaný príbeh v histórii kinematografie založil celosvetovú slávu Walta Disneyho a získal jedného veľkého a sedem malých Oscarov. Z pondelkovej večernej ponuky vyberáme primetimovú premiéru Falošní poliši, ktorí si po maškarnom večierku akosi nevyzliekli kostýmy a zistili, že sa im to náramne oplatí!
Počas celých sviatkov vám bude najsledovanejšie spravodajstvo na trhu KRIMI, NOVINY TV JOJ, Šport a Najlepšie počasie prinášať aktuálne informácie.
PLUSka ponúkne vo štvrtkovom prime time film Syn Boží, veľkolepé prerozprávanie Nového zákona, ktoré sleduje putovanie Božieho syna Ježiša Krista a jeho učeníkov, od panenského počatia panny Márie, Ježišových prvých zázrakov, až po Spasiteľovo ukrižovanie, zmŕtvychvstanie a založenie kresťanskej cirkvi Pavlom z Tarsu.
Televízia WAU prinesie počas Veľkej noci seriálovým fajnšmekrom špeciálny seriálový maratón, v rámci ktorého odvysiela prvú sériu seriálu Tyrant (Tyran) od producentov oceňovaného seriálu Homeland. Diváci si maratón môžu pozrieť od 13. do 17. apríla každý večer o 20:30 vždy dve časti za sebou. Barry Al-Fayeed, ktorý už dvadsať rokov žije a vykonáva lekársku prax v Kalifornii, sa pri príležitosti svadby svojho synovca vracia s celou rodinou do rodnej krajiny na Blízkom východe, odkiaľ v 16-tich rokoch utiekol pred svojím tyranským otcom. V dôsledku ďalších udalostí v domovine sa však jeho návrat do Spojených štátov odkladá... Pediater Bassam „Berry“ Al-Fayeed už dvadsať rokov žije v Kalifornii, kde vykonáva svoju lekársku prax a so svojou manželkou vychováva dve deti. Ako syn diktátora v krajine na Blízkom východe túžil utiecť z vojnou zničenej krajiny a začať v Amerike nový život, čo sa mu ako 16-ročnému tímedžerovi aj podarilo. Teraz však jeho brat Jamal žení svojho syna a Berry na svadbe nesmie chýbať. Preto sa vracia spolu s celou svojou americkou rodinou na Blízky východ, odkiaľ kedysi ušiel od svojho tyranského otca. Jeho návrat domov však vyvolá dramatický sled udalostí, ktoré ho vtiahnu späť do politického života krajiny a prostredia, ktorému tak veľmi chcel uniknúť.

©2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


Zomrel Charlie Murphy

Zomrel Charlie Murphy

Americký herec, komik Charlie Quinton Murphy známy pod prezývkou Chaz prehral včera v New Yorku vo veku 57 rokov svoj boj s leukémiou. Informovali o tom početné zámorské médiá.
Starší brat hviezdy strieborného plátna Eddieho Murphyho (56) známeho z filmov ako napríklad Policajt v Beverly Hills 1-3, Dr.Dolittle alebo Zamilovaný profesor vytvoril v celovečerných filmoch ako napríklad Harlemské noci, Mo' Better Blues, Dokonalé Vianoce, Naša rodinná svadba alebo Noc v múzeu iba menšie postavy. Na severoamerickom kontinente bol však známy vďaka početným vystúpeniam v televíznych zábavných programoch a iných produkciách.

©2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

12. 4. 2017

Zomrel Michael Ballhaus

Zomrel Michael Ballhaus


Svetoznámy nemecký kameraman Michael Ballhaus už nie je medzi živými. Rodák z Berlína, ktorý iba s oscarovým režisérom Martinom Scorsesem nakrútil sedem filmov a spolupracoval aj s tvorcami ako Francis Ford Coppola, Robert Redford alebo Wolfgang Petersen, zomrel v noci nadnes doma v nemeckej metropole vo veku 81 rokov.
Smutnú správu priniesli tamojšie médiá s odvolaním sa na pozostalých.
Michaela Ballhausa nadchla filmová kamera v 18 rokoch, keď mohol byť pri nakrúcaní snímky Lola Montez renomovaného tvorcu Maxa Ophülsa.
Po tom, čo začal svoju bohatú dráhu v televízii v Baden-Badene, sa zoznámil s mladým nemeckým tvorcom, neskôr legendárnym filmárom Rainerom Wernerom Fassbinderom, po boku ktorého sa v 70. rokoch minulého storočia zaradil medzi popredné osobnosti novej nemeckej kinematografie. Obaja sa spolupodieľali na 15 produkciách vrátane niektorých skutočne majstrovských filmov ako napríklad Horké slzy Petry Kantovej (1972) alebo Manželstvo Marie Braunovej (1979). Dvojica sa rozišla po mnohých nezhodách pri nakrúcaní filmovej adaptácie románu Berlín Alexandrovo námestie (1980).
Mimoriadne plodný čas strávil Michael Ballhaus po boku amerického oscarového režiséra Martina Scorseseho, s ktorým nakrútil okrem iného snímky ako Mafiáni (1990), Gangy New Yorku (2002) alebo Skrytá identita (2006).
Zosnulého nominovali opakovane, celkove trikrát na prestížneho Oscara. Ballhaus sužovaný zdravotnými problémami si vlani na Berlinale prevzal čestného Zlatého leva za celoživotné dielo.

Copyright © TASR 2017

RADA RTVS

RADA RTVS

O spravodajstvo a publicistiku RTVS od roku 2012 rastie záujem verejnosti. Pre porovnanie, v roku 2012 bola priemerná sledovanosť hlavného televízneho spravodajstva o 19:00 148-tisíc divákov a tento rok bol priemer do 8. marca 374-tisíc divákov. Vyplýva to z Komplexnej správy o činnosti Sekcie spravodajstva, športu a publicistiky RTVS, ktorá porovnáva vývoj v tejto oblasti počas uplynulých štyroch rokov pôsobenia súčasného manažmentu RTVS. Na dnešnom rokovaní Rady RTVS o správe informoval riaditeľ sekcie spravodajstva, športu a publicistiky RTVS Lukáš Diko. Z výsledkov sledovanosti podľa Dika vyplýva, že „diváci na Slovensku hľadajú spravodajstvo verejnoprávneho charakteru“. RTVS je tak podľa Dika z pohľadu dôveryhodnosti a vnímania objektivity jedným z mála médií, ktoré ide opačným smerom, ako sú celosvetové trendy. „Celosvetovým trendom je pokles dôvery, sledovanosti a čítanosti tradičných médií, pričom spravodajstvo RTVS má vzostupnú tendenciu, čo jednoznačne ukazuje, že diváci a poslucháči majú záujem o kvalitné informácie,“ upozornil počas rokovania Rady RTVS o správe o činnosti spravodajstva, publicistiky a športu RTVS Diko. Rada správu prerokovala a zobrala na vedomie a doručí ju parlamentnému mediálnemu výboru.

Správa na 65 stranách hodnotí podľa Dika aj zastúpenie politických strán v spravodajstve a publicistike. Analyzuje jednotlivé relácie. Z analýzy vyplýva medzi iným, že konfrontačnosť moderovania Branislava Dobšinského v sobotňajšej diskusnej relácii SRo, Rádia Slovensko Sobotné dialógy je vyrovnaná voči všetkým politickým stranám. Komplexná správa o činnosti Sekcie spravodajstva, športu a publicistiky RTVS sa venuje i regionálnemu spravodajstvu. Pri nástupe súčasného vedenia RTVS v roku 2012 nemala verejnoprávna televízia žiadne samostatné spravodajstvo z regiónov. Zmenilo sa to začiatkom roku 2013 a odvtedy televízia počas pracovných dní vysiela 13 až 15 minút spravodajstva o regiónoch priamo z regiónov. Pribudlo približne 10 redaktorov špecializovaných na regionálne spravodajstvo a snahou podľa Dika je aj viac presadzovať regionálne spravodajstvo do hlavných spravodajských relácií. Problémom stále ostáva juh stredného Slovenska. Dianie v tejto časti sa pokrýva predovšetkým z Banskej Bystrice. Vedenie spravodajstva RTVS pracuje aj na zámere vysielať tri autonómne regionálne spravodajstvá venované západu, stredu a východu krajiny v televízii, tak ako to robia tri regionálne štúdia Rádia Regina, a to Rádio Regina Západ, Stred a Východ.

V súčasnosti má spravodajstvo RTVS sedem zahraničných korešpondentov. Z nich dvaja sú v Bruseli, odkiaľ sa pokrýva aj Francúzsko a dianie na Britských ostrovoch. Stále neobsadený post je v Moskve a na Blízkom východe a vedenie RTVS by rado tieto posty obsadilo v čo najbližšom čase. Diskutuje sa aj o obsadení postu korešpondenta v Londýne, minimálne počas procesu vystúpenia Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska z Európskej únie, doplnil Diko. Podotkol, že v súčasnosti RTVS nemá zatiaľ pripravený taký počet kvalitných redaktorov, aby ich mohli vysielať zo dňa na deň do zahraničia. Na tejto úlohe pracuje a redaktorov sa snaží vzdelávať. Pritom sa v rokoch 2012 až 2016 podarilo zdvojnásobiť počet zahraničných služobných ciest z 57 na 115. Víziou vedenia verejnoprávneho spravodajstva je mať vlastných zahraničnopolitických komentátorov.

Zo správy ďalej vyplýva, že v posledných štyroch rokoch je zamestnaných v celom spravodajstve a publicistike RTVS približne 200 interných zamestnancov. Napriek zvyšovaniu ohodnotenia približne o 20 až 30 percent stále platovo zaostávajú približne o 15 až 20 percent a v prípade editorov, alebo kvalifikovaných redaktorov až o vyše 30 percent za priemernými odmenami na mediálnom trhu na Slovensku. Medzi rokmi 2012 až 2016 sa zvýšil objem spravodajstva v Slovenskom rozhlase o 28 percent a v Slovenskej televízii o 58 percent. Správa porovnáva aj náklady na spravodajstvo, ktoré doň investuje RTVS a Česká televízia (ČT). Pokiaľ ČT dala v roku 2015 na spravodajstvo približne 13 mil. eur, tak RTVS, a to televízia aj rozhlas spolu, na spravodajstvo minuli v roku 2015 necelé štyri milióny eur.

©2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Zomrela Zora Bachnárová

Zomrela Zora Bachnárová


Zľava: šéfkameraman František Trutz, režisérka programu Zora Bachnárová, Tibor Varga, Ľudovít Klč a Ladislav Ebergenyi, kameramani, v rozhovore tesne pred vysielaním. Foto: archív TASR, autor J. Valko/27. februára 1962


Dnes v noci , vo veku 92 rokov , skonala slovenská režisérka Zora Bachnárová.
V rokoch 1943 – 1945 študovala na Právnickej fakulte UK v Bratislave. 1948 až 1956 hlásateľka Česko-slovenského rozhlasu v Košiciach a Bratislave. 1956 – 1983 režisérka a vedúca umeleckej realizácie Hlavnej redakcie vysielania pre deti a mládež Česko-slovenskej televízie v Bratislave. Od začiatku 60. rokov režírovala všetky typy bábkových inscenácií, rozprávky, baletné pásma, dramatické inscenácie a muzikály.
Pracovala na inscenáciách, televíznych filmoch a seriáloch ako: Loktibrada, A počúvaj brata,Odchody a návraty,Žakýlska Veronka,Zlatá panna a prekliaty brat,Konôpka,Ako si Mišo biedu vyslúžil,Dievča s blankytnými očami,Ametystový kvet,Rozprávky pätnástich sestier.

Generálny riaditeľ TASR Jaroslav Rezník bude kandidovať na post riaditeľa RTVS

Generálny riaditeľ TASR Jaroslav Rezník bude 
 
kandidovať na post riaditeľa RTVS


Generálny riaditeľ TASR Jaroslav Rezník sa po zrelej úvahe rozhodol zabojovať o pozíciu generálneho riaditeľa RTVS. „Áno, pôjdem a predostriem odbornej i laickej verejnosti svoju víziu ďalšieho možného smerovania RTVS. Moje rozhodnutie vyplýva z môjho celoživotného pôsobenia na strane verejnoprávnych médií. Nech kandidatúra dopadne akokoľvek, už len to, že predložím víziu, môže byť príspevkom do diskusie, ako sa má ďalej verejnoprávna služba vyvíjať,“ potvrdil dnes pre TASR Rezník. „Ako človek, ktorý dlhodobo vníma dianie v slovenských médiách, oceňujem pozitívne veci, ktoré sa počas uplynulých rokov udiali pri revitalizácii RTVS, ale nemyslím si, že by pre samotnú RTVS bolo produktívne absolutizovať ich. Očakávam, že vízie, predkladané v projektoch všetkých uchádzačov, môžu prispieť k obnoveniu racionálnej verejnej diskusie o budúcnosti RTVS. Mnou predložený projekt predstaví RTVS ako otvorenú, profesionálnu, participatívnu a rozvíjajúcu sa inštitúciu, vedomú si svojej spoločenskej zodpovednosti,“ dodal Rezník, ktorý chce v projekte chce okrem iného aj zadefinovať tri kanály RTVS. Dvojku by v prípade zvolenia prebudoval tak, aby ponúkala spravodajstvo a šport. Nový tretí kanál by mal byť cez deň pre deti a večer pre náročného diváka, podobne ako ČT Art.
Po výzve Výboru Národnej rady (NR) SR pre kultúru a médiá môžu kandidáti na riaditeľa RTVS posielať prihlášky do 10. mája. O deň neskôr sa budú obálky za prítomnosti členov výboru otvárať.
Verejné vypočutie kandidátov je naplánované na 30. mája. Základný návrh je, že pri rozumnom počte kandidátov bude mať každý z nich na prezentáciu 15 minút a rovnaký časový úsek bude vyčlenený na otázky. Pri väčšom počte uchádzačov sa čas zníži na desať minút. Poradie kandidátov v rámci vypočutia sa bude žrebovať, pričom v miestnosti bude len ten, ktorý práve predkladá svoj projekt. Kandidáti na tento post budú povinní k prihláške priložiť projekt riadenia a rozvoja RTVS v rozsahu od 20 do 50 strán, výpis z registra trestov nie starší ako tri mesiace či štruktúrovaný životopis.
Podľa zákona o RTVS nesmie byť kandidát na generálneho riaditeľa členom Rady RTVS, musí mať spôsobilosť na právne úkony a byť v plnom rozsahu bezúhonný. Podmienkou je aj vysokoškolské vzdelanie druhého stupňa a päťročná prax v oblasti riadenia. Funkcia šéfa RTVS je nezlučiteľná s funkciou prezidenta SR, poslanca NR SR, člena vlády, štátneho tajomníka, sudcu či prokurátora. Voľba nového generálneho riaditeľa RTVS sa v pléne NR SR uskutoční 22. júna.

Copyright © TASR 2017

Šéfredaktor Denníka N Matúš Kostolný odpovedá na otvorený list Richarda Sulíka

Šéfredaktor Denníka N Matúš Kostolný 



Vážený pán Sulík,

som rád, že máte záujem o diskusiu a dokonca píšete, že rozumiete právu komentátora na vlastný názor. Dávate veľa príležitostí s vami nesúhlasiť, ale naozaj sa stále pokúšate diskutovať a to je pozitívne. Politici ako Vladimír Mečiar alebo Robert Fico to nerobia.

Nie je dôvod, aby som v tomto liste rozoberal vaše postoje k Európskej únii. K napísaniu otvoreného listu vás primal komentár môjho kolegu Martina M. Šimečku. Je mi ľúto, že ste nezostali iba pri vecnej diskusii a reakcii na jeho text.

Naznačujete, že kolega Šimečka je v konflikte záujmov a nemal by o slovenskej politike písať. A to preto, že jeho dospelý syn Michal sa angažuje v združení Progresívne Slovensko, ktoré má ambíciu stať sa v budúcnosti politickou stranou.

Nie je to prvý raz, keď má byť Martin M. Šimečka ticho. A dokonca ani prvý raz, keď sa tak deje pre postoje jeho rodinných príslušníkov. Komunisti mu nedovolili študovať, lebo jeho otec mal pre nich nevyhovujúce názory. Teraz chcete vy, aby sa stiahol z verejnej diskusie, lebo je jej súčasťou aj jeho syn.

Nápad, že Martin M. Šimečka potrebuje svojho syna, aby si vytvoril názor na vaše postoje k Európskej únii alebo akejkoľvek inej téme, je z kategórie ťažko uveriteľných.

Martin M. Šimečka je spisovateľ a novinár. Písať začal ešte za komunizmu a publikoval v samizdate, samizdaty aj sám pripravoval. V novembri 1989 bol jedným z lídrov revolúcie. Potom založil vydavateľstvo Archa a publikoval napríklad úspešnú knihu noviel Džin, za ktorú dostal viaceré ocenenia vrátane Los Angeles Times Book Award.

V polovici deväťdesiatych rokov sa stal šéfredaktorom týždenníka Domino Fórum a neskôr šéfredaktorom denníka SME. Po siedmich rokoch odišiel do českého týždenníka Respekt, kde bol opäť šéfredaktorom a neskôr editorom. Vlani sa vrátil na Slovensko a začal pravidelne písať o Slovensku a Európe v Denníku N.

Na papieri sa vami opísaný rodinný vzťah a prepojenie vo verejnom priestore môže javiť ako konflikt záujmov. Je zvrhlé trestať deti za názory a skutky ich rodičov, ešte zvrhlejšie je trestať rodičov za názory a skutky ich dospelých detí.

Martin M. Šimečka je podľa mňa jeden z najkvalitnejších novinárov na Slovensku. Jeho texty a názory sú verejne známe roky. Rovnako je verejne známe, že jeho syn sympatizuje s Progresívnym Slovenskom. Neskrýva to, a preto sa zúčastňuje verejných diskusií, preto píše svoje názory do médií.

Naznačovať preto akési utajené prepojenie a snahu potajomky niečo v zákulisí zariadiť považujem za nešťastné. Vaše obavy napriek tomu neberiem na ľahkú váhu. Garantujem vám, že Denník N nie je a nebude pristupovať k politickým stranám na základe rodinných či priateľských prepojení. Tak ako to nerobíme ani v prípade vašej strany.

Na najbližšom stretnutí redakčnej rady Denníka N sa budeme zaoberať témou, ktorú ste otvorili.

Vážený pán Sulík,

je mi cťou s vami nesúhlasiť a toto právo považujem za jedno z najdôležitejších, ktoré priniesol november 1989. Som presvedčený, že diskusia, v ktorej sa ľudia počúvajú, a aj keď majú rozdielne názory, dokážu sa rešpektovať, je presne to, čo demokraciu odlišuje od totality. Chcem veriť, že aj v budúcnosti budete hľadať spôsoby, ako verejnosť presvedčiť v diskusii, a nie ako z diskusie oponentov vyradiť.

Zomrel Peter Hansen

Zomrel Peter Hansen

Vo veku 95 rokov zomrel americký herec Peter Hansen. Smutnú správu potvrdili členovia rodiny a dodali, že herec skonal v nedeľu 9. apríla v kalifornskej Santa Clarite. Na úmrtie už reagovali napríklad tvorcovia seriálu General Hospital (1963), v ktorom Hansen účinkoval s prestávkami od roku 1965 až do roku 2004. "Naše myšlienky a modlitby patria rodine a priateľom Petra Hansena. Bude navždy súčasťou General Hospital," uviedli na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter. Hercovi v roku 1993 zomrela manželka Betty, s ktorou bol ženatý 50 rokov. Potom žil 24 rokov s Barbarou Wenzel. Zanechal po sebe aj syna Petra, dcéru Gretchen a tri vnúčatá.
Peter Franklin Hansen sa narodil 5. decembra 1921 v Oaklande v Kalifornii. Po tom ako slúžil v druhej svetovej vojne sa začal naplno venovať herectvu. Okrem spomínaného seriálu General Hospital, za ktorý dostal v roku 1979 cenu Daytime Emmy, sa predstavil aj vo filmoch ako napríklad When Worlds Collide (1951), The Savage (1952), Traja násilníci (1956), Apache Rifles (1964), Muž, ktorý tam nebol (1983), Vojna Roseovcov (1989) alebo Vážka (2002). 

©2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.