11. 4. 2017

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Americký hudobný dramatický seriál Nashville (2012) bude pokračovať šiestou sezónou. Informovali o tom zástupcovia televízie CMT, ktorá si pre danú sériu objednala 16 epizód. Počet častí je však nižší oproti predošlým sezónam projektu, ktoré ich mali spravidla 21 alebo 22. Na televízne obrazovky by sa spomínaná šiesta sezóna mala dostať začiatkom roka 2018.
Zástupcovia CMT zároveň informovali, že sa v druhej polovici aktuálnej piatej sezóny predstaví Jeffrey Nordling. Herec, ktorý sa predstavil napríklad vo filmoch Quiz Show (1994), Sully (2016) či minisérii Veľké malé klamstvá (2017), stvárni Brada Maitlanda, veľmi úspešného, očarujúceho, egoistického vlastníka najúspešnejšieho hudobného labelu v Nashville.
Seriál Nashville sleduje životné príbehy fiktívnych interpretov country hudby, ich cestu za slávou a boj o udržanie sa v žiare reflektorov. Prvé štyri sezóny vysielala v rokoch 2012 - 2016 televízia ABC, po ktorej následne projekt prevzala spomínaná CMT. V sérii účinkujú napríklad Hayden Panettiere, Clare Bowen, Charles Esten, Jonathan Jackson či Sam Palladio a predstavia sa v nej napríklad aj Rachel Bilson a Kaitlin Doubleday. Do konca prvej polovice piatej sezóny v ňom hrali tiež Connie Britton alebo Eric Close.

Zoznamu kandidátov na televízne ceny Britskej akadémie filmových a televíznych umení (BAFTA) vládne historický seriál The Crown (2016) s piatimi nomináciami. Projekt americkej spoločnosti Netflix však môže získať maximálne štyri ceny, keďže v kategórii Herec vo vedľajšej úlohe má vďaka Jaredovi Harrisovi a Johnovi Lithgowovi dvojité zastúpenie. The Crown môže okrem toho triumfovať aj v kategóriách Dramatický seriál, Herečka v hlavnej úlohe (Claire Foy) a Herečka vo vedľajšej úlohe (Vanessa Kirby). Titul ťaží zo zmeny pravidiel, na základe ktorých môžu byť po novom nominované aj projekty, ktoré nevznikli pre britské vysielacie spoločnosti, no majú prevažne britských tvorcov a herecké obsadenie.
Po tri nominácie získali televízna snímka Damilola, Our Loved Boy (2016) a seriály Fleabag (2016) a Šťastné údolie (2014). Posledný menovaný sa rovnako ako The Crown uchádza o cenu pre najlepší dramatický seriál, nominovanú štvoricu dopĺňajú The Durrells (2016) a Vojna a mier (2016). Medzi medzinárodnými projektmi získali nominácie Jedna noc (2016), American Crime Story: The People v. O.J. Simpson (2016), Stranger Things (2016) a Transparent (2014). Najlepším miniseriálom sa stane jeden zo štvorice The Hollow Crown: The Wars of the Roses (2016), National Treasure (2016), The Secret (2016) a The Witness for the Prosecution (2016).
O cenu pre najlepšieho herca v hlavnej úlohe sa uchádzajú Adeel Akhtar (Murdered by My Father), Babou Ceesay (Damilola, Our Loved Boy), Benedict Cumberbatch (The Hollow Crown: The Wars of the Roses) a Robbie Coltrane (National Treasure), pre ktorého je to už piata nominácia na televíznu cenu BAFTA. V ženskej kategórii sú okrem spomínanej Claire Foy nominované aj Jodie Comer (Thirteen), Nikki Amuka-Bird (NW) a Sarah Lancashire (Šťastné údolie). Za herecké výkony vo vedľajšej úlohe získali nominácie aj Daniel Mays (Line of Duty), Tom Hollander (Nočný recepčný), Nicola Walker (Last Tango in Halifax), Siobhan Finneran (Šťastné údolie) a Wunmi Mosaku (Damilola, Our Loved Boy).
Mená víťazov a víťaziek oznámia na ceremoniáli, ktorý sa bude konať 14. mája v londýnskej Royal Festival Hall. Ešte predtým, konkrétne 23. apríla, rozdajú BAFTA Television Craft Awards.

©2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Laureátom Nemeckej mediálnej ceny za rok 2016 sa stal Barack Obama (55). Niekdajší prezident USA si ocenenie prevezme v Baden-Badene 25. mája, informovali dnes zdroje tamojšej kancelárie Media Control.
      V zdôvodnení výberu laureáta sa podčiarkuje, že ide o mimoriadneho zástupcu medzinárodnej politickej scény uznávaného na celej planéte, muža, ktorý ako nikto iný stelesňoval víziu sveta nádejí a zmien k lepšiemu.
      Nedotovanú cenu, ktorú udeľujú od roku 1992 osobnostiam s významným vplyvom na spoločnosť a politiku, získali postupne od roku 2003 vtedajší generálny tajomník OSN Kofi Annan, Hillary Clintonová, frontman írskej rockovej formácie U2 Bono, španielsky kráľ Juan Carlos I., tenisové legendy Andre Agassi a Steffi Grafová, neskôr aj tibetský duchovný vodca - 14. dalajláma, nemecká kancelárka Angela Merkelová a britský filantrop, podnikateľ Sir Richard Branson.
      V roku 2011 udelili mediálnu cenu štyrom osobnostiam, ktorých činy označila porota v zdôvodnení za symboly ľudskosti - niekdajšiemu podplukovníkovi sovietskej armády Stanislavovi Petrovovi, zakladateľke afganského inštitútu vzdelávania Sakíne Jakúbíovej, evanjelickému duchovnému z Betlehemu Mitrímu Ráhibovi a konžskému lekárovi Denisovi Mukwegemu.
      V ostatných štyroch prípadoch boli laureátmi Nemeckej mediálnej ceny americký herec, režisér a producent George Clooney (2012), holandská kráľovná, rodáčka z Argentíny Máxima (2013), tréner svetových šampiónov vo futbale z Nemecka Joachim Löw (2014) a medzičasom bývalý generálny tajomník OSN Pan Ki-mun (2015).


Copyright © TASR 2017