10. 4. 2017

Poslanci za OĽaNO navrhujú zmenu financovania RTVS

Poslanci za OĽaNO navrhujú zmenu 

financovania RTVS

Nový generálny riaditeľ Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) by sa mal ujať vedenia inštitúcie s definitívne ujasneným modelom jej financovania. Domnieva sa opozičné hnutie OĽaNO-NOVA, ktoré dnes doručilo do podateľne Národnej rady SR ďalší návrh na zmenu zákona o RTVS v tejto oblasti. Na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave to oznámili poslanci za toto hnutie Jozef Viskupič a Ján Budaj.
      Podobne ako minuloročný aj najnovší opozičný návrh presadzuje zrušenie koncesionárskych poplatkov, ako aj financovania cez zmluvu so štátom a zavedenie financovania cez presné percento z hrubého domáceho produktu. "V rámci financovania médií verejnej služby potrebujeme jasnosť, potrebujeme predvídateľnosť a potrebujeme aj dostatočnosť finančných prostriedkov," odôvodnil Viskupič zmenu, o ktorej by sa malo rokovať na májovej parlamentnej schôdzi.
      Súčasné dva piliere financovania sú podľa Viskupiča nedostatočné a netransparentné. Zmluvu so štátom navyše označil za "diabolskú". Vníma ju ako páku, cez ktorú môžu pôsobiť politici na verejnoprávne médium. OĽaNO-NOVA navrhuje, aby do RTVS putovalo každý rok 0,15 percenta z HDP. Tento rok by išlo o sumu 117,1 milióna eur zo štátneho rozpočtu, podľa Viskupiča by sa tak financovanie RTVS blížilo k priemeru krajín EÚ. Návrh zavádza aj valorizačný mechanizmus.
      Opoziční politici uviedli, že s opätovným návrhom na zmenu financovania prichádzajú aj preto, aby reagovali na kritiku tohto média verejnej služby zo strany predsedu Národnej rady SR Andreja Danka (SNS) a premiéra Roberta Fica (Smer-SD). Šéf parlamentu podľa Budaja začal svojimi víkendovými vyhláseniami "útok na verejnoprávnosť".
      Danko v sobotu (8.4.) po slávnostnom sneme SNS uviedol, že je za zrušenie štátnych koncesií a návrat verejnoprávneho RTVS k štátnej inštitúcii. V nedeľnej (9.4.) diskusii v televízii TA3 k tomu dodal, že by sa nehral na verejnoprávnosť a že je potrebné, aby do RTVS prišiel namiesto súčasného riaditeľa nový manažér. "Jeho citát nehrajme sa na verejnoprávnosť, je poburujúci, šokujúci," kritizoval jeho výroky Budaj, ktorý túto myšlienku považuje za návrat pred rok 1989.
      Budaj šéfa SNS vyzval, aby svoj zásadný návrh na zmenu fungovania média verejnej služby zdôvodnil v televíznej diskusii za okrúhlym stolom. "Treba si uvedomiť, že koncesionári do médií verejnej služby investovali za tie roky obrovské prostriedky. Mesiac čo mesiac sa skladali, aby sa kupovali nové kamery, aby televízia mala program, aby mala na platy. Po toľkých rokoch investícií pán Andrej Danko navrhuje, aby sme to celé škrtli a náš pokus mať na Slovensku verejné médiá, nezávislé od straníkov, aby sme z neho vycúvali. Poďme o tom hovoriť," povedal Budaj.
      Viskupič kritizoval premiéra Fica, podľa ktorého sa RTVS správa ako opozičné médium. To, že to nie je pravda, dokazujú podľa poslanca štatistiky účasti na diskusných reláciách, kde zastúpenie strany Smer-SD vysoko prevyšuje zastúpenie opozičného OĽaNO-NOVA. "Robert Fico klame, ak hovorí o opozičných médiách verejnej služby a jednoznačne zavádza verejnú mienku," myslí si Viskupič.



Copyright © TASR 2017