14. 4. 2017

RTVS NEWS

RTVS NEWS

V tohtoročnom veľkonočnom televíznom programe si diváci môžu pozrieť netradičný študentský film. Študenti totiž v tomto prípade nie sú autormi, ale aktérmi snímky, ktorá takmer kompletne vznikla na pôde Spojenej školy sv. Františka z Assisi v bratislavskej Karlovej Vsi. Pod názvom Karolovo posolstvo ho na Bielu sobotu o 10.45 h uvedie Jednotka RTVS.
Riaditeľ školy Ján Horecký pre TASR uviedol, že úplne na začiatku filmového diela bolo komunitné podujatie pod názvom F DAY, ktoré škola každoročne organizuje v máji. "Pred dvomi rokmi bolo na tému filmu a súčasťou zábavných aktivít bol i komparz do filmového projektu,“ zaspomínal Horecký. "Atmosféra očarila producenta Petra Núňeza, ktorého deti boli našimi žiakmi. Inšpirovaný záujmom žiakov prišiel s myšlienkou urobiť novú verziu poľského filmu o Karolovi Wojtylovi, pápežovi Jánovi Pavlovi II.," uviedol.
Keďže školskú komunitu a deti táto myšlienka nadchla, v rámci školského vyučovania vznikol voliteľný seminár o výrobe filmu, o všetkom, čo jeho tvorbu, produkciu i distribúciu sprevádza. "Seminár viedol mladý filmár Martin Kandra, ktorý sa napokon ujal aj režisérskej taktovky filmu. Jeho hercami sa stali práve žiaci, ktorí navštevovali filmový seminár. O samotné natáčanie sa postaral tím Petra Núňeza," priblížil riaditeľ školy. Do tvorby sa napokon zapojila celá škola. "Napríklad naše pani učiteľky robili jazykovú korektúru scenára," ozrejmil Horecký.
Príbeh spracúva hlavnú myšlienku originálu a prepája ho s fiktívnym príbehom zo školského prostredia. "Je to príbeh šikanovaného chlapca, o jeho strachu zo šikany, o súboji bezmoci a odvahe napriek strachu hľadať východisko," priblížil.
Film spracúva dve paralelné dejové línie, ukazuje zápas kňaza Karola Wojtylu s mocou komunistického režimu, snahu prekonať strach a nájsť odvahu nepodľahnúť útlaku a zastrašovaniu, druhou líniou je príbeh šikanovaného chlapca, ktorý tiež čelí presile a zdanlivo sa nachádza v bezvýchodiskovej situácii. "Verím, že naša výpoveď má však aj univerzálnu hodnotu a môže byť pre mladých ľudí návodom, ako si možno poradiť so situáciou, ktorá je zdanlivo neriešiteľná," vyjadril sa Horecký.
Tak ako pedagógov na škole príjemne prekvapila verva, s ktorou študenti vytrvali pri realizácii celého projektu, tak prekvapil samotný výsledok profesionálnych filmárov. O dielo i na základe tohto ohlasu prejavila záujem RTVS, ktorá pomohla i s vyriešením autorských práv.

Copyright TASR ©2017