14. 4. 2017

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS

Skupina opozičných poslancov včera doručila do parlamentu návrh novely zákona o geodézii a kartografii, ktorým sa ruší možnosť udeľovania pokút za používanie iných ako štandardizovaných geografických názvov v médiách a v kartografických dielach. Ako konštatoval jeden z predkladateľov návrhu poslanec NR SR a predseda OKS Ondrej Dostál, pokutovanie používania nesprávnych názvov nemá oporu v Ústave SR a zasahuje do slobody prejavu a slobody šírenia informácií. „Vymáhanie používania štandardizovaných geografických názvov v médiách prostredníctvom dozoru zo strany Úradu geodézie, kartografie a katastra SR a pokutovanie používania iných názvov nie je opatrením v demokratickej spoločnosti nevyhnutným na ochranu práv a slobôd iných, bezpečnosť štátu, verejného poriadku, ochranu verejného zdravia a mravnosti,“ zdôraznil.
Novelu zákona predložil Dostál spolu s poslancami Martinom Poliačikom a Petrom Osuským z poslaneckého klubu SaS. Trojica poslancov tak reaguje na informácie, že Úrad geodézie, kartografie a katastra sa v marci obrátil na redakcie niektorých médií a upozornil ich na povinnosť používania štandardizovaných geografických názvov, ktorá vyplýva zo zákona o geodézii a kartografii. „Je absurdné, aby úrad riešil, či sa v médiách používa termín Veľká Británia, respektíve Británia alebo štandardizovaný názov Spojené kráľovstvo Veľkej Británie a Severného Írska,“ vyhlásil Dostál, ktorý považuje za neprípustné a dokonca protiústavné, aby mohli byť médiá za takúto vec pokutované až do výšky 3 300 eur a pri opakovanom porušení v lehote jedného roka až do výšky 6 600 eur.
Zákon o geodézií a kartografii bol schválený počas tretej Mečiarovej vlády a platí od roku 1995, možnosť pokutovania médií sa však doň dostala až pri jeho novelizácii v roku 2003. Dovtedy bolo možné použitie iného než štandardizovaného geografického názvu pokutovať len vo vzťahu ku kartografickým dielam, nie novinovým článkom. „Navrhujeme zrušiť možnosť pokutovania za použitie iných ako štandardizovaných geografických názvov a obmedziť záväznosť štandardizovaných geografických názvov na štátne mapové diela,“ vysvetlil Dostál.

©2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.