23. 2. 2008

Golden Raspberry Awards®

Golden Raspberry Awards®

Lindsay Lohan a Eddie Murphy si v 28. ročníku vyslúžili niekoľkonásobné nominácie na Zlaté maliny. Triler I Know Who Killed Me, v ktorom si 21-ročná problematická hviezdička Lohan zahrala dve postavy, ktoré môžu a nemusia byť tá istá osoba, získal najvyšší počet nominácií - deväť, vrátane kategórie Najhorší film roka 2007. Po osem nominácií získali komédie: Norbit a Keď si Chuck bral Larryho, ktoré sa tiež uchádzajú o titul Najhorší film.

Dnes sa už tradične odovzdávali 24 hodín pred Oscarmi v Magicopolis v Santa Monice maliny. Najhorším filmom sa stal I Know Who Killed Me , cenu za najhoršieho herca si odniesol Eddie Murphy za Norbita, najhoršou herečkou sa očakávane stala Lindsday Lohan v I Know Who Killed Me za dve úlohy v jednom filme . Najhorším hercom vo vedľajšej úlohe sa stal Eddie Murphy za Norbita a Murphy si odniesol aj cenu za najhoršiu herečku v tom istom filme. Najhoršou dvojicou je : Lohan & Lohan vo filme I Know Who Killed Me . Najhorším remakom alebo rip-offom sa stal I Know Who Killed Me . Najhorším režisérom sa stal Chris Siverston za, ako inak , I Know Who Killed Me. Najhorší scenár napísali pre film I Know Who Killed Me : Jeffrey Hammond for Worst excuse for a horror movie (New Category): I Know Who Killed Me .

Eddie Murphy stanovil podľa oficiálnej stránky razzies.com nový rekord, keď získal v jednom roku spolu päť nominácií na malinu, čo sa zatiaľ nikomu nepodarilo. Murphy je za účinkovanie vo filme Norbit nominovaný v kategórii Najhorší mužský herecký výkon, Najhorší ženský herecký výkon vo vedľajšej úlohe za stvárnenie Norbitovej ženy, Najhorší mužský herecký výkon vo vedľajšej úlohe za stvárnenie ázijského muža a Najhorší filmový pár za Norbita a ktorúkoľvek ďalšiu Murphyho postavu. Spolu s Charlesom Murphym, Jayom Sherickom a Davidom Ronnom je nominovaný aj v kategórii Najhorší scenár. "Dospeli sme k názoru, že všetky jeho postavy sú také odporné, že si za ne zaslúži samostatné nominácie," vysvetlil zakladateľ "ocenení" John Wilson. Murphyho najbližším súperom na titul Najhorší filmový pár je Lohan, ktorá si vyslúžila tri herecké nominácie - jednu v kategórii najhorší pár a dve za každú z postáv, ktoré stvárnila v snímke I Know Who Killed Me. Najhorším filmom roka 2007 sa mohli stať aj jedna z trojice snímok: Bratz, Daddy Day Camp s Cubom Goodingom Jr. a Keď si Chuck bral Larryho s Adamom Sandlerom. Spolu s Nicolasom Cageom (Ghost Rider, Honba za pokladom: Kniha tajomstiev, Next) a Jimom Carreym (Číslo 23) boli Sandler, Gooding a Murphy nominovaní v kategórii Najhorší mužský herecký výkon. Lindsay Lohan v rovnakej ženskej kategórii doplnila štvorica herečiek z filmu Bratz (Logan Browning, Janel Parrish, Nathalia Ramos a Skyler Shaye), Jessica Alba (Awake, Fantastická štvorka a Silver Surfer a Good Luck Chuck), Elisha Cuthbert (Captivity) a Diane Keaton (Vydáš sa a basta). Za mužské herecké výkony vo vedľajších úlohách boli spolu s Murphym nominovaní: Orlando Bloom (Piráti Karibiku: Na konci sveta), James a Rob Schneiderovci (Keď si Chuck bral Larryho) a Jon Voight (Bratz, Honba za pokladom: Kniha tajomstiev, September Dawn a Transformers). Za ženské herecké výkony vo vedľajších úlohách boli spolu s Murphym nominované: Jessica Biel (Keď si Chuck bral Larryho a Next), Carmen Electra (Veľkofilm), Julia Ormond (I Know Who Killed Me) a Nicollette Sheridan (Code Name: The Cleaner).Malina, alebo Tinsel Town's tackiest Trophy, je lacná ručne vyrezávaná malina nasprejovaná zlatou farbou veľkosti golfovej loptičky, ktorá stojí na filmovom kotúči. Jej trhová hodnota je asi 4,89 amerických dolárov, teda asi 112 korún. Maliny vznikli v roku 1980 .

počúvaj pán prednosta, ak nám nevyjdeš v ústrety

počúvaj pán prednosta,

ak nám nevyjdeš v ústrety

Na základe interných informácii, ktoré má premiér SR Robert Fico, mal byť na prednostu Krajského stavebného úradu (KSÚ) v súvislosti s regionálnou skládkou v Pezinku vyvíjaný nátlak zo strany nemenovanej finančnej skupiny. Uviedol to dnes v diskusnej relácii Slovenského rozhlasu Sobotné dialógy. "Podľa informácii ktoré mám k dispozícii, prednosta Krajského stavebného úradu vypovedal včera, alebo predvčerom na polícii. Potvrdil, že bol na neho vyvíjaný nátlak z jednej finančnej skupiny, ktorá má svoje stavebné zámery v úplne inej časti Bratislavy, ale KSÚ, ktorý je zainteresovaný aj na tejto výstavbe, má na danú vec iný názor," povedal Fico. Podľa jeho slov prudká medializácia, ktorá sa ohľadom skládky rozbehla, je výsledok tohto nátlaku. Premiér informoval, že so slovami "počúvaj pán prednosta, ak nám nevyjdeš v ústrety, nám silnej finančnej skupine, tak budeš vidieť ten rachot a tú medializáciu okolo skládky v Pezinku", sa na prednostu KSÚ obrátila nemenovaná finančná skupina. Fico špekuloval o tom, že niektoré médiá a novinári boli podplatení, aby túto kampaň rozbehli a zároveň ju nasmerovali proti strane SMER-SD. V súvislosťami s protestnými zhromaždeniami a občianskymi združeniami, ktoré sa okolo skládky objavili, "vláda rozhodla, že požiadame generálneho prokurátora, aby preskúmal zákonnosť postupu pri vydávaní rôznych povolení a rozhodnutí, ktoré sú tam". Fico tak predpokladá, že dostatočne vyšiel v ústrety Pezinčanom. Podľa premiéra na celom incidente "je najčarovnejšie to, že potom príde protestné zhromaždenie občanov, ktoré ja plne rešpektujem, a tam sa objavia poslanci z SDKÚ-DS, kričia a jačia, aké to je nedemokratické a pritom to bola ich vláda, ktorá povedala, že takáto skládka tam má byť". Fico opätovne zdôraznil, že to bola Dzurindova vláda, ktorá skládku schválila, takže nerozumie, prečo média do toho SMER-SD zaťahujú. Pavol Frešo poslanec NR SR za SDKÚ-DS pre TASR reagoval, že premiérove tvrdenia nie sú pravdivé: "Za Dzurindovej vlády bola vypracovaná štúdia dopadu skládky na životné prostredie, pričom išlo iba o jednu časť celého procesu. Rozhodujúce dokumenty na výstavbu skládky boli prijaté až za Ficovej vlády." Tieto tvrdenia z premiérovej strany považuje Frešo za výhovorky, ktorými chce zakryť, že doteraz bola vláda obyvateľom Pezinka otočená chrbtom. Podľa Freša "premiér by mal radšej viesť svojich straníckych nominantov, aby konali viac vo verejnom záujme, nakoľko v prípade Pezinskej skládky bol slabo zohľadnený". Taktiež uviedol, že poslanci SDKÚ-DS sa v celom kauze angažovali z toho dôvodu, že občania Pezinka sa cítia ohrození.

Copyright © TASR 2008

Zomrel Robin Moore

Zomrel Robin Moore
Vo veku 82 rokov zomrel v americkom štáte Kentucky Robin Moore, autor úspešného románu French Connection (Francúzska spojka). Dielo sa stalo predlohou nemenej úspešného filmu, oceneného piatimi Oscarmi. Moore podľahol dlhotrvajúcej chorobe vo štvrtok, jeho úmrtie potvrdil hovorca elitných jednotiek americkej armády vo Fort Braggu, s ktorými mal spisovateľ blízke vzťahy, uviedla dnes agentúra DPA. Román French Connection sfilmovali v roku 1971. V kriminálnom príbehu o dvoch vyšetrovateľoch, ktorí pôsobili v utajení v prostredí narkomafie, si zahrali Gene Hackman a Roy Scheider. V USA bol Moore známy najmä vďaka vojnovému románu The Green Berets (v preklade Zelené barety), v ktorom pozitívne vykreslil pôsobenie špeciálnych jednotiek americkej armády vo Vietname. Kvôli spracovaniu témy spisovateľ dokonca absolvoval takmer ročný špeciálny výcvik, umožnili mu to vzťahy so spolužiakom z Harvardu Robertom F. Kennedym. Moore sa potom zúčastnil nasadenia vo Vietname a na základe týchto skúseností napísal knihu. Robin Moore bol aj autorom fiction a non fiction kníh ako
The Hunt for Bin Laden, The White Tribe (alias The Crippled Eagles) , Hunting Down Saddam, The Moscow Connection, Area 51, The Accidental Pope ( s Ray Flynnom), Mafia Wife (s Barbarou Fuca), The Singleton: Target Cuba (s Jeff Lambertom ) a i. Podľa jeho predlôh sa nakrútili filmy : Inchon (Terence Young ), The Happy Hooker, The French Connection (William Friedkin ), The Green Berets (Ray Kellogg a John Wayne ) a The War at Home .

Zdroj :TASR 2008

Reklamná pauza, teraz sa môžete ísť....

Reklamná pauza, teraz sa môžete ísť....

STV a SRo NEWS

STV a SRo NEWS
Dramatická tvorba, ktorá by sa mohla stať novým archívnym fondom Slovenskej televízie a rozbehnutie výroby denného seriálu na jeseň - sú programové dominanty STV pre tento rok. Ako povedala programová riaditeľka STV Mária Sedláková, v pláne je príprava 13-dielneho seriálu, máme aj niekoľko seriálov, na ktoré by sme vedeli žiadať dotáciu. Sedláková by bola veľmi rada, ak by sa verejnoprávnej televízií podarilo získať zdroje na výrobu a odvysielanie jednej rozprávky ešte v tomto roku. Jej tohtoročným cieľom je aj obnovenie všetkých programov pre deti predškolského a školského veku tak, aby deti i mládež mali na STV žánrovo pestrú ponuku. Obohatiť by sa mala aj dokumentárna tvorba. STV plánuje viaceré cykly dokumentov, medzi iným venované životu Slovákov a histórii Slovenska, náboženským témam či osobnostiam. Verejnoprávna televízia ponúkne záznamy z divadelnej tvorby a zaujímavé strihové programy zostavené z archívov STV. Veľkým programovým cieľom STV na tento rok je aj rozbehnutie tretieho športového kanála - STV Šport. "Určite by som rada vošla do koprodukčných hraných projektov na podporu filmovej tvorby. Považujem to za veľmi dôležitý krok," dodala Sedláková. STV totiž zatiaľ nemá podpísané zmluvy, ktoré by jej v najbližších rokoch zaručovali partnerstvo na veľkých filmových projektoch. Slovenský rozhlas chce tento rok medzi iným vyrobiť niekoľkodielnu novú hru Doktor Živago. Urobí tak pri príležitosti 50. výročia udelenia Nobelovej ceny za literatúru autorovi diela Borisovi Pasternakovi. Ako ďalej povedal programový riaditeľ SRo Ľuboš Machaj, výroba programu v rozhlase je podľa neho nastavená tak, aby sa plnil počet premiérových titulov určený v programovom koncepte na tento rok. Okrem Živaga pripravuje rozhlas 16 polhodinových relácií o osobnostiach, ktoré zahynuli pri výkone trestu počas komunistických represií. Vo vysielaní sa objavia aj špeciálne historické dokumentárno-publicistické pásma k zlomovým "osmičkám" slovenskej histórie, k októbru 1918, februáru 1948, augustu 1968 či k sviečkovej manifestácii z marca z 1988. Rade STV predložila tento týždeň programová riaditeľka STV Mária Sedláková dopracovaný programový koncept na tento rok so sklzom. Rada ho totiž na novembrovom zasadnutí zamietla. Napriek úpravám rada opäť koncept neprijala. Chýbali jej viaceré údaje, ako napríklad mená ľudí, ktorí materiál vypracovali, očakávaná sledovanosť pripravovaných projektov, mená koprodukčných partnerov, špecifikácie či ide o program vo verejnom záujme, alebo nezávislú európsku produkciu. Predseda rady Bohumír Bobocký opakovane od vedenia STV žiadal plnenie zákonných objemov programov odvysielaných vo verejnom záujme. Na zasadnutí Rady STV 12. marca bude dennému seriálu venovaný samostatný bod rokovania. Rozhlasová rada programový koncept SRo na tento rok schválila na svojom tohtotýždňovom zasadnutí. Programový koncept SRo určuje percentuálne pomery rozhlasových žánrov, ktoré sú zastúpené vo vysielaní na jednotlivých okruhoch rozhlasu.
© 2007, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

César

César
Film Edith Piaf o živote slávnej francúzskej šansoniérky získal včera z 11 nominácií 5 francúzskych filmových cien César. Francúzska herečka Marion Cotillard, ktorá za stvárnenie Piaf získala Zlatý glóbus a nomináciu na Oscara, získala Cézara v kategórii Najlepšia herečka. Cézara pre najlepší film získal film La Graine et le Mulet v réžii Abdelattifa Kechicheho, ktorý triumfoval aj v dvoch ďalších kategóriách.
CENY :

Najlepší francúzsky film- La graine et le mulet /Abdellatif Kechiche

Najlepší režisér- Abdellatif Kechiche/La graine et le mulet

Najlepší herec- Mathieu Amalric / Le scaphandre et le papillon

Najlepšia herečka- Marion Cotillard /La Môme

Najlepšia vedľajšia mužská úloha- Sami Bouajila / Les temoins

Najlepšia vedľajšia ženská úloha- Julie Depardieu /Un secret

Najlepšia mužská herecká nádej- Laurent Stocker /Ensemble, c'est tout

Najlepšia ženská herecká nádej- Hafsia Herzi /La graine et le mulet

Najlepší prvý film- Persépolis / Marjane Satrapi a Vincent Paronnaud

Najlepší scenár- Abdellatif Kechiche /La graine et le mulet

Najlepší zahraničný film- Životy tých druhých /Florian Henckel von Donnersmarck

Najlepšia hudba k filmu- Alex Beaupain / Les chansons d'amour

Najlepšie kostýmy- Marit Allen / La Môme

Najlepšia kamera- Tetsuo Nagata / La Môme

Najlepšia dekorácia- Olivier Raoux / La Môme

Najlepší zvuk - Laurent Zeilig ,Pascal Villard ,Jean-Paul Hurier / La Môme

Najlepší strih- Juliette Welfling / Le scaphandre et le papillon

22. 2. 2008

Reklamná pauza, teraz sa môžete ísť....

Reklamná pauza, teraz sa môžete ísť....

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS
Súčasný systém koncesionárskych poplatkov za verejnoprávne médiá sa 1. apríla skončí. Nahradí ho nový systém úhrad za Slovenskú televíziu (STV) a Slovenský rozhlas (SRo), podľa ktorého koncesie v nezmenenej výške 140 korún budú platiť všetci odberatelia elektrickej energie. Prezident Slovenskej republiky Ivan Gašparovič podpísal zákon o úhrade za služby verejnosti poskytované STV a SRo.

Superstar Sk vs. svet again

Superstar Sk vs. svet again
IFPI SR Hitparáda - RADIO TOP 100 - 2008/07

1. TIMBALAND & ONE REPUBLIC-APOLOGIZE 2. RIHANNA-DON´T STOP THE MUSIC 3. LEWIS LEONA-BLEEDING LOVE 4. PEHA-MUOJ BOŽE 5. MIKA-HAPPY ENDING 6. KEYS ALICIA-NO ONE 7. DESMOD-ZOBER MA DOMOV 8. SMATANOVÁ ZUZANA-ZDÁ SA ŽE TO STAČÍ 9. SCHERZINGER NICOLE-BABY LOVE 10. STEFANI GWEN-EARLY WINTER 12. GLADIATOR-AKO PREDTÝM 17. CMORIK PETER-ČO TO ZNAMENÁ 19. KOMAJOTA-ANJEL 22. PREDNÁ ZDENKA-KAM MÁ ÍSŤ 24. TEAM-AKO MÁLO 25. TINA-KÝM TY SPÍŠ 27. I.M.T. SMILE-DUCH ČLOVEKA 28. MISHA-SPOMALÍME SVET 31. DESMOD-ČIERNA DIERA 35. BYSTRÍK-TO ISTÉ RÁNO 46. P.S.-NIČ NIE JE STRATENÉ 50. KOMAJOTA-UKRADNUTÝ 59. VENTIL RG-VÝŤAH 62. CMORIK PETER-NEMUSÍŠ SA BÁŤ 63. JAROŠ MIRO-TLAKOVÁ NÍŽ 69. MISHA-AFRODIZIAKUM 87. REPKOVÁ ANNA-ŠACH MAT 89. ZIMÁNYIOVÁ ANDREA-DIEVČATKO SO ZÁPALKAMI 98. ŠULÍKOVÁ BARBORA-HLAS

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS
Zákony by nemali obmedzovať slobodu slova, prácu novinárov, médií. Taký je záver štvrtkovej diskusie predstaviteľov médií a novinárov zo Slovenska a zahraničia, ktorú v Bratislave zorganizovali slovensko-rakúska a slovensko-švajčiarska obchodná komora a slovensko-nemecká obchodná a priemyselná komora. Cieľom médií nie je vytĺkať z pripravovaného tlačového zákona politický kapitál. Cieľom je, aby bol zákon, ktorý má nahradiť normu z roku 1966, kvalitný, uviedol v úvode diskusie o problematike pripravovaného tlačového zákona predseda Združenia vydavateľov periodickej tlače Miloš Nemeček. Podotkol, že zákon sa svojou architektúrou podobá českému, filozofiou však už nie. Za problematickú považuje definíciu práva na odpoveď. Právu na odpoveď sa nebránime, len musí byť štandardne zadefinované. V súčasnej podobe by zahltilo tlač, bolo by poľom pre grafomanov, uviedol. Bývalý riaditeľ televízie Markíza a bývalý zástupca riaditeľky Slovenského rozhlasu Vladimír Repčík tvrdí, že elektronické a tlačené médiá by mali mať rovnaké práva a povinnosti. Už totiž neplatí, že elektronické médiá treba prísnejšie regulovať lebo sú dostupnejšie. Pritom poukázal na fakt, že o pokutách pre rádia a televízie rozhoduje špeciálne na to zriadený správny orgán - Rada pre vysielanie a retransmisiu a v prípade tlače to má byť ministerstvo kultúry. Tvrdí, že rovnaký správny orgán by mala mať aj tlač. Podľa generálneho riaditeľa tlačovej agentúry SITA Pavla Múdreho by výkonná moc, v tomto prípade ministerstvo kultúry, nemala suplovať súdnu. Môže to byť politicky zneužité, upozornil Múdry, ktorý verí, že zákon nakoniec parlament schváli v kvalitnej podobe. Šéf Medzinárodného tlačového inštitútu (International Press Institute, IPI) David Dadge podotkol, že je snom politikov vidieť kópiu textu pred tým, ako sú ich slová publikované. Médiá podľa neho majú pracovať v slobodnom prostredí, ktoré charakterizuje menej právnych obmedzení. V návrhu tlačového zákona sa mu v tejto súvislosti nepozdáva právo na odpoveď, založené na subjektívnych pocitoch. Za dostačujúce považuje právo na opravu, keďže oprava je založená na faktoch. Ku kritike navrhovaného práva na odpoveď sa pripojil aj Oliver Vujovic z Organizácie médií juhovýchodnej Európy (South - East Europe Media Organization, SEEMO). Zavedenie tohto práva by viedlo k tomu, že novinári by svoju prácu vedome cenzurovali, nemohli by slobodne informovať. SEEMO je pridruženou organizáciou Medzinárodného tlačového inštitútu (IPI), celosvetového ochrancu slobody tlače zastupujúceho redaktorov, vydavateľov a popredných žurnalistov z viac ako 110 krajín sveta. Tlačový zákon je v parlamente v druhom čítaní, kde sa očakávajú zmeny požadované Organizáciou pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE). Nový tlačový zákon ostro kritizujú opozícia, domáce i zahraničné medzinárodné inštitúcie. Podľa nich návrh z dielne ministerstva kultúry zasahuje do slobody slova. Opozičné strany SDKÚ-DS, KDH a SMK tvrdia, že je ušitý na objednávku vlády, ktorá sa chce takto brániť kritike a kontrole zo strany verejnosti. Opozícia sa domnieva, že návrh treba výrazne prepracovať a dať do súladu s európskymi štandardmi. Ide o jednu z ich požiadaviek, ktorou podmieňujú podporu Lisabonskej zmluve. Opozícia chce, aby o porušení ustanovení zákona výlučne rozhodovali súdy a nie rezort kultúry, ako je to vo vládnej predlohe. Ďalej chce zmeniť paragraf, ktorý zakazuje publikovať informácie o politickom zmýšľaní či politickom názore. V prípade práva na odpoveď požaduje opozícia jasne definovať kritériá, čo nepravdivá informácia je. Posledná pripomienka sa týka ochrany zdroja, ktorá by nemala byť v polohe povinnosti, ale práva. Vládny návrh tlačového zákona by podľa OBSE nemal vôbec obsahovať ustanovenia 1. bodu paragrafu 6, ktoré hovoria o tom čo periodická tlač a agentúrne spravodajstvo nesmú obsahovať. Ide napríklad o zákaz uverejňovania informácií, ktoré napríklad propagujú vojnu, násilie, užívanie omamných látok či nenávisť na základe pohlavia, rasy, národnosti, náboženstva, politického zmýšľania. O pokutách médiám by nemalo rozhodovať ministerstvo kultúry. OBSE odporúča zlúčiť navrhované opravné prostriedky - právo na opravu a právo na odpoveď do jedného a právo na dodatočné oznámenie odstrániť. Navrhuje viaceré úpravy práva na odpoveď, okrem iného, aby bola dĺžka opravy obmedzená na to, čo je potrebné opraviť v pôvodnom tvrdení. V zákone by podľa OBSE malo byť uvedené, že štát a verejné orgány nemajú možnosť žiadať právo na opravu alebo odpoveď. Odstrániť by sa mali - právo žiadať peňažnú náhradu za nezákonné neposkytnutie opravy alebo odpovede a zákaz pre noviny uverejňovať súvisiaci text pre opravu a odpoveď. OBSE ďalej tvrdí, že ochrana zdrojov by mala byť definovaná ako právo médií a nie Sporný tlačový zákon odmietli viaceré novinárske profesijné organizácie - Združenie vydavateľov periodickej tlače, Asociácia vydavateľov regionálnej tlače (AVRT) a výhrady má aj Slovenský syndikát novinárov či Asociácia hovorcov Slovenska (AHS). AVRT chce, aby zákon obsahoval právo na ospravedlniteľný omyl, čím by vylúčil stíhanie za informácie z dôveryhodného a kompetentného zdroja. V zákone chýba povinnosť orgánov verejnej moci a verejných činiteľov poskytovať pravdivé informácie, túto povinnosť nemožno vymáhať. Preto by mal zákon stanoviť sankcie za neposkytnutie informácií. Asociácia nesúhlasí s časťami zákona, ktoré napadla aj OBSE. AHS považuje v navrhovanom novom tlačovom zákone za sporné predovšetkým ustanovenie týkajúce sa práva na odpoveď. Tlačový zákon bol jednou z tém stredajšieho stretnutia ministra zahraničných vecí Jána Kubiša s delegáciou Helsinskej komisie vedenou spolupredsedom, demokratickým kongresmanom za Floridu Alcee L. Hastingsom a demokratickou kongresmankou za Kaliforniu Hildou L. Solisovou. Kubiš ich uistil, že sporné časti tlačového zákona budú zmenené. Hilda L. Solisová, ktorá je v parlamentnom zhromaždení OBSE zodpovedná za otázky migrácie a otázky ľudských práv, tvrdí, že média musia mať prístup k informáciám a možnosť slobodne ich šíriť. OBSE aj EÚ podľa nej sledujú, čo sa na Slovensku deje. Premiér Robert Fico po stredajšom rokovaní vlády ubezpečil, že tlačový zákon bude spĺňať štandardy Európskej únie. "Neprijmeme zákon, ktorý by išiel proti pravidlám hry," konštatoval.
© 2007, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

SLOVAK ELECTRIC MEDIA NEWS

SLOVAK ELECTRIC MEDIA NEWS
Západoslovenská energetika, a.s. (ZSE) upozorňuje verejnosť, že v súvislosti so zákonom o úhrade za služby verejnosti poskytované STV a SRo nebudú koncesionárske poplatky súčasťou faktúry za elektrinu. "V žiadnom prípade nejde o priamy výber koncesionárskych poplatkov prostredníctvom faktúr našej spoločnosti. Povinnosťou ZSE je len poskytnúť údaje o odberateľoch vyberateľovi poplatkov," vysvetlil vedúci komunikácie ZSE Peter Kimijan. Ako ďalej pokračoval, po nadobudnutí účinnosti novej legislatívnej normy ich spoločnosť bude povinná poskytnúť vyberateľovi úhrady za služby verejnosti do 30 dní od doručenia jeho písomnej žiadosti údaje o mene, priezvisku, adrese trvalého pobytu a odberného miesta, čísle sústredeného inkasa platieb obyvateľstva, ak ho má k dispozícii. Ďalej o čísle odberného miesta platiteľa, ktorým je fyzická osoba a je koncovým odberateľom elektriny v mieste, z ktorého sa využíva elektrina pre spotrebu v byte alebo rodinnom dome.

VÝROKY TÝŽDŇA

VÝROKY TÝŽDŇA

„Ja a Davisov pohár? Nikdy v živote. Vari len vtedy, keď dostanem 2 milióny korún. Minimálne o toľko som prišiel pre aféru.“ Karol Beck

"Kedysi, keď som ešte chodieval veľa po Slovensku, dostal som do daru rozsudok na Jánošíkom z Liptovského Mikuláša. Je to prvá strana, za čo všetko bol odsúdený a dúfam, že je to originál. Mám ho doma odložený. Sú dokumenty, ktoré budú v múzeu, ale až potom ako ja nebudem." Vladimír Mečiar

" Ja budem komentovať kolegov z opozície, pretože mám naozaj pocit ako keby vy ste boli neplatiči koncesionárskych poplatkov, vy neviete, že musíte mesačne platiť 140 korún ale nie v jednej platbe ako bude zavedené, ale v komplikovanejšej forme dvoch?Prečo tu zavádzate verejnosť? Veď ak neplatíte, no tak si to poriešte sami a nevykrikujte na mňa pani herečka, pokiaľ vy ste niečo namietli, že je tu nejaká nespravodlivosť, ja neviem, vy chcete snáď zaviesť podľa pixelov alebo podľa veľkosti obrazovky, alebo podľa či máte plazmu alebo či máte LCD obrazovku? Zásuvka je len, ak to nechápete, to je veľmi jednoduchý mechanizmu ako pomocná páka na prevod tej nepriamej dane, ktorú tak či tak musíte platiť a ten problém, ktorý my tu riešime je univerzálna, zlá vymožiteľnosť práva a výberov vôbec na Slovensku a to nie je len pri platbách vo verejnoprávnej službe, ten problém tu existuje v hocijakej inej oblasti a ja sa čudujem, že odmietate princíp práva, ktorý sleduje vymožiteľnosť, že vlastne vy tu obhajujete čiernych pasažierov, ktorí neplatia a hovoríte, že tu niekto chce niekoho trestať. Je mi z vás normálne trápne. " Rafael Rafaj

"Pán minister, vy viete že som obhajoval spolu s vami aj v televíznych diskusiách, pretože moja dôvera v potrebu verejnoprávnych médií je veľká. Moje vnútorné nastavenie, že v tomto duálnom priestore majú verejnoprávne médiá svoje miesto, že musia byť vyfinancované, že majú byť vyfinancované tak, aby ostali nezávislé, je naozaj veľkým presvedčenie. Nedokázala ho zlikvidovať ani Kubišova televízia. Musím povedať, že Hrehova televízia to naštrbila neuveriteľne a Mračnova alebo lepšie povedané Bobockého ma skoro dorazila. Jednoducho Mračnova televízia hovorí, že to nie je návrh, ktorý zabezpečí to čo ja od financovania verejnoprávnej televízie očakávam. To je obrovský problém a to hovorí mne, pretože atmosféra v tejto spoločnosti, postup rady, jej predsedu, ktorý sa správa dneska v televízii ako jej riaditeľ, naozaj Bobocký tam spáva a robí personálne a iné rozhodnutia čo je neprípustné. Tak toto naštrbuje moju dôveru, že táto televízia chce žiť z príjmov, ktoré nezávisia od rozhodnutie tejto exekutívy." Pavol Minárik

"Václav Klaus je človek, ktorý, ktorého si vážim. Vážim si ho nie už päť rokov, desať rokov, ja si ho vážim dvadsať rokov. To je jeden jeden jeden zmysluplný ekonóm, ktorý pre mňa znamená strašne veľa. A jeho vyhlásenie „peníze nepoznají sentiment" je pre mňa absolútne. Absolútne. Absolútne.. No, ten prišelec, ktorý prišiel z Ameriky , ja by som sa teda čudoval, čudoval by som sa všetkým, Češi by ho určite vyhnali lopatami, ale to by bola sila, to by bola sila. Ja nemôžem posudzovať nejak českého voliča a tak ďalej a tak ďalej, ale v každom prípade si myslím, že to by bola, to by bol ten hnúj, hnúj. Po česky." Ján Slota

"No, čo už k tomu môžem povedať. Zase sa vo voľnom čase opil a povedal, čo povedal." Dušan Čaplovič

"Je absurdné, aby takzvaní analytici vydávali svoje názory a úsudky za nezávislé a objektívne." Robert Fico

„Každý rozumný a normálny človek vie, že nás to automaticky ohrozí. Nerozprávajme si tu rozprávky. Budeme v strede medzi Poľskom a Českou republikou. Keď tie rakety niekde pad­nú, tak to bude mať vplyv aj na Slovensko. Preto má Slovensko eminentný záujem, aby tam raketové základne nefungovali. Veď ide o našu bezpečnosť.“ Ľubomír Jahnátek

"Budeme preverovať celý priebeh tejto kauzy aj z hľadiska toho, kto mal záujem a z kých dôvodov útočiť na vládu Slovenskej republiky . Vláda sa zaoberala aj tým, ako je možné, že takýmto širokým spôsobom bola kauza skládky v Pezinku medializovaná. Vláda sa zaoberala aj tým, ako spontánne vznikali niektoré protestné zhromaždenia, ako sa zrazu len tak, z ničoho nič, zjavil spevák, ktorý si bežne účtuje stotisíc, dvestotisíc korún za vystúpenia.. To bola vec, ktorá so skládkou nemala podľa všetkého nič spoločné . Tam veľmi rýchlo utekali všetci poslanci z opozície, všetko bolo perfektne pripravené, len to nebolo určite spontánne ." Robert Fico

" Svetové veľmoci vytvorili čierny a špinavý mikrób v podobe sionistického režimu a pustili ho ako divé zviera na národy v regióne". Mahmúd Ahmadínežád

"Nemôžu si vydávať nejaké knižočky, kde na prvú stranu dajú nejaký valec a na zadnú stranu dajú diaľnice a povedia, že rok 2007 bol rokom tyranie väčšiny.A čo my tu sme nemali voľby? Okrem toho poznáme týchto ľudí. Pán Mesežnikov nepovedal na adresu vlády Slovenskej republiky jedno dobré slovo. Pán Bútora, pani Bútorová, všetci títo ľudia pôsobili v okruhu poradcov pravicovej vlády. Nemôže sa niekto tváriť, že ja som tu objektívny a budem tu rozprávať o tyranii väčšiny. Čo to je za nezmysel, aká tyrania väčšiny. Ako si vôbec môže niekto takýto výraz dovoliť použiť na adresu vlády Slovenskej republiky, ktorá vznikla legitímne. Pochybuje niekto o legitimite tejto vlády? Chce niekto spochybniť, že táto vláda nevznikla na základe slobodných volieb?. Odmietame, aby sa tu niekto staval do polohy nezávislých komentátorov slovenskej politickej scény. Najmä to odmietame vtedy, ak je úplne zrejmé o koho ide a kde sú zaradení." Robert Fico