20. 2. 2008

SLOVAK FREE MEDIA

SLOVAK FREE MEDIA
Alcee L. Hastings
Nové podmienky, ktoré vláda pripravuje pre tlač a mimovládne organizácie, zaujímali zástupcov Helsinskej komisie amerického Kongresu na dnešnom stretnutí s ministrom zahraničných vecí Jánom Kubišom v Bratislave. Kubiš im podľa správy tlačového odboru MZV SR objasnil tlačový zákon a zákon o spolkoch a informoval ich o stave ich prijímania. Tlačový zákon je v parlamente v druhom čítaní, kde sa očakávajú zmeny požadované Organizáciou pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE). Zákon o spolkoch ministerstvo vnútra pripravuje v novej verzii po tom, ako ho protesty mimovládnych organizácií prinútili návrh stiahnuť. Zástupcovia Helsinskej komisie, ktorá sa zaoberá dodržiavaním demokracie a základných ľudských práv vo svete, hovorili s Kubišom aj o menšinách. Minister im vysvetlil, aké kroky robí vláda pre zlepšenie postavenia menšín na Slovensku, vrátane Rómov. Hlavnou témou rozhovorov bola situácia po jednostrannom vyhlásení nezávislosti Kosova, uviedlo v oficiálnej správe MZV SR. Delegácia Helsinskej komisie, vedená spolupredsedom, demokratickým kongresmanom za Floridu Alcee L. Hastingsom a demokratickou kongresmankou za Kaliforniu Hildou L. Solisovou, navštívila Slovensko v rámci účasti na Parlamentnom zhromaždení OBSE vo Viedni. Stretnutie nadviazalo na rokovanie ministra Kubiša s predstaviteľmi Helsinskej komisie počas jeho návštevy USA 12. februára 2008.
Sloboda tlače je na Slovensku fantastická, premiér nemá nič ani proti mimovládnym organizáciám. Podporuje ale nový tlačový zákon, ktorého sa obávajú vydavatelia aj Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) aj zákon o spolkoch, proti ktorému protestuje tretí sektor. Premiér dnes ubezpečil, že oba zákony budú spĺňať štandardy Európskej únie. "Neprijmeme zákon, ktorý by išiel proti pravidlám hry. Ani v jednom, ani v druhom prípade. Toľko slobody, koľko majú mimovládne organizácie, toľko slobody, čo má tlač na Slovensku, ja myslím, že môžeme byť vzorom kdekoľvek na svete. My chceme len štandardné zákony. Nič iné. Netreba hneď za každým návrhom zákona, ktorý sa objaví, vidieť nejakého strašiaka, že chceme niekomu ublížiť," povedal premiér na tlačovej besede po rokovaní vlády. S mimovládnymi organizáciami nemá žiadny problém, tvrdí premiér. Myslí si, že niektoré z nich by mal štát viac podporovať, a to aj finančne. V niektorých prípadoch vedia plniť funkcie za štát podstatne lacnejšie ako štát. "Viem si predstaviť veľmi aktívne mimovládne organizácie v oblasti prevencie kriminality, boja proti drogám," povedal. MVO odkázal, že aj zákon o spolkoch bude dobrý. "Ak sa prijíma nejaký návrh zákona, tak sa prijme návrh zákona, ktorý bude plne zodpovedať štandardom Európskej únie, tak ako to je aj v prípade tlačového zákona," vyhlásil premiér.
© 2007, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.