4. 7. 2020

Zomrel Earl Cameron

Zomrel Earl Cameron

Vo veku 102 rokov zomrel Earl Cameron, jeden z prvých čiernych hercov, ktorí si dokázali vybudovať úspešnú kariéru v britskej televízii a filme. Informuje o tom spravodajský portál BBC s odvolaním sa na rodinného priateľa.
Rodák z Bermúd, ktorý žil s manželkou v Kenilworthe, v grófstve Warwickshire, skonal v piatok v spánku, uviedol Martin Beckett. "Mal úžasnú povahu, bol veľmi duchovný, veľmi skromný, bude nám chýbať. Nikdy nebral úlohy, ktoré by ponižovali farebných ľudí... sám bol často cieľom rasových predsudkov, ale nikdy sa na to nehneval. Bolo mu ľúto ľudí, ktorí ho nedokázali prijať," vyjadril sa Beckett s tým, že Cameron sa v súvislosti s pandémiou ochorenia COVID-19 chránil a nechodil von.
Cameronovým filmovým debutom bola rola v kriminálnej dráme Pool of London z roku 1951. Predstavil sa aj v bondovke Thunderball (1965) a v roku 1966 v kultovom sci-fi seriáli Doctor Who (1963 - 1989). Účinkoval tiež po boku Nicole Kidman a Seana Penna v snímke Tlmočníčka (2005) a naposledy sa na plátne objavil v malej úlohe v sci-fi Počiatok (2010). V roku 2009 mu udelili Rad britského impéria (CBE).
Pri príležitosti svojich stých narodenín povedal v rozhovore pre BBC, že by rád videl vo filmoch a v televízii viac čiernych hercov. "Je veľa talentov a myslím, že britskému filmovému priemyslu by prospelo, keby používal viac čiernych talentov," skonštatoval.

©2020, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Pred 70 rokmi sa po prvý raz ozval v éteri hlas Rádia Slobodná Európa

 Pred 70 rokmi sa po prvý raz ozval v éteri

  hlas Rádia Slobodná Európa 


 Rozhlasová stanica Rádio Slobodná Európa (Radio Free Europe, RFE) bola počas studenej vojny dôležitým prostriedkom, ktorý prinášal obyvateľom východnej Európy necenzurované informácie, prinášal nádych slobody. Práve preto sa stala od začiatku jedným z najväčších nepriateľov komunistického režimu. V sobotu 4. júla uplynie 70 rokov odvtedy, čo sa uskutočnilo prvé, skúšobné vysielanie Rádia Slobodná Európa.
V čase zostrujúcich sa medzinárodných vzťahov po druhej svetovej vojne sa vláda USA rozhodla zriadiť rozhlasovú stanicu. Vysielať mala pre obyvateľov východnej Európy, ktorí sa ocitli v sfére sovietskeho vplyvu.
Národný výbor pre Slobodnú Európu (National Committee for Free Europe - NCFE), ktorý si vytýčil cieľ získať finančné prostriedky a zorganizovať štáb pracovníkov novej rozhlasovej stanice, vznikol 1. júna 1949. Veľká celonárodná propagačná a zbierková kampaň sa začala v januári 1950. Na jej čele boli mnohé verejne známe osobnosti, medzi nimi aj budúci americký prezident Ronald Reagan. Na podporu stanice Rádio Slobodná Európa prispelo finančne 16 miliónov obyvateľov Spojených štátov.
Jiří Schneedörfler vo svojej práci Rádio Slobodná Európa: Vznik stanice a počiatky československej redakcie však pripomenul, že "pravda o financovaní prevádzky rozhlasovej stanice z tajných fondov CIA začala presakovať začiatkom 60. rokov, čo vyvolalo ostré verejné diskusie o nevhodnosti takéhoto konania; k definitívnemu odlúčeniu od príjmov zo strany CIA došlo v roku 1972".
Rozhlasová stanica mala dve sídla – v New Yorku, kde sa nachádzalo riaditeľstvo celej RFE, a v Mníchove, kde bol hlavný štáb vysielania, s tým, že Mníchov bol až do zlúčenia v roku 1976 podriadený New Yorku.
Prvým riaditeľom československej redakcie rozhlasovej stanice sa stal známy český novinár Ferdinand Peroutka, ktorý prežil celú vojnu v koncentračnom tábore Buchenwald, a programovým riaditeľom v Mníchove bol Pavel Tigrid, ktorý pôsobil počas druhej svetovej vojny v londýnskej BBC.
Termín skúšobného vysielania sa niekoľkokrát posunul, až sa stanovil na deň amerického štátneho sviatku, Dňa nezávislosti, 4. júla 1950. Vysielanie zabezpečoval mobilný krátkovlnný vysielač Barbara, umiestnený na nákladnom aute, ktoré sa pohybovalo neďaleko československých hraníc.
Išlo o zlomový bod v histórii RFE, pretože o desať dní neskôr, 14. júla, sa ozvala ako druhá rumunská relácia. Dňa 4. augusta 1950 sa začalo experimentálne vysielanie v maďarčine i v poľštine a 11. augusta 1950 aj v bulharčine.
Oficiálne vysielanie pre poslucháčov v Československu začala stanica Rádio Slobodná Európa z Mníchova 1. mája 1951. V éteri zazneli tieto slová v češtine: "Volá hlas svobodného Československa, rozhlasová stanice Svobodná Evropa."
Komunisti sa snažili vysielanie RFE od začiatku rušiť – typickému zvuku rušičiek sa hovorilo "moskovské boogie". Ani tieto snahy však nedokázali odradiť tisíce ľudí od počúvania.
Ferdinand Peroutka, ktorý stál od roku 1951 až do roku 1961 na čele československej redakcie, v deň začatia vysielania slovenským a českým poslucháčom odkázal: "Budeme vydávať časopis a budeme ho posielať vzduchom... Po dnešnom dni vám nikto nemôže nahovoriť, že vaša otázka nie je otázkou svetovou. Z vôle a príspevkov 16 miliónov amerických občanov bola vybudovaná táto rozhlasová stanica. Tu národ podáva ruku národu. Tu sa svetová demokracia stavia za svojich bojovníkov v prvej línii... Ale vy sami, nie my tu, rozhodnete, ako usporiadať veci u nás doma, keď už bude len zlou spomienkou všetko to, čo sa dnes deje."
V roku 1993 sa československá redakcia rozdelila na slovenskú a českú. V tom istom roku sa vytvorila aj slovenská redakcia v Bratislave. Vysielanie pre Česko a Slovensko sa definitívne skončilo po 51 rokoch, 30. septembra 2002.
V roku 1995 sa ústredie rozhlasovej stanice RFE/RL (Radio Free Europe/Radio Liberty) presťahovalo z Mníchova do Prahy. V súčasnosti vysiela v 28 jazykoch do 21 krajín vrátane Ruska, Iránu a Afganistanu, pričom jeho tvorcovia pripravia týždenne okolo 1100 hodín rozhlasového programu.




Copyright © TASR 2020

Reklamná pauza,môžete sa...

Reklamná pauza,môžete sa...


3. 7. 2020

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


V neprítomnosti 20 podozrivých osôb obvinených z vraždy saudskoarabského novinára Džamála Chášukdžího, sa v piatok začal súdny proces v tureckom Istanbule. Informovala o tom agentúra AFP.
Podozriví boli obvinení z "úmyselného a obludného zabitia mučením" a turecká prokuratúra, ktorá pre nich žiada doživotné tresty, na nich vydala zatykač.
Medzi 20 osobami, ktoré boli postavené pred súd sú aj bývalý zástupca šéfa saudskoarabských tajných služieb Ahmad Asírí a Saúd Kahtání, bývalý poradca saudskoarabského korunného princa Muhammada bin Salmána, ktorí podľa prokuratúry viedli operáciu s cieľom zavraždiť Chášukdžího.
Chášukdžího vražda, ku ktorej došlo 2. októbra 2018 v budove saudskoarabského konzulátu v Istanbule, keď si tam prišiel prevziať dokumenty potrebné na ich sobáš, vyvolala pobúrenie po celom svete a veľmi poškodila povesť saudskoarabského korunného princa.
Na operácii, ktorej cieľom bola novinárova likvidácia, sa zúčastnilo 15 agentov vyslaných z Rijádu. Chášukdžího telesné pozostatky sa nikdy nenašli.
Z 11 osôb obžalovaných v tomto prípade saudskoarabský súd vlani v decembri odsúdil päť ľudí na trest smrti a troch na tresty väzenia. Ostatní obžalovaní boli oslobodení. Asírího a Kahtáního súd vtedy oslobodil.
Na súde v piatok vypovedala aj Chášukdžího snúbenica Hatice Cengizová, napísala turecká tlačová agentúra Anadolu. Na pojednávaní je prítomná aj osobitná spravodajkyňa OSN pre ľudské práva Agnes Callamardová, píše agentúra DPA.


Copyright © TASR 2020



Sociálna a mikroblogovacia sieť Twitter prestane vo svojom programovacom jazyku využívať termíny s rasistickým podtónom. Výrazy ako master (pán), slave (otrok) či blacklist (čierna listina) chce nahradiť inkluzívnejšími termínmi. Informuje o tom spravodajský portál BBC.
Vo štvrtok technické oddelenie Twitteru v príspevku na platforme uviedlo sériu slov, od ktorých používania sa chce dištancovať "v prospech inkluzívnejšieho jazyka". Termín whitelist chce napríklad nahradiť výrazom allowlist (allow v preklade znamená povoliť) a master a slave by mali nahradiť leader a follower (vodca a nasledovateľ).
Master v programovacom jazyku odkazuje na hlavnú verziu kódu, ktorý kontroluje kópie - slaves. Všetky spomínané slová sa často používajú v programovacích kódoch, ktoré vznikli pred desiatkami rokov, pripomína spravodajský portál BBC. Podľa odborníkov by ich nahradenie mohlo trvať mesiace a stáť milióny dolárov.
Mnoho spoločností po smrti Afroameričana Georgea Floyda v rukách minneapoliskej polície podniklo opatrenia proti rasizmu a rasovej stereotypizácii. Podobne ako Twitter zakročili napríklad banka JPMorgan či najväčšia webstránka pre vývojárov GitHub, ktorá pracuje na zmene termínu master. Projekt Googlu Chromium a operačný systém Android tiež vyzvali vývojárov, aby sa vyhli používaniu termínov blacklist a whitelist.



©2020, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


HOAX: Fotografia nezobrazuje verne či korektne plod v 12 týždni tehotenstva

HOAX: 
Fotografia nezobrazuje verne či korektne plod v 12 týždni tehotenstva


 

Na slovenskom Facebooku sa objavila staršia údajná fotografia plodu po troch mesiacoch tehotenstva s popisom, podľa ktorého má ísť o nový ľudský život. Na fotografii je však v skutočnosti ručne vyrobená bábika, nejde o živý plod. Oslovení lekári a špecialisti sa pre agentúru AFP zhodli, že plod v 12. týždni tehotenstva takto nevyzerá. TASR upozorňuje na dezinformácie v spolupráci s tlačovou agentúrou AFP.
Fotografia bola zdieľaná na slovenskom Facebooku s popisom, ktorý znel (doslovné znenie): "Toto, čo vidíte, má 12 týždňov... teda 3 mesiace. Podľa niekoho telo ženy, podľa iného embryo. Podľa mňa je to dieťa a nový ľudský život. Tak čo... je to prerušenie tehotenstva, alebo vražda bezbranného ľudského tvora?"
Tvrdenie z popisu fotografie je však nepravdivé. Na fotografii je v skutočnosti epoxidový model, respektíve bábika, ktorá však podľa viacerých expertov nezobrazuje presne, ako 12-týždňový plod vyzerá.
Pôvodný obrázok pochádza zo stránky OneTinyLife.org, ktorá sa neskôr premenovala na donnaleeoriginals.com. Americká umelkyňa Donna Leeová na stránke predáva bábiky novorodencov zo silikónu, hliny či epoxidu. Na stránke sa predáva aj ňou vyrobený údajný "12-týždňový plod". Figúrka podľa stránky meria 6,35 centimetra a stojí 25 dolárov.
Austrálska pobočka AFP o fotografii údajne zobrazujúcej 12-týždňový plod písala už v auguste 2019. Oslovila aj odborníkov z Kráľovskej ženskej nemocnice (Royal Women's Hospital) v Melbourne. Tí uviedli, že obrázok nezobrazuje plod v 12. týždni tehotenstva verne či korektne.
Pokožka takéhoto plodu je podľa nich tenká a priesvitná, lebo mu chýba vrstva tuku a svalov. Pokožka je tiež omnoho červenšia. Ani proporcie častí tela nie sú typické pre 12-týždňový plod, ktorý má nepomerne väčšie dlane a chodidlá - napríklad dĺžka chodidiel v tomto štádiu približne zodpovedá dĺžke stehien. Detailné rysy tváre, ako ich vidno na zdieľanej fotografii, tiež nezodpovedajú 12-týždňovému plodu.

Zdroj: TASR

Zomrel Dušan Húščava


Zomrel Dušan Húščava



Vo veku 79 rokov zomrel uznávaný džezový saxofonista Dušan Húščava. Agentúru SITA o tom informoval PR manažér RTVS Filip Púchovský. Umelca si telerozhlas pripomenie v rozhlasovom vysielaní. Húščava bol členom skupín Traditional Club a Revival Jazz Band, sólistom, skladateľom a aranžérom Tanečného orchestra Československého rozhlasu v Bratislave, a rovnako aj VV-systému Vlada Valoviča.

„RTVS prijala s veľkým zármutkom správu o úmrtí slovenského džezového saxofonistu a pedagóga Dušana Húščavu. Opustil nás vo štvrtok 2. júla vo veku 79 rokov,“ priblížil Púchovský. Dodal, že RTVS si ho pripomenie v sobotu 4. júla o 12:00 v repríze relácie Ľudia – Fakty – Udalosti vo vysielaní Rádia Devín a vo štvrtok 9. júla o 22:30 v relácii Večerné súzvuky Rádia Regina.

Púchovský poukázal na to, že v ich rozhlasovom archíve sa nachádzajú stovky nahrávok s Húščavovými sólami na saxofóne, ale aj na flaute. Dodal, že mnohé skladby aj aranžoval, rovnako ako aj podklady k nahrávkam populárnych piesní v produkcii rozhlasového tanečného orchestra. Známe sú jeho albumy Hudba pre saxofón či Neposlušné topánky. V rozhlasovom vysielaní RTVS sa poslednýkrát naživo predstavil ako sólista v septembri 2019 s Orchestrom Pavla Zajačka vo verejnej nahrávke. V nej hudobníci spomínali na člena rozhlasového tanečného orchestra Karola Laga
.

©2020, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.