28. 6. 2020

MEDIA NEWS


Sudca v Libanone vydal v sobotu nariadenie, ktorým miestnym i zahraničným médiám zakázal robiť rozhovory s veľvyslankyňou USA Dorothy Sheaovou. Zákaz má platiť jeden rok.
Sudca svojím rozhodnutím reagoval na rozhovor pre saudskoarabskú televíziu al-Hadás, v ktorom sa diplomatka vyjadrovala k vplyvnému hnutiu Hizballáh.
Podľa veľvyslankyne majú Spojené štáty "vážne obavy z roly, ktorú (v Libanone) hrá teroristická organizácia Hizballáh". Spresnila, že toto šiitské hnutie "si ulialo miliardy dolárov, ktoré mali ísť do vládnej pokladnice, aby vláda mohla poskytovať základné služby svojim občanom." Podľa jej názoru Hizballáh takto "bráni potrebným hospodárskym reformám" v krajine.
Sudca Muhamad Mázi, ktorý konal na základe podnetu od občana, označil v sobotu tieto výroky veľvyslankyne USA za "urážku libanonského ľudu". Sudca pritom súčasne uznal, že veľvyslankyni nemôže zakázať hovoriť s médiami. Uviedol však, že médiám môže na obdobie jedného roka zakázať robiť s ňou rozhovory.
Súkromná televízna stanica LBC už medzičasom uviedla, že sa proti rozhodnutiu odvolá, keďže ho považuje za nerešpektovanie slobody slova.
Kritici hnutia Hizballáh označili sudcov verdikt za spolitizovaný. Iní ľudia však sudcov postoj na sociálnych sieťach označovali za "statočný" a deklarovali, že Sheaová prekročila hranicu a zasahovala do vnútorných záležitostí Libanonu.
Libanonská ministerka informácií Manal Abdal-Samadová na sociálnej sieti Twitter napísala, že justícia môže reagovať na zasahovanie niektorých diplomatov do záležitostí hostiteľskej krajiny. Upozornila však, že "nikto nemá právo brániť médiám v tom, aby informovali, alebo oslabovať slobody tlače".
Sheaová vo svojej prvej reakcii na verdikt sudcu v telefonickom rozhovore s miestnou stanicou MTV uviedla, že ide o "nešťastné" rozhodnutie. Vyslovila predpoklad, že zámerom sudcu bolo odlákať pozornosť ľudí. Dodala, že by si želala, aby ľudia v Libanone trávili čas a venovali pozornosť snahe vyriešiť problémy, ktorým krajina čelí. Uviedla tiež, že libanonská vláda sa jej už za sudcovo konanie ospravedlnila. Ubezpečila, že "veľvyslanectvo USA nebude umlčané".
Hizballáh je proiránske šiitské hnutie a jeho spojenci dominujú v parlamente a podporujú súčasnú vládu. Washington ho však označuje za teroristickú skupinu a naďalej rozširujú sankcie proti nemu. Washington je však pritom súčasne jedným z najväčších podporovateľov libanonskej armády.


Libanonský minister zahraničných vecí Násíf Hittí si na pondelok o 15.00 h miestneho času (14.00 h SELČ) predvolal veľvyslankyňu Spojených štátov Dorothy Sheaovú za jej nedávne kritické vyjadrenia voči vplyvnému hnutiu Hizballáh. Stalo sa to deň po tom, ako súd v juholibanonskom meste Súr zakázal na rok lokálnym i zahraničným médiám pôsobiacim v krajine pokrývať jej výroky, informovala v nedeľu libanonská štátna tlačová agentúra.
Sheaová v rozhovore pre saudskoarabskú televíziu al-Hadás odvysielanom v piatok povedala, že USA majú "vážne obavy z roly, ktorú (v Libanone) hrá teroristická organizácia Hizballáh". Ambasádorka toto militantné hnutie obvinila z krádeže vládnych peňazí, ktoré mali byť použité na poskytovanie základných služieb pre občanov krajiny. "Zastavilo to niektoré ekonomické reformy, ktoré libanonská ekonómia tak zúfalo potrebuje," dodala.
Hizballáh je proiránske šiitské hnutie a jeho spojenci dominujú v parlamente a podporujú súčasnú vládu. Washington ho však označuje za teroristickú skupinu a naďalej rozširujú sankcie proti nemu. Washington je pritom súčasne jedným z najväčších podporovateľov libanonskej armády.

Copyright © TASR 2020


Tvorcovia animovaného seriálu Simpsonovci už nebudú viac využívať bielych hercov pri dabovaní postáv inej farby pleti. Oznámila to americká produkčná firma Fox Studios. Rozhodnutie prichádza uprostred napätej situácie súvisiacej s protestmi hnutia Black Lives Matter, ktoré vyvolala koncom mája násilná smrť Afroameričana Georgea Floyda. Seriál už dlhšie čelil kritike za to, že postavu Apua Nahasapeemapetilona, ktorý je indického pôvodu, dabuje biely herec Hank Azaria. Ten už skôr počas roka oznámil, že sa svojej úlohy vzdá.
Simpsonovci sú najdlhšie vysielaným animovaným seriálom v USA a tiež americkým sitkomom s najväčším počtom dielov. Jeho prvá epizóda mala premiéru 17. decembra 1989, postavičky sa však na obrazovke objavili už v roku 1987 v Tracey Ullman Show. Seriál vysielajú vo viac ako 100 krajinách sveta a nadabovaný je viac ako 50 jazykmi. Príbehy Homera, Marge, Lisy, Barta a Maggie získali doteraz 34 cien Emmy či 34 Annie Awards. Simpsonovci majú od roku 2000 svoju hviezdu na hollywoodskom Chodníku slávy.



©2020, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.