30. 6. 2020

NAKA zasahuje v centrále Sociálnej poisťovne

 NAKA zasahuje v centrále 
Sociálnej poisťovne

V centrále Sociálnej poisťovne v Bratislave aktuálne zasahujú príslušníci Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) v rámci akcie „Novinár“. Razia súvisí s Marianom K. a jeho údajným nezákonným prístupom do databáz Sociálnej poisťovne. Hovorca Prezídia policajného zboru SR Michal Slivka pre agentúru SITA uviedol, že polícia aktuálne zisťuje o zásahu potrebné informácie. Informáciu ako prvý zverejnil portál Noviny.sk.
Pracovná skupina „Novinár“ prehľadáva priestory s cieľom zaistiť dôkazy. Ako doplnila polícia na sociálnej sieti, tie sú potrebné v súvislosti s nezákonnou lustráciou v systémoch Sociálnej poisťovne. Vyšetrovateľ začal trestné konanie pre podozrenie zo spáchania trestného činu neoprávneného nakladania s osobnými údajmi.
Hovorca Sociálnej poisťovne Peter Višváder pre agentúru SITA potvrdil, že zásah NAKA súvisí s nezákonným prístupom do databáz inštitúcie zo strany Mariana K., ktorý je v súčasnosti neprávoplatne odsúdený v kauze zmeniek TV Markíza a obžalovaný z objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.
„Môžem potvrdiť, že zásah NAKA súvisí so zneužívaním osobných údajov, ktorého sa mal dopustiť Marian K. Žiadne ďalšie informácie o zásahu však nemáme,“ povedal Višváder pre agentúru SITA. Dodal, že razia na centrále Sociálnej poisťovne stále prebieha a pravdepodobne potrvá do večerných hodín.

©2020, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.