3. 7. 2020

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


V neprítomnosti 20 podozrivých osôb obvinených z vraždy saudskoarabského novinára Džamála Chášukdžího, sa v piatok začal súdny proces v tureckom Istanbule. Informovala o tom agentúra AFP.
Podozriví boli obvinení z "úmyselného a obludného zabitia mučením" a turecká prokuratúra, ktorá pre nich žiada doživotné tresty, na nich vydala zatykač.
Medzi 20 osobami, ktoré boli postavené pred súd sú aj bývalý zástupca šéfa saudskoarabských tajných služieb Ahmad Asírí a Saúd Kahtání, bývalý poradca saudskoarabského korunného princa Muhammada bin Salmána, ktorí podľa prokuratúry viedli operáciu s cieľom zavraždiť Chášukdžího.
Chášukdžího vražda, ku ktorej došlo 2. októbra 2018 v budove saudskoarabského konzulátu v Istanbule, keď si tam prišiel prevziať dokumenty potrebné na ich sobáš, vyvolala pobúrenie po celom svete a veľmi poškodila povesť saudskoarabského korunného princa.
Na operácii, ktorej cieľom bola novinárova likvidácia, sa zúčastnilo 15 agentov vyslaných z Rijádu. Chášukdžího telesné pozostatky sa nikdy nenašli.
Z 11 osôb obžalovaných v tomto prípade saudskoarabský súd vlani v decembri odsúdil päť ľudí na trest smrti a troch na tresty väzenia. Ostatní obžalovaní boli oslobodení. Asírího a Kahtáního súd vtedy oslobodil.
Na súde v piatok vypovedala aj Chášukdžího snúbenica Hatice Cengizová, napísala turecká tlačová agentúra Anadolu. Na pojednávaní je prítomná aj osobitná spravodajkyňa OSN pre ľudské práva Agnes Callamardová, píše agentúra DPA.


Copyright © TASR 2020



Sociálna a mikroblogovacia sieť Twitter prestane vo svojom programovacom jazyku využívať termíny s rasistickým podtónom. Výrazy ako master (pán), slave (otrok) či blacklist (čierna listina) chce nahradiť inkluzívnejšími termínmi. Informuje o tom spravodajský portál BBC.
Vo štvrtok technické oddelenie Twitteru v príspevku na platforme uviedlo sériu slov, od ktorých používania sa chce dištancovať "v prospech inkluzívnejšieho jazyka". Termín whitelist chce napríklad nahradiť výrazom allowlist (allow v preklade znamená povoliť) a master a slave by mali nahradiť leader a follower (vodca a nasledovateľ).
Master v programovacom jazyku odkazuje na hlavnú verziu kódu, ktorý kontroluje kópie - slaves. Všetky spomínané slová sa často používajú v programovacích kódoch, ktoré vznikli pred desiatkami rokov, pripomína spravodajský portál BBC. Podľa odborníkov by ich nahradenie mohlo trvať mesiace a stáť milióny dolárov.
Mnoho spoločností po smrti Afroameričana Georgea Floyda v rukách minneapoliskej polície podniklo opatrenia proti rasizmu a rasovej stereotypizácii. Podobne ako Twitter zakročili napríklad banka JPMorgan či najväčšia webstránka pre vývojárov GitHub, ktorá pracuje na zmene termínu master. Projekt Googlu Chromium a operačný systém Android tiež vyzvali vývojárov, aby sa vyhli používaniu termínov blacklist a whitelist.



©2020, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.