2. 7. 2020

MEDIA NEWS


MEDIA NEWS



Televízny reportér Germán Vallecillo a kameraman Jorge Pozas prišli v stredu o život pri streľbe v meste La Ceiba na severnom pobreží Hondurasu, informovala agentúra AP.
Policajný hovorca Jair Meza povedal, že honduraského reportéra Vallecilla a kameramana Pozasa zastrelili v prístavnom meste La Ceiba. Novinári sa nachádzali na ulici, keď sa k nim priblížili dvaja ozbrojení muži a spustili streľbu. Motív činu polícia podľa Mezu vyšetruje.
Honduraský zväz novinárov (CPH) uvádza, že od roku 2001 bolo v Hondurase zabitých 86 pracovníkov médií.


Copyright © TASR 2020
 
Český štát sa musí prostredníctvom ministerstva financií ospravedlniť za niektoré výroky, ktoré predniesol prezident Miloš Zeman o novinárovi Ferdinandovi Peroutkovi. Dnes o tom rozhodol pražský mestský súd, ktorý čiastočne vyhovel odvolaniu žurnalistovej vnučky Terézie Kaslovej. Verdikt je právoplatný, možno sa proti nemu dovolať na Najvyšší súd.

Spor sa týkal Zemanových výrokov, ktoré zazneli v januári 2015 na konferencii k výročiu konca holokaustu. Prezident okrem iného tvrdil, že Peroutka napísal v časopise Prítomnosť článok s titulkom "Hitler je gentleman". Neskôr na tlačovej konferencii uviedol, že spomínaný článok videl na vlastné oči. Hradu sa však text v archívoch nepodarilo nájsť, podľa historikov neexistuje.

Výrok o tom, že Peroutka je autorom článku, bol podľa súdu nepravdivý. "Pre odvolací súd je jednoznačné, že je to výrok, ktorý je objektívne spôsobilý neoprávnene zasiahnuť do osobnostných práv pána Ferdinanda Peroutku. Ak je taký výrok niekomu pripisovaný, nie je to spravodlivé, nie je to férové, je to dehonestujúce a Česká republika sa musí za svojho prezidenta ospravedlniť, "konštatoval predseda odvolacieho senátu Tomáš Novosad.

Ďalšie Zemanovej výroky o Peroutkovi označil Novosad za hodnotiace súdy, na ktoré mal prezident nárok v rámci slobody slova.

Kaslová pôvodne zažalovala prezidentskú kanceláriu a justícia jej právo na ospravedlnenie čiastočne priznala. Po zásahu Najvyššieho súdu však žena musela žalobu presmerovať na ministerstvo financií. Obvodný súd pre Prahu 1 potom vlani túto žalobu zamietol, podľa neho prejav hlavy štátu nemôže byť nesprávnym úradným postupom, za ktorý nesie zodpovednosť štát.

"Skúmanie a bazírováaie súdu prvého stupňa, aké konkrétne normy prezident porušil, je úplne zbytočné, nemiestne, nezodpovedá súdnej praxi a právnej doktríne," podotkol Novosad.

Odvolací súd zároveň stanovil, že žiadna zo strán sporu, a teda ani prezident Zeman ako jeho vedľajší účastník, nemá nárok na náhradu súdnych nákladov.


Copyright © ČTK 2020



Google kúpil firmu North, ktorá vyrába inteligentné okuliare. Stalo sa tak po tom, ako sa mu nepodarilo vstúpiť na masový trh s vlastným produktom Glass.

North založili v roku 2012 v Kanade. Zástupcovia firmy potvrdili, že budú znižovať podporu pre prvú generáciu svojich okuliarov Focals a pozastavili predstavenie ich druhej generácie.

"Smerujeme do budúcnosti, kde je všade okolo vás užitočnosť, kde všetky vaše zariadenia spolupracujú a technológia sa stráca v pozadí," vyjadril sa predstaviteľ Googlu Rich Osterloh.

Okuliare Focals ukrývajú v rámoch počítačový procesor, batériu a Bluetooth modul. Ovládanie zabezpečuje prsteň, takzvaný Loop a sú kompatibilné aj s Amazon Alexa. Holografický displej zas umožňuje vidieť oznámenia.

Analytik Leo Gebbie zo spoločnosti CCS Insight uviedol, že inteligentné okuliare od Northu potrebujú nejaké vylepšenia, no celkovo ich pochválil. Uviedol, že Google Glass boli "neslávnym pokusom" technologického gigantu.

"Smart okuliare môžu byť revolučnou súčasťou technológií. A množstvo služieb od Googlu, ako napríklad Mapy, by dokonale zapadli so správnym hardvérom," vyhlásil a dodal, že v najbližších rokoch sa zrejme začnú preteky na trhu s inteligentnými okuliarmi.

Na vlastných zariadeniach údajne pracujú aj Apple a Samsung.


Facebook v stredu priznal, že zdieľal dáta používateľov s približne 5000 vývojármi po tom, ako k nim už nemali mať prístup. Sociálna sieť uviedla, že problém už vyriešila.
Firma v roku 2018 vyhlásila, že vývojári nebudú mať prístup k dátam používateľov, ak osoba viac ako 90 dní nebude používať aplikáciu daného vývojára.
Ľudia môžu využívať profily na Facebooku na registráciu v rôznych aplikáciách, pričom ich vývojári tak majú prístup k informáciám, ako sú dátum narodenia používateľa, jeho e-mail, zoznam priateľov a rodné mesto.
Facebook obmedzil prístup k dátam po škandále spoločnosti Cambridge Analytica, ktorá zhromaždila dáta 87 miliónov používateľov bez ich súhlasu, čo vyvolalo obavy, že sociálna sieť nerobí dostatočné kroky na ochranu súkromia používateľov.

©2020, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.