10. 3. 2018

ČESKÝ LEV 2018

ČESKÝ LEV 2018



Udeľovanie cien Českej filmovej a televíznej akadémie (ČFTA) ovládla snímka Baba z ľadu. Romantická dramédia triumfovala v rámci 25. ročníka v kategóriách Najlepší film, Najlepšia réžia (Bohdan Sláma), Najlepší scenár (Bohdan Sláma), Najlepší ženský herecký výkon v hlavnej úlohe (Zuzana Kronerová), Najlepší ženský herecký výkon vo vedľajšej úlohe (Petra Špalková) a Najlepší mužský herecký výkon v hlavnej úlohe (Pavel Nový).

O jedného Českého leva menej získal film Po strništi bos. Oldřich Kaiser vďaka tejto snímke získal cenu za Najlepší mužský herecký výkon vo vedľajšej úlohe, Jakub Čech a Claus Lynge zas za Najlepší zvuk, Vladimír Smutný za Najlepšiu kameru, Jiří Karásek a Lukáš Fišárek za Najlepší filmový plagát a režisér Jan Svěrák si pripísal Cenu filmových fanúšikov.

Životopisná dráma Milada dostala ceny za Najlepšie kostýmy (Simona Rybáková) a Najlepšie masky (Andrea McDonald). Za Najlepší dokumentárny film označili akademici snímku Červená. Najlepšiu filmovú scénografiu má Lajka (Aurel Klimt, Martin Velíšek, František Lipták) a Najlepšiu hudbu zložili Irena a Vojtěch Havlovi pre film Křižáček. O najlepší strih sa postarali Jiří Brožek, Michal Lánský a Jana Vlčková, ktorí spolupracovali na snímke Špina. Michal Blaško si odniesol sošku za najlepší študentský film, ktorým sa stala jeho Atlantida, 2003.

V televíznych kategóriách uspeli Svět pod hlavou ako Najlepší dramatický televízny seriál a Spravedlnost, ktorá nemala premožiteľa medzi televíznymi filmami alebo minisériami. Strihač Alois Fišárek dostal Cenu na mimoriadny prínos českej kinematografii.

Jubilejný ročník odovzdávania cien sa konal v pražskom Rudolfíne. Moderátorkou ceremoniálu bola už po druhý raz Slovenka Adela Vinczeová.

Prehľad ocenených v 25. ročníku udeľovania cien Český lev:

FILM

Najlepší film: Baba z ľadu
Najlepšia réžia: Baba z ľadu - Bohdan Sláma
Najlepší dokumentárny film: Červená
Najlepší ženský herecký výkon v hlavnej úlohe: Baba z ľadu - Zuzana Kronerová
Najlepší mužský herecký výkon v hlavnej úlohe: Baba z ľadu - Pavel Nový
Najlepší ženský herecký výkon vo vedľajšej úlohe: Baba z ľadu - Petra Špalková
Najlepší mužský herecký výkon vo vedľajšej úlohe: Po strništi bos - Oldřich Kaiser
Najlepšie kostýmy: Milada - Simona Rybáková
Najlepšia filmová scénografia: Lajka - Aurel Klimt, Martin Velíšek, František Lipták
Najlepšie masky: Milada - Andrea McDonald
Najlepšia hudba: Křižáček - Irena a Vojtěch Havlovi
Cena Magnesia za najlepší študentský film - neštatutárna cena: Atlantida, 2003 - Michal Blaško
Najlepší strih: Špina - Jiří Brožek, Michal Lánský, Jana Vlčková
Najlepší zvuk: Po strništi bos - Jakub Čech, Claus Lynge
Najlepší scenár: Baba z ľadu - Bohdan Sláma
Najlepšia kamera: Po strništi bos - Vladimír Smutný
Najlepší filmový plagát - neštatutárna cena: Po strništi bos - Jiří Karásek, Lukáš Fišárek
Cena filmových fanúšikov - neštatutárna cena: Po strništi bos - Jan Svěrák
Cena na mimoriadny prínos českej kinematografii: Alois Fišárek

TELEVÍZIA

Najlepší dramatický televízny seriál: Svět pod hlavou (réžia: Marek Najbrt a Radim Špaček, produkcia: Michal Reitler a Vratislav Šlajer, scenár: Ondřej Štindl)
Najlepší televízny film alebo miniséria: Spravedlnost - miniséria (réžia: Peter Bebjak, produkcia: Kateřina Ondřejková a Rastislav Šesták, scenár: Tomáš Bombík)

©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

 Americký finančný špekulant George Soros chce zvrhnúť aj slovenskú vládu premiéra Roberta Fica, ktorá je proti migrácii, konštatovali v piatok viaceré maďarské médiá blízke vláde premiéra Viktora Orbána.
Denník Magyar Idők napísal, že vraždu slovenského novinára zneužívajú "sorosovci" na podlé politické hry. Najdôležitejším človekom amerického špekulanta je prezident Andrej Kiska. Protivládne protesty organizujú ľudia, ktorí sú evidentne zo Sorosových kruhov, tvrdí denník.
Magyar Idők - podobne ako aj vláde blízky spravodajský server 888.hu či Origo.hu - konštatoval, že Fico vidí za vývojom vnútropolitickej situácie Sorosovu snahu o úplnú destabilizáciu Slovenska.
Uvedené médiá uviedli, že popularita Kisku v uplynulom období priebežne klesla pre nejasné daňové kauzy z jeho podnikania, pre súkromné lety vládnym špeciálom, ale aj pre jeho pozitívny postoj k migrácii a jeho vzťah k Sorosovi, čo však platí aj o jeho poradcoch.
Médiá venujú veľký priestor odhaľovaniu vzťahov Kiskových ľudí a organizátorov protivládnych protestov k Sorosovým organizáciám.
"Zdá sa, že rovnaký recept bol použitý v prípade krajín Vyšehradskej štvorky, ktoré odmietajú migrantov, teda Poľska, Maďarska a Slovenska: Soros a ním financovaná sieť sa s nemalou podporou Bruselu snažia povaliť protimigračné vlády, aby namiesto nich nasadili vlády bábkové. Ich úlohou bude vo všetkom realizovať Sorosovu ideológiu, čo znamená prijať migračné kvóty a vpustiť do krajiny migrantov," uzatvára Origo.hu.

V Turecku odsúdili v piatok 25 novinárov za údajné napojenie na strojcov pokusu o prevrat z júla 2016. Informovala o tom spravodajská televízia BBC. 
Dovedna 23 z nich bolo uznaných za vinných z členstva v ozbrojenej teroristickej organizácii a súd im uložil tresty až do výšky 7,5 roka väzenia.
Dvoch uznal súd za vinných na základe menších obvinení.      Odsúdení pracovali najmä so subjektmi spriaznené s hnutím exilového duchovného Fethullaha Gülena, ktorému turecké vedenie pripisuje zodpovednosť za zmarený pokus o predvlaňajší vojenský prevrat. On sám však tieto obvinenia odmieta.
Mnohí z týchto novinárov pracovali pre významné noviny Zaman, nad ktorými prevzali úrady kontrolu v roku 2016. 
V jednom z posledných procesov tiež odsúdili popredného novinára Murata Aksoya a popového speváka a publicistu Atillu Taša na trest odňatia slobody v trvaní 25 a 37 mesiacov na základe obvinenia z napomáhania teroristickej organizácii bez toho, aby boli členmi.
Obaja boli prepustení vzhľadom na čas, ktorý už vo väzení strávili.
Po zmarení pokusu o prevrat bol v Turecku vyhlásený výnimočný stav a proti údajným pučistom sa začali rozsiahle zákroky. Zadržaných bolo odvtedy viac ako 50.000 osôb a 150.000 ďalších ľudí prišlo o pracovné miesta v armáde a vo verejnom a v súkromnom sektore. 
  


Copyright © TASR 2018

 Spoločnosť Netflix zaradí 23. marca do ponuky film Paradox, v ktorom sa predstaví aj kanadský hudobník a spevák Neil Young. Snímka bude mať premiéru 15. marca na SXSW Film Festivale. O réžiu aj scenár sa postarala Daryl Hannah. Vo filme sa okrem 72-ročného rodáka z Toronta predstavia napríklad aj Willie Nelson a jeho synovia Micah a Lukas, ktorý je zároveň členom kapely Promise of the Real. Formácia, s ktorou Young nahral tri albumy, sa takisto ukáže v novinke. Young sa podieľal aj na soundtracku snímky.
Neil Percival Young spoluzakladal v roku 1966 kapelu Buffalo Springfield, s ktorou vydal tri albumy. Po jej rozpade sa v roku 1968 vydal na sólovú dráhu. Medzi jeho najvýznamnejšie nahrávky patria napríklad Harvest (1972), On the Beach (1974), Comes a Time (1978), Harvest Moon (1992), Mirror Ball (1995), Prairie Wind (2005), Living With War (2006) či Le Noise (2010). Muzikant, ktorý pôsobil aj v skupine Crosby, Stills, Nash &Young, má na konte dve Grammy či sedem Juno Awards. Od roku 1982 je členom Kanadskej hudobnej siene slávy a dva razy ho uviedli do Rock'n'rollovej siene slávy - v roku 1995 ako sólového umelca a o dva roky neskôr ako člena Buffalo Springfield. Za skladbu Philadelphia z rovnomenného filmu z roku 1993 ho nominovali na Oscara. V roku 2012 mu vyšla autobiografia Waging Heavy Peace: A Hippie Dream (v českom preklade sa dostala na trh ako Hipíkovy sny, 2013, pozn. SITA).

Herecké obsadenie seriálu Klinika Grace (2005) po jeho aktuálnej štrnástej sezóne opustia Jessica Capshaw a Sarah Drew. Štyridsaťjedenročná Capshaw, ktorá stvárňuje detskú chirurgičku Arizonu Robbins, účinkuje v obľúbenom projekte z lekárskeho prostredia už desiatu sezónu. Tridsaťsedemročná Drew sa ako April Kepner po prvý raz predstavila v roku 2009 v šiestej sérii. Podľa zdrojov portálu Deadline by pritom mali byť jedinými členkami hlavného hereckého obsadenia, ktoré tento rok seriál opustia.
I keď tvorcovia a tvorkyne zatiaľ oficiálne neohlásili obnovenie seriálu do ďalšej sezóny, rozhodnutie už zrejme padlo, keďže ratingy projektu sa naďalej držia vysoko a jeho hlavná hviezda Ellen Pompeo podpísala nový dvojročný kontrakt. Jej nová zmluva, ktorá jej vynesie 20 miliónov dolárov ročne, však podľa nich v žiadnom prípade nesúvisí s odchodom Capshaw a Drew, ako naznačujú internetové špekulácie. Je to podľa nich čisto kreatívne rozhodnutie.
"Arizona a April sú navždy votkané do sveta Kliniky Grace vďaka výnimočnej práci Jessicy Capshaw a Sarah Drew. Ako scenáristi musíme sledovať príbehy smerom, akým sa chcú uberať a to niekedy znamená rozlúčiť sa s postavami, ktoré milujeme. Spolupráca s týmito mimoriadne talentovanými herečkami bola radosťou a poctou," vyjadrila sa výkonná producentka a scenáristka Krista Vernoff. Hlavná tvorkyňa Shonda Rhimes pritom naznačila, že obe sa môžu ešte v budúcnosti v seriáli objaviť.
Seriál Klinika Grace sa odohráva v nemocnici Seattle Grace, neskôr premenovanej na Grey-Sloan Memorial, kde pôsobí jeho hlavná hrdinka a rozprávačka Meredith Grey v podaní Ellen Pompeo. Hlavnými hereckými hviezdami sú okrem Pompeo aj Justin Chambers, Chandra Wilson, James Pickens Jr., Kevin McKidd, Jesse Williams, Camilla Luddington či odchádzajúce Jessica Capshaw a Sarah Drew. Seriál už opustili napríklad Sandra Oh, Patrick Dempsey, Eric Dane, Chyler Leigh, Katherine Heigl, Sara Ramirez alebo Kim Raver, ktorá sa však vrátila na niekoľko epizód 14. sezóny.

©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Vražda novinára Jána Kuciaka

Vražda novinára Jána Kuciaka

Podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu Peter Pellegrini (Smer-SD) vníma aktuálnu atmosféru na Slovensku a podľa jeho slov to nie je nič príjemné. Uviedol to v diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy. 
      "Vždy som mal a mám veľkú pokoru pred ľuďmi a vyslovovaním ich názoru. V demokratickej krajine nikomu nemožno upierať právo, aby šiel slobodne vyjadriť svoj názor," povedal Pellegrini. Podpredseda Smeru-SD uviedol, že rozumie emóciám, ktoré prevládali na zhromaždeniach naprieč celým Slovenskom. "Som rád, že to prebehlo veľmi slušne a bez nejakých násilností, skonštatoval. 
      Pellegrini zhromaždenia neoznačil za štátny prevrat. "Bola to demonštrácia, akej sme svedkami vo vyspelej demokratickej Európe, rovnaké sa konajú v Nemecku, Taliansku, vo Francúzsku. Slovensko nie je zvyknuté na takéto prejavy, ale v iných krajinách sú na týždennom poriadku," povedal. 
      "SR je demokratický štát. Nikto proti takýmto protestom, pri ich organizovaní, počas ich priebehu alebo po ich skončení neprotestoval ani nevyvíjal žiadne aktivity, aby tento slobodný prejav občanov akýmkoľvek spôsobom zmaril," priblížil Pellegrini.
      Podpredseda Smeru-SD poznamenal, že by sa cítil podstatne horšie, keby videl, že sa bráni sloboda slova alebo sa zakazuje novinárom písať to, čo píšu posledné dva týždne, či sa niekomu zatvárajú ústa. "Nie je to to, čo sa na Slovensku deje," poznamenal s tým, že rešpektuje, že na Slovensku je skupina ľudí, ktorých pobúrila vražda novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice. 
      Poslankyňa NR SR Veronika Remišová (OĽaNO) potvrdila, že išlo o najväčšie pokojné zhromaždenie od vzniku samostatného Slovenska. "Ľudia vyslali jasný signál tejto vláde. Povedali, že už toho bolo dosť a bolo by zradou občanov, keby k žiadnym zmenám nedošlo," povedala poslankyňa. Slovensko prirovnala ku krajine, ktorá má túžbu ísť smerom dopredu, ale má obuté topánky, ktoré ho tlačia a vytvárajú mu otlaky. Podľa jej slov nestačí "vyrezať jeden otlak", a to odvolať ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD) alebo poslať preč policajného prezidenta Tibora Gašpara. "Treba vymeniť topánky a po tom ľudia volali na námestí," uzavrela Remišová. 

Užšie vedenie koaličnej strany Most-Híd sa zišlo v budove Národnej rady SR, aby po návrate predsedu strany Bélu Bugára z dovolenky oficiálne spustili debatu o politickej kríze na Slovensku. Bugár krátko po svojom prílete novinárom povedal, že vidí tri scenáre. Konkrétnejší však byť nechcel.
      "Nešpekulujme, ešte sme nerokovali so Smerom-SD. My máme tri možnosti, ktoré navrhneme partnerom, a uvidíme, ako budú reagovať," vyhlásil Bugár do telefónu. Svoju dovolenku v čase politickej krízy podľa portálu Aktuality.sk vysvetlil tým, že to bolo po dlhej dobe. "Raz za 28 rokov sme sa s manželkou vybrali za veľkú mláku, ak to takto môžem povedať, no a nakoniec som to musel skrátiť o dva dni," povedal.
      Bugárovci už krátko po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej formulovali požiadavku, aby odstúpil minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD). Tento týždeň sa mali k situácii vyjadriť aj stranícke regionálne štruktúry. Konečný verdikt o budúcnosti Mosta-Híd v koalícii by mal padnúť na republikovej rade začiatkom týždňa. Ešte predtým má zasadnúť koaličná rada.

Žiaden prejav občanov sa nemôže politikmi ignorovať, ale nemal by sa ani zneužívať. Uviedol to pre TASR predseda NR SR Andrej Danko (SNS) na margo piatkových (9.3.) zhromaždení, ktoré sa konali naprieč celým Slovenskom i vo svete.
      "Budem sa ďalej snažiť zmieriť prezidenta a premiéra, aj keď sa mi to včera nepodarilo," povedal Danko. Traja najvyšší ústavní činitelia sa v piatok nedohodli na spoločnom znení dokumentu, ktorým by reagovali na súčasnú situáciu v krajine po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice. Avšak, všetci traja majú želanie, aby sa v spoločnosti zachoval pokoj. 
      Danko poznamenal, že on sám v '89 a aj po únose Kováča mladšieho demonštroval. "Vyzývam ľudí, nech vstúpia do politických strán, to je cesta pre zmenu veci verejných," dodal Danko. 
      Poslanec NR SR Anton Hrnko (SNS) pre TASR uviedol, že piatkové protesty boli legitímne. Zároveň očakáva od avizovaného víkendového stretnutia koaličných partnerov Smeru-SD a Mosta-Híd, že nájdu spoločnú cestu, ako pokračovať ďalej. 
      Počas najväčšej demonštrácie v ére samostatného Slovenska prišli do ulíc desaťtisíce ľudí, len v Bratislave sa ich počet odhaduje na viac ako 50.000. Na zhromaždení s názvom Postavme sa za slušné Slovensko ľudia spoločne žiadali dôkladné a nezávislé vyšetrenie vraždy novinára Jána Kuciaka i jeho snúbenice Martiny Kušnírovej a novú dôveryhodnú vládu.
    

Zhromaždenia, ktoré sa konali v piatok (9.3.) naprieč celým Slovenskom, ale i vo svete, označila strana SaS za občiansku vzburu proti arogancii moci a neprávosti. Uvádza to predseda SaS Richard Sulík s členmi strany Ľubomírom Galkom, Janou Kiššovou a Luciou Ďuriš Nicholsonovou vo svojom stanovisku. 
      "Nepotvrdilo sa kuvikanie Roberta Fica (Smer-SD) o útokoch na verejné budovy. Na protestoch sa zúčastnili občania všetkých vekových kategórií, i tí, ktorí sa narodili po roku 1989. Všetkým patrí vďaka za odvahu vyjadriť svoj postoj," uvádza sa v stanovisku.  
      Ľudia chcú podľa liberálov dve veci. "Spravodlivý štát a vládu, ktorá bude spravodlivosť v štáte pestovať, nie ju ničiť. V piatok na slovenských námestiach bolo všetkým jasné, že spravodlivý štát je možný len bez vlády Roberta Fica," tvrdí SaS. Podľa nich existuje len jediná cesta, a tou sú predčasné parlamentné voľby, z ktorých vyjde demokratická vláda. 
      Liberáli naznačujú, že nastala doba, keď sa pod požiadavkou uskutočnenia predčasných parlamentných volieb zjednocuje celá spoločnosť. "Občania týmto vysielajú vláde Roberta Fica a poslancom vládnej koalície silný a jasný odkaz: Podporte pád tejto vlády a hlasujte za predčasné voľby. Slovensko je stále demokratickou krajinou a sme presvedčení, že ňou aj zostane," píše sa vo vyhlásení.

Stabilita krajiny je absolútne nevyhnutná a nesmie byť nadradená personálne nikomu. Vyhlásil to podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu Peter Pellegrini (Smer-SD) v relácii RTVS Sobotné dialógy v reakcii na požiadavku odchodu Roberta Kaliňáka (Smer-SD) z postu ministra vnútra. "Pretože stabilita krajiny je priorita a osobné záujmy jednotlivcov musia ísť bokom," podotkol Pellegrini.
      Ubezpečil, že Smer-SD pochopil požiadavku koaličného partnera Most-Híd. Strana preto musí podľa neho prísť na rokovania s takou ponukou, aby upokojila súčasnú situáciu, umožnila Mostu-Híd pokračovať vo vládnej koalícii a zároveň tak garantovala stabilné vládnutie. "Nebudem súhlasiť, aby vláda, ktorá by po nejakých nezhodách mala pokračovať ďalej, visela na šnúrkach od Kotlebových trenírok," zdôraznil Pellegrini. Na otázku, či je teda zmena na poste ministra vnútra hotová vec, odpovedal, že hotová vec to bude až vtedy, keď sa to povie verejne.
      Poslankyňa NR SR Veronika Remišová (OĽaNO) je však presvedčená, že stabilitu krajiny ohrozuje práve strana Smer-SD a súčasná vláda. Poukázala, že ani nie po polroku od koaličnej krízy v súvislosti s eurofondmi je tu ďalšia koaličná kríza. "Odchod Kaliňáka jednoducho nestačí. Policajný prezident musí s ním odísť tiež," zopakovala Remišová s tým, že ľudia si želajú zmenu vo všeobecnosti. Zároveň uistila, že záujmom opozície je v prvom rade vyšetrenie vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. "Aby sa Slovensko nadýchlo a aby Slovensko mohlo kráčať dopredu. A ľudia k tomu hovoria, že na to treba zmenu," dodala poslankyňa.

Premiér Slovenskej republiky Robert Fico by mal odvolať ministra vnútra Roberta Kaliňáka. Uviedol to v sobotu Manfred Weber, predseda Európskej ľudovej strany (EĽS/EPP), najvplyvnejšej politickej frakcie v Európskom parlamente (EP).
      Weber v stanovisku, ktoré jeho kancelária zaslala TASR, uviedol, že po návrate šesťčlennej osobitnej delegácie EP zo Slovenska, ktorá mala za cieľ objasniť okolnosti vyšetrovania vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej, upozornil na obavy, že zodpovedné slovenské orgány nerobia všetko pre to, aby boli obe vraždy objasnené.
      "Správy kolegov z ich cesty na Slovensku sú veľmi znepokojujúce. Vzniká dojem, že zo strany najvyšších slovenských vládnych predstaviteľov nie je urobené všetko pre to, aby boli obe vraždy objasnené. Predstaviteľom strany Smer-SD sa nepodarilo vyvrátiť mediálne správy o prepojení strany premiéra Fica a najmä ministra vnútra Kaliňáka s mafiou. Toto nie je akceptovateľné," zdôraznil Weber.
      Líder EPP zároveň spresnil, že je neuveriteľné, že minister vnútra ako nadriadený polície, ktorá by spolu s prokuratúrou mala objasniť obe vraždy a ich okolnosti, je stále vo funkcii. "Ak chce premiér Fico ukázať, že má ešte štipku slušnosti a dôveryhodnosti, musí odvolať ministra vnútra," odkázal Weber do Bratislavy.
      Weber v závere svojej výzvy uviedol, že Európska ľudová strana očakáva od najvyšších predstaviteľov slovenskej vlády, že s plným nasadením objasnia tento kriminálny čin, zabezpečia slobodu tlače a slobodu prejavu a ukončia svoju "hru na schovávačku".

Copyright © TASR 2018

Na vychádzke od Pinella

Na vychádzke od Pinella


Vražda novinára Jána Kuciaka

Vražda novinára Jána Kuciaka

V centre Bratislavy sa v piatok podvečer uskutočnila najväčšia demonštrácia v ére samostatného Slovenska. Na zhromaždení s názvom Postavme sa za slušné Slovenska sa zišli desaťtisíce ľudí. Spoločne žiadali dôkladné a nezávislé vyšetrenie vraždy novinára Jána Kuciaka i jeho snúbenice Martiny Kušnírovej a novú dôveryhodnú vládu. Zhruba hodinové občianske zhromaždenie prebehlo pokojne a nenarušili ho incidenty.
      Dav, ktorý zaplnil celé námestie, štrngal kľúčmi a opakovane skandoval heslo "Dosť bolo Fica". Transparenty boli namierené proti súčasnej vláde, odsudzovali korupciu, žiadali vyšetrenie káuz a potrestanie vinníkov. Niektorí držali v rukách fotografie zavraždeného mladého páru. Na pódiu vystúpili zástupcovia novinárov, pedagógov, študentov, umelcov, zdravotníkov, neziskového sektora a cirkvi.
      Organizátori prečítali požiadavky, podľa ktorých by mala byť vražda vyšetrovaná za spoluúčasti medzinárodných vyšetrovateľov. Zároveň žiadajú, aby v novej dôveryhodnej vláde nesedeli ľudia, u ktorých existujú podozrenia z korupcie a prepojenia na organizovaný zločin. "Osobne sa veľmi teším, že ľudia prestali byť ľahostajní, ako keby sa niečo zlomilo. Chcú vidieť, že sa budú veci meniť, chcú mať nádej na lepší život," reagoval na veľkú účasť jeden z organizátorov Peter Nagy.
      Dlhý potlesk si od davu vyslúžila sestra zavraždeného novinára Jána Kuciaka. Ľuďom na námestí poďakovala za podporu. "Nedá sa slovami opísať, aké chvíle teraz prežívame. Dúfam, že nikto z vás nebude musieť nič podobné zažiť. Mám pocit, že guľku priamo do srdca dostala celá naša rodina, a že všetci sme tak trochu zomreli," uviedla. K zhromaždeným sa prihovoril v závere arcibiskup Róbert Bezák. Ľudia sa podľa neho po všetkých kauzách naučili byť ľahostajní.
      Ak by však zabitie človeka prešlo spoločnosťou "povedľa a stratilo sa v čase", bolo by to znakom rozvratu, skonštatoval. "Je v tom čosi hrozivé, biblické, že až smrť povzbudí k životu, že nás vybudí k tomu, aby sme sa stretli, aby sme povedali, takto to ísť nemôže," doplnil.
      Filipa Kontríka priviedla na Námestie SNP nespokojnosť. "Situácie je neudržateľná, zdá sa, že tí, ktorí sú za to zodpovední, nehodlajú prijať zodpovednosť za svoje činy. Neviem, akým iným spôsobom ich môžeme dostať z kresiel, ako tým, že prídeme a ukážeme hromadne, že nesúhlasíme s touto vládou a sme proti deformácii štátu," uviedol. Podľa študenta Filipa Krupu je situácia síce zlá, môže však naštartovať zmeny v spoločnosti. "Má to krvavý dosah na spoločnosť, ale možno je to znakom nejakej zmeny," povedal.
      Policajný prezident Tibor Gašpar po začiatku zhromaždenia v Bratislave informoval, že je polícia pripravená, aby zabezpečila pokojný priebeh podujatí. "V súčasnosti sme nezaznamenali na území mesta Bratislava ani inde na Slovensku nejaké narušenie verejného poriadku," skonštatoval.

Približne 4000 ľudí všetkých vekových kategórií sa pripojilo v piatok v Nitre k iniciatíve Postavme sa za slušné Slovensko. Na zhromaždení pred budovou okresného úradu vystúpili so svojimi príhovormi zástupcovia spoločenského a kultúrneho života, priatelia i spolupracovníci zavraždeného novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Podporu organizátorom vyslovili aj zástupcovia Filozofickej fakulty Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre, ktorej absolventmi boli obidve obete vraždy.
      Organizátorom zhromaždenia bolo zoskupenie Občania pre Nitru, ktoré sa požiadavkami pripojilo k celoslovenským aktivitám. "Požadujeme dôkladné a nezávislé vyšetrenie vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej za spoluúčasti medzinárodných vyšetrovateľov, novú dôveryhodnú vládu, ktorej súčasťou nebudú ľudia, u ktorých existujú podozrenia z korupcie a prepojenia na organizovaný zločin," predniesli svoje požiadavky organizátori zhromaždenia na pódiu, na ktorom dominoval nápis "Legitímnym cieľom každej opozície je skrátiť volebné obdobie vlády, s ktorou nie je spokojná". 
      Svoj postoj k súčasnej situácii vyjadrili i herci Divadla Andreja Bagara v Nitre. "Vražda novinára a jeho priateľky je pre našu spoločnosť obrovskou výstrahou. Okrem veľkej osobnej tragédie prináša zásadné ohrozenie piliera demokracie a slobody slova. Každé ohrozenie osobných slobôd môže stáť na počiatku udalostí, ktoré spoločnosť rozložia. Prestanú v nej platiť pravidlá a vytvorí sa priestor pre najnižšie hrubé ľudské pudy," prečítal spoločné vyhlásenie hercov Martin Šalacha. 
      Vyzval politických predstaviteľov krajiny, aby vyvodili politickú i morálnu zodpovednosť za svoje priame i nepriame činy. "Pripájame sa k naliehavej žiadosti vyšetrenia vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej nezávislým medzinárodným vyšetrovacím orgánom. Vyjadrujeme svoj postoj a nesúhlas s aktuálnou situáciou, upozorňujeme na narastajúcu nedôveru v ľudí, ktorí vládnu tejto krajine bez záväzku k spravodlivosti, čo je v rozpore s funkciami, ktoré zastávajú. Boli volení nami a sú tu pre nás. Nech si konečne uvedomia, že nie iba my pre nich," vyzval politikov Šalacha.

 V metropole Zemplína,Michalovciach,  sa v piatok podvečer zišli na zhromaždení Postavme sa za slušné Slovensko nielen domáci. Podľa organizátorov prišli túto myšlienku podporiť aj obyvatelia okolitých miest. Ich odhady sa pohybovali okolo tisícky ľudí.
      K mestskej radnici prichádzali postupne. Niektorí z nich mali v rukách aj transparenty s nápismi "do basy", "Slovensko ovláda politicko-komunistická finančná mafia" alebo "budíček". Organizátori hneď na začiatku vyzvali prítomných, aby bol pochod pokojný. "Zvýrazňuje to, že chceme, aby naše Slovensko bolo pokojné a slušné. Sme tu všetci kvôli tomu, aby sa náš štát stal slušným," uviedli. Na úvod prečítali list od brata zavraždeného novinára Jána Kuciaka.
      Pred dav sa postavili štyria rečníci, ktorí sa vo svojich príhovoroch dotkli i problémov Zemplína, poukázali v nich okrem iného aj na potrebu zmeny. Jedným z nich bol aj novinár Marek Boka, ktorý sa všetkým prítomným poďakoval, že po minulotýždňovom tichom zhromaždení im dodali nádej pokračovať. "V mojich očiach ste obrovskí hrdinovia. Neveril som, že toľko odvážnych ľudí dokáže vyjsť na námestie a povedať dosť," adresoval davu.
      Zhromaždení sa po ukončení príhovorov v pokojnom zástupe presunuli pre budovu okresného úradu, kde spoločne štrngali kľúčmi s pokrikom "Do basy!". Zaspievali tam tiež slovenskú hymnu. Dav sa pomaly rozišiel, niektorí ľudia sa zastavili pri soche srdca Zemplína a zapaľovali tam sviečky.
      Na poriadok dohliadali mestskí policajti, organizátori aj dobrovoľníci.

Na prešovskom zhromaždení Postavme sa za slušné Slovensko vystúpila v piatok podvečer matka zavraždenej Martiny, Zlatica Kušnírová z neďalekých Gregoroviec. Apelovala na vyšetrovateľov, aby našli skutočných vrahov dcéry Martiny Kušnírovej a jej snúbenca, novinára Jána Kuciaka. Aby vypátrali, kto za týmto ohavným činom stál. Poďakovala sa prítomným za spolupatričnosť v ich zármutku a požiadala verejnosť o ďalšiu podporu.
      Prehlásila, že politické súboje o moc ju nezaujímajú. V súvislosti s vyšetrovaním má viacero pochybností, pretože podľa jej slov od začiatku vyšetrovania je celý proces ešte viac komplikovanejší, ako bol na začiatku, do vyšetrovania sa angažovali ľudia, ktorí tam nemali čo robiť. 
      "Ak by im skutočne záležalo na vyšetrení vraždy Janka a mojej Martiny, mali byť od začiatku na mieste činu kompetentní, pitvu mal robiť expert, neoprávnené osoby nemali na mieste činu čo robiť. Aj výroky politikov, ktorí sa potia a neodpovedajú na otázky, sú dôkaz toho, že pochybili a nemajú byť na svojich miestach, aspoň kým sa toto všetko nevyšetrí. Trvám na tom, ako matka zavraždenej dcéry," uviedla Kušnírová. Svoje vystúpenie ukončila úryvkom piesne Kto za pravdu horí.
      Matka zavraždenej Martiny povedala, že jej dcéra bola veľmi odvážna a vždy sa zaujímala o politiku. Svojho snúbenca v jeho novinárskej práci vždy podporovala. Stále má pred očami, že jej Martinu našli zavraždenú v kuchyni, Janka na chodbe za dverami. Rodina nemá žiadne bližšie informácie o vyšetrovaní.
      Na zhromaždení v Prešove vystúpila aj speváčka Katka Koščová, ktorá vyzvala prítomných, aby sa postavili za slušnú spoločnosť, nepozerali nečinne na neprávosť a mali odvahu podávať podnety, poukazovať na krivdy. Aby tak robili slušne a nerezignovali na hodnoty ľudskosti. "Ján a Martina sú našou realitou. Sú skutoční. Boli skutoční...," povedala speváčka. 
      Na námestí vystúpil Martin Husovský z kapely Komajota i pesničkárka Viki Olejárová, ktorá interpretovala skladby Karla Kryla. Vyslovila želanie, aby ich texty neboli stále pravdou.
      Zhromaždení prejavili svojimi transparentmi a reakciou na vystúpenia nesúhlas s vývojom v spoločnosti. Volali po odstúpení vládnych predstaviteľov. Podľa ohlásenia organizátorov na prešovské zhromaždenie prišlo 7000 ľudí. 
      V nedeľu 11. marca sa bude na tom istom mieste konať spomienkový Koncert pre Jána a Martinu.

Žiarske Námestie Matice Slovenskej v piatok podvečer zaplnili odhadom viac ako štyri stovky ľudí, ktorí sa rozhodli podporiť myšlienku zhromaždenia Postavme sa za slušné Slovensko. Zapálením sviec si zároveň uctili pamiatku zavraždeného novinára Jána Kuciaka a jeho partnerku.
      Na potrebu rozoznávať znaky manipulácie a korupcie vo svojom okolí, či zodpovedné poukazovanie nešvárov v spoločnosti vo svojom príhovore vyzvala pedagogička Natália Novotná. "Dúfam, že všetci, čo dnes vyšli do ulíc, sú hrdí Slováci milujúci túto krajinu a naším spoločným znakom je túžba žiť v štáte, v ktorom sa dodržujú morálne princípy spravodlivosti a práva," prihovorila sa prítomným.
      Sama si spomína na detstvo prežité za čias komunizmu, kedy boli ľudia za svoj názor prenasledovaní. "Myslím, že povedať svoj názor, aj to, že sme nespokojní s určitým zriadením v tomto štáte, je naša najväčšia možnosť a najfantastickejšia vec, ktorú máme," dodala.
      Množstvo ľudí, ktorí prišli myšlienku pochodu na námestie podporiť, usporiadateľku stretnutia Michaelu Čillíkovú milo prekvapilo. Pod pódiom boli zhromaždené mnohé mladé rodiny, ale aj staršie ročníky, viacerí z nich držali v rukách transparenty. Stretnutie sa nieslo v pokojnom duchu.
      "Som nesmierne vďačná, prekvapená a povzbudená tým, že aj ľudia v Žiari nad Hronom prišli. To som nečakala, že práve ľudia z tohto mesta sa takto rozhodnú, a že sa nebudú báť postaviť tu na námestie," podotkla. Čillíková vo svojom príhovore zdôraznila, že organizátorov podujatia nepodporuje žiadna organizácia či politická strana. Akékoľvek úvahy o organizovaní prevratu odmietla. "Netreba sa nechať ľuďmi s takýmito názormi domotivovať a to je asi to posolstvo," dodala. Čillíková dúfa, že podujatia, ktoré sa v piatok konajú po celom Slovensku splnia svoj účel. Ak to však bude nevyhnutné, je ochotná pustiť sa aj do organizácie ďalšieho podobného stretnutia.
      Potlesk medzi zúčastnenými zožal aj herec Richard Stanke, ktorí sa Žiarčanom prihovoril prostredníctvom nahrávky. "Ako sa hovorí, v jednote je sila, a keď nás bude čím viac, tak verím, že to dokážeme a Slovensko sa stane spravodlivou a slobodnou krajinou, kde platí právo a slušnosť," uviedol herec.

 Okolo dvesto Slovákov sa v piatok večer stretlo v Bruseli na Schumanovom námestí, v blízkostí inštitúcií EÚ, aby sa zapojili do protestov pod názvom Podporme slušné Slovensko. Účastníci vzdali úctu zavraždenému novinárovi Jánovi Kuciakovi a jeho priateľke Martiny Kušnírovej a zopakovali výzvu na zabezpečenie medzinárodného vyšetrovania tohto zločinu.
      Organizátori pripomenuli, že ešte žiadna akcia Slovákov v Bruseli nebola taká početná. Podujatie sa konalo z občianskej iniciatívy. Erik Zolcer, jeden z organizátorov podujatia, pre TASR uviedol, že primátor štvrte Brusel-centrum Philippe Close aj s ohľadom na dianie na Slovensku vydal mimoriadny súhlas na zorganizovanie tejto akcie, lebo bežne je každé verejné podujatie potrebné ohlásiť desať dní pred jeho konaním.
      Zolcer uviedol, že výzva na účasť na bruselskej demonštrácii sa šírila najmä prostredníctvom sociálnych sietí, cez krajanské platformy, ako sú "Od Tatier k Schumanu" alebo "Výbor pre verejnú slovenčinu". Na demonštráciu aj s plagátmi vyzývajúcimi súčasnú vládu SR na odchod a s odkazmi na mafiánske praktiky prišli slovenskí zamestnanci zo všetkých inštitúcií EÚ, NATO, zástupcovia rôznych lobistických firiem či medzinárodných organizácií a think-tankov, študenti vysokých škôl aj rodičia s deťmi.
      Adam Šebesta, ďalší z organizátorov podujatia, pripomenul, že na demonštráciu prišlo veľa Slovákov, ktorí chcú touto legitímnou cestou vyjadriť nevôľu nad dianím na Slovensku po sérii závažných odhalení a obvinení z posledných dní.
      Demonštráciu prišiel podporiť bývalý šéf slovenskej diplomacie Pavol Demeš, ktorý sa v Bruseli zúčastňoval na medzinárodnej konferencii, ako aj zástupkyňa generálneho riaditeľa Európskej komisie pre susedskú politiku a rokovania o rozšírení Katarína Mathernová.
      "Som rád, že ani vy tu, na Schumanovm námestí, nie ste ľahostajní a ukazujete, že aj my sme Európska únia, aj my chceme byť poriadna a slušná krajina, aby ste nemuseli klopiť zrak, keď sa vás pýtajú, čo sa to tam deje? Deje sa tam, čo sa od čias nežnej revolúcie nedialo," opísal situáciu Demeš. Dodal, že smrť Jána a Martiny Slovákom nastavila zrkadlo, ale Slováci dnes už okrem potrestania vinníkov vraždy kričia, že to nestačí, ale volajú aj po rekonštrukcii vlády. V závere pripomenul, že Slovensko je a chce zostať európskou krajinou a v jadre EÚ, odkiaľ ho teraz niektorí vládni politici odkláňajú.

Tisíce ľudí prišli na piatkový pochod a zhromaždenie Postavme sa za slušné Slovensko v centre Košíc. Podujatie na Hlavnej ulici prebehlo pokojne a bez incidentov. 
      Pochod sa začal krátko po 17.00 h, viac ako 6000 ľudí prešlo po Hlavnej ulici od Štátnej vedeckej knižnice k obchodnému domu Tesco a naspäť k Dolnej bráne, kde na pódiu vystúpili viacerí rečníci – herci, novinári, zástupcovia učiteľov a študentov, rímsko-katolícky kňaz Peter Gombita či kazateľ Cirkvi bratskej a spisovateľ Daniel Pastirčák.
      Podľa herečky Jany Wernerovej z divadla Na Peróne občianske zhromaždenia ukazujú, že ľudia ešte stoja o slušnosť a pravdu, že úplne nezleniveli, nezatrpkli a neboja sa vyjadriť svoj názor. "Nedôverujem vláde Slovenskej republiky. Žiadam zmenu, ale v prvom rade žiadam zmenu sama od seba. Čím som staršia, tým lepšie chápem, že to ja som tá zmena. Len ja sa môžem zmeniť, stať sa lepšou a sebavedomejšou, schopnou rozhodovať sama za seba a zaujímať sa nielen o svoj osud, ale aj o osud svojho okolia a svojej krajiny. A keď sa moje lepšie ja spojí s tými vašimi a všetkými ostatnými, ktorí stoja dnes v uliciach, stane sa z nás lepší a sebavedomejší národ, ktorý už viac nedovolí, aby mu vládla arogancia, spupnosť, chamtivosť a zloba," povedala z pódia.
      Na zhromaždení prečítali aj list Jozefa Kuciaka, mladšieho brata zavraždeného novinára. Poukázal v ňom na potrebu nestrácať vieru v možnosť zmeniť krajinu k lepšiemu a nebyť ľahostajný a lenivý vytvárať si svoj vlastný názor, založený na overených faktoch, a nie na konšpiráciách. "Prosím vás, buďme lepšími ľuďmi všade, kde sme. Vyberme sa cestou pokojnej zmeny, bez akéhokoľvek násilia, vyhrážok, útokov a nepodložených faktov. Z ľahostajných ľudí sa staňme lepšími bratmi, sestrami, rodičmi, susedmi, kolegami, občanmi. Bude to stáť veľmi veľa síl, ale - ako nás naučil môj starší brat, aj keď sa zlo zdá byť ľahšou a schodnejšou cestou, dobrý efekt a dobro pre každého z nás sa dá dosiahnuť len pokorou a rozvahou," uviedol v liste Jozef Kuciak.
      Medzi účastníkmi zhromaždenia boli aj študenti, starší ľudia i rodičia s deťmi. Na transparentoch účastníci vyjadrovali nespokojnosť s pomermi v štáte, odmietali korupciu, poukazovali na nevyšetrené kauzy. Nechýbali výzvy na odstúpenie premiéra a ministra vnútra.
      Na poriadok dohliadali mestskí policajti. Zhromaždenie sa skončilo krátko pred 19.30 h za zvukov slovenskej hymny.

Masová účasť na piatkových zhromaždeniach na Slovensku ukazuje na veľmi napätú a vybičovanú situáciu v spoločnosti, zhodujú sa politológovia Juraj Marušiak a Michal Horský.
      Verejnosť tým podľa nich politikom rázne odkázala, že to "už takto ďalej nemôže fungovať". "Účasťou na zhromaždeniach sa zaraďujeme ku krajinám vo V4, kde svoj nesúhlas v uliciach vyjadrujú desaťtisíce ľudí," povedal Horský.
      "Ľudia v uliciach v piatok ukázali, že činnosť najsilnejšej vládnej strany neprispieva k upokojeniu nálad, verejnosť žiada hlavné personálne zmeny," konštatoval Marušiak.
      Takto početné zhromaždenia považujú politológovia za prirodzené. "Pretože naša krajina nie je zvyknutá na tak beštiálne vraždy mladých ľudí. Navyše išlo o novinára, ktorých spoločnosť vníma ako jednu zo záruk zachovania slobody a demokracie v štáte," dodal Horský.
      
Copyright © TASR 2018

TO JE RTVS:-)

TO JE RTVS:-)

9. 3. 2018

Vražda novinára Jána Kuciaka

Vražda novinára Jána Kuciaka

Vyšetrovaniu vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky by pomohlo vytvorenie spoločného vyšetrovacieho tímu s Europolom. Odporúčajú to europoslanci, ktorí sú na Slovensku v súvislosti s dvojnásobnou vraždou a okrem iného vidia nedôveru ľudí v políciu a ďalšie inštitúcie. Europoslanci hovoria aj o potrebe pozrieť sa na prideľovanie eurofondov na Slovensku.
      "Žiadame o spoločný vyšetrovací tím s Europolom a ten prinesie transparentnosť do vyšetrovania," povedal Claude Moraes, podľa ktorého by sa Europol takto mohol dostať ku všetkým dokumentom, a to by prinieslo viac transparentnosti. "Musí tu byť vyšetrovanie, ktoré musí byť bez procedurálnych chýb. Polícia a prokurátor vám musia ukázať, že sú schopní to robiť a robiť to úspešne," doplnila Ingeborg Grässle.
      Europoslanci sa aj po návšteve vo Veľkej Mači, kde došlo k dvojnásobnej vražde, zhodli, že Slovensko je v ťažkej situácii. Vidia, že ľudia nedôverujú polícii a ďalším inštitúciám. Podľa Grässle by bolo dobré sa bližšie pozrieť na tvrdenia zavraždeného novinára Jána Kuciaka ohľadom blízkosti osôb napojených na organizovaný zločin.
      Delegácia hovorí aj o potrebe pozrieť sa na dianie v Slovenskom pozemkovom fonde, ako sa prenajíma pôda a tiež na to, ako sa prideľujú eurofondy. Europoslancov zaujímali aj agrodotácie.
      Pri svojej návšteve na Slovensku hovorili s premiérom Robertom Ficom, ministrom vnútra Robertom Kaliňákom, predstaviteľmi polície či prokuratúry. "Dali sme jasne najavo, že si želáme čo najobjektívnejšie a najkomplexnejšie vyšetrovanie," povedal Moraes. Europoslanci priznávajú, že na Slovensku videli aj "dosť nezvyčajné veci".
      Zistenia budú prezentovať na plenárnom zasadnutí Európskeho parlamentu. Súčasťou správy bude aj otázka slobody tlače a postavenia novinárov. Vo všeobecnosti je podľa europoslancov potrebné venovať sa aj otázkam dodržiavania ľudských práv.
      O stretnutí s europoslancami informoval aj policajný prezident Tibor Gašpar. "Informovali sme o doterajšej činnosti polície, o medzinárodnej súčinnosti, ktorú nám poskytujú viaceré krajiny, tiež sme riešili otázku komunikácie s talianskou stranou o minulosti niektorých talianskych občanov na území Slovenska, a do akej miery sa zaujímame o tieto poznatky," uviedol na sociálnej sieti Facebook.
      Riešili sa podľa neho aj otázky, do akej miery je politika zaangažovaná do činnosti polície. "Respektíve, aké je presné postavenie ministra vnútra vo vzťahu k prezidentovi policajného zboru," doplnil. Diskusia bola podľa neho vecná.
      Podľa europoslanca Ivana Štefanca je návšteva misie Európskeho parlamentu iba začiatkom práce europarlamentu v tejto závažnej veci. Na konci budú podľa jeho slov konkrétne výsledky a návrhy pre zlepšenie kontroly čerpania eurofondov, zabránenie cezhraničným daňovým podvodom a zvýšenie ochrany novinárov.
      "V apríli bude predložená rezolúcia s konkrétnymi odporúčaniami Európskej komisii aj vláde SR. Práca bude pokračovať v podobe rokovaní výboru pre boj s daňovými a finančnými podvodmi (TAXE3), v ktorom budem aj ja pôsobiť. Prípady, ktoré Ján Kuciak otvoril, nezapadnú prachom, ale bude im na európskej pôde prikladaná najvyššia dôležitosť," avizoval.

Pochodov za slušnosť sa zúčastnili stovky ľudí v aj v susednom Česku. V Prahe si demonštranti, ktorí sa zišli pred budovou veľvyslanectva SR, priniesli aj transparenty so slovami: "Za naše deti, ktoré hľadajú pravdu za mamy." TASR o tom informoval spoluorganizátor pochodu Miroslav Surmánek.
      "Momentálne je tu okolo 500 ľudí, očakávame, že príde viac než tisíc. Potvrdila nám to aj česká polícia, ktorá dohliada na túto akciu," spresnil a zdôraznil, že "priebeh pochodu by mal byť priateľský, určite nejde o prevrat. Vyjadrujeme svoj názor, svoju nespokojnosť."
      Na pochode podľa Surmánka vystúpi viacero hostí, medzi ktorými bude český investigatívny novinár Jaroslav Kmenta, autor knihy Boss Babiš, slovenská režisérka a herečka Tereza Nvotová či Fedor Gál.
      Doplnil, že ich požiadavky sú rovnaké ako tie, ktoré majú demonštrujúci na Slovensku, a bude sa podpisovať aj protikorupčná petícia. "Požadujeme dôkladné a nezávislé vyšetrenie vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej a novú dôveryhodnú vládu, ktorej súčasťou nebudú ľudia, u ktorých existujú podozrenia z korupcie a prepojenia na organizovaný zločin," vyhlásil Surmánek.
      V Brne sa pochoduje nielen za slušnosť na Slovensku, ale aj v Česku. "Atmosféra je plná nádeje. Zatiaľ je to pokojné, ale pokojné neznamená tiché. Je potrebné sa dôrazne ohradiť proti tomu, čo sa momentálne deje, či už ide o vraždu Jána Kuciaka na Slovensku alebo vyjadrenia určitých českých politikov voči novinárom," uviedol jeden z organizátorov brnianskeho pochodu Dominik Levíček a dodal, že pod sochou Masaryka na Komenského námestí sa doposiaľ zišlo približne 300 ľudí.


Približne tisícka Popradčanov vyšla v piatok podvečer do ulíc, aby sa zúčastnila na zhromaždení s názvom Postavme sa za slušné Slovensko. Na Námestie sv. Egídia prišli ľudia rôzneho veku, spoločenského postavenia, v uliciach bolo vidieť veľa rodín s malými deťmi. "Záleží nám hlavne na budúcnosti nášho malého syna, aby nemusel odtiaľto utekať a my s ním. Bojíme sa toho, v akej krajine bude vyrastať. Naša krajina ide momentálne veľmi zlým smerom, máme veľké obavy, čo to tu bude, keď na každom kroku sa stretnete s korupciou," konštatovala Popradčanka Ingrid Mlčochová. 
      Tvrdí, že za túto situáciu sú zodpovední všetci, pretože dovolili vláde, robiť si, čo chce. "Moja kritika smeruje aj do radov novinárov, takisto majú na tom svoj podiel," zdôraznila. Súhlasí s ňou aj starší pán z Gánoviec, ktorý na pochod prišiel so svojou manželkou. "Je nám smutno už desať rokov z toho, čo sa tu deje. Presne to vystihol vo svojom príhovore Erik Baláž, že my všetci sme do určitej miery za to zodpovední, pretože vieme v malých rozmeroch, čo sa okolo nás deje a niekedy my sami do toho prispievame," upozornil Štefan Bálint. Podľa neho sa určite niečo zmení tým, že ľudia po celom Slovensku vyšli do ulíc, len musia byť trpezliví a vytrvalí. "Oceňujem, že to nie sú len nejaké zúfalé výkriky, ale je to množstvo ľudí, ktorí vyjadrujú statočný, tvrdý a nekompromisný postoj," dodal. 
      So slzami v očiach sledovala priebeh zhromaždenia v Poprade aj dlhoročná učiteľka Eva Nebusová. Podľa nej je dôležité, aby ľudia prejavili svoj názor. "Mám úžasný pocit z toho, že je tu toľko ľudí, pretože 35 rokov vychovávam deti a chcem, aby žili v slušnom štáte, lebo toto je už hrozné. Pevne verím, že tieto zhromaždenia niečo zmenia, pretože tu žijú úžasní ľudia, či mladší, alebo starší," konštatovala. 
      Množstvo Popradčanov počas zhromaždenia pokrikmi i transparentmi vyjadrilo, že nechcú žiť v štáte, v ktorom vládne mafia a požadovali odstúpenie ministra vnútra, prezidenta Policajného zboru či celej vlády. Rečníci i organizátori na pódiu zároveň viackrát zdôraznili, že nejde o pokus o štátny prevrat, len o túžbu žiť vo fungujúcom štáte, ktorý je tu pre ľudí. "Prišiel som, aby tento štát bol lepší, aby sme sa nevrátili späť do 90. rokov. Z tohto zhromaždenia som mal zimomriavky, pevne verím, že sa niečo zmení," povedal študent Richard Pospíšil.

 Vyvodenie politickej zodpovednosti za súčasnú situáciu v krajine žiadali účastníci piatkového zhromaždenia Za slušné Slovensko na Mierovom námestí v Trenčíne. Podľa jeho organizátorky Klaudie Brázdilovej sa na námestí vystriedalo okolo 2500 ľudí.
      "Apelujeme na orgány činné v trestnom konaní, aby vyšetrili vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Vyzývame politických predstaviteľov, aby rešpektovali médiá ako základný pilier demokracie. Teším sa z takejto účasti, nepredpokladali sme, že príde toľko ľudí. Ale aj keby ich prišlo iba 100, má to význam," doplnila Brázdilová.
      Na pódiu sa davu okrem iných prihovorili aj Ľubica Ščambová z organizačného tímu festivalu Pohoda, bloger Jakub Mazán či režisér a scenárista Peter Hledík, zakladateľ festivalu ART Film Fest v Trenčianskych Tepliciach.
      "Keď ma oslovili organizátori, rozmýšľal som, čo mám ako filmový režisér robiť na takomto zhromaždení. Potom som si uvedomil, že sem nejdem za svoju profesiu, ale že sem idem ako občan, ktorý cíti, že sa tu deje niečo, čo sa diať nemá. Niečo, čo je arogantné, čo je zlé, čo je hlboko neúctivé voči ľuďom, ktorí tu žijú. Som presvedčený, že to treba povedať nahlas, pretože každý, kto teraz mlčí, akoby súhlasil. Možno to, čo počujeme dnes - 'odstúpte', nepomôže dnes, ale ak budeme mlčať, tak to nepomôže nikdy," povedal pre TASR Hledík.
      Na Mierovom námestí sa účastníkom zhromaždenia prihovorilo niekoľko ľudí, medzi inými aj kamarátka Martiny Kušnírovej či obyvateľka Štiavnika, obce, z ktorej pochádzal zavraždený Ján Kuciak. Pokojné zhromaždenie na Mierovom námestí sa skončilo okolo 19.00 hodiny.

Dva odkazy smerom k verejnosti odzneli na piatkovom zhromaždení Postavme sa za slušné Slovensko na Námestí slobody v Prievidzi, a to "žime čestne" a "bojujme s konšpiráciami". Do centra mesta si ich prišlo vypočuť viac ako 1500 ľudí všetkých vekových kategórií.
      Organizátormi zhromaždenia v metropole hornej Nitry boli občianske združenia Ars Preuge a Berkat. Verejnosti sa počas neho okrem iných prihovorili prostredníctvom videa aj dvaja pôvodom Prievidžania, poetka a novinárka Mirka Ábelová a spisovateľ Daniel Hevier.
      "Ja to vnímam ako veľký posun v spoločnosti, ako príležitosť pre zmenu v krajine a možnosť toho, aby čestní ľudia, ktorí sú v radoch vyšetrovateľov, policajtov, prokuratúry, nabrali odvahu na to povedať, ako veci prebiehajú. Možno, ako oni boli terčom nejakých šikanóznych konaní, ako im boli odoberané prípady a aby povedali Slovensku, aká je pravda," okomentovala udalosti posledných dní Veronika Ľahká z občianskeho združenia Ars Preuge.
      Zhromaždenie má podľa Ivana Sýkoru z Berkatu paralelu v tom z roku 1989. "Podujatie splnilo svoj účel, podľa mňa všetci sme to vnímali dosť emočne. Pre mňa je kľúčové, aby sme si všetci odniesli do života odkaz Jána Kuciaka... Každý, kto sa nad tou tragédiou zamyslí, nemôže zostať rovnaký a musí sa snažiť vzhľadom na okolnosti, ktoré sú tu, aby krajina smerovala k lepšiemu," skonštatoval.
      Zástupcovia oboch občianskych združení vysokú účasť podľa svojich slov privítali. "Ja sa z toho veľmi teším, lebo to je podľa mňa signál toho, že ľudia prestávajú byť ľahostajní voči krajine, v ktorej žijú," zhodnotila Ľahká. Podobne sa vyjadril i Sýkora.
      Obe občianske združenia sú pripravené pokračovať i v ďalších aktivitách v Prievidzi. Zavraždeného novinára Jána Kuciaka si verejnosť bude môcť pripomenúť aj na filmovom festivale Jeden svet, a to v pondelok 13. marca prostredníctvom filmu o Anne Politkovskej, ktorý Berkat, ako organizátor festivalu v Prievidzi, venuje pamiatke Kuciaka.

Tisíce ľudí prišli v piatok popoludní na zhromaždenie na Mariánske námestie v Žiline, aby svojou prítomnosťou podporili celoslovenskú iniciatívu Postavme sa za slušné Slovensko. Tá reaguje na situáciu na Slovensku po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.
      Zhromaždenie sa krátko po 17. hodine presunulo z Mariánskeho námestia na Námestie Andreja Hlinku, kde vystúpil napríklad slovenský herec a zabávač Juraj „Šoko“ Tabaček či držiteľka ocenenia Biela vrana Zuzana Hlávková. Tá sa prihovorila najmä mladým ľuďom. „My sme ponovembrové deti a toto je náš boj. Ján Kuciak písal o najstrašnejších korupčných kauzách, ktoré rozkladajú našu spoločnosť. Nemusíme a nebudeme prikyvovať, keď nám budú tvrdiť, že tráva je fialová a voda suchá,“ povedala.
      Jeden z organizátorov žilinského pochodu Marek Richter vyjadril presvedčenie, že v živote sú situácie, kedy naozaj nie je možné ostať ticho. „Stala sa hrozná vec a nik z nás už, žiaľ, Jánovi a Martine život nevráti. Čo však môžeme spraviť, je pokúsiť sa dať ich smrti zmysel. Chceme pokračovať v odkaze Jána Kuciaka, ktorý chcel žiť v lepšej a spravodlivejšej krajine a ktorý však neostal len pri tom, ale reálne pre to aj niečo robil,“ uviedol.
      Zároveň dodal, že vpred ho nepoháňa nenávisť, ale túžba po živote v lepšej krajine. „A preto sme odhodlaní vytrvať. Slušných a poctivých ľudí je vždy väčšina, ale nemôžeme ostať ticho,“ zdôraznil.

Zhruba 2500 Trnavčanov prišlo v piatok na Trojičné námestie podporiť zhromaždenie Postavme sa za slušné Slovensko. Míting moderovali herci trnavského divadla, úlohy sa ujal zástupca mladšej generácie Tomáš Vravník. Vyzval všetkých, ktorí sa pohybujú vo verejnom priestore, aby sa správali zodpovedne a vážili každé slovo.
      Moderátor zdôraznil, že míting nemá politické pozadie a vznikol ako iniciatíva občanov mesta. "Naša spoločnosť je rozorvaná, názorové spektrum je polarizované, elity prejavujú známky hlbokého egoizmu a cynizmu. Udalosti posledných dní presahujú horizont ideových a mocenských táborov," uviedol. Povedal, že vražda je vždy vraždou, brutálny čin, ktorý nemá v našej spoločnosti miesto. "Stojíme tu dnes preto, aby sme vyjadrili nespokojnosť s tým, kam sa naša krajina dostala," dodal.
      K pokojnému davu, ktorý priebežne zapaľoval sviečky pri fotografii zavraždeného Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, sa prihovorili zástupcovia organizátorov. Jakub Benko zo Stredoškolského parlamentu povedal, že mladí ľudia sú znepokojení tým, čo sa na Slovensku deje. "Demokracia nám dáva právo nesúhlasiť a my nesúhlasíme," skonštatoval vo svojom vystúpení.
      Predseda rady študentov Univerzity sv. Cyrila a Metoda Matej Martovič vyzval na účasť aj na ďalších zhromaždeniach, ak to bude potrebné. Vystúpila aj redaktorka týždenníka My Lenka Štepáneková a prítomní si vypočuli aj list Trnavčana, redaktora Hospodárskych novín Mateja Gašparoviča, ktorý v ňom spomínal na pracovné stretnutia s Jánom Kuciakom. "Jeho smrť musí zahýbať inštitucionálnym zlom, lebo to je skutočný Kuciakov vrah," uviedol redaktor.
      Úvod a záver zhromaždenia patril írskemu pesničkárovi Graeme Markovi, ktorý pôsobí na Slovensku. V úplnom závere držali prítomní minútu ticha za zavraždenú dvojicu.

Pamiatku zavraždeného investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej si na Námestí baníkov v Rožňave počas piatkového zhromaždenia s názvom Postavme sa za slušné Slovensko uctilo približne 400 ľudí.
      "Myslíme si, že vyjadrenie občianskeho postoja v demokratickej krajine v Európskej únii je niečo také samozrejmé v situácii, ktorá je dnes na Slovensku, že sme nezaváhali ani na sekundu a prišlo nám to prirodzené," uviedol pre TASR spoluorganizátor zhromaždenia Radoslav Kovács.
      Ako povedali organizátori vo svojom prejave, zhromaždenie zorganizovali preto, lebo chcú žiť v krajine, v ktorej sa dodržiavajú zákony postavené na rešpektovaní ľudských práv a slobôd, z ktorej mladí ľudia neodchádzajú, kde platia férové pravidlá a v krajine, v ktorej je prirodzené dôverovať vláde, polícii, súdom a prokuratúre.
      "Sme a zostaneme pokojní, rozvážni, odmietame násilné riešenie nahromadených problémov, želáme si, aby boli všetky minulé, terajšie, ako aj budúce kauzy poctivo a profesionálne vyšetrené a vinníci odsúdení podľa platných demokratických zákonov tohto štátu," uviedli v prejave organizátori.
      "Sloboda, ktorú môžeme prežívať v tejto nádhernej krajine, je ohrozená tým, že je v rukách ľudí, ktorí si myslia, že majú absolútnu moc. Sloboda nie je absolútna, má svoje hranice, princípy, zásady a v týchto zásadách je dôležité, aby naozaj krv mladých ľudí, úkladne zavraždených nekričala, nepriťahovala prekliatie, hanbu, súd, ale aby sa pravda spojila so spravodlivosťou, a mohla priniesť požehnanie a život pre nás, ľudí, ktorí žijeme na Slovensku," uviedol pre TASR pastor Apoštolskej cirkvi v Rožňave Andrej Vaško.
      Účastníci zhromaždenia mohli okrem zapálenia sviečok nechať svoj odkaz i odtlačkom rúk alebo nápisom červenou farbou na čiernom plátne.

 Vyše 200 ľudí prišlo v piatok podvečer na Svätotrojičné námestie v Krupine, aby zapálili sviečku za zavraždeného novinára a jeho snúbenicu a vypočuli si príhovory niekoľkých ľudí, ktorí o to organizátorov požiadali.
      Na úvod miestny farár vyzval ľudí na zmierenie a pomodlil sa za zavraždeného novinára Jána Kuciaka a jeho partnerku Martinu Kušnírovú. Ľudia počas jeho príhovoru zapaľovali pri schodoch mestského úradu sviečky.
      To, že novinár zrejme zaplatil svojím životom za prejav svojho názoru, označil učiteľ Základnej školy J.C. Hronského v Krupine Michal Strelec v demokratickej krajine za niečo nepredstaviteľné. Novinári podľa neho majú v takejto spoločnosti poukazovať aj na neprávosti a policajti sú tí, ktorí by mali tieto neprávosti vyšetrovať, čo sa, ako povedal, nie vždy deje.
      Peter Sedmák, predseda Mládežníckeho parlamentu v Krupine vyjadril nádej, že vraždu novinára sa podarí vyšetriť.
      Vystúpil tiež bývalý policajt Jozef Lutter, ktorý pred dvomi rokmi odišiel na vlastnú žiadosť z policajného zboru po tom, ako sa podľa neho už nemohol dívať na nemožnosť vyšetrovať niektoré kauzy nezávisle a bez politického nátlaku.
      Na záver organizátori prečítali list brata zavraždeného novinára Jozefa Kuciaka a po necelej hodine sa zhromaždenie rozišlo.

Do ulíc vyšli v piatok aj Slováci v Londýne a Kodani. Pochodovali za slušné Slovensko a minútou ticha si pripomenuli zavraždeného novinára Jána Kuciaka a jeho priateľku Martinu Kušnírovú.
      V Londýne sa pred veľvyslanectvom SR zhromaždilo približne 400 ľudí a protest sa začal čítaním listu od Jozefa Kuciaka, otca zavraždeného novinára Jána Kuciaka, vysvetlil pre TASR spoluorganizátor tamojšieho pochodu Milan Urbaník.
      Medzi účastníkmi rezonovali najmä slová pravda a spravodlivosť. "Najväčším odkazom tohto protestu je túžba po pravde. Ľudia túžia vedieť, kto je zodpovedný za vraždu dvoch nevinných ľudí. Takisto sa chcú za pravdu postaviť - tak, ako Jano, ktorý sa pravdou snažil zlepšovať Slovensko. V druhom rade je to túžba po spravodlivosti a rovnosti pred zákonom. Je veľmi pravdepodobné, že dnešný večer bude rázcestím v dejinách Slovenska. Sme hrdí, že sa môžeme spoločne postaviť na stranu pravdy a spravodlivosti, na stranu našej demokracie," vyhlásil Urbaník.
      V Kodani sa do ulíc vybralo v piatok približne 250 Slovákov. Peter Šoka, jeden z organizátorov Pochodu za slušné Slovensko v dánskej metropole pri tejto príležitosti povedal, že ho "teší, ale zároveň mrzí takáto vysoká účasť, pretože to niečo vypovedá o našej krajine, ak z nej musia ľudia kvôli nevyhovujúcim podmienkam odchádzať do zahraničia".
      Spoločne s ostatnými zhromaždenými sme vyjadrili svoju nespokojnosť so súčasnou situáciou, ale aj nádej v lepšie Slovensko, priblížil Šoka.
      "Priebeh protestu bol pokojný, s prejavmi vystúpili viacerí účastníci, spievala sa aj hymna a prečítali sme si list od brata zavraždeného novinára Jána Kuciaka," dodal.

Copyright © TASR 2018

 Bratislavské Námestie SNP bolo preplnené ľudmi, ktorí prišli na zhromaždenie pod názvom Za slušné Slovensko. Najčastejšie bolo počuť štrnganie kľúčov alebo pokrik "Odstúpiť". Zhromaždenie sprevádzajú prísne bezpečnostné opatrenia. Na pokojný priebeh zhromaždenia vyzvali aj jeho organizátori.
Slovensko je otrasené tak, ako roky nebolo. Hrozné udalosti nás spojili, zaznelo dnes na bratislavskom námestí SNP. "Chceme sa postaviť za slušnú krajinu. Kto, ak nie my, kedy ak nie teraz?" pýtali sa na začiatku organizátori, ktorí vyzvali zúčastnených na to, aby počúvali pokyny a poďakovali sa polícii. Ľudia štrngali kľúčmi ako v novembri 1989 a skandovali "Dosť bolo Fica!". Majú transparenty ako "Pozor padá vláda" či "Špirko je frajer". Okrem slovenských vlajok vejú aj európske vlajky.
Zúčastneným sa prihovoril šéfredaktor týždenníka .týždeň Štefan Hríb, ktorý povedal, že za dva týždne padlo veľa slov a Slovensko zistilo, že jediný extrémista nie je Marian Kotleba. Je podľa neho desivé, je to hanba, že konšpirácie začal šíriť aj jeden ústavný činiteľ. "Prišlo k vražde novinára? Vieme, čo bolo v jeho nedokončenom článku," pokračoval Hríb a pripomenul, že Kuciak hovoril o prepojení ľudí blízkych premiérovi Robertovi Ficovi na taliansku mafiu. Zmyslom štátu nie je rast HDP či nízke dane, ale spravodlivosť. Slovensko dnes spravodlivé nie je. "Slovensko je dnes unesený, znásilnený štát. O tom bol nedokončený článok Jána Kuciaka," pokračoval Hríb.
Vladimír Crmoman z Iniciatívy stredoškolských učiteľov hovoril za študentov aj učiteľov. "Dejú sa tu nesystémové veci, štrajkujeme, premiér sa s nami nedokáže ani len stretnúť. Sme na križovatke a rozhodujeme sa, čo bude ďalej," povedal. Bol by rád, ak by to neskončilo iba pritom, že si ľudia zaprotestujú a nič sa nezmení. Ľudia začali skandovať "Chceme zmenu!" a "Odstúpiť!". "Na školstve vymenili ministra, lebo vedel povedať iba "ďakujem pekne za vaše otázky". Terajšia povedala, že za kauzu s eurofondmi môžu všetci, musela by vymeniť celú republiku," pokračoval Crmoman. Ľudí poprosil, aby to nevzdali, kým nebudú ministri slušní ľudia a odborníci na svojom mieste.
To, ako Slovensko vyzerá, to, čo si o nás myslia v Európe, je vizitkou vlády. Dosť bolo skutkov, ktoré sa nestali. Pred tisíckami zhromaždených na Námestí SNP v Bratislave to uviedla opatrovateľka v Rakúsku Bibiana Kudziová. Povedala, že túto krajinu opustila, aby mohla žiť, a nie prežívať. Nízka nezamestnanosť nie je výsledkom vlády, ale toho, že ľudia z krajiny odišli. Kudziová taktiež povedala, že dúfala, že toto zhromaždenie nebude musieť byť, že vláda si uvedomí, v akom stave je Slovensko. Má strach z toho, že je normálne legálne držať zbraň a mať na krku 70 trestných oznámení a to, že o štátnych tajomstvách vie človek bez previerky. Takisto pripomenula, že smrť siedmich opatrovateliek nie je doteraz vyšetrená. "Dokedy to tak bude?" pýtala sa.
Počas prejavu Diany Majdákovej, ktorá prehovorila za nezávislé kultúrne centrá a inštitúcie, ľudia začali skandovať "Hanba!" Majdáková hovorila o tom, že na Slovensku je absencia politickej kultúry, štátu vyčítala selektívny prístup k odhaľovaniu organizovaného zločinu či nedostatočné konanie štátnych orgánov, keď sa na ne obrátili občania s prosbou o pomoc, keď sa báli o vlastný život. Robert Roth počas svojho vystúpenia citoval aj Shakespeara. "Pravda môže stáť aj na jednej nohe, ale na dvoch môže kráčať vpred," povedal Roth.


 K celoslovenským zhromaždeniam Za slušné Slovensko sa pridal aj Pezinok. Na Radničnom námestí sa o 16:00 stretlo viac ako 800 ľudí. Mnohí z Pezinčanov následne odišli na veľký protestný míting do Bratislavy. Agentúru SITA o tom informoval Peter Vlasák z referátu vzťahov s verejnosťou mesta Pezinok.

 Po skončení zhromaždenia na Námestí SNP sa pred Úradom vlády SR zoskupilo niekoľko stoviek účastníkov zhromaždenia Za slušné Slovensko. Účastníci protestujú pred sídlom premiéra Roberta Fica a kričia "Do basy!" a "Dosť bolo Fica". So sebou si priniesli transparenty, atmosféra je zatiaľ bez incidentov. Premiér Fico ešte dnes predpoludním po stretnutí Bezpečnostnej rady SR informoval, že majú informácie o možných útokoch na niektoré štátne budovy. Na bratislavskom Námestí slobody bolo zatiaľ počuť dva výbuchy, pravdepodobne delobuchy.

©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

KDH reaguje na vyhlásenie premiéra Roberta Fica: „Krajina, v ktorej môžete počas napätej atmosféry navoziť dlažobné kocky pred úrad vlády, si úplne zbytočne platí políciu a tajnú službu.“
Ak sa také niečo stane, tak sú podľa KDH zložky polície a tajných služieb zbytočné a neschopné. „Prípadne je ešte jedno vysvetlenie, a to, že namiesto ochrany robia po večeroch fušky a vozia dlažobné kocky pred úrad vlády,“ dodali vo vyhlásení.