4. 3. 2018

Independent Spirit Awards

Independent Spirit Awards

Americký horor Uteč (Get Out) bodoval v sobotu na 33. ročníku udeľovania cien pre nezávislé filmy Spirit Awards. Snímka režiséra a scenáristu Jordana Peela získala ocenenie pre najlepší film a najlepšiu réžiu, informovala agentúra AP.   
Spirit Awards sa tradične odovzdávali v predvečer udeľovania Oscarov vo veľkom stane postavenom na pláži v kalifornskej Santa Monice.
Režisérsky debut Jordana Peela sa tento rok uchádza aj o Oscara v prestížnej kategórii o najlepší film. Posledné štyri filmy, ktoré v uplynulých rokoch získali cenu Spirit pre najlepší film, triumfovali v tejto kategórii aj na udeľovaní Oscarov. 
Na 33. ročníku Spirit Awards boli ocenení aj viacerí tohtoroční oscaroví favoriti, vrátane Frances McDormandovej (najlepšia herečka v hlavnej úlohe; Tri billboardy kúsok za Ebbingom), Samma Rockwella (najlepší herec vo vedľajšej úlohe; Tri billboardy kúsok za Ebbingom) a Allison Janneyovej (najlepšia herečka vo vedľajšej úlohe; Ja, Tonya).
Cenu pre najlepšieho herca v hlavnej úlohe získal Timothee Chalamet za rolu vo filme Daj mi tvoje meno, ktorý bol ocenený aj za najlepšiu kameru. 
Ocenenie v kategórii najlepší medzinárodný film získala snímka Fantastická žena čilského režiséra Sebastiána Lelia.
Ceny Spirit Awards sa udeľujú od roku 1984 nezávislým a artovým filmom vznikajúcim mimo systému hlavných hollywoodskych štúdií. Sponzoruje ich neziskové združenie Nezávislý film, ktorého členovia rozhodujú o laureátoch hlasovaním. Ocenené môžu byť len snímky, ktorých výrobné náklady neprevyšujú 20 miliónov dolárov.

Copyright © TASR 2018