9. 3. 2018

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Hromadný súdny proces s 29 osobami z tureckého mediálneho a zábavného priemyslu, ktoré obvinili z napojenia na strojcov predvlaňajšieho pokusu o prevrat, sa skončil vo štvrtok uznaním 21 z nich za vinných z členstva v teroristickej organizácii. Informovala o tom turecká štátna tlačová agentúra Anadolu, ktorej údaje prevzala i nemecká DPA.
Niektorí z odsúdených pracovali priamo pre subjekty spriaznené s hnutím exilového duchovného Fethullaha Gülena, ktorému turecké vedenie pripisuje zodpovednosť za zmarený pokus o vojenský prevrat z leta 2016.
Okrem iných súd uznal za vinného aj speváka Atillu Taša, ktorému uložil trest vyše trojročného väzenia. Obvinený bol z napomáhania ilegálnemu zoskupeniu, uviedla podľa DPA turecká súkromná tlačová agentúra Dogan.
Známy ľavičiar a sekularista Gökče Firat Čulhaoglu má na základe štvrtkového rozsudku stráviť vo väzení šesť rokov.
Taš i Čulhaoglu sa dostali už v minulosti do sporu so zákonom pre obvinenia z urážky prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana.
V Turecku je v súčasnosti väznených vyše 150 novinárov a iných pracovníkov médií, čo je spomedzi krajín sveta jeden z najvyšších počtov. Mnohí z nich sú spájaní s Gülenom, zatiaľ čo v iných prípadoch ide o Kurdov a ľavičiarov kritizujúcich vládu.
V piatok bude pokračovať v meste Silivri proces s novinármi sekulárneho opozičného denníka Cumhuriyet vrátane Ahmeta Šika, jedného z najpoprednejších investigatívnych žurnalistov v Turecku.

Copyright © TASR 2018


Skupina Mall Group spustí v Česku na konci roka vlastnú internetovú televíziu.
Povedú ju bývalý šéfproducent Stream.cz Lukáš Mataj a producent Milan Kuchynka, ktorí stoja oi. Za seriálom Kancelária Blaník či sitcomom Autobazár Monte Karlo. Spolu s nimi do stanice prechádza rada ďalších tvorcov zo Stream.cz. Skupinu e-shopov Mall Group vlastní skupina PPF, podnikatelia Daniel Křetínský s Patrik Tkáč a investičná skupina Rockaway Capital.
O názve novej televízie zatiaľ rozhodnuté nebolo. "Chceme, aby s nami ľudia mohli tráviť viac času, ktorý nebude len o nakupovaní, ale aj o zábave. Navyše mám radosť z toho, že do toho ide s nami zrovna Lukáš Mataj a jeho tím. Páči sa mi na nich, že si dokážu ísť vlastnú cestu, "uviedol šéf Mall Group Jakub Havrlant.
Okrem vlastnej seriálovej produkcie počíta programové modely televízia tiež s pôvodnými populárno-náučnými a zábavnými relácie, ktoré budú dielom vznikajúce redakcie videoobsahu. Prvé novinky plánuje TV uviesť už koncom roka, kedy má byť stanice spustená.
"Začiatky budú nepochybne náročné, nevyhneme sa prehodnotenie niektorých overených postupov, ani omylom. Verím, že dokážeme osloviť novú cieľovú skupinu a sformovať z nej divácku základňu, ktorú bude prepojenie sveta zábavy a nakupovanie baviť," dodal šéfproducent Lukáš Mataj.
Podľa Kuchynku plánuje televízie spolupráci s renomovanými autormi i mladými talenty. "Pri hľadaní silných a atraktívnych tém sa však zameriame aj na európsku tvorbu alebo vývoj vlastného seriálu, ktorý by rezonoval v ďalších krajinách, v ktorých Mall Group pôsobí. V prvej fáze sa ale logicky budeme venovať tomu, aby sme dokázali zaujať slovenské internetové publikum. To je pre nás teraz prioritou, "povedal Kuchynský kút.
Obaja producenti pred koncom minulého roka odišli zo Stream.cz. Na konto spoločné filmografie si pripísali okrem iného päť sérií politickej satiry Kancelária Blaník, dva rady populárneho sitcomu Autobazár Monte Karlo, autentickú generačná výpoveď Semester alebo prvý český on-line thriller pěstírně.
Mall Group pôsobí v siedmich krajinách a vlani prekročila obrat 17 miliárd Sk. Skupina PPF má 40-percentný podiel v Mall Group, ďalších 40 percent vlastní Daniel Křetínský s Patrikom Tkáčom. Zvyšných 20 percent má investičná skupina Rockaway Capital podnikateľa Jakuba Havrlant. Do skupiny okrem Mall.cz patrí napríklad špecializované obchody CZC.cz, Vivantis, predať, BigBrands, Bux, Športy a Rozbalené.

Copyright © ČTK 2018