7. 3. 2018

Vražda novinára Jána Kuciaka

Vražda novinára Jána Kuciaka

Vražda investigatívneho slovenského novinára vyvolala obrovský záujem médií v Spojených štátoch: o tragickej smrti Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej píšu každý deň. 
      Jeden z najvýznamnejších amerických denníkov, Washington Post, zverejnil od 26. februára až 22 článkov, ďalší denník, New York Times, až 29 článkov. Počet príspevkov týchto novín priamo o Slovensku za celý minulý rok by sa pritom dal spočítať na prstoch jednej ruky (ak nepočítame šport). 
      Hneď 26. februára Washington Post informoval o vražde najprv prostredníctvom článku tlačovej agentúry AP a neskôr aj slovami svojho reportéra Jasona Rezaiana, ktorý sám zažil útrapy novinárskej práce. Za údajnú špionáž si v Iráne odsedel 545 dní vo väzení.  
      "Kuciak pracoval na reportážach o daňových únikoch medzi slovenskými elitami a vlani dostal vyhrážky od Mariána Kočnera - podnikateľa, o ktorom Kuciak písal. Polícia nič neurobila. Nedeľná vražda zanechala Kuciakových kolegov v strachu a zmätku," napísal Rezaian. 
      Reportér tiež spomenul, že Slovensko je všeobecne považované za krajinu, kde je sloboda vyjadrovania chránená a v hodnotení organizácie Reportéri bez hraníc bolo vlani Slovensko pre novinárov v poradí 17. najslobodnejšou krajinou. 
      "Napriek tomuto tolerantnému prostrediu vyjadrili niektorí slovenskí predstavitelia veľkú nespokojnosť s prácou investigatívnych novinárov ako Kuciak. Medzi nimi je aj slovenský premiér Robert Fico, ktorý v roku 2016 nazval niektorých domácich novinárov špinavými protislovenskými prostitútkami, a to za pokrývanie údajnej korupcie vo svojej vláde. Predsa však Fico vraždu Kuciaka odsúdil a ponúkol odmenu milión eur za odhalenie páchateľa," napísal Rezaian. 
      Odvtedy Washington Post píše o prípade každý deň, väčšinou prostredníctvom agentúrnych správ. Informoval o podozrení o napojení na taliansku mafiu, o zverejnení nedokončenej Kuciakovej reportáže a jej obsahu, o vyšetrovaní, zatýkaní a prepúšťaní, o rozruchu na politickej scéne, o demonštráciách, o rezignáciách – vykonaných aj žiadaných -, o poslednej rozlúčke i o Georgeovi Sorosovi. 
      Téme sa každý deň venuje aj denník New York Times a viaceré články vyšli aj v denníku Wall Street Journal. O vraždu Kuciaka sa zaujímali aj spravodajské televízie CNN, Bloomberg a ABC News a denník USA Today.
      Na otázku TASR ohľadne veľkého záujmu o túto tému Washington Post odmietol odpovedať a New York Times poskytli len všeobecnú odpoveď o celkovom zvýšenom záujme o strednú Európu v poslednom čase. Snáď za všetko však hovorí oficiálny slogan Washington Postu – "Demokracia v tme zomiera".   

Výroky premiéra Roberta Fica (Smer-SD) o vplyve amerického miliardára Georga Sorosa na prezidenta SR Andreja Kisku a dianie na Slovensku sú obranou v rámci politickej krízy, ktorá nastala po vražde novinára Jána Kuciaka. Uviedol to Ficov stranícky kolega a minister financií Peter Kažimír.
      „Nepíšem prejavy predsedovi vlády, nepovažujem sa za sorosológa a netrpím sorosofóbiou,“ vysvetlil v stredu po zasadnutí vlády Kažimír. „Vnímam to tak, že sa bránime. V období, keď sa za posledných 14 dní vylievajú vedrá špiny na vládu a jednotlivých členov vlády a robia sa konšpiračné teórie, z tohto pohľadu je všetko dovolené. Aspoň mám pocit, že to opozícia tak vníma,“ uviedol Kažimír.
      Podľa ministra financií by v situácii, v akej je Slovensko, deväť z desiatich prezidentov organizovalo okrúhle stoly a snažili sa upokojiť situáciu. „Kiska to vyhrotil výzvou v podstate na povalenie vlády a je tu otázka, ktorá bola položená zo strany premiéra tejto krajiny, prečo nebol úplne jasný obsah tohto stretnutia,“ pripojil sa Kažimír k otázke Fica, čo bolo obsahom Kiskovej vlaňajšej súkromnej schôdzky so Sorosom.
      V reakcii na požiadavku koaličnej strany Most-Híd na odchod ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD) z vlády Kažimír uviedol, že tento má ľudsky jeho dôveru. „Neverím, že Kaliňák má niečo spoločné s vraždou Kuciaka a jeho snúbenice a verím, že rezort vnútra robí všetko preto, aby vrahov a objednávateľov vraždy potrestali,“ zdôraznil.
      Čo sa týka demisie ministra kultúry Mareka Maďariča (Smer-SD) po vražde Kuciaka, Kažimír nevidel dôvod na podobný krok, nakoľko jeho agenda nemá súvis s touto tragédiou. „Bolo by to z mojej strany iba prázdne gesto,“ vysvetlil.
      Šéfa rezortu financií nevyrušuje doterajšie pôsobenie Márie Troškovej a Viliama Jasaňa s možnými prepojeniami na taliansku mafiu v blízkosti premiéra. „Ja som takisto predstavený úradu, mám 600 ľudí na ministerstve a skoro 12.000 ľudí v rezorte, to znamená, je to na procedúre toho ktorého úradu, aby zachytil bezpečnostné riziko,“ dodal.
      Kažimír odsúdil postup opozície, ktorá chce iniciovať schôdzu o vyslovení nedôvery predsedovi vlády. „Politická nestabilita a prosperita nejdú dohromady. Treba si uvedomiť, že ak chceme, aby pokračovalo stabilné vládnutie na základe demokratických volieb, chceme aj to, aby pokračoval úspešný príbeh tejto krajiny,“ zdôraznil.
      Či vládna koalícia prežije politickú krízu, však podľa podpredsedu Smeru-SD nie je v tomto momente zrejmé. „Myslím si, že dnes začína byť jasný časový scenár tejto, nazvime to, politickej krízy. Ja predpokladám, že takto o týždeň bude všetko jasné,“ doplnil.

Opozičné strany priznali, o čo im ide. Nejde im o nič menšie, ako je štátny prevrat, ktorý znamená chaos, nestabilitu a nepokoj. Vyhlásil to premiér Robert Fico (Smer-SD) v reakcii na zámer opozičných strán vysloviť mu v parlamente nedôveru. Podľa Fica opozícii nejde o vyšetrenie vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej, ale tragickú udalosť vníma len ako výťah k moci.
      Predstavitelia vládnej strany Smer-SD na čele s predsedom Ficom reagovali na Úrade vlády na iniciatívu opozície. „Mafián, daňový podvodník a bruselský povaľač sú pre pána prezidenta Slovenskej republiky partneri, s ktorými chce riešiť krízu, hoci vláda normálne rokuje a v pondelok sa stretneme s koaličnými partnermi a budeme reagovať na ich požiadavky,“ vyhlásil Fico, ktorý pred novinárov predstúpil s piatimi podpredsedami strany.
      Šéf Smeru-SD zopakoval, že jeho strana stojí o Most-Híd, ktorý prišiel s predstavami o krokoch na jeho zotrvanie v koalícii. „O tohto koaličného partnera stojíme a chceme s ním rokovať, aby sme udržali stabilitu vládnej koalície,“ povedal s tým, že rokovanie sa uskutoční v pondelok (12.3.), pred utorkovým (13.3.) zasadnutím Republikovej rady strany Most-Híd.
      „Opozícia, samozrejme, nečakala ani len sekundu na výsledky rokovaní. Hneď teraz, okamžite chce zvaliť vládu, aby zneužila úprimné emócie ľudí, ktoré vznikli po smrti novinára a jeho priateľky. Nás, na rozdiel od štátneho prevratu, na ktorom dnes opozícia tvrdo pracuje, zaujíma predovšetkým vyšetrenie ohavnej vraždy,“ vyhlásil s tým, že pád vlády či predčasné voľby nemôže toto vyšetrovanie urýchliť, práve naopak. Opozíciu a prezidenta vyzval na elementárnu zodpovednosť. „Oheň na námestiach sa ľahko zakladá a nesmierne ťažko hasí. Dnešný návrh opozície je len prilievaním do tohto ohňa,“ doplnil.
      Fico opäť neodpovedal na otázku, či minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) skončí vo funkcii. Ide o jednu z požiadaviek Mosta-Híd na udržanie súčasnej vlády. "Dajte nám čas do pondelka," povedal novinárom. Tým tiež odkázal, že jediné, čo ich zaujíma, je pád vlády a odchod Kaliňáka z funkcie. "Veľmi rýchlo ste zabudli vytvárať tlak na odhalenie vraha novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice," dodal. Verejnosť žiada o priestor na pokojné vyšetrenie dvojnásobnej vraždy.
      Iniciatívu šéfa SNS Andreja Danka na piatkové stretnutie troch najvyšších ústavných činiteľov považuje Fico za správnu. "Budem tam a nastúpený v obleku," uviedol. Prezident SR Andrej Kiska svoju účasť na stretnutí ešte nepotvrdil. Ak tam nepríde, bude to vnímať veľmi negatívne. Premiér tvrdí, že vláda je stále funkčná, hoci bola v stredu istý čas neuznášaniaschopná pre výpadok viacerých ministrov.
      Premiér opäť zdôraznil, že nevidí nič zlé na tom, ak sa prezidenta spýta, o čom debatoval vlani v New Yorku s miliardárom Georgom Sorosom. "Keby som ja šiel do súkromnej kancelárie bez prítomnosti členov ministerstva zahraničných vecí, tak by ste sa ma na to pýtali v jednom kuse," dodal s tým, že v tejto veci absolútne stojí na svojich nohách a má právo klásť takéto otázky.

 Zástupcovia študentov Technickej univerzity vo Zvolene, ktorí tvoria študentskú časť Akademického senátu (ŠČAS), sa v súvislosti s vraždou novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky Martiny Kušnírovej rozhodli od 7. do 9. marca vždy o 17 hodine organizovať stretnutia pred školou a diskutovať o dôležitých spoločenských a etických otázkach.
      "Ako demokraticky zvolení zástupcovia študentov Technickej univerzity vo Zvolene jednohlasne vyjadrujeme pohoršenie nad vraždou Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Vnímame to ako prejav násilia, útok na slobodu slova a médiá. Priebeh udalostí posledných dní v nás vzbudzuje pohoršenie a strach. Podporujeme rozvoj slovenskej spoločnosti v duchu morálnych a etických zásad. V právnom štáte je vykonanie tohto činu neprípustné a netolerovateľné. Preto trváme na dôkladnom a objektívnom vyšetrení vrážd a vyvodení dôsledkov pre ľudí, ktorí sú za takýto stav spoločnosti zodpovední," píše sa vo vyhlásení, ktoré ŠČAS zaslala TASR. 
      Podľa organizátorov stretnutí je dôležité, aby akademická obec bola súčasťou verejnej diskusie o dôležitých spoločenských a etických otázkach.

 Členovia vlády roky ignorovali varovania zo Slovenskej informačnej služby (SIS), ktorá ich na pôsobenie mafiánskej skupiny na východnom Slovensku dlhodobo upozorňovala. Informoval o tom v stredu prezident SR Andrej Kiska, ktorému to podľa jeho slov potvrdil šéf SIS Anton Šafárik.
      "Ľudia majú už dnes právo na odpoveď na podozrenia o prepojeniach vládnej moci a organizovaného zločinu. Ľudia majú právo vedieť, prečo naše inštitúcie ignorovali varovania talianskych úradov o pôsobení osôb prepojených s mafiou na východnom Slovensku. Majú nárok počuť vysvetlenie, prečo členovia vlády roky ignorovali varovania z našej vlastnej tajnej služby," povedal Kiska na tlačovej konferencii. Šéf SIS ho informoval, že na pôsobenie mafiánskej skupiny na východnom Slovensku SIS dlhodobo upozorňovala zodpovedných členov vlády.
      Hlava štátu zopakovala, že riešenie vládnej krízy vidí v rekonštrukcii vlády tak, aby nepolarizovala spoločnosť alebo v predčasných voľbách. Prezident začal v stredu rokovania s parlamentnými stranami o tom, ako si predstavujú budúcnosť a obnovu dôvery v štát po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Pozýva postupne opozičné aj vládne strany.
      Kiska je rád, že upokojiť atmosféru chce podobne ako on aj predseda Národnej rady SR Andrej Danko. Nepovedal však jasne, či pôjde na piatkové stretnutie s ním a premiérom na Bratislavský hrad. "Myslím, že toto stretnutie má zmysel, ak bude mať konkrétny výsledok. A ja určite navrhnem konkrétne riešenie," povedal prezident.
Slovenská informačná služba (SIS) poskytla v súlade so zákonom prezidentovi SR Andrejovi Kiskovi na základe jeho žiadosti informácie o pôsobení osôb, ktoré sa majú podľa medializovaných informácií dopúšťať organizovanej trestnej činnosti na východnom Slovensku. Uviedol to v stredu pre TASR hovorca SIS Branislav Zvara.
      "O podrobnostiach týkajúcich sa rokovania riaditeľa SIS s prezidentom SR alebo aj s inými ústavnými činiteľmi, ktorých obsahom sú výsledky spravodajskej činnosti, SIS nesmie informovať verejnosť, nakoľko ide o utajované skutočnosti," zdôraznil Zvara.
      SIS podľa jeho slov zároveň varuje pred mediálnymi špekuláciami a nesprávnou interpretáciou informácií tohto druhu. "Vzhľadom na ich utajovaný charakter považuje SIS za nežiaduce, aby takéto informácie boli predmetom verejnej diskusie," dodal Zvara.


Konferencia predsedov Európskeho parlamentu (EP) schválila v stredu zloženie osobitnej kontrolnej delegácie z viacerých politických skupín v EP, ktorá vo štvrtok a piatok (8.-9.3.) uskutoční na Slovensku prieskumnú pracovnú cestu súvisiacu s vraždou investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.
      Delegácia, ktorá bude zložená zo šiestich poslancov, odcestuje na Slovensko v stredu večer. Delegáciu tvoria nasledujúci poslanci: nemecká poslankyňa Ingeborg Grässleová zo skupiny európskych ľudovcov (EĽS/EPP), britský poslanec Claude Moraes z frakcie socialistov a demokratov (S&D), poľský poslanec Ryszard Czarnecki zo skupiny Európskych konzervatívcov a reformistov (ECR), holandská poslankyňa Sophia in't Veldová z frakcie liberálov a demokratov (ALDE), maďarský poslanec Benedek Jávor zo skupiny Zelení/Európska slobodná aliancia a taliansky poslanec Marco Valli z frakcie Európa slobody a priamej demokracie (EFDD).
      Spolupredsedami delegácie sú Grässleová a Moraes.
      Poslanci sa podľa programu stretnú so zástupcami mimovládnych organizácií zaoberajúcich sa bojom proti korupcii, s novinármi, predstaviteľmi vlády a štátu, zástupcami orgánov činných v trestnom konaní a predstaviteľmi Pôdohospodárskej platobnej agentúry. V piatok navštívia aj obec Veľká Mača, kde si uctia pamiatku Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.
      Tlačová konferencia spolupredsedov delegácie sa uskutoční v piatok na záver misie v priestoroch Informačnej kancelárie EP v Bratislave. Členovia delegácie po návrate zo Slovenska pripravia správu, ktorú predložia Konferencii predsedov EP a následne predstavia verejnosti.

Konferencia predsedov Európskeho parlamentu (EP) odobrila v stredu návrh z dielne Európskej ľudovej strany (EĽS/EPP), aby sa vražda slovenského investigatívneho novinára a jeho priateľky dostala do oficiálneho programu budúcotýždňového plenárneho zasadnutia EP v Štrasburgu. Europoslanci budú o záležitosti hovoriť v stredu 14. marca popoludní.
      Slovenský europoslanec Ivan Štefanec (KDH) v rozhovore pre TASR upozornil, že vražda novinára Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej otriasla celou Európou a nenechala nikoho chladným ani v Európskom parlamente.
      "Preto, keď som prišiel s návrhom na osobitnú debatu na túto tému, tak na pôde Európskej ľudovej strany som okamžite získal podporu, a tá cez svojho predsedu Manfreda Webera navrhuje rokovanie o tejto téme na plenárnej schôdzi v Štrasburgu," opísal situáciu Štefanec.
      Upozornil, že debata na štrasburskej plenárke bude nielen o výmene informácií, ale bude zakončená aj rezolúciou. Tak, ako to bolo aj vlani po vražde maltskej novinárky Daphne Caruanovej-Galiziovej.
      "Pripravím návrh rezolúcie k tomuto bodu a všetci sú vítaní prispieť so svojimi pripomienkami," odkázal Štefanec na ostatných europoslancov a politické frakcie v EP. Podľa jeho slov konečný text rezolúcie bude závisieť aj od ďalšieho vývoja udalostí na Slovensku, lebo vyšetrovanie prípadu stále prebieha.
      Rezolúciu bude EP schvaľovať o mesiac na aprílovom plenárnom zasadnutí, cieľom je poskytnúť všetkým stranám čas na prípravu a zohľadniť výsledky osobitnej kontrolnej misie europoslancov, vyslanej na Slovensko.
      Štefanec zdôraznil, že EP rešpektuje národné kompetencie vo vyšetrovaní dvojnásobnej vraždy a má úprimný záujem na tom, aby pravda bola odhalená. Na strane druhej však sú niektoré pochybnosti o práci polície aj vzhľadom na to, že polícia zlyhala pri ochrane Jána Kuciaka, ktorý vlani oznámil, že bol predmetom vyhrážok. Poslanec v tejto súvislosti zľahčovanie tohto oznámenia zo strany ministra vnútra SR Roberta Kaliňáka označil za "škandalózne".
      Frakcia EPP chcela zaradiť prípad vraždy Kuciaka a Kušnírovej už do minulotýždňového programu plenárneho zasadnutia EP v Bruseli, v prvých dňoch po oznámení tohto zločinu, ako však upozornil Štefanec, proti bola najmä politická skupina socialistov a demokratov (S&D) a priamu podporu vyslovila iba skupina Európskych konzervatívcov a reformistov (ECR). Pre tento "vlažný" postoj padlo rozhodnutie o rozprave počas štrasburskej plenárky a v Bruseli si poslanci na podnet predsedu EP Antonia Tajaniho oboch zavraždených uctili minútou ticha.
      Aktivity európskych ľudovcov a jej slovenských členov však nevyšli nazmar, čoho dôkazom je aj zostavenie osobitnej kontrolnej misie vyslanej europarlamentom na Slovensko vo štvrtok a piatok (8. a 9.3.), ako aj zriadenie Výboru pre finančné zločiny a daňové podvody (TAXE3), ktorý bude okrem iného pracovať aj na objasnení korupčných káuz, o ktorých písal zavraždený Kuciak.
      Štefanec okrem toho povedal, že z doterajšieho vyšetrovania vyplynulo, že Kuciak pracoval na kauzách spojených s podvodmi v oblasti európskych dotácií na východe Slovenska, a preto z pozície europoslanca osloví Európsky úrad pre boj proti podvodom (OLAF), ktorý vyšetruje podvody poškodzujúce rozpočet EÚ a korupciu.
      "Chcem naplno využiť všetky kompetencie, ktoré sú v právomoci poslanca Európskeho parlamentu," dodal v tejto súvislosti Štefanec.
Vražda investigatívneho novinára a jeho priateľky otriasla aj Francúzskom. Slovensko má však aj vo svetle tejto situácie stále miesto v jadre Európy. Uviedli to v stredu poslanci francúzskej parlamentnej skupiny francúzsko-slovenského priateľstva. V rámci pracovnej návštevy v Bratislave so slovenskými partnermi diskutovali aj o posilnení spolupráce medzi krajinami, energetike či významných výročiach, ktoré si SR pripomína v roku 2018.

      Vražda slovenského novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky Martiny Kušnírovej ani Francúzov nezanechala chladných, tvrdia poslanci. "Francúzske médiá sa tejto téme venovali a udalosť sa v krajine prežíva dramaticky. Nie je to niečo, čo by bolo bežné. Európa je stelesnením demokracie a za takouto udalosťou je spochybnenie jej základov, ktoré nás majú spájať," vyhlásil francúzsky poslanec a člen obranného výboru Laurent Furst.
      Predseda skupiny priateľstva Xavier Batut pripomenul, že "vo Francúzsku sa podobná udalosť okrem útoku na redakciu Charlie Hebdo neudiala a po tomto útoku sa u nás politické strany zjednotili".
      "Kolektívne sme žiadali, aby bola situácia osvetlená. Najprv je potrebné, aby bolo ukončené vyšetrovanie. Slovenská vláda je pre nás stále legitímnym partnerom," doplnil ho Furst.
      Napriek posledným udalostiam, piati predstavitelia francúzskeho parlamentu, ktorí navštívili Bratislavu, veria, že Slovensko má svoje miesto v jadre Európy. "Dramatické udalosti, ktoré sa na Slovensku odohrali, nezmenia náš názor. My dôverujeme Slovensku, keď hovorí, že sa hlási k jadru Európy."
      Slovensko podľa nich v rámci Vyšehradskej skupiny (V4) predstavuje akýsi "motor", ktorý je rešpektovaný, a mal by byť príkladom pre ostatné krajiny V4.
      Francúzski poslanci sa v stredu stretli aj so svojimi slovenskými kolegami a venovali sa posilneniu spolupráce medzi krajinami. V tejto súvislosti neopomenuli rozvoj cestovného ruchu. Hovorili aj o posilňovaní strategického partnerstva, pričom vyzdvihli dôležitosť výučby francúzskeho jazyka a projektu Erasmus, ktoré v tejto oblasti predstavujú veľký prínos a je dôležité ich zveľaďovať. Diskutovali aj o energetike, pričom zdôraznili podstatu investovania do výskumov v tejto oblasti. Načrtli aj tému budovania nadnárodných elektrických sietí v Európe.
      V kontexte významných výročí poslanec Frédéric Petit upozornil na plánované podujatie, ktoré sa má vo Francúzsku uskutočniť v októbri tohto roku a pripomenúť si 100. výročie konca prvej svetovej vojny a v rámci toho aj vznik Československej republiky. Na oslavách by sa mal zúčastniť aj francúzsky prezident Emmanuel Macron.

Copyright © TASR 2018