4. 3. 2018

Vražda novinára Jána Kuciaka

Vražda novinára Jána Kuciaka

Selektívny prístup pri odhaľovaní organizovaného zločinu, nedostatočná ochrana občanov v ohrození i kontakty politických špičiek s osobami podozrivými s prepojením na organizovaný zločin. To sú niektoré z dlhodobých príčin, ktoré podľa nezávislých kultúrnych centier, inštitúcií a občianskych kolektívov stoja za súčasným stavom v Slovenskej republike. Takmer 40 združení na to upozornilo v spoločnom vyhlásení, reagujúcom na dianie v SR súvisiace so smrťou novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky Martiny Kušnírovej.
"Dlhodobo sme svedkami rozkladu základných pilierov demokratickej spoločnosti a straty dôvery v štátne inštitúcie, nezávislé súdnictvo a políciu. Nespočetné korupčné kauzy, ktoré dlhé roky ostávajú bez vyvodených dôsledkov, absencia základnej politickej kultúry, verbálne i fyzické útoky štátnej moci na vlastných občanov sú všetko vážnymi traumami slovenskej spoločnosti,“ píše sa vo vyhlásení. Signatári upozorňujú, že vražda dvoch mladých nevinných ľudí dostala celý problém do situácie, keď ide o životy občanov SR. "Vnímame to ako bezprecedentné ohrozenie demokracie a bezpečnosti slovenskej občianskej spoločnosti. Stačilo," zdôrazňujú združenia vo svojom vyhlásení.

Ani jedno z obvinení poslankyne NR SR Lucie Ďuriš Nicholsonovej (SaS) nie je pravdivé. Tá sa v piatok na tlačovej konferencii snažila nájsť prepojenie ministerky Gabriely Matečnej na taliansku podnikateľskú skupinu z východu Slovenska. Slovenský pozemkový fond zanalyzoval všetky relevantné zmluvy a zistil hrubé nezrovnalosti v Nicholsonovej vyjadreniach. Ministerka Gabriela Matečná žiada od poslankyne ospravedlnenie.
"Celá tlačová konferencia opozičnej poslankyne bola prezentácia hlbokej neznalosti problematiky a neschopnosti pochopiť súvislosti v danej oblasti. Za takýchto okolností je škandalózne predstúpiť pred médiá s obvineniami, ktoré majú ďaleko od reality," vyhlásila podpredsedníčka vlády a ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná. "Poslankyňa Ďuriš Nicholsonová sa mýli hneď v prvej úvahe, pretože si vôbec alebo nepozorne prečítala informácie z obchodného registra. Od tohto okamihu nasleduje jedno nezmyselné tvrdenie na druhým. Navyše preukázala, že nevie čítať v listoch vlastníctva a nerozozná zastavanú plochu od poľa, či námestie od hospodárskeho dvora."
Opozičná poslankyňa sa snažila preukázať, že Gabriela Matečná ako generálna riaditeľka Slovenského pozemkového fondu (SPF) vedela o pôsobení talianskeho klanu na východe Slovenska. Matečná mala údajne v roku 2015 podpísať zmluvu s Antoniom Rodom ako konateľom firmy TRA.CE.R, s.r.o. "Toto klamstvo je ľahko vyvrátiteľné. Antonio Roda sa stal spolumajiteľom a konateľom firmy až v roku 2016. Za obdobia pôsobenia generálnej riaditeľky Gabriely Matečnej v pozemkovom fonde neexistuje žiadna zmluva s firmou Tracer, kde by bol konateľom Antonio Roda, o čom svedčí aj centrálny register zmlúv."
Slovenský pozemkový fond na základe piatkovej tlačovej konferencie poslankyne Ďuriš Nicholsonovej zanalyzoval desiatky zmlúv firiem, v ktorých akýmkoľvek spôsobom figurovalo meno Roda. Za pôsobenia Gabriely Matečnej ako generálnej riaditeľky SPF ide v drvivej väčšine o dodatky k existujúcim zmluvám siahajúcich 15 rokov do minulosti. Predmetom týchto dodatkov bolo najmä zvyšovanie nájmu, či inventarizácia skutočnej užívanej výmery. Tieto zmluvy prevažne platili aj za vlády Ivety Radičovej, ktorej súčasťou bola tiež strana Sloboda a Solidarita (SaS). Lucia Nicholsonová vtedy pôsobila ako štátna tajomníčka na rezorte práce, sociálnych vecí a rodiny.
"Poslankyňa parlamentu Nicholsonová nielenže nerozumie pozemkovému právu, ale očividne nepozná ani systém vyplácania podpôr na poľnohospodársku pôdu zo zdrojov Európskej únie. Za takýchto okolností je neprípustné, aby poslankyňa vystupovala na verejnosti, vyvodzovala mylné závery z nesprávne interpretovaných faktov a zavádzala tým verejnosť." Ministerka Gabriela Matečná žiada od poslankyne ospravedlnenie. "Je to urážka všetkých slušných zamestnancov Slovenského pozemkového fondu aj Pôdohospodárskej platobnej agentúry, ktorí pracujú v spleti zložitých pozemkových vzťahov. Treba si uvedomiť, že na Slovensku máme milióny parciel a milióny na ne naviazaných listov vlastníctva. Vzhľadom na preukázateľnú odbornú neznalosť poslankyne v tejto oblasti žiadam, aby sa zdržala akýchkoľvek ďalších komentárov v súvislosti s poľnohospodárstvom."


Copyright © TASR 2018

Riaditeľ Národnej protikorupčnej jednotky NAKA Róbert Krajmer bol na mieste vraždy Jána Kuciaka a jeho partnerky približne 10 hodín od oznámenia s cieľom zisťovať, či pri obhliadke miesta činu neboli zistené informácie, ktoré môžu mať súvis s činnosťou respektíve s prípadmi, ktoré jednotka vyšetruje.
Podľa vyhlásenia Prezídia Policajného zboru vôbec nebol na mieste činu, teda v dome. "Odmietame opäť zavádzajúce tvrdenia o účelovosti jeho prítomnosti z iného, než služobného dôvodu," uvádza Policajný zbor. Zmyslom vzniku Národnej kriminálnej agentúry Prezídia Policajného zboru bolo podľa polície zlepšiť vymieňanie si informácií medzi špecializovanými zložkami v súvislosti s trestnými činmi, ktoré vyšetruje NAKA. Aj v súčasnosti pracujú na prípade všetky národné jednotky NAKA, dodáva polícia.
Na mieste činu, kde našli zavraždeného novinára webu Aktuality.sk Jána Kuciaka a jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú, sa v pondelok ráno, pár hodín po objavení obetí, medzi prvými objavil aj šéf protikorupčnej jednotky NAKA Róbert Krajmer. Uviedol to na svojej internetovej stránke týždenník Trend s tým, že situáciu označil za nezvyčajnú, keďže do jeho pôsobnosti vraždy nepatria. Krajmera však podľa týždenníka spája niečo konkrétne s Jánom Kuciakom. „Šéf protikorupčnej jednotky NAKA je nepriamo prepojený na oligarchu Norberta Bödöra, o čom v minulosti písali Aktuality.sk. A bol to práve zavraždený novinár Ján Kuciak, ktorý monitoroval biznis Bödörovcov," uvádza Trend. Portál Aktuality.sk, pre ktorý zavraždený novinár pracoval, pred necelým rokom odhalil, že Krajmerova manželka má napojenie na vplyvného podnikateľa Norberta Bödöra spájaného so Smerom-SD, pripomenul týždenník.

Tvrdenia opozičnej poslankyne Lucie Ďuriš Nicholsonovej (SaS), ktoré odzneli v dnešnej relácii na RTVS považuje prezident Policajného zboru Tibor Gašpar za nehorázne klamstvá, politický hyenizmus a dôrazne sa voči nim ohradzuje.
"Žiadny príkaz neinformovať viceprezidentov Policajného zboru v prípade dvojnásobnej vraždy nevydal a tvrdenia pani poslankyne sú absolútne nepravdivé a majú za cieľ opäť len zavádzať verejnosť," uvádza sa v stanovisku oddelenia komunikácie a prevencie Prezídia Policajného zboru. Tvrdenia sú podľa vyhlásenia v rade mnohých klamstiev z ostatných dní o činnosti polície na tomto prípade, ktorých cieľom je vyvolať nedôveru v činnosť polície, pošpiniť osobu prezidenta Policajného zboru, ako aj zatiahnuť osobu prezidenta Policajného zboru do politického súboja.

Podľa poslankyne Lucie Ďuriš Nicholsonovej v prípade vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej existujú dôvodné podozrenia z manipulácie vyšetrovania. Podľa nej totiž jeden z trojice policajných viceprezidentov potvrdil, že na popud policajného prezidenta Tibora Gašpara neboli viceprezidenti informovaní o zisteniach z miesta činu. Uviedla to dnes v diskusnej relácii O 5 minút 12 v RTVS.

Strana Sloboda a Solidarita považuje obvinenia ministra vnútra Roberta Kaliňáka z vyplatenia vratiek na DPH talianskej mafii za bohapusté klamstvo. Ako sa uvádza vo vyhlásení strany, šíri ho politik, ktorý je súčasťou organizovaného zločinu na Slovensku a ktorý už nie je ničím iným, len politickou mŕtvolou.

Minister vnútra Robert Kaliňák dnes v diskusnej relácii O 5 minút 12 RTVS povedal, že pravicová vláda, ktorej súčasťou bola aj SaS odsúhlasila talianskym podnikateľom, o ktorých písal zavraždený novinár Ján Kuciak vratky DPH v hodnote osem miliónov eur a tiež eurofondové dotácie v hodnote 2,5 milióna eur. Poslankyňa liberálov Lucia Ďuriš Nocholsonová ho následne označila za klamára.

Je možné, že polícia aj prokurátor pochybili pri vybavovaní trestného oznámenia podaného zavraždeným novinárom Jánom Kuciakom pre vyhrážanie sa jeho osobe. V diskusnej relácii V politike televízie TA3 to uviedol generálny prokurátor Jaromír Čižnár s tým, že oznámenie ale nesúvisí s jeho vraždou. Podľa Čižnára je 44 dní na vybavovanie oznámenia "neprimerane dlhý čas". „ Jednou chybou bolo to, že nebol vypočutý pán podozrivý, čo sa mne moc nepáči," povedal.
Pokiaľ ide o samotnú vraždu novinára, pokiaľ sa podľa Čižnára potvrdí kontext, že bola spáchaná v súvislosti s Kuciakovou prácou, pôjde podľa neho o "maximálne dno". „ Tu už sa prerazili všetky možné a nemožné princípy právneho štátu," vyhlásil. Podľa generálneho prokurátora je v takejto chvíli potrebné dokázať, že štát má silu a "vie v takýchto prípadoch udrieť" a zabezpečiť, že sa niečo podobné nezopakuje. Príslušné orgány však podľa Čižnára stále preverujú rôzne verzie. „Ja chcem informovať verejnosť, ale vtedy, keď budem mať niečo objektívne zadokumentované," uviedol. Ak sa potvrdí motív vraždy v súvislosti s novinárskou prácou, musí podľa Čižnára štát všetky zákonné prostriedky uplatniť "drastickou silou". „Inak títo ľudia, ktorí toto majú na svedomí, nedostanú odkaz od štátu, že štát je silnejší. A ak by štat nebol silnejší ako oni, tak tu nehovoríme o právnom štáte," zdôraznil.
Pokiaľ ide o 73 trestných vecí súvisiacich s investigatívnou činnosťou Kuciaka, podľa Čižnára spisy preskúma generálna prokuratúra. „Ak zistím, že na jednom mieste bolo takýchto vecí koncentrovaných neúmerne veľa, tak sa budem pýtať ľudí, ktorí sú za to zodpovední, že prečo sa nezasiahlo skôr," povedal s tým, že ak zistí pochybenia, tak "budú padať hlavy". „Ja chcem vedieť, ak tieto poznatky boli, ako sa v nich konalo, prečo sa v nich konalo a či už neboli splnené podmienky na to, aby sa použili všetky zákonné prostriedky na to, aby títo ľudia boli eliminovaní nielen v páchaní trestnej činnosti, ale aby proti nim boli využité všetky prostriedky podľa trestného poriadku vrátane zaisťovacích úkonov," dodal Čižnár.


©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.