10. 3. 2018

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

 Americký finančný špekulant George Soros chce zvrhnúť aj slovenskú vládu premiéra Roberta Fica, ktorá je proti migrácii, konštatovali v piatok viaceré maďarské médiá blízke vláde premiéra Viktora Orbána.
Denník Magyar Idők napísal, že vraždu slovenského novinára zneužívajú "sorosovci" na podlé politické hry. Najdôležitejším človekom amerického špekulanta je prezident Andrej Kiska. Protivládne protesty organizujú ľudia, ktorí sú evidentne zo Sorosových kruhov, tvrdí denník.
Magyar Idők - podobne ako aj vláde blízky spravodajský server 888.hu či Origo.hu - konštatoval, že Fico vidí za vývojom vnútropolitickej situácie Sorosovu snahu o úplnú destabilizáciu Slovenska.
Uvedené médiá uviedli, že popularita Kisku v uplynulom období priebežne klesla pre nejasné daňové kauzy z jeho podnikania, pre súkromné lety vládnym špeciálom, ale aj pre jeho pozitívny postoj k migrácii a jeho vzťah k Sorosovi, čo však platí aj o jeho poradcoch.
Médiá venujú veľký priestor odhaľovaniu vzťahov Kiskových ľudí a organizátorov protivládnych protestov k Sorosovým organizáciám.
"Zdá sa, že rovnaký recept bol použitý v prípade krajín Vyšehradskej štvorky, ktoré odmietajú migrantov, teda Poľska, Maďarska a Slovenska: Soros a ním financovaná sieť sa s nemalou podporou Bruselu snažia povaliť protimigračné vlády, aby namiesto nich nasadili vlády bábkové. Ich úlohou bude vo všetkom realizovať Sorosovu ideológiu, čo znamená prijať migračné kvóty a vpustiť do krajiny migrantov," uzatvára Origo.hu.

V Turecku odsúdili v piatok 25 novinárov za údajné napojenie na strojcov pokusu o prevrat z júla 2016. Informovala o tom spravodajská televízia BBC. 
Dovedna 23 z nich bolo uznaných za vinných z členstva v ozbrojenej teroristickej organizácii a súd im uložil tresty až do výšky 7,5 roka väzenia.
Dvoch uznal súd za vinných na základe menších obvinení.      Odsúdení pracovali najmä so subjektmi spriaznené s hnutím exilového duchovného Fethullaha Gülena, ktorému turecké vedenie pripisuje zodpovednosť za zmarený pokus o predvlaňajší vojenský prevrat. On sám však tieto obvinenia odmieta.
Mnohí z týchto novinárov pracovali pre významné noviny Zaman, nad ktorými prevzali úrady kontrolu v roku 2016. 
V jednom z posledných procesov tiež odsúdili popredného novinára Murata Aksoya a popového speváka a publicistu Atillu Taša na trest odňatia slobody v trvaní 25 a 37 mesiacov na základe obvinenia z napomáhania teroristickej organizácii bez toho, aby boli členmi.
Obaja boli prepustení vzhľadom na čas, ktorý už vo väzení strávili.
Po zmarení pokusu o prevrat bol v Turecku vyhlásený výnimočný stav a proti údajným pučistom sa začali rozsiahle zákroky. Zadržaných bolo odvtedy viac ako 50.000 osôb a 150.000 ďalších ľudí prišlo o pracovné miesta v armáde a vo verejnom a v súkromnom sektore. 
  


Copyright © TASR 2018

 Spoločnosť Netflix zaradí 23. marca do ponuky film Paradox, v ktorom sa predstaví aj kanadský hudobník a spevák Neil Young. Snímka bude mať premiéru 15. marca na SXSW Film Festivale. O réžiu aj scenár sa postarala Daryl Hannah. Vo filme sa okrem 72-ročného rodáka z Toronta predstavia napríklad aj Willie Nelson a jeho synovia Micah a Lukas, ktorý je zároveň členom kapely Promise of the Real. Formácia, s ktorou Young nahral tri albumy, sa takisto ukáže v novinke. Young sa podieľal aj na soundtracku snímky.
Neil Percival Young spoluzakladal v roku 1966 kapelu Buffalo Springfield, s ktorou vydal tri albumy. Po jej rozpade sa v roku 1968 vydal na sólovú dráhu. Medzi jeho najvýznamnejšie nahrávky patria napríklad Harvest (1972), On the Beach (1974), Comes a Time (1978), Harvest Moon (1992), Mirror Ball (1995), Prairie Wind (2005), Living With War (2006) či Le Noise (2010). Muzikant, ktorý pôsobil aj v skupine Crosby, Stills, Nash &Young, má na konte dve Grammy či sedem Juno Awards. Od roku 1982 je členom Kanadskej hudobnej siene slávy a dva razy ho uviedli do Rock'n'rollovej siene slávy - v roku 1995 ako sólového umelca a o dva roky neskôr ako člena Buffalo Springfield. Za skladbu Philadelphia z rovnomenného filmu z roku 1993 ho nominovali na Oscara. V roku 2012 mu vyšla autobiografia Waging Heavy Peace: A Hippie Dream (v českom preklade sa dostala na trh ako Hipíkovy sny, 2013, pozn. SITA).

Herecké obsadenie seriálu Klinika Grace (2005) po jeho aktuálnej štrnástej sezóne opustia Jessica Capshaw a Sarah Drew. Štyridsaťjedenročná Capshaw, ktorá stvárňuje detskú chirurgičku Arizonu Robbins, účinkuje v obľúbenom projekte z lekárskeho prostredia už desiatu sezónu. Tridsaťsedemročná Drew sa ako April Kepner po prvý raz predstavila v roku 2009 v šiestej sérii. Podľa zdrojov portálu Deadline by pritom mali byť jedinými členkami hlavného hereckého obsadenia, ktoré tento rok seriál opustia.
I keď tvorcovia a tvorkyne zatiaľ oficiálne neohlásili obnovenie seriálu do ďalšej sezóny, rozhodnutie už zrejme padlo, keďže ratingy projektu sa naďalej držia vysoko a jeho hlavná hviezda Ellen Pompeo podpísala nový dvojročný kontrakt. Jej nová zmluva, ktorá jej vynesie 20 miliónov dolárov ročne, však podľa nich v žiadnom prípade nesúvisí s odchodom Capshaw a Drew, ako naznačujú internetové špekulácie. Je to podľa nich čisto kreatívne rozhodnutie.
"Arizona a April sú navždy votkané do sveta Kliniky Grace vďaka výnimočnej práci Jessicy Capshaw a Sarah Drew. Ako scenáristi musíme sledovať príbehy smerom, akým sa chcú uberať a to niekedy znamená rozlúčiť sa s postavami, ktoré milujeme. Spolupráca s týmito mimoriadne talentovanými herečkami bola radosťou a poctou," vyjadrila sa výkonná producentka a scenáristka Krista Vernoff. Hlavná tvorkyňa Shonda Rhimes pritom naznačila, že obe sa môžu ešte v budúcnosti v seriáli objaviť.
Seriál Klinika Grace sa odohráva v nemocnici Seattle Grace, neskôr premenovanej na Grey-Sloan Memorial, kde pôsobí jeho hlavná hrdinka a rozprávačka Meredith Grey v podaní Ellen Pompeo. Hlavnými hereckými hviezdami sú okrem Pompeo aj Justin Chambers, Chandra Wilson, James Pickens Jr., Kevin McKidd, Jesse Williams, Camilla Luddington či odchádzajúce Jessica Capshaw a Sarah Drew. Seriál už opustili napríklad Sandra Oh, Patrick Dempsey, Eric Dane, Chyler Leigh, Katherine Heigl, Sara Ramirez alebo Kim Raver, ktorá sa však vrátila na niekoľko epizód 14. sezóny.

©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.