9. 3. 2018

Vražda novinára Jána Kuciaka

Vražda novinára Jána Kuciaka

Vyšetrovaniu vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky by pomohlo vytvorenie spoločného vyšetrovacieho tímu s Europolom. Odporúčajú to europoslanci, ktorí sú na Slovensku v súvislosti s dvojnásobnou vraždou a okrem iného vidia nedôveru ľudí v políciu a ďalšie inštitúcie. Europoslanci hovoria aj o potrebe pozrieť sa na prideľovanie eurofondov na Slovensku.
      "Žiadame o spoločný vyšetrovací tím s Europolom a ten prinesie transparentnosť do vyšetrovania," povedal Claude Moraes, podľa ktorého by sa Europol takto mohol dostať ku všetkým dokumentom, a to by prinieslo viac transparentnosti. "Musí tu byť vyšetrovanie, ktoré musí byť bez procedurálnych chýb. Polícia a prokurátor vám musia ukázať, že sú schopní to robiť a robiť to úspešne," doplnila Ingeborg Grässle.
      Europoslanci sa aj po návšteve vo Veľkej Mači, kde došlo k dvojnásobnej vražde, zhodli, že Slovensko je v ťažkej situácii. Vidia, že ľudia nedôverujú polícii a ďalším inštitúciám. Podľa Grässle by bolo dobré sa bližšie pozrieť na tvrdenia zavraždeného novinára Jána Kuciaka ohľadom blízkosti osôb napojených na organizovaný zločin.
      Delegácia hovorí aj o potrebe pozrieť sa na dianie v Slovenskom pozemkovom fonde, ako sa prenajíma pôda a tiež na to, ako sa prideľujú eurofondy. Europoslancov zaujímali aj agrodotácie.
      Pri svojej návšteve na Slovensku hovorili s premiérom Robertom Ficom, ministrom vnútra Robertom Kaliňákom, predstaviteľmi polície či prokuratúry. "Dali sme jasne najavo, že si želáme čo najobjektívnejšie a najkomplexnejšie vyšetrovanie," povedal Moraes. Europoslanci priznávajú, že na Slovensku videli aj "dosť nezvyčajné veci".
      Zistenia budú prezentovať na plenárnom zasadnutí Európskeho parlamentu. Súčasťou správy bude aj otázka slobody tlače a postavenia novinárov. Vo všeobecnosti je podľa europoslancov potrebné venovať sa aj otázkam dodržiavania ľudských práv.
      O stretnutí s europoslancami informoval aj policajný prezident Tibor Gašpar. "Informovali sme o doterajšej činnosti polície, o medzinárodnej súčinnosti, ktorú nám poskytujú viaceré krajiny, tiež sme riešili otázku komunikácie s talianskou stranou o minulosti niektorých talianskych občanov na území Slovenska, a do akej miery sa zaujímame o tieto poznatky," uviedol na sociálnej sieti Facebook.
      Riešili sa podľa neho aj otázky, do akej miery je politika zaangažovaná do činnosti polície. "Respektíve, aké je presné postavenie ministra vnútra vo vzťahu k prezidentovi policajného zboru," doplnil. Diskusia bola podľa neho vecná.
      Podľa europoslanca Ivana Štefanca je návšteva misie Európskeho parlamentu iba začiatkom práce europarlamentu v tejto závažnej veci. Na konci budú podľa jeho slov konkrétne výsledky a návrhy pre zlepšenie kontroly čerpania eurofondov, zabránenie cezhraničným daňovým podvodom a zvýšenie ochrany novinárov.
      "V apríli bude predložená rezolúcia s konkrétnymi odporúčaniami Európskej komisii aj vláde SR. Práca bude pokračovať v podobe rokovaní výboru pre boj s daňovými a finančnými podvodmi (TAXE3), v ktorom budem aj ja pôsobiť. Prípady, ktoré Ján Kuciak otvoril, nezapadnú prachom, ale bude im na európskej pôde prikladaná najvyššia dôležitosť," avizoval.

Pochodov za slušnosť sa zúčastnili stovky ľudí v aj v susednom Česku. V Prahe si demonštranti, ktorí sa zišli pred budovou veľvyslanectva SR, priniesli aj transparenty so slovami: "Za naše deti, ktoré hľadajú pravdu za mamy." TASR o tom informoval spoluorganizátor pochodu Miroslav Surmánek.
      "Momentálne je tu okolo 500 ľudí, očakávame, že príde viac než tisíc. Potvrdila nám to aj česká polícia, ktorá dohliada na túto akciu," spresnil a zdôraznil, že "priebeh pochodu by mal byť priateľský, určite nejde o prevrat. Vyjadrujeme svoj názor, svoju nespokojnosť."
      Na pochode podľa Surmánka vystúpi viacero hostí, medzi ktorými bude český investigatívny novinár Jaroslav Kmenta, autor knihy Boss Babiš, slovenská režisérka a herečka Tereza Nvotová či Fedor Gál.
      Doplnil, že ich požiadavky sú rovnaké ako tie, ktoré majú demonštrujúci na Slovensku, a bude sa podpisovať aj protikorupčná petícia. "Požadujeme dôkladné a nezávislé vyšetrenie vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej a novú dôveryhodnú vládu, ktorej súčasťou nebudú ľudia, u ktorých existujú podozrenia z korupcie a prepojenia na organizovaný zločin," vyhlásil Surmánek.
      V Brne sa pochoduje nielen za slušnosť na Slovensku, ale aj v Česku. "Atmosféra je plná nádeje. Zatiaľ je to pokojné, ale pokojné neznamená tiché. Je potrebné sa dôrazne ohradiť proti tomu, čo sa momentálne deje, či už ide o vraždu Jána Kuciaka na Slovensku alebo vyjadrenia určitých českých politikov voči novinárom," uviedol jeden z organizátorov brnianskeho pochodu Dominik Levíček a dodal, že pod sochou Masaryka na Komenského námestí sa doposiaľ zišlo približne 300 ľudí.


Približne tisícka Popradčanov vyšla v piatok podvečer do ulíc, aby sa zúčastnila na zhromaždení s názvom Postavme sa za slušné Slovensko. Na Námestie sv. Egídia prišli ľudia rôzneho veku, spoločenského postavenia, v uliciach bolo vidieť veľa rodín s malými deťmi. "Záleží nám hlavne na budúcnosti nášho malého syna, aby nemusel odtiaľto utekať a my s ním. Bojíme sa toho, v akej krajine bude vyrastať. Naša krajina ide momentálne veľmi zlým smerom, máme veľké obavy, čo to tu bude, keď na každom kroku sa stretnete s korupciou," konštatovala Popradčanka Ingrid Mlčochová. 
      Tvrdí, že za túto situáciu sú zodpovední všetci, pretože dovolili vláde, robiť si, čo chce. "Moja kritika smeruje aj do radov novinárov, takisto majú na tom svoj podiel," zdôraznila. Súhlasí s ňou aj starší pán z Gánoviec, ktorý na pochod prišiel so svojou manželkou. "Je nám smutno už desať rokov z toho, čo sa tu deje. Presne to vystihol vo svojom príhovore Erik Baláž, že my všetci sme do určitej miery za to zodpovední, pretože vieme v malých rozmeroch, čo sa okolo nás deje a niekedy my sami do toho prispievame," upozornil Štefan Bálint. Podľa neho sa určite niečo zmení tým, že ľudia po celom Slovensku vyšli do ulíc, len musia byť trpezliví a vytrvalí. "Oceňujem, že to nie sú len nejaké zúfalé výkriky, ale je to množstvo ľudí, ktorí vyjadrujú statočný, tvrdý a nekompromisný postoj," dodal. 
      So slzami v očiach sledovala priebeh zhromaždenia v Poprade aj dlhoročná učiteľka Eva Nebusová. Podľa nej je dôležité, aby ľudia prejavili svoj názor. "Mám úžasný pocit z toho, že je tu toľko ľudí, pretože 35 rokov vychovávam deti a chcem, aby žili v slušnom štáte, lebo toto je už hrozné. Pevne verím, že tieto zhromaždenia niečo zmenia, pretože tu žijú úžasní ľudia, či mladší, alebo starší," konštatovala. 
      Množstvo Popradčanov počas zhromaždenia pokrikmi i transparentmi vyjadrilo, že nechcú žiť v štáte, v ktorom vládne mafia a požadovali odstúpenie ministra vnútra, prezidenta Policajného zboru či celej vlády. Rečníci i organizátori na pódiu zároveň viackrát zdôraznili, že nejde o pokus o štátny prevrat, len o túžbu žiť vo fungujúcom štáte, ktorý je tu pre ľudí. "Prišiel som, aby tento štát bol lepší, aby sme sa nevrátili späť do 90. rokov. Z tohto zhromaždenia som mal zimomriavky, pevne verím, že sa niečo zmení," povedal študent Richard Pospíšil.

 Vyvodenie politickej zodpovednosti za súčasnú situáciu v krajine žiadali účastníci piatkového zhromaždenia Za slušné Slovensko na Mierovom námestí v Trenčíne. Podľa jeho organizátorky Klaudie Brázdilovej sa na námestí vystriedalo okolo 2500 ľudí.
      "Apelujeme na orgány činné v trestnom konaní, aby vyšetrili vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Vyzývame politických predstaviteľov, aby rešpektovali médiá ako základný pilier demokracie. Teším sa z takejto účasti, nepredpokladali sme, že príde toľko ľudí. Ale aj keby ich prišlo iba 100, má to význam," doplnila Brázdilová.
      Na pódiu sa davu okrem iných prihovorili aj Ľubica Ščambová z organizačného tímu festivalu Pohoda, bloger Jakub Mazán či režisér a scenárista Peter Hledík, zakladateľ festivalu ART Film Fest v Trenčianskych Tepliciach.
      "Keď ma oslovili organizátori, rozmýšľal som, čo mám ako filmový režisér robiť na takomto zhromaždení. Potom som si uvedomil, že sem nejdem za svoju profesiu, ale že sem idem ako občan, ktorý cíti, že sa tu deje niečo, čo sa diať nemá. Niečo, čo je arogantné, čo je zlé, čo je hlboko neúctivé voči ľuďom, ktorí tu žijú. Som presvedčený, že to treba povedať nahlas, pretože každý, kto teraz mlčí, akoby súhlasil. Možno to, čo počujeme dnes - 'odstúpte', nepomôže dnes, ale ak budeme mlčať, tak to nepomôže nikdy," povedal pre TASR Hledík.
      Na Mierovom námestí sa účastníkom zhromaždenia prihovorilo niekoľko ľudí, medzi inými aj kamarátka Martiny Kušnírovej či obyvateľka Štiavnika, obce, z ktorej pochádzal zavraždený Ján Kuciak. Pokojné zhromaždenie na Mierovom námestí sa skončilo okolo 19.00 hodiny.

Dva odkazy smerom k verejnosti odzneli na piatkovom zhromaždení Postavme sa za slušné Slovensko na Námestí slobody v Prievidzi, a to "žime čestne" a "bojujme s konšpiráciami". Do centra mesta si ich prišlo vypočuť viac ako 1500 ľudí všetkých vekových kategórií.
      Organizátormi zhromaždenia v metropole hornej Nitry boli občianske združenia Ars Preuge a Berkat. Verejnosti sa počas neho okrem iných prihovorili prostredníctvom videa aj dvaja pôvodom Prievidžania, poetka a novinárka Mirka Ábelová a spisovateľ Daniel Hevier.
      "Ja to vnímam ako veľký posun v spoločnosti, ako príležitosť pre zmenu v krajine a možnosť toho, aby čestní ľudia, ktorí sú v radoch vyšetrovateľov, policajtov, prokuratúry, nabrali odvahu na to povedať, ako veci prebiehajú. Možno, ako oni boli terčom nejakých šikanóznych konaní, ako im boli odoberané prípady a aby povedali Slovensku, aká je pravda," okomentovala udalosti posledných dní Veronika Ľahká z občianskeho združenia Ars Preuge.
      Zhromaždenie má podľa Ivana Sýkoru z Berkatu paralelu v tom z roku 1989. "Podujatie splnilo svoj účel, podľa mňa všetci sme to vnímali dosť emočne. Pre mňa je kľúčové, aby sme si všetci odniesli do života odkaz Jána Kuciaka... Každý, kto sa nad tou tragédiou zamyslí, nemôže zostať rovnaký a musí sa snažiť vzhľadom na okolnosti, ktoré sú tu, aby krajina smerovala k lepšiemu," skonštatoval.
      Zástupcovia oboch občianskych združení vysokú účasť podľa svojich slov privítali. "Ja sa z toho veľmi teším, lebo to je podľa mňa signál toho, že ľudia prestávajú byť ľahostajní voči krajine, v ktorej žijú," zhodnotila Ľahká. Podobne sa vyjadril i Sýkora.
      Obe občianske združenia sú pripravené pokračovať i v ďalších aktivitách v Prievidzi. Zavraždeného novinára Jána Kuciaka si verejnosť bude môcť pripomenúť aj na filmovom festivale Jeden svet, a to v pondelok 13. marca prostredníctvom filmu o Anne Politkovskej, ktorý Berkat, ako organizátor festivalu v Prievidzi, venuje pamiatke Kuciaka.

Tisíce ľudí prišli v piatok popoludní na zhromaždenie na Mariánske námestie v Žiline, aby svojou prítomnosťou podporili celoslovenskú iniciatívu Postavme sa za slušné Slovensko. Tá reaguje na situáciu na Slovensku po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.
      Zhromaždenie sa krátko po 17. hodine presunulo z Mariánskeho námestia na Námestie Andreja Hlinku, kde vystúpil napríklad slovenský herec a zabávač Juraj „Šoko“ Tabaček či držiteľka ocenenia Biela vrana Zuzana Hlávková. Tá sa prihovorila najmä mladým ľuďom. „My sme ponovembrové deti a toto je náš boj. Ján Kuciak písal o najstrašnejších korupčných kauzách, ktoré rozkladajú našu spoločnosť. Nemusíme a nebudeme prikyvovať, keď nám budú tvrdiť, že tráva je fialová a voda suchá,“ povedala.
      Jeden z organizátorov žilinského pochodu Marek Richter vyjadril presvedčenie, že v živote sú situácie, kedy naozaj nie je možné ostať ticho. „Stala sa hrozná vec a nik z nás už, žiaľ, Jánovi a Martine život nevráti. Čo však môžeme spraviť, je pokúsiť sa dať ich smrti zmysel. Chceme pokračovať v odkaze Jána Kuciaka, ktorý chcel žiť v lepšej a spravodlivejšej krajine a ktorý však neostal len pri tom, ale reálne pre to aj niečo robil,“ uviedol.
      Zároveň dodal, že vpred ho nepoháňa nenávisť, ale túžba po živote v lepšej krajine. „A preto sme odhodlaní vytrvať. Slušných a poctivých ľudí je vždy väčšina, ale nemôžeme ostať ticho,“ zdôraznil.

Zhruba 2500 Trnavčanov prišlo v piatok na Trojičné námestie podporiť zhromaždenie Postavme sa za slušné Slovensko. Míting moderovali herci trnavského divadla, úlohy sa ujal zástupca mladšej generácie Tomáš Vravník. Vyzval všetkých, ktorí sa pohybujú vo verejnom priestore, aby sa správali zodpovedne a vážili každé slovo.
      Moderátor zdôraznil, že míting nemá politické pozadie a vznikol ako iniciatíva občanov mesta. "Naša spoločnosť je rozorvaná, názorové spektrum je polarizované, elity prejavujú známky hlbokého egoizmu a cynizmu. Udalosti posledných dní presahujú horizont ideových a mocenských táborov," uviedol. Povedal, že vražda je vždy vraždou, brutálny čin, ktorý nemá v našej spoločnosti miesto. "Stojíme tu dnes preto, aby sme vyjadrili nespokojnosť s tým, kam sa naša krajina dostala," dodal.
      K pokojnému davu, ktorý priebežne zapaľoval sviečky pri fotografii zavraždeného Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, sa prihovorili zástupcovia organizátorov. Jakub Benko zo Stredoškolského parlamentu povedal, že mladí ľudia sú znepokojení tým, čo sa na Slovensku deje. "Demokracia nám dáva právo nesúhlasiť a my nesúhlasíme," skonštatoval vo svojom vystúpení.
      Predseda rady študentov Univerzity sv. Cyrila a Metoda Matej Martovič vyzval na účasť aj na ďalších zhromaždeniach, ak to bude potrebné. Vystúpila aj redaktorka týždenníka My Lenka Štepáneková a prítomní si vypočuli aj list Trnavčana, redaktora Hospodárskych novín Mateja Gašparoviča, ktorý v ňom spomínal na pracovné stretnutia s Jánom Kuciakom. "Jeho smrť musí zahýbať inštitucionálnym zlom, lebo to je skutočný Kuciakov vrah," uviedol redaktor.
      Úvod a záver zhromaždenia patril írskemu pesničkárovi Graeme Markovi, ktorý pôsobí na Slovensku. V úplnom závere držali prítomní minútu ticha za zavraždenú dvojicu.

Pamiatku zavraždeného investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej si na Námestí baníkov v Rožňave počas piatkového zhromaždenia s názvom Postavme sa za slušné Slovensko uctilo približne 400 ľudí.
      "Myslíme si, že vyjadrenie občianskeho postoja v demokratickej krajine v Európskej únii je niečo také samozrejmé v situácii, ktorá je dnes na Slovensku, že sme nezaváhali ani na sekundu a prišlo nám to prirodzené," uviedol pre TASR spoluorganizátor zhromaždenia Radoslav Kovács.
      Ako povedali organizátori vo svojom prejave, zhromaždenie zorganizovali preto, lebo chcú žiť v krajine, v ktorej sa dodržiavajú zákony postavené na rešpektovaní ľudských práv a slobôd, z ktorej mladí ľudia neodchádzajú, kde platia férové pravidlá a v krajine, v ktorej je prirodzené dôverovať vláde, polícii, súdom a prokuratúre.
      "Sme a zostaneme pokojní, rozvážni, odmietame násilné riešenie nahromadených problémov, želáme si, aby boli všetky minulé, terajšie, ako aj budúce kauzy poctivo a profesionálne vyšetrené a vinníci odsúdení podľa platných demokratických zákonov tohto štátu," uviedli v prejave organizátori.
      "Sloboda, ktorú môžeme prežívať v tejto nádhernej krajine, je ohrozená tým, že je v rukách ľudí, ktorí si myslia, že majú absolútnu moc. Sloboda nie je absolútna, má svoje hranice, princípy, zásady a v týchto zásadách je dôležité, aby naozaj krv mladých ľudí, úkladne zavraždených nekričala, nepriťahovala prekliatie, hanbu, súd, ale aby sa pravda spojila so spravodlivosťou, a mohla priniesť požehnanie a život pre nás, ľudí, ktorí žijeme na Slovensku," uviedol pre TASR pastor Apoštolskej cirkvi v Rožňave Andrej Vaško.
      Účastníci zhromaždenia mohli okrem zapálenia sviečok nechať svoj odkaz i odtlačkom rúk alebo nápisom červenou farbou na čiernom plátne.

 Vyše 200 ľudí prišlo v piatok podvečer na Svätotrojičné námestie v Krupine, aby zapálili sviečku za zavraždeného novinára a jeho snúbenicu a vypočuli si príhovory niekoľkých ľudí, ktorí o to organizátorov požiadali.
      Na úvod miestny farár vyzval ľudí na zmierenie a pomodlil sa za zavraždeného novinára Jána Kuciaka a jeho partnerku Martinu Kušnírovú. Ľudia počas jeho príhovoru zapaľovali pri schodoch mestského úradu sviečky.
      To, že novinár zrejme zaplatil svojím životom za prejav svojho názoru, označil učiteľ Základnej školy J.C. Hronského v Krupine Michal Strelec v demokratickej krajine za niečo nepredstaviteľné. Novinári podľa neho majú v takejto spoločnosti poukazovať aj na neprávosti a policajti sú tí, ktorí by mali tieto neprávosti vyšetrovať, čo sa, ako povedal, nie vždy deje.
      Peter Sedmák, predseda Mládežníckeho parlamentu v Krupine vyjadril nádej, že vraždu novinára sa podarí vyšetriť.
      Vystúpil tiež bývalý policajt Jozef Lutter, ktorý pred dvomi rokmi odišiel na vlastnú žiadosť z policajného zboru po tom, ako sa podľa neho už nemohol dívať na nemožnosť vyšetrovať niektoré kauzy nezávisle a bez politického nátlaku.
      Na záver organizátori prečítali list brata zavraždeného novinára Jozefa Kuciaka a po necelej hodine sa zhromaždenie rozišlo.

Do ulíc vyšli v piatok aj Slováci v Londýne a Kodani. Pochodovali za slušné Slovensko a minútou ticha si pripomenuli zavraždeného novinára Jána Kuciaka a jeho priateľku Martinu Kušnírovú.
      V Londýne sa pred veľvyslanectvom SR zhromaždilo približne 400 ľudí a protest sa začal čítaním listu od Jozefa Kuciaka, otca zavraždeného novinára Jána Kuciaka, vysvetlil pre TASR spoluorganizátor tamojšieho pochodu Milan Urbaník.
      Medzi účastníkmi rezonovali najmä slová pravda a spravodlivosť. "Najväčším odkazom tohto protestu je túžba po pravde. Ľudia túžia vedieť, kto je zodpovedný za vraždu dvoch nevinných ľudí. Takisto sa chcú za pravdu postaviť - tak, ako Jano, ktorý sa pravdou snažil zlepšovať Slovensko. V druhom rade je to túžba po spravodlivosti a rovnosti pred zákonom. Je veľmi pravdepodobné, že dnešný večer bude rázcestím v dejinách Slovenska. Sme hrdí, že sa môžeme spoločne postaviť na stranu pravdy a spravodlivosti, na stranu našej demokracie," vyhlásil Urbaník.
      V Kodani sa do ulíc vybralo v piatok približne 250 Slovákov. Peter Šoka, jeden z organizátorov Pochodu za slušné Slovensko v dánskej metropole pri tejto príležitosti povedal, že ho "teší, ale zároveň mrzí takáto vysoká účasť, pretože to niečo vypovedá o našej krajine, ak z nej musia ľudia kvôli nevyhovujúcim podmienkam odchádzať do zahraničia".
      Spoločne s ostatnými zhromaždenými sme vyjadrili svoju nespokojnosť so súčasnou situáciou, ale aj nádej v lepšie Slovensko, priblížil Šoka.
      "Priebeh protestu bol pokojný, s prejavmi vystúpili viacerí účastníci, spievala sa aj hymna a prečítali sme si list od brata zavraždeného novinára Jána Kuciaka," dodal.

Copyright © TASR 2018

 Bratislavské Námestie SNP bolo preplnené ľudmi, ktorí prišli na zhromaždenie pod názvom Za slušné Slovensko. Najčastejšie bolo počuť štrnganie kľúčov alebo pokrik "Odstúpiť". Zhromaždenie sprevádzajú prísne bezpečnostné opatrenia. Na pokojný priebeh zhromaždenia vyzvali aj jeho organizátori.
Slovensko je otrasené tak, ako roky nebolo. Hrozné udalosti nás spojili, zaznelo dnes na bratislavskom námestí SNP. "Chceme sa postaviť za slušnú krajinu. Kto, ak nie my, kedy ak nie teraz?" pýtali sa na začiatku organizátori, ktorí vyzvali zúčastnených na to, aby počúvali pokyny a poďakovali sa polícii. Ľudia štrngali kľúčmi ako v novembri 1989 a skandovali "Dosť bolo Fica!". Majú transparenty ako "Pozor padá vláda" či "Špirko je frajer". Okrem slovenských vlajok vejú aj európske vlajky.
Zúčastneným sa prihovoril šéfredaktor týždenníka .týždeň Štefan Hríb, ktorý povedal, že za dva týždne padlo veľa slov a Slovensko zistilo, že jediný extrémista nie je Marian Kotleba. Je podľa neho desivé, je to hanba, že konšpirácie začal šíriť aj jeden ústavný činiteľ. "Prišlo k vražde novinára? Vieme, čo bolo v jeho nedokončenom článku," pokračoval Hríb a pripomenul, že Kuciak hovoril o prepojení ľudí blízkych premiérovi Robertovi Ficovi na taliansku mafiu. Zmyslom štátu nie je rast HDP či nízke dane, ale spravodlivosť. Slovensko dnes spravodlivé nie je. "Slovensko je dnes unesený, znásilnený štát. O tom bol nedokončený článok Jána Kuciaka," pokračoval Hríb.
Vladimír Crmoman z Iniciatívy stredoškolských učiteľov hovoril za študentov aj učiteľov. "Dejú sa tu nesystémové veci, štrajkujeme, premiér sa s nami nedokáže ani len stretnúť. Sme na križovatke a rozhodujeme sa, čo bude ďalej," povedal. Bol by rád, ak by to neskončilo iba pritom, že si ľudia zaprotestujú a nič sa nezmení. Ľudia začali skandovať "Chceme zmenu!" a "Odstúpiť!". "Na školstve vymenili ministra, lebo vedel povedať iba "ďakujem pekne za vaše otázky". Terajšia povedala, že za kauzu s eurofondmi môžu všetci, musela by vymeniť celú republiku," pokračoval Crmoman. Ľudí poprosil, aby to nevzdali, kým nebudú ministri slušní ľudia a odborníci na svojom mieste.
To, ako Slovensko vyzerá, to, čo si o nás myslia v Európe, je vizitkou vlády. Dosť bolo skutkov, ktoré sa nestali. Pred tisíckami zhromaždených na Námestí SNP v Bratislave to uviedla opatrovateľka v Rakúsku Bibiana Kudziová. Povedala, že túto krajinu opustila, aby mohla žiť, a nie prežívať. Nízka nezamestnanosť nie je výsledkom vlády, ale toho, že ľudia z krajiny odišli. Kudziová taktiež povedala, že dúfala, že toto zhromaždenie nebude musieť byť, že vláda si uvedomí, v akom stave je Slovensko. Má strach z toho, že je normálne legálne držať zbraň a mať na krku 70 trestných oznámení a to, že o štátnych tajomstvách vie človek bez previerky. Takisto pripomenula, že smrť siedmich opatrovateliek nie je doteraz vyšetrená. "Dokedy to tak bude?" pýtala sa.
Počas prejavu Diany Majdákovej, ktorá prehovorila za nezávislé kultúrne centrá a inštitúcie, ľudia začali skandovať "Hanba!" Majdáková hovorila o tom, že na Slovensku je absencia politickej kultúry, štátu vyčítala selektívny prístup k odhaľovaniu organizovaného zločinu či nedostatočné konanie štátnych orgánov, keď sa na ne obrátili občania s prosbou o pomoc, keď sa báli o vlastný život. Robert Roth počas svojho vystúpenia citoval aj Shakespeara. "Pravda môže stáť aj na jednej nohe, ale na dvoch môže kráčať vpred," povedal Roth.


 K celoslovenským zhromaždeniam Za slušné Slovensko sa pridal aj Pezinok. Na Radničnom námestí sa o 16:00 stretlo viac ako 800 ľudí. Mnohí z Pezinčanov následne odišli na veľký protestný míting do Bratislavy. Agentúru SITA o tom informoval Peter Vlasák z referátu vzťahov s verejnosťou mesta Pezinok.

 Po skončení zhromaždenia na Námestí SNP sa pred Úradom vlády SR zoskupilo niekoľko stoviek účastníkov zhromaždenia Za slušné Slovensko. Účastníci protestujú pred sídlom premiéra Roberta Fica a kričia "Do basy!" a "Dosť bolo Fica". So sebou si priniesli transparenty, atmosféra je zatiaľ bez incidentov. Premiér Fico ešte dnes predpoludním po stretnutí Bezpečnostnej rady SR informoval, že majú informácie o možných útokoch na niektoré štátne budovy. Na bratislavskom Námestí slobody bolo zatiaľ počuť dva výbuchy, pravdepodobne delobuchy.

©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

KDH reaguje na vyhlásenie premiéra Roberta Fica: „Krajina, v ktorej môžete počas napätej atmosféry navoziť dlažobné kocky pred úrad vlády, si úplne zbytočne platí políciu a tajnú službu.“
Ak sa také niečo stane, tak sú podľa KDH zložky polície a tajných služieb zbytočné a neschopné. „Prípadne je ešte jedno vysvetlenie, a to, že namiesto ochrany robia po večeroch fušky a vozia dlažobné kocky pred úrad vlády,“ dodali vo vyhlásení.