10. 3. 2018

Vražda novinára Jána Kuciaka

Vražda novinára Jána Kuciaka

V centre Bratislavy sa v piatok podvečer uskutočnila najväčšia demonštrácia v ére samostatného Slovenska. Na zhromaždení s názvom Postavme sa za slušné Slovenska sa zišli desaťtisíce ľudí. Spoločne žiadali dôkladné a nezávislé vyšetrenie vraždy novinára Jána Kuciaka i jeho snúbenice Martiny Kušnírovej a novú dôveryhodnú vládu. Zhruba hodinové občianske zhromaždenie prebehlo pokojne a nenarušili ho incidenty.
      Dav, ktorý zaplnil celé námestie, štrngal kľúčmi a opakovane skandoval heslo "Dosť bolo Fica". Transparenty boli namierené proti súčasnej vláde, odsudzovali korupciu, žiadali vyšetrenie káuz a potrestanie vinníkov. Niektorí držali v rukách fotografie zavraždeného mladého páru. Na pódiu vystúpili zástupcovia novinárov, pedagógov, študentov, umelcov, zdravotníkov, neziskového sektora a cirkvi.
      Organizátori prečítali požiadavky, podľa ktorých by mala byť vražda vyšetrovaná za spoluúčasti medzinárodných vyšetrovateľov. Zároveň žiadajú, aby v novej dôveryhodnej vláde nesedeli ľudia, u ktorých existujú podozrenia z korupcie a prepojenia na organizovaný zločin. "Osobne sa veľmi teším, že ľudia prestali byť ľahostajní, ako keby sa niečo zlomilo. Chcú vidieť, že sa budú veci meniť, chcú mať nádej na lepší život," reagoval na veľkú účasť jeden z organizátorov Peter Nagy.
      Dlhý potlesk si od davu vyslúžila sestra zavraždeného novinára Jána Kuciaka. Ľuďom na námestí poďakovala za podporu. "Nedá sa slovami opísať, aké chvíle teraz prežívame. Dúfam, že nikto z vás nebude musieť nič podobné zažiť. Mám pocit, že guľku priamo do srdca dostala celá naša rodina, a že všetci sme tak trochu zomreli," uviedla. K zhromaždeným sa prihovoril v závere arcibiskup Róbert Bezák. Ľudia sa podľa neho po všetkých kauzách naučili byť ľahostajní.
      Ak by však zabitie človeka prešlo spoločnosťou "povedľa a stratilo sa v čase", bolo by to znakom rozvratu, skonštatoval. "Je v tom čosi hrozivé, biblické, že až smrť povzbudí k životu, že nás vybudí k tomu, aby sme sa stretli, aby sme povedali, takto to ísť nemôže," doplnil.
      Filipa Kontríka priviedla na Námestie SNP nespokojnosť. "Situácie je neudržateľná, zdá sa, že tí, ktorí sú za to zodpovední, nehodlajú prijať zodpovednosť za svoje činy. Neviem, akým iným spôsobom ich môžeme dostať z kresiel, ako tým, že prídeme a ukážeme hromadne, že nesúhlasíme s touto vládou a sme proti deformácii štátu," uviedol. Podľa študenta Filipa Krupu je situácia síce zlá, môže však naštartovať zmeny v spoločnosti. "Má to krvavý dosah na spoločnosť, ale možno je to znakom nejakej zmeny," povedal.
      Policajný prezident Tibor Gašpar po začiatku zhromaždenia v Bratislave informoval, že je polícia pripravená, aby zabezpečila pokojný priebeh podujatí. "V súčasnosti sme nezaznamenali na území mesta Bratislava ani inde na Slovensku nejaké narušenie verejného poriadku," skonštatoval.

Približne 4000 ľudí všetkých vekových kategórií sa pripojilo v piatok v Nitre k iniciatíve Postavme sa za slušné Slovensko. Na zhromaždení pred budovou okresného úradu vystúpili so svojimi príhovormi zástupcovia spoločenského a kultúrneho života, priatelia i spolupracovníci zavraždeného novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Podporu organizátorom vyslovili aj zástupcovia Filozofickej fakulty Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre, ktorej absolventmi boli obidve obete vraždy.
      Organizátorom zhromaždenia bolo zoskupenie Občania pre Nitru, ktoré sa požiadavkami pripojilo k celoslovenským aktivitám. "Požadujeme dôkladné a nezávislé vyšetrenie vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej za spoluúčasti medzinárodných vyšetrovateľov, novú dôveryhodnú vládu, ktorej súčasťou nebudú ľudia, u ktorých existujú podozrenia z korupcie a prepojenia na organizovaný zločin," predniesli svoje požiadavky organizátori zhromaždenia na pódiu, na ktorom dominoval nápis "Legitímnym cieľom každej opozície je skrátiť volebné obdobie vlády, s ktorou nie je spokojná". 
      Svoj postoj k súčasnej situácii vyjadrili i herci Divadla Andreja Bagara v Nitre. "Vražda novinára a jeho priateľky je pre našu spoločnosť obrovskou výstrahou. Okrem veľkej osobnej tragédie prináša zásadné ohrozenie piliera demokracie a slobody slova. Každé ohrozenie osobných slobôd môže stáť na počiatku udalostí, ktoré spoločnosť rozložia. Prestanú v nej platiť pravidlá a vytvorí sa priestor pre najnižšie hrubé ľudské pudy," prečítal spoločné vyhlásenie hercov Martin Šalacha. 
      Vyzval politických predstaviteľov krajiny, aby vyvodili politickú i morálnu zodpovednosť za svoje priame i nepriame činy. "Pripájame sa k naliehavej žiadosti vyšetrenia vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej nezávislým medzinárodným vyšetrovacím orgánom. Vyjadrujeme svoj postoj a nesúhlas s aktuálnou situáciou, upozorňujeme na narastajúcu nedôveru v ľudí, ktorí vládnu tejto krajine bez záväzku k spravodlivosti, čo je v rozpore s funkciami, ktoré zastávajú. Boli volení nami a sú tu pre nás. Nech si konečne uvedomia, že nie iba my pre nich," vyzval politikov Šalacha.

 V metropole Zemplína,Michalovciach,  sa v piatok podvečer zišli na zhromaždení Postavme sa za slušné Slovensko nielen domáci. Podľa organizátorov prišli túto myšlienku podporiť aj obyvatelia okolitých miest. Ich odhady sa pohybovali okolo tisícky ľudí.
      K mestskej radnici prichádzali postupne. Niektorí z nich mali v rukách aj transparenty s nápismi "do basy", "Slovensko ovláda politicko-komunistická finančná mafia" alebo "budíček". Organizátori hneď na začiatku vyzvali prítomných, aby bol pochod pokojný. "Zvýrazňuje to, že chceme, aby naše Slovensko bolo pokojné a slušné. Sme tu všetci kvôli tomu, aby sa náš štát stal slušným," uviedli. Na úvod prečítali list od brata zavraždeného novinára Jána Kuciaka.
      Pred dav sa postavili štyria rečníci, ktorí sa vo svojich príhovoroch dotkli i problémov Zemplína, poukázali v nich okrem iného aj na potrebu zmeny. Jedným z nich bol aj novinár Marek Boka, ktorý sa všetkým prítomným poďakoval, že po minulotýždňovom tichom zhromaždení im dodali nádej pokračovať. "V mojich očiach ste obrovskí hrdinovia. Neveril som, že toľko odvážnych ľudí dokáže vyjsť na námestie a povedať dosť," adresoval davu.
      Zhromaždení sa po ukončení príhovorov v pokojnom zástupe presunuli pre budovu okresného úradu, kde spoločne štrngali kľúčmi s pokrikom "Do basy!". Zaspievali tam tiež slovenskú hymnu. Dav sa pomaly rozišiel, niektorí ľudia sa zastavili pri soche srdca Zemplína a zapaľovali tam sviečky.
      Na poriadok dohliadali mestskí policajti, organizátori aj dobrovoľníci.

Na prešovskom zhromaždení Postavme sa za slušné Slovensko vystúpila v piatok podvečer matka zavraždenej Martiny, Zlatica Kušnírová z neďalekých Gregoroviec. Apelovala na vyšetrovateľov, aby našli skutočných vrahov dcéry Martiny Kušnírovej a jej snúbenca, novinára Jána Kuciaka. Aby vypátrali, kto za týmto ohavným činom stál. Poďakovala sa prítomným za spolupatričnosť v ich zármutku a požiadala verejnosť o ďalšiu podporu.
      Prehlásila, že politické súboje o moc ju nezaujímajú. V súvislosti s vyšetrovaním má viacero pochybností, pretože podľa jej slov od začiatku vyšetrovania je celý proces ešte viac komplikovanejší, ako bol na začiatku, do vyšetrovania sa angažovali ľudia, ktorí tam nemali čo robiť. 
      "Ak by im skutočne záležalo na vyšetrení vraždy Janka a mojej Martiny, mali byť od začiatku na mieste činu kompetentní, pitvu mal robiť expert, neoprávnené osoby nemali na mieste činu čo robiť. Aj výroky politikov, ktorí sa potia a neodpovedajú na otázky, sú dôkaz toho, že pochybili a nemajú byť na svojich miestach, aspoň kým sa toto všetko nevyšetrí. Trvám na tom, ako matka zavraždenej dcéry," uviedla Kušnírová. Svoje vystúpenie ukončila úryvkom piesne Kto za pravdu horí.
      Matka zavraždenej Martiny povedala, že jej dcéra bola veľmi odvážna a vždy sa zaujímala o politiku. Svojho snúbenca v jeho novinárskej práci vždy podporovala. Stále má pred očami, že jej Martinu našli zavraždenú v kuchyni, Janka na chodbe za dverami. Rodina nemá žiadne bližšie informácie o vyšetrovaní.
      Na zhromaždení v Prešove vystúpila aj speváčka Katka Koščová, ktorá vyzvala prítomných, aby sa postavili za slušnú spoločnosť, nepozerali nečinne na neprávosť a mali odvahu podávať podnety, poukazovať na krivdy. Aby tak robili slušne a nerezignovali na hodnoty ľudskosti. "Ján a Martina sú našou realitou. Sú skutoční. Boli skutoční...," povedala speváčka. 
      Na námestí vystúpil Martin Husovský z kapely Komajota i pesničkárka Viki Olejárová, ktorá interpretovala skladby Karla Kryla. Vyslovila želanie, aby ich texty neboli stále pravdou.
      Zhromaždení prejavili svojimi transparentmi a reakciou na vystúpenia nesúhlas s vývojom v spoločnosti. Volali po odstúpení vládnych predstaviteľov. Podľa ohlásenia organizátorov na prešovské zhromaždenie prišlo 7000 ľudí. 
      V nedeľu 11. marca sa bude na tom istom mieste konať spomienkový Koncert pre Jána a Martinu.

Žiarske Námestie Matice Slovenskej v piatok podvečer zaplnili odhadom viac ako štyri stovky ľudí, ktorí sa rozhodli podporiť myšlienku zhromaždenia Postavme sa za slušné Slovensko. Zapálením sviec si zároveň uctili pamiatku zavraždeného novinára Jána Kuciaka a jeho partnerku.
      Na potrebu rozoznávať znaky manipulácie a korupcie vo svojom okolí, či zodpovedné poukazovanie nešvárov v spoločnosti vo svojom príhovore vyzvala pedagogička Natália Novotná. "Dúfam, že všetci, čo dnes vyšli do ulíc, sú hrdí Slováci milujúci túto krajinu a naším spoločným znakom je túžba žiť v štáte, v ktorom sa dodržujú morálne princípy spravodlivosti a práva," prihovorila sa prítomným.
      Sama si spomína na detstvo prežité za čias komunizmu, kedy boli ľudia za svoj názor prenasledovaní. "Myslím, že povedať svoj názor, aj to, že sme nespokojní s určitým zriadením v tomto štáte, je naša najväčšia možnosť a najfantastickejšia vec, ktorú máme," dodala.
      Množstvo ľudí, ktorí prišli myšlienku pochodu na námestie podporiť, usporiadateľku stretnutia Michaelu Čillíkovú milo prekvapilo. Pod pódiom boli zhromaždené mnohé mladé rodiny, ale aj staršie ročníky, viacerí z nich držali v rukách transparenty. Stretnutie sa nieslo v pokojnom duchu.
      "Som nesmierne vďačná, prekvapená a povzbudená tým, že aj ľudia v Žiari nad Hronom prišli. To som nečakala, že práve ľudia z tohto mesta sa takto rozhodnú, a že sa nebudú báť postaviť tu na námestie," podotkla. Čillíková vo svojom príhovore zdôraznila, že organizátorov podujatia nepodporuje žiadna organizácia či politická strana. Akékoľvek úvahy o organizovaní prevratu odmietla. "Netreba sa nechať ľuďmi s takýmito názormi domotivovať a to je asi to posolstvo," dodala. Čillíková dúfa, že podujatia, ktoré sa v piatok konajú po celom Slovensku splnia svoj účel. Ak to však bude nevyhnutné, je ochotná pustiť sa aj do organizácie ďalšieho podobného stretnutia.
      Potlesk medzi zúčastnenými zožal aj herec Richard Stanke, ktorí sa Žiarčanom prihovoril prostredníctvom nahrávky. "Ako sa hovorí, v jednote je sila, a keď nás bude čím viac, tak verím, že to dokážeme a Slovensko sa stane spravodlivou a slobodnou krajinou, kde platí právo a slušnosť," uviedol herec.

 Okolo dvesto Slovákov sa v piatok večer stretlo v Bruseli na Schumanovom námestí, v blízkostí inštitúcií EÚ, aby sa zapojili do protestov pod názvom Podporme slušné Slovensko. Účastníci vzdali úctu zavraždenému novinárovi Jánovi Kuciakovi a jeho priateľke Martiny Kušnírovej a zopakovali výzvu na zabezpečenie medzinárodného vyšetrovania tohto zločinu.
      Organizátori pripomenuli, že ešte žiadna akcia Slovákov v Bruseli nebola taká početná. Podujatie sa konalo z občianskej iniciatívy. Erik Zolcer, jeden z organizátorov podujatia, pre TASR uviedol, že primátor štvrte Brusel-centrum Philippe Close aj s ohľadom na dianie na Slovensku vydal mimoriadny súhlas na zorganizovanie tejto akcie, lebo bežne je každé verejné podujatie potrebné ohlásiť desať dní pred jeho konaním.
      Zolcer uviedol, že výzva na účasť na bruselskej demonštrácii sa šírila najmä prostredníctvom sociálnych sietí, cez krajanské platformy, ako sú "Od Tatier k Schumanu" alebo "Výbor pre verejnú slovenčinu". Na demonštráciu aj s plagátmi vyzývajúcimi súčasnú vládu SR na odchod a s odkazmi na mafiánske praktiky prišli slovenskí zamestnanci zo všetkých inštitúcií EÚ, NATO, zástupcovia rôznych lobistických firiem či medzinárodných organizácií a think-tankov, študenti vysokých škôl aj rodičia s deťmi.
      Adam Šebesta, ďalší z organizátorov podujatia, pripomenul, že na demonštráciu prišlo veľa Slovákov, ktorí chcú touto legitímnou cestou vyjadriť nevôľu nad dianím na Slovensku po sérii závažných odhalení a obvinení z posledných dní.
      Demonštráciu prišiel podporiť bývalý šéf slovenskej diplomacie Pavol Demeš, ktorý sa v Bruseli zúčastňoval na medzinárodnej konferencii, ako aj zástupkyňa generálneho riaditeľa Európskej komisie pre susedskú politiku a rokovania o rozšírení Katarína Mathernová.
      "Som rád, že ani vy tu, na Schumanovm námestí, nie ste ľahostajní a ukazujete, že aj my sme Európska únia, aj my chceme byť poriadna a slušná krajina, aby ste nemuseli klopiť zrak, keď sa vás pýtajú, čo sa to tam deje? Deje sa tam, čo sa od čias nežnej revolúcie nedialo," opísal situáciu Demeš. Dodal, že smrť Jána a Martiny Slovákom nastavila zrkadlo, ale Slováci dnes už okrem potrestania vinníkov vraždy kričia, že to nestačí, ale volajú aj po rekonštrukcii vlády. V závere pripomenul, že Slovensko je a chce zostať európskou krajinou a v jadre EÚ, odkiaľ ho teraz niektorí vládni politici odkláňajú.

Tisíce ľudí prišli na piatkový pochod a zhromaždenie Postavme sa za slušné Slovensko v centre Košíc. Podujatie na Hlavnej ulici prebehlo pokojne a bez incidentov. 
      Pochod sa začal krátko po 17.00 h, viac ako 6000 ľudí prešlo po Hlavnej ulici od Štátnej vedeckej knižnice k obchodnému domu Tesco a naspäť k Dolnej bráne, kde na pódiu vystúpili viacerí rečníci – herci, novinári, zástupcovia učiteľov a študentov, rímsko-katolícky kňaz Peter Gombita či kazateľ Cirkvi bratskej a spisovateľ Daniel Pastirčák.
      Podľa herečky Jany Wernerovej z divadla Na Peróne občianske zhromaždenia ukazujú, že ľudia ešte stoja o slušnosť a pravdu, že úplne nezleniveli, nezatrpkli a neboja sa vyjadriť svoj názor. "Nedôverujem vláde Slovenskej republiky. Žiadam zmenu, ale v prvom rade žiadam zmenu sama od seba. Čím som staršia, tým lepšie chápem, že to ja som tá zmena. Len ja sa môžem zmeniť, stať sa lepšou a sebavedomejšou, schopnou rozhodovať sama za seba a zaujímať sa nielen o svoj osud, ale aj o osud svojho okolia a svojej krajiny. A keď sa moje lepšie ja spojí s tými vašimi a všetkými ostatnými, ktorí stoja dnes v uliciach, stane sa z nás lepší a sebavedomejší národ, ktorý už viac nedovolí, aby mu vládla arogancia, spupnosť, chamtivosť a zloba," povedala z pódia.
      Na zhromaždení prečítali aj list Jozefa Kuciaka, mladšieho brata zavraždeného novinára. Poukázal v ňom na potrebu nestrácať vieru v možnosť zmeniť krajinu k lepšiemu a nebyť ľahostajný a lenivý vytvárať si svoj vlastný názor, založený na overených faktoch, a nie na konšpiráciách. "Prosím vás, buďme lepšími ľuďmi všade, kde sme. Vyberme sa cestou pokojnej zmeny, bez akéhokoľvek násilia, vyhrážok, útokov a nepodložených faktov. Z ľahostajných ľudí sa staňme lepšími bratmi, sestrami, rodičmi, susedmi, kolegami, občanmi. Bude to stáť veľmi veľa síl, ale - ako nás naučil môj starší brat, aj keď sa zlo zdá byť ľahšou a schodnejšou cestou, dobrý efekt a dobro pre každého z nás sa dá dosiahnuť len pokorou a rozvahou," uviedol v liste Jozef Kuciak.
      Medzi účastníkmi zhromaždenia boli aj študenti, starší ľudia i rodičia s deťmi. Na transparentoch účastníci vyjadrovali nespokojnosť s pomermi v štáte, odmietali korupciu, poukazovali na nevyšetrené kauzy. Nechýbali výzvy na odstúpenie premiéra a ministra vnútra.
      Na poriadok dohliadali mestskí policajti. Zhromaždenie sa skončilo krátko pred 19.30 h za zvukov slovenskej hymny.

Masová účasť na piatkových zhromaždeniach na Slovensku ukazuje na veľmi napätú a vybičovanú situáciu v spoločnosti, zhodujú sa politológovia Juraj Marušiak a Michal Horský.
      Verejnosť tým podľa nich politikom rázne odkázala, že to "už takto ďalej nemôže fungovať". "Účasťou na zhromaždeniach sa zaraďujeme ku krajinám vo V4, kde svoj nesúhlas v uliciach vyjadrujú desaťtisíce ľudí," povedal Horský.
      "Ľudia v uliciach v piatok ukázali, že činnosť najsilnejšej vládnej strany neprispieva k upokojeniu nálad, verejnosť žiada hlavné personálne zmeny," konštatoval Marušiak.
      Takto početné zhromaždenia považujú politológovia za prirodzené. "Pretože naša krajina nie je zvyknutá na tak beštiálne vraždy mladých ľudí. Navyše išlo o novinára, ktorých spoločnosť vníma ako jednu zo záruk zachovania slobody a demokracie v štáte," dodal Horský.
      
Copyright © TASR 2018