6. 3. 2018

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS



Spoločnosť Netflix zverejnila teaser záverečnej sezóny oceňovaného dramatického seriálu Dom z kariet (2013), v ktorej však už bude po sérii obvinení zo sexuálneho obťažovania chýbať jeho doterajšia hlavná hviezda Kevin Spacey.
Hlavnou postavou šiestej sezóny obľúbeného projektu z politického prostredia bude Claire Underwood, ktorú stvárňuje Robin Wright. "Ešte len začíname," hovorí rázne v teaseri, v ktorom ju môžu diváci a diváčky vidieť v Oválnej pracovni Bieleho domu.
Predchádzajúca sezóna ju už pritom v závere uviedla ako novú prezidentku Underwoodovú po tom, ako na poste nahradila svojho manžela Franka Underwooda (Spacey). Tvorcovia tak spravili už mesiace predtým, ako sa prevalili obvinenia zo sexuálneho obťažovania voči Spaceymu, ktoré neskôr viedli k jeho prepusteniu.
Tvorcovia museli následne produkciu načas prerušiť, aby Spaceyho postavu vyhodili zo scenára a príbeh vystavali okolo Claire.
Záverečných osem epizód seriálu sa dostane do ponuky Netflixu na jeseň. Pôvodne malo pritom príbeh uzavrieť 13 častí. K hereckému obsadeniu, ktoré okrem iných tvoria Michael Kelly, Jayne Atkinson, Patricia Clarkson, Constance Zimmer, Derek Cecil, Campbell Scott a Boris McGiver, sa na poslednú sezónu pridali Diane Lane a Greg Kinnear.

©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


Zo spravodajstva sledujú Česi na internete najčastejšie správy z diania v Slovenskej republike, nasleduje počasie a aktuality. Pre sledovanie denných správ ľudia preferujú krátke texty pred videami a fotogalériami. Vyplýva to z dát štúdie agentúry Nielsen Admosphere. 
Z tých, čo sa o spravodajstvo na internete zaujímajú aspoň raz týždenne, sleduje domáce spravodajstvo denne 62 percent internetových užívateľov. Počasie denne zaujíma 59 percent respondentov a žeravé aktuality vyhľadáva denne 55 percent ľudí.
Zo sociodemografického hľadiska zaujíma domáce spravodajstvo denne najmä občanov nad 35 rokov. Podobnú tendenciu možno podľa autorov prieskumu pozorovať aj u správ o počasí, ktoré s rastúcim vekom sleduje viac respondentov. Aktuality majú denne najviac čitateľov či divákov vo vekovej skupine 35-49 rokov a medzi ľuďmi so stredoškolským vzdelaním s maturitou.
Z hľadiska foriem internetového spravodajstva číta aspoň raz denne viac ako polovica respondentov krátke texty, tretina si denne prezerá fotogalérie a 32 percent číta diskusie pod článkami. "Na dennej báze tak u slovenských internetových respondentov víťazí menej náročné a najmä dobre dostupné formy spravodajstva," uviedla agentúra. Podľa manažérky spoločnosti Lucie Vlčkovej výskum navyše ukazuje, že diskusie, hoci samy nie sú spravodajským zdrojom, sú pre internetové Čechy pomerne dôležitou súčasťou získavanie informácií.
Tí, čo uviedli, že sledujú spravodajstvo raz týždenne či menej často, zaujímajú naopak náročnejšie formáty. Polovica opýtaných sa raz týždenne alebo menej často venuje čítaniu dlhých článkov, 45 percent číta diskusie pod článkami a 44 percent sleduje spravodajská videa.
Štúdia Spravodajstvo a spravodajské weby 2017 sa zúčastnila tisícka respondentov z internetovej populácie Českého národného panelu starší ako 15 rokov.

Copyright © ČTK 2018