11. 12. 2019

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Vďaka filmovým stimulom zahraničné filmové štáby as nimi spojené investície priniesli do Česka v končiacom roku pravdepodobne deväť miliárd korún. Na konferencii venovanej kreatívnemu priemyslu, ku ktorých najväčším reprezentantom film patrí, to povedala riaditeľka Štátneho fondu kinematografie (SFK) Helena Bezděk Fraňková. Suma je takmer dvojnásobná oproti vlaňajšej sume a najväčšia za sledovanú dobu vrátane doby pred zavedením filmových stimulov.
Aj keď ČR poskytuje jeden z najnižších stimulov v Európe, ktorý činí 20 percent, napriek tomu eviduje mimoriadny záujem o natáčanie Za zvýšeným dopytom stojí najmä nový trend obrovských investícií do vlastnej výroby zo strany on-line platforiem, ako sú Netflix alebo Amazon - a týka sa to najmä výroby dlhých a nákladných seriálov.
Tento rok tak zahraniční filmári vyčerpali už v polovici roku 800 miliónov korún, ktoré im fond kinematografie môže ročne ponúknuť. Fond preto v júli príjem žiadostí zastavil. Obnovil ju až po navýšení príspevku štátu o 500 miliónov korún, ktorý vláda schválila v polovici novembra. SFK usiluje o navýšenie o 500 miliónov, teda o celkovú sumu 1,3 miliardy na tento účel aj na budúci rok.
Vlani zahraničné štáby v Česku minuli päť miliárd korún, výroba seriálov mala na celkovom objeme zahraničnej produkcie podiel okolo 65 percent.
Bezděk Franková uviedla, že prínos filmového priemyslu vrátane multiplikačného efektu na produkciu ekonomiky je 17 až 19 miliárd korún. Hrubá pridaná hodnota je 3,2 až 3,5 miliardy korún a zamestnanosť 2240 až 2485 prepočítaných zamestnancov, teda miera zodpovedajúce práci odvedenej jedným človekom zamestnaným na plný pracovný úväzok. Priamy efekt je teda deväťimiliardová produkcia filmového priemyslu, hrubá pridaná hodnota asi 1,7 miliardy korún a zamestnanosť približne tisíc prepočítaných zamestnancov.
V ČR sú stimuly od roku 2010, vracia sa pri nich filmárom 20 percent nákladov. V európskych krajinách ide často o 25 až 30 percent, niektoré štáty vracajú aj 40 percent investícií zahraničných štábov. Už niekoľko rokov sa hovorí o tom, že najmä americké filmovej štáby opúšťajú skôr veľa využívané českej služby a jazdia do štátov s vyššou vratkou.
"Pamiatky sú fajn, práca českých filmárov je fajn, ale za rozdiel 20 percent sa dá natočiť ďalší film, treba polka Žižku alebo päť českých filmov," upozornila v júli v Karlových Varoch Fraňková na to, že napriek vyhláseným kvalitám českých filmových profesionálov a obľúbeným pamiatkam sa producenti nakoniec rozhodujú podľa ceny.
Vďaka záujmu filmárov o natáčaní v Česku tiež vlani český audiovizuálny trh dosiahol rekordné tržby 8,2 miliardy korún. Prvýkrát prekonal rekordných 7,6 miliardy korún z roku 2003, ktoré dosahoval pred zavedením filmových stimulov v Maďarsku a ďalších európskych krajinách. V roku 2017 bol objem českého audiovizuálneho trhu 6,3 miliardy korún.


Copyright © ČTK 2019

Texaská start-upová firma Unicorn zameraná na výrobu elektronických kolobežiek končí na trhu po tom, ako minula "príliš veľa financií" na reklamy na sociálnej sieti Facebook. Zakladateľ firmy Nick Evans poslal zákazníkom e-mail, v ktorom sa im ospravedlnil za situáciu a uviedol, že ľuďom nevrátia peniaze za objednávky, keďže sú "úplne bez prostriedkov". Doteraz sa im podarilo údajne predať 350 kolobežiek za 699 dolárov (v prepočte približne 630 eur).
Poplatky za reklamy na Facebooku a Googli, pôžičky a ďalšie výdavky spotrebovali financie rýchlejšie, ako Evans očakával. V e-maile dodal, že veľká časť peňazí išla práve na konto Facebooku, keďže chceli prilákať čo najviac ľudí. "Nanešťastie, náklady na túto reklamu boli príliš vysoké na to, aby sme vybudovali udržateľný biznis," napísal Evans.
Firma nezverejnila žiadny príspevok na Facebooku alebo Instagrame už od 20. júna.



Amerického influencera na sociálnych sieťach poslal súd na 14 rokov za mreže za to, že plánoval ukradnúť webstránku pod hrozbou zastrelenia. K tomu takmer došlo v júni 2017.
Odsúdeným je 27-ročný Rossi Lorathio Adams II, ktorý na internete získal viac ako miliónov fanúšikov zdieľaním videí z párty študentov z Iowa State University na svojej webstránke Doit4thestate.com. To isté chcel robiť aj na doméne Doitforthestate.com. Jej majiteľ mu ju ale dva roky odmietal predať.
So svojím bratrancom Shermanom Hopkinsom Jr. preto Adams išiel za majiteľom webstránky domov, do Cedar Rapids v štáte Iowa. Jeho adresu si našli prostredníctvom registračných záznamov webhostingovej spoločnosti GoDaddy. Hopkins, ktorý bol už v tom čase odsúdeným zločincom, zamaskovaný násilne vošiel do mužovho domu. Viackrát ho udrel zbraňou a požadoval od neho prepísanie domény na Adamsa. Muž sa však s útočníkom začal biť a hoci pri tom utrpel strelné zranenie nohy, podarilo sa mu zbraň získať do vlastných rúk. Následne Hopkinsa viackrát strelil do hrude a zavolal políciu. Obaja zranenia prežili.
Hopkinsa v súvislosti s prípadom odsúdili tento rok v lete na 20 rokov väzenia.
Adams si v roku 2015, keď bol študentom univerzity, založil spoločnosť State Snaps. Svoj obsah zverejňoval na sociálnych platformách ako Twitter, Instagram a Snapchat. Podľa prokurátorov to boli zábery "mladých dospelých, ktorí sa venujú hrubému správaniu sa, opíjaniu sa a nahote".

©2019, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.