25. 11. 2019

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS

Auditovaný výskum návštevnosti internetových médií IABmonitor prináša od 1. decembra do výskumu aj mobilný a tabletový panel. Prostredníctvom nich budú k dispozícii sociodemografické dáta pre všetky zapojené platformy, vrátane platformy „Total“. Zmena prináša aj aktualizáciu súčasnej metodiky stanovenia ukazovateľa „Reálnych užívateľov“, metodika BPS (Behavioral Panel Synthesis). Agentúru SITA o tom informovala výkonná riaditeľka IAB Slovakia - združenie pre internetovú reklamu Daša Karpelová.
Ako ďalej podotkla, tieto zmeny dlhodobo očakávali všetci aktívni účastníci výskumu, agentúry, ktoré dáta IABmonitora odoberajú a využívajú na plánovanie online kampaní v slovenských médiách ako aj vydavatelia, ktorí využívajú dáta na efektívnu tvorbu obchodnej politiky a oficiálnu deklaráciu čísel návštevnosti.
„Na mobiloch sa aktuálne vytvára takmer dvojnásobné inventory v podobe zobrazení oproti desktopom. Počet reálnych užívateľov na mobile sa doťahuje na návštevnosť desktopu. Vzhľadom na vyššie uvedený trend veľmi vítame možnosť pracovať so sociodemografickými údajmi o mobilnej populácii,“ uviedol predseda Metodickej komisie Jozef Šajdík.
Cieľom zavedenia zmien je implementácia takých aktualizácií metodiky, ktoré budú reflektovať súčasné správanie sa online užívateľov a poskytovať tak na základe vstupov ako aj štatistických výpočtov najsprávnejšie a relevantné dáta. „Zadávatelia môžu zapojením BPS očakávať pokles reálnych užívateľov na desktop platforme a naopak rast v prípade mobilov. Vývoj návštevnosti jednotlivých médií sa môže líšiť v závislosti od charakteristiky ich návštevnosti,“ vysvetlila Karpelová.
Prechod je naplánovaný na 1. decembra. Prvé denné dáta si subjekty zapojené do IABmonitor ako aj ostatní užívatelia budú môcť pozrieť 2. decembra. Spoločnosť Gemius zaviedla metodiku BPS vo všetkých krajinách, v ktorých sa výskum návštevnosti realizuje. Ide napríklad o Českú republiku, Poľsko, Maďarsko, Belgicko, baltické a balkánske štáty. Začiatkom roka 2020 by mali do merania IABmonitor pribudnúť aj merania stream a aplikácií.
IABmonitor (predtým AIMmonitor) je jediným oficiálnym meraním návštevnosti webových stránok slovenských vydavateľov. Výskum začal v roku 2006. Odoberateľmi dát výskumu sú najväčšie mediálne agentúry pôsobiace na slovenskom digitálnom trhu, ktoré využívajú jeho dáta na plánovanie mediálnych kampaní.

Dvojica návrhov zákonov Lex Haščák z dielne dvojkoalície mimoparlamentných strán Progresívne Slovensko (PS)-Spolu je podľa finančnej skupiny Penta protiústavná a predstavuje neprimeraný a neodôvodnený zásah do vlastníckych práv. Podľa hovorcu Penty Gabriela Tótha to majú vo svojej analýze konštatovať aj tri advokátske kancelárie, na ktoré sa spoločnosť obrátila.
V prípade návrhu zákona Lex Haščák v oblasti zdravotníctva, ktorý má zakázať krížové vlastníctvo, ide podľa právnych analýz o zásah do vlastníckych práv, ktoré podliehajú ústavnej ochrane, pričom podmienky na odňatie alebo obmedzenie splnené nie sú. Zákaz je považovaný aj za diskriminačný, keďže sa týka len súkromných investorov, nie aj štátu a verejného sektora. Penta tiež upozorňuje na to, že zákaz by sa vzťahoval len na "nové" povolenia, teda pre subjekty, ktoré by po príslušnej právnej úprave prejavili záujem podnikať v zdravotníctve. Zákaz krížového vlastníctva sa pritom dá podľa finančnej skupiny dosiahnuť napríklad aj prísnejším dohľadom Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) a transparentnejšími zmluvnými podmienkami.
Návrh Lex Haščák v médiách, ktorého snahou je vylúčiť vlastníctvo média a zároveň obchodovanie so štátom, má okrem iného nejednoznačne definovať typy médií, ktorých sa má zákon týkať, a nie je jasné, či sa týka aj vlastníka on-line média. Nie je tiež zrejmé, prečo sa návrh obmedzuje len na subjekty podnikajúce so štátom, ktoré získavajú financie z verejných zdrojov, pretože nebezpečenstvo zásahov do redakčnej nezávislosti hrozí podľa analýzy aj zo strany podnikateľských subjektov, ktoré neobchodujú so štátom. Predmetom kontroly by preto mali byť napríklad aj vzťahy s politickými predstaviteľmi. Návrh tiež podľa Penty nie je v súlade s Ústavou SR či s princípom proporcionality.

Copyright © TASR 2019