1. 6. 2020

Rozhlasoví a televízni tvorcovia chcú povzniesť Hlas RTVS

Rozhlasoví a televízni tvorcovia 

chcú povzniesť Hlas RTVS

Televízni a rozhlasoví tvorcovia, ktorí majú záujem diskutovať o aktuálnych problémoch i víziách fungovania RTVS v budúcnosti, sa môžu pripojiť k iniciatíve Hlas RTVS. Rovnomenný portál má byť základom širšej platformy pre tých, ktorým na RTVS a napĺňaní jej poslania záleží.
Cieľom je podľa iniciátorov prispieť k postupnej transformácii RTVS na zodpovednú, dobre hospodáriacu, transparentnú, flexibilnú a tvorivú inštitúciu. "Považujeme za dôležité, aby pred verejnosťou zaznel aj hlas tvorcov, ktorí pre RTVS pracujú a situáciu v inštitúcii poznajú," uviedli na webe.
Podporovatelia iniciatívy považujú za nevyhnutné zmeniť systém financovania verejnoprávneho média, ktoré by zabraňovalo politickým tlakom voči RTVS, rovnako tak zdôrazňujú odpolitizovanie výberu generálneho riaditeľa inštitúcie. Iniciatíva sa takisto prihovára k myšlienke vykonať v RTVS hĺbkový audit, ktorý preverí, či sa so zdrojmi RTVS hospodárilo a hospodári dobre. "Audit musí byť nestranný, objektívny a spravodlivý. Nemal by byť len účelovým aktom na ceste k spochybneniu súčasného vedenia," dodávajú podporovatelia iniciatívy, medzi ktorými sú režiséri, dramaturgovia, zvukoví technici, strihači, scenáristi či moderátori.
"Môžeme sa rozchádzať v predstavách, ako realizovať kvalitnú reformu RTVS. Všetkých nás však spája záujem vybudovať stabilnú a modernú inštitúciu, ktorá je pripravená prispieť k rozvoju Slovenskej republiky ako vzdelanej, férovej a kultúrnej krajiny," dodávajú.



Copyright © TASR 2020