19. 8. 2020

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS 


Popredná nemecká tlačová agentúra DPA vykázala za rok 2019 rekordné ročné tržby vo výške 142,5 milióna eur. Prispeli k tomu aj nové digitálne trendy v mediálnom priemysle. Informovala o tom v utorok skupina DPA.
Na porovnanie, v roku 2018 mala DPA tržby 139,8 milióna eur. Uviedla to vo vyhlásení zverejnenom na svojom 71. valnom zhromaždení v Hamburgu.
Jadrom podnikania skupiny DPA je tlačová agentúra, ktorá vykázala za minulý rok tržby 92,9 milióna eur. Tie boli takmer rovnaké ako v predchádzajúcom roku.
V prostredí, kde počet nemeckých novín klesá, sa zisky agentúry vlani znížili na 1,3 milióna eur z 1,5 milióna eur v roku 2018. „Tieto výsledky sú pre nás solídnym základom na zvládnutie súčasných problémov vyvolaných pandémiou (nového koronavírusu),“ uviedol generálny riaditeľ Peter Kropsch. Dodal, že vzhľadom na aktuálnu situáciu bude naďalej potrebná ostražitosť a opatrnosť.
„Vďaka širokej a rozmanitej ponuke služieb DPA preukázala svoju hodnotu počas pandémie. Bola a zostáva kľúčovým faktorom úspešného spravodajstva našich klientov,“ uviedol šéfredaktor agentúry Sven Gösmann.
Podľa neho agentúra ďalej napreduje na dôležitých rastúcich trhoch s obrazom a zvukom, keďže integrovala videoagentúru TeleNewsNetwork a vstúpila aj na trh podcastov.
Spoločnosť DPA bola založená v roku 1949 a je jednou z popredných svetových nezávislých spravodajských agentúr, ktoré dodávajú textové správy, fotografie, videá, grafiky, zvuk a ďalšie formáty.
Ako medzinárodná agentúra poskytuje správy v nemeckom, anglickom, španielskom a arabskom jazyku. Jej akcionármi je 180 nemeckých mediálnych spoločností.


Americká softvérová spoločnosť Oracle rokuje o získaní aktív čínskej aplikácie TikTok v oblasti sociálnych médií v USA, Kanade, Austrálii a na Novom Zélande. Uviedli to zdroje oboznámené so záležitosťou. Je tak konkurentom Microsoftu, ktorý tiež prejavil záujem o TikTok.
Oracle spolupracuje so skupinou amerických investičných firiem, ktoré už majú podiel v spoločnosti TikTok, uviedla osoba, ktorá nechcela byť menovaná, pretože rokovania sú súkromné.
O rokovaniach ako prvé informovali renomované noviny Financial Times, ktoré označili General Atlantic a Sequoia Capital za dvoch investorov spolupracujúcich so spoločnosťou Oracle. Hovorcovia spoločnosti TikTok a Oracle odmietli tieto správy komentovať.
Podľa nemenovaného zdroja rokovania Oracle o akvizícii operácií TikToku v štyroch krajinách sa v uplynulých dňoch zrýchlili. A rozhovory s Oracle a tiež s Microsoftom pokročili oveľa viac ako v prípade ďalších firiem, ktoré prejavili tiež záujem o kúpu aplikácie TikTok.
Zatiaľ čo Microsoft spolupracuje s vládou USA na získaní majetku TikToku viac ako mesiac, spoluzakladateľ a predseda predstavenstva Oracle Larry Ellison zase vyjadril svoju podporu prezidentovi Donaldovi Trumpovi a jeho snahám o znovuzvolenie. Začiatkom tohto roka Ellison usporiadal podujatie, na ktorom sa vyberali financie na Trumpovu kampaň.
Trumpova administratíva sa zaviazala, že zakáže TikToku pôsobiť v Spojených štátoch, ak jeho materská spoločnosť ByteDance do novembra nepredá americké operácie firme z USA. Odôvodnila to obavami o národnú bezpečnosť, keďže čínska aplikácia zbiera údaje o amerických používateľoch.
Oracle nemá spotrebiteľské sociálne médiá ani videoobsah. Teoreticky by Oracle mohol použiť údaje o zákazníkoch zhromaždené aplikáciou TikTok na zlepšenie svojich marketingových produktov. Ale investícia vo výške desiatok miliárd USD do spoločnosti pôsobiacej v oblasti sociálnych médií by pre Oracle predstavovala výraznú odchýlku od doterajšieho kurzu.
Spoločnosť Oracle má problémy nájsť nové cesty rastu, keďže v oblasti cloud computing dominuje Amazon Web Services, po ktorom nasledujú Microsoft Azure a Google Cloud.


Copyright © TASR 2020


Videoaplikácia TikTok má nový účet na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter. Zástupcovia spoločnosti uviedli, že sa tak rozhodli s cieľom v reálnom čase bojovať proti šíreniu nepravdivých informácií o TikToku.
"Urobili sme ďalší krok v rámci budovania dôvery s našou TikTok komunitou a chceme zverejňovať fakty našimi slovami a slovami popredných odborníkov z oblasti kybernetickej bezpečnosti, médií a akademickej obce, pretože nepodporujeme šírenie nepravdivých informácií na našej platforme alebo o našej platforme," vyjadrili sa predstavitelia videoaplikácie.
Americký prezident Donald Trump dal v piatok čínskej spoločnosti ByteDance 90 dní na to, aby sa zbavila všetkých aktív používaných na podporu TikToku v Spojených štátoch. Zbaviť by sa podľa neho mali aj všetkých dát získaných od amerických používateľov. Trump v nariadení uviedol, že sú "presvedčivé dôkazy", ktoré ho "vedú k presvedčeniu, že by ByteDance mohol podniknúť kroky, ktoré ohrozia národnú bezpečnosť Spojených štátov". O kúpe amerických operácií TikToku už rokuje spoločnosť Microsoft.
Trump si v piatok založil účet na konkurenčnej platforme Triller. Zverejnil tiež video, v ktorom sa označil za "profesionála v oblasti technológií". Jeho prvý príspevok mal viac ako 10 miliónov pozretí. Triller má kancelárie v Los Angeles, San Franciscu, New Yorku, Orlande a Paríži.


©2020, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.