6. 6. 2016

Zomrel Peter Shaffer

Zomrel Peter Shaffer

Vo veku 90 rokov zomrel dnes britský dramatik a scenárista Peter Shaffer, autor oceňovaných divadelných hier, ako sú Amadeus či Equus. Informovala o tom agentúra AP.
Shafferov agent Rupert Lord uviedol, že Shaffer zomrel počas návštevy severozápadného Írska, kde bol s priateľmi a rodinou.
Shaffer je autorom 18 divadelných hier vrátane drámy Amadeus, ktorá je príbehom rivality medzi Wolfgangom Amadeom Mozartom a menej talentovaným skladateľom Antoniom Salierim. Shaffer neskôr hru prepracoval do filmového scenára a film Amadeus, ktorého režisérom bol Miloš Forman, získal osem Oscarov a množstvo ďalších ocenení. Hra bude mať toho roku na jeseň obnovenú premiéru v britskom Národnom divadle, s ktorým Shaffer často spolupracoval.
Medzi Shafferove známe diela patrí aj dráma Equus z roku 1973, rozprávajúca príbeh mladého paholka, ktorý bezdôvodne a hlavnú úlohu nevysvetliteľne oslepí koňa. Hra mala obnovenú premiéru v roku 2007 a hlavnú úlohu si v nej pri svojom divadelnom debute zahral Daniel Radcliffe, predstaviteľ ústrednej postavy série filmov o malom čarodejníkovi Harrym Potterovi.
V roku 1987 bol Shafferovi udelený Rad britského impéria. V roku 2001 ho britská kráľovná Alžbeta II. povýšila do šľachtického stavu a o šesť rokov bol uvedený do Americkej divadelnej siene slávy.

Copyright © TASR 2016