24. 1. 2019

Vražda novinára Jána Kuciaka

Vražda novinára Jána Kuciaka
Strana Smer-SD vyzýva všetkých kompetentných, ktorí sú zodpovední za zložky pri vyšetrovaní dvojnásobnej vraždy, aby bezodkladne prijali rázne opatrenia na zabránenie akýchkoľvek únikov informácií zo živého spisu a zabránili tak bezprecedentnému možnému mareniu vyšetrovania vraždy novinára Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Žiada tiež, aby prokuratúra, policajný prezident a ďalší zodpovední prijali také opatrenia, vrátane začatia trestného stíhania, aby sa ďalšie informácie o vyšetrovaní dostávali na verejnosť len oficiálnou cestou. "Je neprípustné, aby sme v rámci politického boja a z potreby vytvárať senzácie boli svedkami bezbrehého porušovania zákonov, žiaľ, intenzívne podporovaného aj médiami. Vynášanie citlivých informácií zo spisu nemôže v žiadnom prípade pomôcť vyšetreniu vraždy, ale naopak, odvracia pozornosť od skutočných páchateľov," píše sa v stanovisku k medializovaným informáciám týkajúcich sa podpredsedu NR SR Martina Glváča, ktorú agentúre SITA poskytol vedúci tlačového oddelenia strany Smer-SD Ján Mažgút.
"Žiaľ, sme svedkami, že namiesto toho, aby mali vyšetrovatelia pokoj na prácu pri objasňovaní tak závažného prípadu, sa tu rozohrávajú spravodajské hry, verejnosti sa účelovo podsúvajú rôzne informácie, ktoré nikto neverifikoval a ktoré vyvolávajú zbytočnú nenávisť a polarizujú spoločnosť," uviedla strana Smer-SD v stanovisku. Ohradzuje sa tiež proti cielenej diskreditácii vybraných osôb. "Zverejňovať niekoho osobnú komunikáciu, či už pravdivú, alebo nepravdivú, ktorá neobsahuje žiadne informácie o páchaní trestného činu či nabádaní k nemu, nie je verejným záujmom, ale naopak, je porušením jedného z ústavných práv každého občana Slovenskej republiky".
"V tejto súvislosti tiež upozorňujeme na fakt, že k spisom má prístup bývalý politik hnutia OĽaNO – NOVA a v súčasnosti právny zástupca rodičov zavraždenej, ktorý s podozrivou Alenou Zs. v minulosti sám komunikoval. Aj vzhľadom k tomu by si mala verejnosť odpovedať na otázku, komu a na aké ciele má takéto vynášanie súkromnej komunikácie poslúžiť," dodáva strana Smer-SD vo svojom stanovisku.
Alena Zs., obvinená z objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka, komunikovala za posledné roky s viacerými vplyvnými ľuďmi. Vyplynulo to z vyšetrovania prípadu. Zs. si komunikáciu s týmito mužmi aj archivovala a nie je vylúčené, že ju mohla používať aj na ich vydieranie. Túto komunikáciu získali vyšetrovatelia po zadržaní mobilu a počítača Aleny Zs., a po tom, čo dali tieto zariadenia preskúmať znalcom, napísal Denník N. Podpredseda parlamentu Martin Glváč potvrdil, že komunikáciu s Alenou Zs. riešil ešte ako minister obrany (2012 - 2016) s vtedajším šéfom Vojenského obranného spravodajstva. Ako ďalej informuje portál televízie noviny.sk, komunikácia podľa neho bola čisto osobná a nepredstavovala žiadne bezpečnostné riziká. Napriek tomu aj na odporúčanie komunikoval aj cez svojich ľudí. Glváč v rozhovore zároveň vylúčil, že by sa s Alenou Zs. kedykoľvek stretol, či už v Národnej rade SR, alebo inde. K osobnému stretnutiu podľa neho nikdy neprišlo.

Predseda OĽaNO Igor Matovič vyzýva generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára, aby bol podpredseda parlamentu Martin Glváč (Smer-SD) okamžite zaradený do širšieho zoznamu podozrivých, ktorý mohol pred marcom 2018 komunikovať aj o skutočnostiach, ktoré poslúžia pri vyšetrovaní vraždy Jána Kuciaka. „Pán Maznák by mal mať rýchlo zhabaný mobil a počítač a mala by byť vytiahnutá komunikácia, ktorú možno mazal,“ zdôraznil Matovič. Zároveň premiéra Petra Pellegriniho vyzval, aby ukončil trápne divadlo a prestal sa s Maznákom maznať. „To, čo žiadame, je to, aby si Pellegrini buchol po stole, aby ukázal Robertovi Ficovi, kde je jeho miesto a aby Maznáka vyprášil z parlamentu čím skôr, lebo robí hanbu,“ dodal Matovič.
Matovič upozornil, že Glváč vedel, že obvinená sa volá Alena Zs. Vedel tiež, kedy má narodeniny. Matovič tiež upozornil, že Glváč s ňou komunikoval v roku 2016 ešte ako minister obrany, tiež v rokoch 2017 a 2018. Vo vyšetrovacom spise je však len komunikácia od marca do septembra 2018. Za tento polrok jej poslal 27 selfíčiek. „Ukazuje sa, že Glváč nie je schopný hovoriť pravdu, klame a vyhovára sa, že mu to prikázal generálny prokurátor. Vyhovára sa tiež na šéfa Vojenského spravodajstva, ktorý to nemá ako dnes dokázať. Glváč namiesto toho, aby sa priznal, hľadá výhovorky a hľadá falošné aliby. Včerajšok potvrdil, že Glváč roky poznal Alenu Zs. Spis ho usvedčuje, že presne vedel o koho ide. Ako človek, ktorý mal pod palcom Vojenské spravodajstvo, presne vedel, o koho ide. Ak Glváč tvrdí a bola by pravda, že Vojenské spravodajstvo mu ústami riaditeľa prikázalo, že posielaj si prasačinky, bolo by to zlyhanie Vojenského spravodajstva. Nemá to obdobu v EÚ, pretože ak by šéf spravodajstva prikázal ministrovi obrany, aby komunikoval so ženou, ktorá už v tom čase bola vyšetrovaná ako podozrivá z objednávky vraždy primátora Hurbanova, bolo by to úplné zlyhanie tajných služieb,“ vyhlásil Matovič.
,Podpredseda parlamentu a člen Predsedníctva Smeru-SD Martin Glváč tvrdí, že kontaktoval príslušné orgány hneď po tom, ako sa na neho obrátila Alena Zs., obvinená z objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka. Glváč chce v najbližších dňoch získať povolenie od príslušných orgánov, aby sa mohol verejne a detailne vyjadriť ku komunikácii s Alenou Zs.

Zavraždeného novinára Jána Kuciaka pár mesiacov pred jeho vraždou podľa medializovaných informácií lustrovali v policajnej databáze na policajnom prezídiu. Ako ďalej uvádza Denník N, podľa jeho informácií za tým bol riaditeľ spravodajskej jednotky finančnej polície na policajnom prezídiu Pavol Vorobjov. Toho už podľa denníka v tejto súvislosti vypočula polícia. "Vorobjov vypovedal, že postupoval na pokyn vtedajšieho policajného prezidenta Tibora Gašpara," napísal denník s tým, že novinára lustrovali na jeseň 2017. Pri lustrácii policajt o občanovi zisťuje základné údaje – kde býva, aké má rodinné pomery, či má auto alebo či napríklad vlastní zbraň, pripomína denník.
Vorobjov pre denník uviedol, že sa k celej veci nebude vyjadrovať. Gašpar zase medializované informácie poprel. "Takýto príkaz som nikdy nevydal. Nemám o týchto tvrdeniach z vyšetrovania žiadne informácie, preto sa nedokážem k veci bližšie vyjadriť," uviedol. Denník dodal, že policajné prezídium neodpovedá na otázky, či Vorobjov zostane vo funkcii.


©2019, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.