25. 1. 2019

Asociácia vydavateľov tlače odmieta návrh novely tlačového zákona

Asociácia vydavateľov tlače odmieta návrh 

novely tlačového zákona

 Asociácia vydavateľov tlače (AVT) prijíma so znepokojením najnovší vývoj v oblasti mediálnej legislatívy a odmieta návrh novely tlačového zákona predložený dvojicou poslancov NR SR za Smer. Ako agentúru SITA informovala Eva Pauliaková z asociácie, po obsahovej stránke neobsahuje dôvodová správa k návrhu poslancov Dušana Jarjabka a Miroslava Číža žiaden argument, ktorý by odôvodňoval zmenu úpravy práva na odpoveď. "Nevieme o žiadnom prípade, keď by politik nedostal relevantný priestor na reakciu. Naopak, časté sú prípady, keď politici nie sú ochotní odpovedať ani na tie otázky, ktoré dostanú, pričom nezriedka ide o vysokých štátnych funkcionárov a predstaviteľov Smeru," konštatuje asociácia v tlačovej správe. Jarjabek a Číž chcú totiž opätovne zaviesť právo na odpoveď, ako aj pokuty v podobe, v akej boli v zákone v roku 2008. Asociácia zároveň vyzýva predstaviteľov štátu, aby zmenili tón aj obsah svojej komunikácie s novinárskou obcou a aby sa v prípade záujmu o mediálnu legislatívu zapojili do práce dočasnej pracovnej skupiny, ktorá funguje pri ministerstve kultúry. Ministerstvo tiež žiadajú, aby sa dištancovalo od návrhov, ktoré sú v rozpore s tým, o čom sa hovorí na odbornej pôde a aby sa zaručilo, že žiadne takéto návrhy v žiadnej podobe nepodporí. Ako píšu v dôvodovej správe k návrhu novely zákona o periodickej tlači a agentúrnom spravodajstve (tlačový zákon) Jarjabek a Číž, „týmto návrhom zákona sa možnosti uplatnenia práva na odpoveď rozširujú v zmysle pôvodného znenia tlačového zákona (z roku 2008, pozn. redakcie). Treba zdôrazniť, že predmetom práva na odpoveď je len skutkové tvrdenie. Vylučuje sa teda odpovedať na hodnotiace úsudky“. Zároveň navrhujú doplniť paragraf 10, ktorý je venovaný spoločným ustanoveniam k právu na opravu, k právu na odpoveď a k právu na dodatočné oznámenie, aj o odsek o pokutách. Chcú doň dodať, že „ak vydavateľ periodickej tlače alebo tlačová agentúra neuverejnia opravu, odpoveď alebo dodatočné oznámenie vôbec, alebo ak nedodržia niektorú z podmienok na ich uverejnenie, má osoba, ktorá o ich uverejnenie vydavateľa periodickej tlače alebo tlačovú agentúru požiadala, právo na primeranú peňažnú náhradu od 1 660 eur do 4 980 eur. Nárok na primeranú peňažnú náhradu si možno uplatniť na súde“. Novela by mala platiť od 1. mája tohto roka.
Asociácia vydavateľov tlače zdôrazňuje, že návrhy nereagujú na naliehavú spoločenskú potrebu na zmenu právnej úpravy. Podľa nich ide o prejav egoizmu a účelovej snahy obmedziť základné práva obyvateľov Slovenska len pre pocit ukrivdenosti zo strany niektorých politikov. "Z procesného hľadiska by sme radi upozornili na skutočnosť, že ministerstvo kultúry zriadilo po kauze odňatia mobilného telefónu Pavly Holcovej vyšetrovateľmi pracovnú skupinu zloženú zo zástupcov vydavateľov, vysielateľov, novinárov a ich stavovských organizácií, generálnej prokuratúry a viacerých ministerstiev. Úlohou tejto skupiny je prísť s návrhom zmien legislatívy. Jej práca je však vrcholnými predstaviteľmi vládnucej koalície ignorovaná a stáva sa nezmyselnou," upozorňuje Asociácia vydavateľov tlače.
Asociácia vydavateľov tlače takisto s poľutovaním konštatuje, že pri príležitosti výročia vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej nielenže nebudú platiť žiadne nové pravidlá ochrany novinárov a zlepšenia ich postavenia, ale opäť sa začínajú objavovať útoky politických špičiek na žurnalistov a médiá a snahy o skomplikovanie ich práce.


©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.