12. 9. 2018

Europoslanci sa dohodli na mandáte rokovať o smernici o copyrighte

Europoslanci sa dohodli na mandáte

rokovať o smernici o copyrighte

Poslanci Európskeho parlamentu (EP) v Štrasburgu sa v stredu zhodli na prijatí spoločného mandátu na rokovanie s Radou EÚ (členské štáty) o smernici o copyrighte.
Za snahy novelizovať autorské práva EÚ v digitálnej sfére pre potreby 21. storočia sa vyslovilo 438 zákonodarcov, 226 poslancov bolo proti a 39 sa zdržalo.
Spravodajca uznesenia, nemecký europoslanec Axel Voss, ktorý stál za prípravou pozmeneného a teda prijateľnejšieho návrhu pre väčšinu poslancov (na júlovom zasadnutí EP smernica nemala dostatočnú podporu), hlasovanie svojich kolegov v pléne EP privítal slovami, že "ide o dobré znamenie pre európske kreatívne odvetvie".
Voss zároveň ocenil, že zákonodarcovia EÚ sa dohodli na spoločnej pozícii ohľadom reformy autorských práv, ktorú navrhla už v roku 2016 Európska komisia, a umožnili europarlamentu získať mandát na začatie rokovaní o tejto smernici s členskými štátmi. Rada EÚ (ministri členských štátov) svoju pozíciu k reforme autorského práva, prijala v máji tohto roku.
Poslanci EP dali jasne najavo, že chcú prinútiť veľké internetové platformy, aby pri preberaní a šírení diel a obsahov cez sociálne médiá neboli porušované pravidlá o autorských právach.
Navrhované reformy by mali obmedziť schopnosť webových vyhľadávačov ako napríklad Google používať titulky správ alebo časti novinárskych a autorských textov bez toho, aby si vyžiadali povolenie od autorov (médií), alebo dokonca bez toho, aby za to zaplatili.
Veľké internetové platformy ako Google News, Facebook, Wikipédia či Twitter zatiaľ zadarmo a bez hrozby akýchkoľvek postihov šíria rôzne obsahy printových médií, hudobnej či filmovej produkcie, výtvarného a literárneho umenia.

Copyright © TASR 2018