27. 9. 2019

Generálny prokurátor SR Jaromír Čižnár dôrazne odmieta účelovú manipuláciu denníka SME

Generálny prokurátor SR Jaromír Čižnár 

dôrazne odmieta účelovú manipuláciu denníka SME 

Redaktori v rozhovore konštatujú, že „nahrávku Trnka údajne spolu s Čižnárom púšťali aj Ficovi a jeho pobočníkovi Határovi, ktorý sa v Gorile takisto spomínal.“
Generálny prokurátor SR Jaromír Čižnár vo veci tzv. nahrávky z Gorily opakovane zdôraznil, že ňou nikdy nedisponoval, nikdy ju spoločne s pánom bývalým generálnym prokurátorom nepúšťal. Vo svojej svedeckej výpovedi, ako aj na tlačovej besede zo dňa 7.2.2019 logicky vysvetlil, čo potvrdil aj samotný vyšetrovateľ Lukáš Kyselica, všetky okolnosti, ktoré sa tejto údajnej nahrávky týkali. Ako generálny prokurátor uviedol pred vyšetrovateľom aj na tlačovej besede ( čo je verifikovateľné), mal mu v roku 2008 vtedajší pán generálny prokurátor SR Dobroslav Trnka pustiť krátku zvukovú sekvenciu, asi minútu a pol, v ktorej už nebohý pán Határ hovorí o sponzorstve pre stranu. Nič konkrétne viac nepočul. Keďže zvukový záznam bol veľmi krátky, bližšie obsah nahrávky nepoznal.
To, že údajne tento zvukový záznam má byť z „Gorily“ vyplynulo až nedávno, pri zaistení dôkazov počas domovej prehliadky u M. K., kde mala byť aj nahrávka, na ktorej o tom hovorí bývalý generálny prokurátor D. Trnka osobe M. K. Z tohto dôvodu, sa generálny prokurátor Jaromír Čižnár rozhodol vypovedať pred vyšetrovateľom. Dodnes nevie s určitosťou povedať, či krátky zvukový záznam, ktorý mal v roku 2008 pustiť Dobroslav Trnka je nahrávka z Gorily, alebo je z nejakého iného stretnutia, alebo ide o účelovú zostrihanú montáž rozhovoru. Na otázku , prečo si generálny prokurátor nespomenul, že mohlo ísť o Gorilu, Jaromír Čižnár uviedol aj na tlačovej besede, že údajný prepis Gorily, zverejnený na internete ani nečítal z jednoduchého dôvodu, pretože sa objavilo niekoľko verzií, ktoré v tom čase nikto nevedel verifikovať.
Ak niekto týmto záznamom disponoval ( autorovi článku zrejme uniklo, a bohužiaľ si nemyslíme, že bol to omyl) a vedel, že má ísť o nahrávku z Gorily, bolo jeho povinnosťou odovzdať ju orgánom činným v trestnom konaní. Generálny prokurátor Jaromír Čižnár takouto nahrávkou nedisponoval.
Je veľmi smutné, že generálny prokurátor sa ako jediný k tejto otázke vyjadril pravdivo, ale stále majú niektoré médiá potrebu prekrúcať fakty a tak podsúvať účelovo polopravdy. Tiež je zaujímavé, že tieto polopravdy podsúva práve denník SME, ktorý mal údajný prepis Gorily v redakčných šuplíkoch dva roky pred jej zverejnením ( teda už v roku 2008 ako o tom hovoril Tom Nicholson, a ako žiadal redakcie, aby ho zverejnili a tie to odmietali), tak ju verejnosti posunuli s odstupom rokov – pred Vianocami v roku 2011, teda pred parlamentnými voľbami. Takže tí novinári, ktorí teraz najviac kritizujú a podsúvajú svoje angažované myšlienky verejnosti, by si mali najskôr pozametať pred vlastným prahom.