13. 10. 2017

Médiá môžu vysielať predvolebné diskusie od soboty



Médiá môžu vysielať 

predvolebné diskusie od soboty

Predvolebná kampaň vo vysielaní televízií a rádií sa začne v sobotu 14. októbra. Vyplýva to zo zákona o volebnej kampani. Zákon diskusné programy nedefinuje, upravuje však postup pre verejnoprávny Rozhlas a televíziu Slovenska a pre vysielateľov s licenciou, teda pre súkromné rádiá a televízie. Všetci diskusie k voľbám vysielať môžu, ale nemusia. „Je teda na vysielateľovi, či diskusný program do vysielania zaradí,“ píše v Stanovisku k voľbám do orgánov samosprávnych krajov vo vysielaní Rada pre vysielanie a retransmisiu (RVR). Rada zároveň upozorňuje, že vysielatelia musia dodržiavať zákon o vysielaní a retransmisii.
Podľa zákona o volebnej kampani je zakázané vysielanie iných ako diskusných programov, ktoré by mohli ovplyvniť hlasovanie. RVR preto nevyžadovala od vysielateľov projekty predvolebného vysielania, tak ako to zvyčajne robí pri iných typoch volieb. Ak by vysielateľ zaradil diskusie k voľbám do vysielania a tým by zmenil radou schválenú skladbu vysielania, musí to však RVR oznámiť.
Samotná kampaň sa začala dňom zverejnenia rozhodnutia o vyhlásení volieb v Zbierke zákonov SR, čo bolo 28. júna, a skončí sa 48 hodín pred dňom konania volieb, teda 1. novembra o polnoci. Kampaň vo vysielaní sa môže viesť od 21. dňa pred voľbami a skončiť sa musí 48 hodín pre začiatkom volieb. Predvolebné diskusie sa teda môžu vysielať od 14. októbra (od 00:00) do 1. novembra (do 23:59). Vysielatelia nesmú žiadneho z kandidátov znevýhodniť. Zároveň musia zabezpečiť objektívnosť a nestrannosť týchto programov a oddeľovanie názorov a hodnotiacich komentárov od spravodajstva, vyplýva to zo stanoviska k vysielaniu ku krajským voľbám zverejnenom na webstránke RVR http://www.rvr.sk.
Rada upozorňuje, že zákon o volebnej kampani nehovorí o vysielaní politickej reklamy vo vzťahu k voľbám do orgánov samosprávnych krajov. Kedže podľa zákona o vysielaní a retransmisii „je vysielanie politickej reklamy zakázané, pokiaľ osobitný zákon neustanovuje inak“, je v prípade krajských volieb vysielanie politickej reklamy zakázané.
Zákon o volebnej kampani určuje pre krajské voľby tzv. volebné moratórium. Volebnú kampaň je vo všeobecnosti zakázané viesť 48 hodín pred dňom konania volieb, teda od 2. novembra od 0:00. Volebnú kampaň v rozhlasovom a televíznom vysielaní je zakázané viesť 48 hodín pred začiatkom volieb a v deň konania volieb až do skončenia hlasovania, teda od 2. novembra od 7:00 do 4. novembra do 22:00. Zakázané je konkrétne zverejňovať informácie o kandidátoch v ich prospech alebo neprospech. Zákon o volebnej kampani zároveň určuje aj podmienky pre vysielanie prieskumov. Zverejňovať výsledky volebných prieskumov je zakázané 14 dní pred dňom volieb a v deň konania volieb až do skončenia hlasovania, čo je od 21. októbra od 0:00 do 4. novembra do 22:00. Posledným dňom, keď možno zverejniť výsledky volebných prieskumov, je 21. október do polnoci.
Zákaz vysielania politickej reklamy sa nevzťahuje na vysielanie prostredníctvom internetu a na poskytovateľa audiovizuálnej mediálnej služby na požiadanie. Za vysielanie prostredníctvom internetu sa dá podľa RVR považovať iba vysielanie, ktoré je výhradne na internete. Nejde teda o on-line vysielanie programovej služby, ktorá sa v rovnakej forme vysiela aj iným spôsobom. Pre oba typy mediálnych služieb platí volebné moratórium, ktoré sa začína 48 hodín pred začiatkom volieb a trvá aj počas hlasovania až do jeho skončenia.

©2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.